art.87 alin.1 OUG nr.195/2002 rep.
(Sentinta penala nr. 231 din data de 18.11.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)Dosar nr. /223/2011 art.87 alin.1 OUG nr.195/2002 rep.
Operator de date cu caracter personal nr.5696 R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI - JUDETUL VALCEA
Sentinta penala nr. 231
Sedinta publica din 18 noiembrie 2011
Complet constitui din:
PRESEDINTE :_, judecator
GREFIER : __ Ministerul Public: Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin procuror __. Pe rol este judecarea cauzei penale privind pe inculpatul __., trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.554/P/2011 pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta inculpatul __.
Procedura este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Avand in vedere dispozitiile art.3201 Cod procedura penala, introdus prin Legea nr.202/2010, presedintele completului de judecata aduce la cunostinta inculpatului ca in situatia in care recunoaste faptele asa cum au fost retinute in actul de sesizare al instantei si daca solicita ca judecata sa se faca doar in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa stabilite de lege in cazul pedepsei inchisorii.
Inculpatul __., precizeaza ca recunoaste si regreta fapta comisa, solicita ca judecarea sa se faca in baza probelor din faza de urmarire penala.
Potrivit disp. art. 323 Cod procedura penala s-a audiat inculpatul prezent in sensul celor sustinute, declaratia acestuia fiind atasata la dosar ( fila 8).
Aparatorul inculpatului, _.., solicita admiterea probei cu inscrisuri in circumstantiere, depunand in acest sens o caracterizare de la Primaria comunei Prundeni, iar alte probe nu mai solicita.
Reprezentantul Parchetului este de acord cu proba cu inscrisuri in circumstantiere solicitata de aparatorul inculpatului.
Instanta constatand terminata cercetarea judecatoreasca, acorda cuvantul pentru dezbateri.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani avand cuvantul solicita, fata de probele de la dosar, condamnarea inculpatului in baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata, avandu-se in vedere si dispozitiile art.3201 Cod procedura penala, cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare fata de stat.
Avocat _.. pentru inculpat, achieseaza la concluziile procurorului, dar solicita a se aplica si dispozitiile art.74 C.p si art.81 Cod penal, avandu-se in vedere ca este singurul intretinator al familiei.
Inculpatul avand ultimul cuvant recunoaste si regreta fapta savarsita. I N S T A N T A : Deliberand constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr__ din 24 octombrie 2011 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului __., domiciliat in comuna Prundeni, satul Prundeni, judetul Valcea _., pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unu autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, prev. si ped. de art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata.
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in noaptea de 7/8 aprilie 2011 lucratorii de politie din cadrul Politiei municipiului Dragasani au depistat pe invinuitul . conducand autoturismul marca __ pe strada Regele Ferdinand din municipiul Dragasani, fiind sub influenta bauturilor alcoolice.
Fiind testat cu aparatul etilotest acesta a indicat valoarea de 0,58 mg/l alcool pur in aerul expirat astfel ca a fost condus la Spitalul municipiului Dragasani pentru recoltarea de probe in vederea stabilirii alcoolemiei. Potrivit buletinului de analiza toxicologica - alcoolemie invinuitul a avut o alcoolemie la ora 325 de 1,15 g/l alcool pur in sange, iar la ora 425 de 0,90 g/l alcool pur in sange. In urma recalcularii valorii alcoolemiei la INML Bucuresti a rezultat ca in momentul depistarii de catre lucratorii de politei, respectiv 8 aprilie 2011 ora 313, ar fi putut avea o alcoolemie teoretica in descrestere de 1,15-1,20 g/l.
Fapta savarsita de inculpat a fost dovedita in faza urmaririi penale cu proces - verbal de sesizare din oficiu, declaratii invinuit, declaratii martor, rezultatul alcooltest, buletin de analiza toxicologica alcoolemie, raport de expertiza medico - legala privind interpretarea retroactiva a alcoolemiei si alte acte.
In sedinta publica din 18 noiembrie 2011 inculpatul a recunoscut savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata solicitand, potrivit art.3201 Cod procedura penala, ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. A depus la dosar o caracterizare intocmita de Primaria comunei Prundeni.
Din probele administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
Inculpatul .este angajat ca agent de paza la _..i. In noaptea de 7/8 aprilie 2011 a fost de serviciu pana in jurul orei 100 cand a venit colegul sau _.. care trebuia sa intre de serviciu in locul sau. Acesta a venit cu un motoscuter si, pentru ca era defect, inculpatul a ramas la serviciu pana la ora 300 pentru a-l ajuta pe colegul sau sa il repare, timp in care a consumat 500 ml bere cu alcool.
Dupa ce au terminat de reparat motoscuterul, inculpatul s-a urcat la volanul autoturismului sau marca Dacia 1300 cu numar de inmatriculare _., plecand impreuna cu colegul sau _., fiind opriti pe strada Regele Ferdinand, la ora 313, de un echipaj de politie si testat cu aparatul etilotest acesta indicand valoarea de 0,58 mg/l astfel ca a fost condus la Spitalul municipiului Dragasani unde i s-au recoltat doua probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.
Potrivit buletinului de analiza toxicologica - alcoolemie nr.417/418/14.04.2011 s-a stabilit ca a avut o alcoolemie de 1,15 g/l alcool pur in sange la ora 325 si de 0,98 g/l alcool pur in sange la ora 425.
Din raportul de expertiza medico - legala nr.1548/i/2011 privind interpretarea retroactiva a alcoolemiei, se concluzioneaza ca la data respectiva, ora 313, inculpatul a putut avea o alcoolemie in descrestere de cca.1,15-1,20 g/l.
Avand in vedere probele administrate in cauza, instanta constata ca inculpatul se face vinovat de savarsirea infractiunii prev. si ped. de art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/ 2002 republicata, text de lege in baza caruia urmeaza sa fie condamnat la o pedeapsa privativa de libertate. Se vor avea in vedere si circumstantele atenuante prevazute de art.74 lit.a si c Cod penal.
Intrucat inculpatul a recunoscut savarsirea faptei atat in faza urmaririi penale cat si in instanta, se vor avea in vedere si prevederile art.3201 Cod procedura penala, asa cum au fost introduse prin Legea nr.202/2010, limitele pedepsei urmand sa fie reduse cu o treime.
La individualizarea pedepsei aplicate instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei, circumstantele in care a fost savarsita, urmarile produse, valoarea alcoolemiei avuta, faptul ca inculpatul a recunoscut savarsirea faptei, dar si ca nu are antecedente penale, astfel ca instanta se va orienta spre o pedeapsa al carei cuantum sa atinga scopul sanctionator si preventiv.
In temeiul art.71 alin.1 Cod penal, vor fi interzise inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a doua si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Avand in vedere pedeapsa aplicata, faptul ca inculpatul nu a mai fost anterior condamnat, atitudinea sa in timpul cercetarilor, regretand sincer cele intamplate, precum si faptul ca este cunoscut ca o persoana cu un comportament bun in familie si in societate, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia astfel ca, in baza art.81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fixand termenul de incercare, potrivit dispozitiilor art.82 Cod penal, la 2 ani si 3 luni.
Potrivit art.359 Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva, urmand sa execute in intregime pedeapsa, care nu se va contopi cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, va fi suspendata executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.191 Cod procedura penala va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare fata de stat. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E : In baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art.74 lit.a si c Cod penal, art.76 lit.e Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul .-_la 3 luni inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a doua si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 2 ani si 3 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului _.. asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.191 Cod procedura penala.
Obliga inculpatul _.. la 670 lei cheltuieli judiciare fata de stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 18 noiembrie 2011 la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.
PRESEDINTE GREFIER
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Infractiuni
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011