InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Intorsura-Buzaului

Art. 107, 108 alin. 1 lit. a si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008

(Sentinta penala nr. 57 din data de 04.11.2011 pronuntata de Judecatoria Intorsura-Buzaului)

Domeniu Infractiuni contra proprietatii | Dosare Judecatoria Intorsura-Buzaului | Jurisprudenta Judecatoria Intorsura-Buzaului

Dosar nr. (…)                                                                         art. 107, 108 alin. 1 lit. a si
       art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008


R O M A N I A
JUDECATORIA INTORSURA BUZAULUI
JUDETUL COVASNA
SENTINTA PENALA NR. 57
Sedinta publica din 27 octombrie 2011
PRESEDINTE : (…)  
GREFIER : (…)  

Ministerul Public reprezentat prin procuror (…)  

Pe rol fiind judecarea procesului penal pornit impotriva inculpatului (...) trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de ocupare fara drept a unei suprafete de teren impadurita, prevazuta de art. 107 din Legea nr. 46/2008 si taierea fara drept si sustragerea de arbori nemarcati, prevazuta de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr.46/2008 si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr.46/2008 cu aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. a Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul personal, lipsa fiind partile vatamate.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza faptul ca s-a depus la dosar copie de pe cazierul judiciar al inculpatului si referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Covasna, dupa care :
Instanta aduce la cunostinta inculpatului prevederile art. 3201 Cod procedura penala si consecinta aplicarii acestor dispozitii:
Inculpatul declara ca recunoaste savarsirea faptelor astfel cum au fost retinute in actul de sesizare a instantei de judecata, solicitand ca judecata sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pozitia inculpatului fiind consemnata intr-un proces verbal depus la dosarul cauzei dupa citire si semnare.
In temeiul dispozitiilor art. 322 Cod procedura penala s-a procedat la citirea actului de sesizare a instantei de judecata.
In temeiul dispozitiilor art. 339 Cod procedura penala instanta a declarat terminata cercetarea judecatoreasca si in baza art. 340 Cod procedura penala s-a acordat cuvantul pe fond :
Reprezentanta Ministerului Public, dupa prezentarea starii de fapt, solicita a se constata vinovatia inculpatului pentru savarsirea infractiunilor de ocupare fara drept a unei suprafete de teren impadurita, prevazuta de art. 107 din Legea nr. 46/2008, taierea fara drept si sustragerea de arbori nemarcati, prevazuta de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr.46/2008, ambele cu aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. a Cod penal. In continuare solicita instantei sa aiba in vedere faptul ca inculpatul a restituit materialul lemnos provenit din savarsirea faptelor mai sus aratate, pe care le-a regretat si avand in vedere faptul ca inculpatul a solicitat aplicarea dispozitiilor art. 3201 Cod procedura penala, se impune a se reduce limitele pedepselor ce urmeaza a se aplica in sarcina acestuia, pentru fiecare infractiune, iar in ce priveste pedeapsa rezultanta stabilita conform art. 33 lit. a raportat la art. 34 lit. b Cod penal, solicita a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, in baza art.81 Cod penal, apreciind ca aceasta este cea mai potrivita modalitate de reeducare a inculpatului, avand in vedere circumstantele personale ale acestuia. De asemenea, in temeiul dispozitiilor art. 71 Cod penal solicita a se dispune in sarcina inculpatului, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale. Sa se constate ca prejudiciul cauzat partilor vatamate a fost recuperat, sa se dispuna confiscarea speciala in temeiul art. 118 lit. b Cod penala, a bunurilor care au servit inculpatului la savarsirea faptelor, respectiv a fierastraului mecanic si a toporului. In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala sa se dispuna obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, este de acord sa „plateasca” ceea ce a prejudiciat.
Dezbaterile asupra cauzei de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art.304 Cod procedura penala, in sensul ca au fost inregistrate pe suport audio-video.
Constatand cauza in stare de judecata, instanta o retine spre solutionare.

I N S T A N T A,

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele :
       Prin rechizitoriul din data de 15.09.2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Intorsura Buzaului, dat in dosarul nr. (...), inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. (...), a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului (...), fiul lui (…)   , nascut in data de (…)   , in (…)   , judetul (…)   , cetatean (…)   , (…)   , CNP (…)   , pentru savarsirea infractiunilor de ocupare fara drept, in intregime sau in parte, a unor suprafete din fondul forestier national prevazuta de art. 107 din Legea nr. 46/2008, de taiere fara drept de arbori din fondul forestier national prevazuta de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 si de furt de arbori care au fost taiati prevazuta de art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008.
In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in data de 20.01.2011, inculpatul s-a deplasat in locul numit „Paraul lui Stefan”, pe raza comunei Sita Buzaului, unde are un teren faneata. Aici prin stramutarea hotarelor, respectiv prin inlocuirea gardului vechi cu unul nou, amplasat la cativa metri de locul initial a ocupat 130 mp din padurea proprietatea privata a partilor vatamate (...), (...), (...) si (...), aflata in administrarea O.S. (…)   .
In aceeasi zi, inculpatul a taiat de pe suprafata in cauza, folosind un topor si un fierastrau mecanic, 16 arbori nemarcati, de esenta foioase fag, cu diametre intre 14 cm si 38 cm, in volum de 5,1 mc, pe care i-a transportat la domiciliul sau, urmand a-i folosi in gospodarie.
Prejudiciul produs de inculpat partilor vatamate a fost evaluat la suma de 534,69 lei, raportat la pretul mediu al unui mc de material lemnos pe picior, adica 74 de lei la data constatarii faptei. 
Inculpatul (...) in cursul urmaririi penale a recunoscut savarsirea faptelor.
       Partile vatamate nu s-au constituit parti civile avand in vedere ca semnele de hotar au fost refacute asa cum erau initial, iar materialul lemnos a fost recuperat si restituit acestora.
       Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a fost intemeiata pe urmatoarele mijloace de proba : proces-verbal (f. 12), proces-verbal de cercetare la fata locului (f. 13-16), declaratii parti vatamate (f. 17-20), adresa nr. (…)   emisa de O.S. (…)   (f. 22-23), contractul de administrare nr. (…)   (f. 24-28), declaratiile inculpatului (f. 32-34) si declaratii de martori (f. 35-37).
       De asemenea la dosar a fost depusa si fisa de cazier judiciar a inculpatului (f. 59) si referatul de evaluare (f. 61-63).
       Inculpatul fiind prezent la termenul de judecata din 27.11.2011 a solicitat ca potrivit art. 320 ind. 1 C.pr.pen, judecata sa se faca in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, pe care si le insuseste, recunoscand savarsirea infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata si regretand savarsirea faptelor.
Analizand coroborat actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In data de 20.01.2011, inculpatul s-a deplasat in locul numit „Paraul lui Stefan”, situat pe raza comunei Sita Buzaului, unde are un teren faneata. Aici prin stramutarea hotarelor, respectiv prin inlocuirea gardului vechi cu unul nou, amplasat la cativa metri de locul initial a ocupat 130 mp din padurea proprietatea privata a partilor vatamate (...), (...), (...) si (...), aflata in administrarea O.S. Buzaul Ardelean.
Tot in aceeasi zi, inculpatul a taiat de pe suprafata in cauza, folosind un fierastrau mecanic si un topor, 16 arbori nemarcati, de esenta foioase fag, cu diametre intre 14 cm si 38 cm, in volum de 5,1 mc, pe care i-a transportat la domiciliul sau, urmand a-i folosi in gospodarie.
Prejudiciul produs de inculpat partilor vatamate a fost evaluat la suma de 534,69 lei, raportat la pretul mediu al unui mc de material lemnos pe picior, adica 74 de lei la data constatarii faptei (a se vedea adresa nr. 219/28.01.2011 emisa de O.S. (…)   . – f. 22-23). 
       Potrivit procesului-verbal de cercetare la fata locului (f. 13-16) si a declaratiilor partilor vatamate (f. 17-20), inculpatul a mutat gardul dintre proprietatea sa si cea a partilor vatamate, acaparand de la acestea 130 mp, dupa care a taiat mai 16 arbori nemarcati pe care i-a transportat la domiciliul sau. Aceste probe se coroboreaza atat cu declaratiile inculpatului (f. 32-34) cat si cu declaratiile martori (...) si (...) (f. 35-37).
       Din contractul de administrare nr. (…)   (f. 24-28), instanta retine ca partile vatamate au dat in administrare suprafata de 66,43 ha fond forestier O.S. (…)   . din care s-au taiat arborii mai sus mentionati.
       Astfel, instanta constata ca, in drept, fapta inculpatului (...), care in data de 20.01.2011, a ocupat fara drept suprafata de 130 mp cu vegetatie forestiera apartinand partilor vatamate (...), (...), (...) si (...) care face parte din fondul forestier national, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si sanctionate art. 107 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic).
Fapta aceluiasi inculpat care in aceeasi zi a taiat fara drept de arbori din fondul forestier national (in speta, din padurea partilor vatamate), iar ulterior a sustras arborii care au fost taiati, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute si sanctionate de art. 108 alin. 1 lit. a si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008.
       Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca pozitia subiectiva a inculpatului fata de cele trei infractiuni, se caracterizeaza prin intentie indirecta, forma de vinovatie prevazuta de art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. b C.pen.
       La individualizarea pedepsei la care urmeaza a fi condamnat inculpatul, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 C.pen., respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textele incriminatoare pentru faptele savarsite, gradul de pericol social concret al faptelor, relevat de modul de savarsire a acesteia, circumstantele personale ale inculpatului, care nu are antecedente penale, are ocupatie, este casatorit si are un copil minor in intretinere.
       Avand in vedere dispozitiile art. 3201  alin. 7 C.pr.pen., instanta va reduce cu o treime a limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunile comise de inculpatul (...).
       Pentru cele aratate mai sus, instanta il va condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ocupare fara drept, in intregime sau in parte, a unor suprafete din fondul forestier national prevazuta de art. 107 din Legea nr. 46/2008.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       De asemenea, fata de cele aratate mai sus, instanta il va condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 5 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de taiere fara drept de arbori din fondul forestier national prevazuta de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       Totodata, instanta il va condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt de arbori care au fost taiati prevazuta de art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       In baza art. 33  lit. a raportat la 34 lit. b Cod penal instanta va contopi pedepsele aplicate in cauza, urmand ca inculpatului sa i se aplice pedeapsa cea mai grea de 5 luni inchisoare.
       Constatand ca in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 81 alin. 1 lit. b si c si alin. 2 C.pen., in sensul ca pedeapsa aplicata este mai mica de 2 ani, iar inculpatul nu a mai fost anterior condamnat la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, si considerand ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, instanta va suspenda executarea pedepsei aplicate pe o durata de 2 ani si 5 luni, reprezentand termenul de incercare stabilit potrivit art. 82  C.pen.
       In baza art. 71 alin. 5 Cod penal instanta va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
       In baza art. 359 Cod procedura penala instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare determina revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
       De asemenea, instanta va luat act de faptul ca partile vatamate (…)   , (…)   , (...), (...), (...) si OCOLUL SILVIC (…)   ., nu s-au constituit parti civile in cauza intrucat semnele de hotar au fost refacute asa cum erau initial, iar materialul lemnos a fost recuperat si restituit.
       In baza art. 118 lit. b C.pen., instanta va dispune confiscarea bunurilor ce au fost folosite la savarsirea infractiunilor, ce apartin inculpatului, respectiv „fierastrau mecanic marca METROM, fara element de identificare (sterse), de culoare, carcasa negru cu portocaliu grad de uzura ~ 60% nefunctionala” si „topor, prevazut cu maner de lemn, grad de uzura ~ 50%”, ridicate potrivit Dovezii seria A nr. (…)    eliberata de Politia orasului Intorsura Buzaului (f. 42-43).
       In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala va obliga inculpatul la plata sumei de 80 lei cheltuieli judiciare catre stat.
       
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

       In  baza art. 107 din Legea nr. 46/2008 cu aplicare art. 320 ind. 1 C.pr.pen., condamna pe inculpatul (...), fiul lui (…)   , nascut in data de (…)   , in orasul (…)   , judetul (…)   , (…)   , CNP (…)   , domiciliat in (…)   , judetul (…)   , la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ocuparea fara drept, in intregime sau in parte, a unor suprafete din fondul forestier national.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       In  baza art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 cu aplicare art. 320 ind. 1 C.pr.pen., condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 5 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de taiere fara drept de arbori din fondul forestier national.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       In  baza art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 cu aplicare art. 320 ind. 1 C.pr.pen., condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furtul de arbori care au fost taiati.
       In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale, interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie.
       In baza art. 33  lit. a raportat la 34 lit. b Cod penal contopeste pedepsele aplicate in cauza, urmand ca inculpatului sa i se aplice pedeapsa cea mai grea de 5 luni inchisoare.
       In baza art. 81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei principale.
       In baza art. 82 Cod penal stabileste un termen de incercare de 2 ani si 5 luni pentru inculpat.
       In baza art. 71 alin. 5 Cod penal suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
        In baza art. 359 Cod procedura penala pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cod penal.
       Ia act ca partile vatamate (…)   , domiciliata in (…)   , judetul (…)   , (…)   , domiciliata in (…)   , judetul (…)   , (...), domiciliata in (…)   , judetul (…)   , (...), domiciliata in (…)   , judetul (…)    (...), domiciliat in (…)   , judetul (…)    si OCOLUL SILVIC (…)   ., cu sediul in (…)   , judetul (…)   , nu s-au constituit parti civile in cauza.
       In baza art. 118 lit. b C.pen. dispune confiscarea bunurilor ce au fost folosite la savarsirea infractiunilor, ce apartin inculpatului, respectiv „fierastrau mecanic marca METROM, fara element de identificare (sterse), de culoare, carcasa negru cu portocaliu grad de uzura ~ 60% nefunctionala” si „topor, prevazut cu maner de lemn, grad de uzura ~ 50%”, ridicate potrivit Dovezii seria A nr. (…)    eliberata de Politia orasului Intorsura Buzaului.
       In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, obliga inculpatul la plata sumei de 80 lei cheltuieli judiciare catre stat.
       Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si inculpat si de la comunicare pentru partile vatamate.
       Pronuntata in sedinta publica, azi, 27.10.2011.

                 PRESEDINTE,                                                                            GREFIER,
           (…)                                                                                              (…)  




Red. G.S./M.C.M.
2 ex./04.11.2011


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni contra proprietatii

ARESTARE PREVENTIVA - Jurnal nr. INCHEIEREA NR 12 din data de 22.04.2012
Tulburare de posesie, art. 220 C.p., art. 193 C.p. - Sentinta penala nr. 231 din data de 09.09.2010
Obligatia instantei de a solutiona pe fond notificarea prevazuta de legea nr. 10/2001, in situatia nepronuntarii unitatii investite cu solutionarea notificarii - Decizie nr. 118 din data de 04.11.2009
INFRACTIUNE DE NERESPECTARE A HOTARARII JUDECATORESTI. EXECUTARE. CONDITII - Decizie nr. 514 din data de 15.09.2005
furt calificat. nerecunoasterea savarsirii faptei de catre inculpat. revocarea beneficiului liberarii conditionate. - Hotarare nr. 354 din data de 07.06.2010
furt - Hotarare nr. 305 din data de 20.05.2010
Necesitatea schimbarii incadrarii juridice a infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului dindu-se relevanta principiului „in dubio pro reo” Forta probatorie a raportului de constatare tehnico-stiintifica privind detectia... - Hotarare nr. 184 din data de 24.03.2010
FURT CALIFICAT. TENTATIVA LA FURT CALIFICAT. DEOSEBIRE. - Sentinta penala nr. 471 din data de 13.10.2009
FURT CALIFICAT.INSELACIUNE. DEOSEBIRE. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. INCULPAT MINOR. - Sentinta penala nr. 332 din data de 18.06.2009
Penal - violarea de domiciliu (art.192 C.p.) - si furt calificat art. 208,209 C.p. - Sentinta penala nr. 10/2009 din data de 27.01.2009
Nulitate T.P. - Sentinta civila nr. 3986 din data de 09.12.2009
Infractiuni contra proprietatii - Sentinta penala nr. 379 din data de 07.07.2011
Individualizarea pedepsei aplicate in cazul aplicarii procedurii recunoaoterii vinova?iei - Sentinta penala nr. 49 din data de 01.03.2012
Furt calificat savarsit in mod repetat, in grup si cu atragerea unui minor - Sentinta penala nr. 11 din data de 24.01.2012
Aplicarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare pentru inculpa?i minori. - Sentinta penala nr. 331 din data de 24.11.2011
Furt savarsit de inculpati minori - Sentinta penala nr. 332 din data de 24.11.2011
Talharie; inculpat arestat preventiv - Sentinta penala nr. 342 din data de 15.12.2011
Uzucapiune si partaj - Hotarare nr. 549 din data de 29.12.2015
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 185 din data de 29.12.2015
Actiune posesorie - Sentinta civila nr. 101 din data de 28.04.2015