InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

furt calificat art.228 , 229 N.c.p

(Sentinta penala nr. 3902 din data de 18.07.2014 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Infractiuni contra proprietatii | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova


  Titlu:furt calificat art.228 , 229 N.c.p
  Tip speta: sentinta penala
  Numar speta:3902
  Data speta: 18.07.2014
  Domeniu asociat:infractiuni contra patrimoniului.

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele: Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova cu numarul _./P/2012, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului P.I.C., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 208 alin. 1 Cp, art. 209 alin. 1 lit. a, e, g, i Cp, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp (5 acte materiale) si art. 99 si urm. Cp.
In actul de sesizare s-a retinut ca in noptile de 28/29.05.2012 si 08/09.06.2012, inculpatul P.I.C.  , impreuna cu faptuitorul minor B.A.C. a sustras bunuri din autoturisme parcate pe raza municipilului Craiova.
Situatia de fapt mai sus mentionata s-a sustinut cu urmatoarele mijloace de proba: proces verbal de cercetare la fata locului si planse foto; proces verbal de reconstituire; declaratiile partii civile si partilor vatamate; declaratii martori P.S. si C.V.; inscrisuri.
 Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei sub nr_../215/2014                                                          la data de  27.01.2014
In cursul cercetarii judecatoresti s-a dispus atasarea fisei de cazier judiciar a inculpatului P.I.C. , din continutul acesteia reiesind ca inculpatul este cunoscut cu antecedente penale.
De asemenea, instanta  a dispus intocmirea unui referat de evaluare psihosociala a inculpatului  P.I.C.
Din referatul de evaluare intocmit in cauza, reiese ca inculpatul  P.I.C.  nu se afla la primul conflict cu legea penala, acesta fiind condamnat anterior pentru fapte  de talharie. Au fost identificati ca factori negativi, potentiali declansatori ai conduitei infractionale, capacitatea redusa de selectie a alternativelor pentru obtinerea veniturilor , a reeditat comportamentul infractional motivat de faptul ca asupra sa nu s-a exercitat o sanctiune imediata, consum de etnobotanice care implica existenta unor resurse financiare care nu-i sunt disponibile minorului, cunostea riscurile unei conduite infractionale, dar si le-a asumat in mod voluntar. Ca factori pozitivi, apti sa inhibe pe viitor aparitia unui comportament infractional a fost identificat un singur factor: suport afectiv oferit de familie.
Partea  vatamata   T.M. s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de  600 lei.
Partea  vatamata    R.A. nu s-a constituit parte civila in cauza  cu toate ca nu si-a recuperat  prejudiciul.
In cursul cercetarii judecatoresti, la termenul de sedinta din data de 04.07.2014, inculpatul P.I.C. in prezenta aparatorului  din oficiu a declarat ca recunoaste in totalitate fapta astfel cum a fost retinuta in actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste.
Analizand ansamblul probelor administrate in cursul judecatii, instanta retine urmatoarele:
- in noaptea de 28/29.05.2012, inculpatul P.I.C., impreuna cu faptuitorul minor B.A.C., prin efractie a sustras din autoturismul marca Audi A 3 cu nr. de inmatriculare BH _.. radio CD - ul auto marca Sony, apartinand partii vatamate G.S.D., cauzand un prejudiciu in valoare de 600 lei, prejudiciu care a fost recuperat, iar partea vatamata nu se mai constituie parte civila;
- in noaptea de 28/29.05.2012, inculpatul P.I.C., impreuna cu faptuitorul minor B.A.C., prin efractie a sustras din autoturismul marca Opel Astra cu nr. DJ-12-_. radio CD -ul marca Sony apartinand partii vatamate R.A.I., cauzand un prejudiciu in cuantum de 500 lei, prejudiciu care a fost recuperat, iar partea vatamata nu se mai constituie parte civila;
- in aceeasi noapte, inculpatul P.I.C., impreuna cu faptuitorul minor B.A.C., prin efractie a sustras din autoturismul marca Matiz cu nr. de inmatriculare DJ- _.. un pachet de servetele si un odorizant auto apartinand partii vatamate S.A.I.;
- in noaptea de 28/29.05.2012, inculpatul P.I.C., impreuna cu faptuitorul minor B.A.C., prin efractie a sustras din autoturismul marca Mazda Primacy cu nr. DJ __ o pereche de ochelari de soare, 2 relee electrice si mai multe suporturi optice tip CD cu muzica diversa apartinand partii vatamate T.M., prejudiciul in cuantum de 700 lei.Bunurile au fost predate partii vatamate care s-a constituit parte civila cu suma de 600 lei.
- in noaptea de 08/09.06.2012, impreuna cu faptuitorul minor B.A.C. prin efractie a sustras din torpedoul autoturismului marca Matiz cu nr. DJ _..actele de identitate, o pereche de ochelari de soare si partea frontala a radio CD-ului marca "Sony", bunurile fiind restituite partii vatamate, motiv pentru care aceasta nu s-a mai constituit parte civila.
In drept, faptele inculpatului  P.I.C.,  care   in noptile de 28/29.05.2012 si 08/09.06.2012, impreuna cu faptuitorul minor B.A.C. a sustras bunuri din autoturisme parcate pe raza municipilului Craiova intrunesc  elementele constitutive ale infractiunii de  furt calificat  prev. de art. 208 alin.1 rap. la art.209 alin.1 lit.a,e,g si i C.p. de la 1969, cu aplic. art. 41 alin.2 C.p. de la 1969 si art. 99 si urm. C.p. de la 1969
Rezultatul socialmente periculos consta in diminuarea patrimoniului partilor  vatamate ,   corespunzator cu valoarea  bunurilor sustrase.
Legatura de cauzalitate rezulta din coroborarea probei constand in declaratiile partii vatamate cu declaratiile inculpatului si ale martorilor.
Latura subiectiva se caracterizeaza prin intentie directa, deoarece inculpatul  a prevazut si a urmarit sa deposedeze partile vatamate de valorile patrimoniale insusite.
Avand in vedere ca la data de 01.02.2014 a intrat in vigoare Legea nr. 286/2009, aplicand disp. art. 5 NCP,  instanta va reincadra fapta de furt calificat conform noilor dispozitii, acestea fiind mai favorabile.
Cu privire la inculpatul P.I.C. in temeiul art.386 alin.1 C.p.p. va  schimba incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul  din infractiunea prev. de art. 208 alin.1 rap. la art.209 alin.1 lit.a,e,g si i C.p. de la 1969, cu aplic. art. 41 alin.2 C.p. de la 1969 si art. 99 si urm. C.p. de la 1969 in cinci  infractiuni  prev. de art.228 alin.1 C.p. rap. la art.229 alin.1 lit.b si d C.p.cu aplic. art.38 alin.1 C.p. cu aplicarea art.113 alin.2 C.p. si aplic. art.5 C.p.

Intrucat de la data comiterii infractiunilor (28/29.05.2012 si 08/09.06.2012, )  si pana la solutionarea definitiva a cauzei prin prezenta  sentinta a intervenit un concurs de legi penale, prin intrarea in vigoare a dispozitiilor codului penal actual la 01 februarie 2014 - care stabileste ca, in cazul infractorilor minori se pot aplica exclusiv masuri educative, precum si, in cazul infractiunii de furt calificat instituind un regim sanctionator mai favorabil, prin prevederea ca pedeapsa, se retine ca este incident art. 5 cod penal  actual referitor la aplicarea legii penale mai favorabile.
Astfel, fata de inculpatul minor P.I.C. se va dispune in cauza masura educativa neprivativa de libertate a supravegherii, pe o perioada de 6 luni, retinandu-se ca infractiunile comise, raportat la imprejurarile concrete de savarsire, au produs un pericol social concret ridicat, raportat la modalitatea de comitere a faptelor .
        In aceste conditii, chiar daca referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Dolj, identifica  un factor pozitiv in conduita si situatia familiala a inculpatului, totusi, instanta  apreciaza ca este necesara o masura educativa care sa permita supravegherea minorului in continuare de catre Serviciul de Probatiune, tocmai in scopul asigurarii participarii acestuia la cursuri de formare profesionala, in vederea asigurarii insertiei sociale a acestuia si a prevenirii riscului comiterii altor fapte antisociale.
In temeiul art.129 alin.1 C.p. va aplica inculpatului P.I.C. masura educativa neprivativa de libertate a supravegherii  pe o perioada de 6 luni, pentru savarsirea a cinci  infractiuni  prev. de art.228 alin.1 C.p. rap. la art.229 alin.1 lit.b si d C.p.cu aplic. art.38 alin.1 C.p. cu aplicarea art.113 alin.2 C.p. si aplic. art.5 C.p.
In baza art.121 al.1 lit. a si e C.p. va obliga inculpatul P.I.C. ca pe durata executarii masurii educative neprivative de libertate, sa respecte urmatoarele obligatii;
    -sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Dolj la datele fixate de acesta.
   - sa nu paraseasca tara decat  cu acordul Serviciului de Probatiune Dolj
Va atrage atentia inculpatului asupra dispoz. art. 123 C.p. privitor la prelungirea sau inlocuirea masurii educative neprivative de libertate in cazul nerespectarii, cu rea-credinta, a conditiilor de executare a masurii si a obligatiilor impuse sau in cazul savarsirii unei noi infractiuni.
Supravegherea si indrumarea minorului in executarea masurii educative a supravegherii se va realiza de catre parintii inculpatului,  P.N. si P.M., cf. art. 67 alin.2 din Legea 253/2013.
LATURA CIVILA
In temeiul ar.397 alin. 1 C.p.p. ia act ca partile vatamate G.S.D., S.A., R.A. si T.A.M. nu se constituie parti civile.
In temeiul ar.397 alin. 1 C.p.p. va  admite actiunea civila formulata de partea civila T.M. si obliga inculpatul P.I.C. in solidar cu partile responsabile civilmente  P.N. si P.M. la plata sumei de 600 lei.
In temeiul art.112 alin.1 lit.e C.p. va  dispune confiscarea  de la inculpatul P.I.C. a sumei de 400  lei
CHELTUIELI JUDICIARE
In temeiul art.274 alin.1 si 3 C.p. va  obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la plata sumei de 600 de lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de stat.
Onorariul avocatului din oficiu in cuantum de 200 de lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

DISPUNE

In temeiul art.386 alin.1 C.p.p. schimba incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul  P.I.C. din infractiunea prev. de art. 208 alin.1 rap. la art.209 alin.1 lit.a,e,g si i C.p. de la 1969, cu aplic. art. 41 alin.2 C.p. de la 1969 si art. 99 si urm. C.p. de la 1969 in cinci  infractiuni  prev. de art.228 alin.1 C.p. rap. la art.229 alin.1 lit.b si d C.p.cu aplic. art.38 alin.1 C.p. cu aplicarea art.113 alin.2 C.p. si aplic. art.5 C.p.
In temeiul art.129 alin.1 C.p.aplica inculpatului P.I.C. fiul lui_.., nascut la__, domiciliat in __jud. Dolj, CNP __. masura educativa neprivativa de libertate a supravegherii  pe o perioada de 6 luni, pentru savarsirea a cinci  infractiuni  prev. de art.228 alin.1 C.p. rap. la art.229 alin.1 lit.b si d C.p.cu aplic. art.38 alin.1 C.p. cu aplicarea art.113 alin.2 C.p. si aplic. art.5 C.p.
In baza art.121 al.1 lit. a si e C.p.
Obliga inculpatul P.I.C. ca pe durata executarii masurii educative neprivative de libertate, sa respecte urmatoarele obligatii;
    -sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Dolj la datele fixate de acesta.
   - sa nu paraseasca tara decat  cu acordul Serviciului de Probatiune Dolj
Atrage atentia inculpatului asupra dispoz. art. 123 C.p. privitor la prelungirea sau inlocuirea masurii educative neprivative de libertate in cazul nerespectarii, cu rea-credinta, a conditiilor de executare a masurii si a obligatiilor impuse sau in cazul savarsirii unei noi infractiuni.
Supravegherea si indrumarea minorului in executarea masurii educative a supravegherii se va realiza de catre parintii inculpatului,  P.N. si P.M., cf. art. 67 alin.2 din Legea 253/2013.
In temeiul ar.397 alin. 1 C.p.p. ia act ca partile vatamate G.S.D., S.A., R.A. si T.A.M. nu se constituie parti civile.
In temeiul ar.397 alin. 1 C.p.p.  admite actiunea civila formulata de partea civila T.M. si obliga inculpatul P.I.C. in solidar cu partile responsabile civilmente  P.N. si P.M. la plata sumei de 600 lei.
In temeiul art.112 alin.1 lit.e C.p. dispune confiscarea  de la inculpatul P.I.C. a sumei de 400  lei
In temeiul art.274 alin.1 si 3 C.p. obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la plata sumei de 600 de lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de stat.
Onorariul avocatului din oficiu in cuantum de 200 de lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi 18.07.2014.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni contra proprietatii

ARESTARE PREVENTIVA - Jurnal nr. INCHEIEREA NR 12 din data de 22.04.2012
Tulburare de posesie, art. 220 C.p., art. 193 C.p. - Sentinta penala nr. 231 din data de 09.09.2010
Obligatia instantei de a solutiona pe fond notificarea prevazuta de legea nr. 10/2001, in situatia nepronuntarii unitatii investite cu solutionarea notificarii - Decizie nr. 118 din data de 04.11.2009
INFRACTIUNE DE NERESPECTARE A HOTARARII JUDECATORESTI. EXECUTARE. CONDITII - Decizie nr. 514 din data de 15.09.2005
furt calificat. nerecunoasterea savarsirii faptei de catre inculpat. revocarea beneficiului liberarii conditionate. - Hotarare nr. 354 din data de 07.06.2010
furt - Hotarare nr. 305 din data de 20.05.2010
Necesitatea schimbarii incadrarii juridice a infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului dindu-se relevanta principiului „in dubio pro reo” Forta probatorie a raportului de constatare tehnico-stiintifica privind detectia... - Hotarare nr. 184 din data de 24.03.2010
FURT CALIFICAT. TENTATIVA LA FURT CALIFICAT. DEOSEBIRE. - Sentinta penala nr. 471 din data de 13.10.2009
FURT CALIFICAT.INSELACIUNE. DEOSEBIRE. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. INCULPAT MINOR. - Sentinta penala nr. 332 din data de 18.06.2009
Penal - violarea de domiciliu (art.192 C.p.) - si furt calificat art. 208,209 C.p. - Sentinta penala nr. 10/2009 din data de 27.01.2009
Nulitate T.P. - Sentinta civila nr. 3986 din data de 09.12.2009
Infractiuni contra proprietatii - Sentinta penala nr. 379 din data de 07.07.2011
Individualizarea pedepsei aplicate in cazul aplicarii procedurii recunoaoterii vinova?iei - Sentinta penala nr. 49 din data de 01.03.2012
Furt calificat savarsit in mod repetat, in grup si cu atragerea unui minor - Sentinta penala nr. 11 din data de 24.01.2012
Aplicarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare pentru inculpa?i minori. - Sentinta penala nr. 331 din data de 24.11.2011
Furt savarsit de inculpati minori - Sentinta penala nr. 332 din data de 24.11.2011
Talharie; inculpat arestat preventiv - Sentinta penala nr. 342 din data de 15.12.2011
Art. 107, 108 alin. 1 lit. a si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 - Sentinta penala nr. 57 din data de 04.11.2011
evacuare - caracter comercial - Decizie nr. 513 din data de 05.05.2011
Calitatea procesuala si interesul sunt doua conditii distincte ale actiunii civile, iar analiza los se impune independent si consecutiv. - Sentinta comerciala nr. 168 din data de 16.10.2008