InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept civil. Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare -art. 975 cod civil

(Sentinta civila nr. 1180 din data de 21.03.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept civil. Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare

-art. 975 cod civil
Prin antecontractul de vanzare-cumparare nu s-a transmis dreptul de proprietate asupra imobilului. Acest act juridic reprezinta doar o promisiune viitoare a paratei de a vinde imobilul. Din cuprinsul lui rezulta doar promisiunea facuta de parati, unul altuia, de a incheia in viitor un contract de vanzare - cumparare.
Avand in vedere ca imobilul spatiu birouri nu a iesit din proprietatea paratei prin incheierea antecontractului de vanzare-cumparare, si prin urmare acest bun imobil poate fi indisponibilizat la dispozitia reclamantei (prin punerea sub sechestru, prin notarea in cartea funciara sau prin alte proceduri permise de lege) si apoi in continuare poate fi urmarit silit, se apreciaza ca nu se impune rezolutiunea acestui act.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante reclamanta X a chemat in judecata pe paratii Y si Z solicitand ca prin hotarare judecatoreasca sa se dispuna rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare a imobilulului, incheiata intre parati, autentificat prin incheierea Biroului Notarilor Publici Asociati.
In motivarea cererii reclamanta arata ca detine un bilet la ordin emis de parata Y, in favoarea ei, investit cu formula executorie. Parata nu a achitat aceasta datorie, dar, in schimb, a incheiat cu paratul Z un antecontract in vederea vanzarii - cumpararii imobilulului. Prin incheierea acestui contract parata a urmarit fraudarea drepturilor de creditor ale reclamantei prin micsorarea patrimoniului si sustragerea de la executarea silita.
In drept isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art. 975 cod civil.
Prin intampinarea depusa la dosar, parata Y a solicitat respingerea cererii pe motiv ca a introdus impotriva reclamantei opozitie la executare, somatie de plata si plangere penala pentru infractiunile de fals, uz de fals, fals intelectual si fals in declaratii pentru completarea datelor de pe biletul la ordin, in fals.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din antecontractul de vanzare - cumparare autentificat prin incheierea de Biroul Notarilor Publici Asociati, rezulta ca Y intentioneaza sa vanda catre numitul Z, la un pret de 30000 lei, imobilulul.
Prin incheierea s-a dispus investirea cu formula executorie a biletului la ordin.
La interogatoriul luat de reclamanta, parata Y a precizat ca biletul la ordin a fost emis in alb, fara a se preciza nici o valoare, a recunosut ca reclamanta a inceput executarea silita impotriva ei, insa nu a recunoscut ca a incheiat antecontractul de vanzare - cumparare pentru a se sustrage de la aceasta executare si pentru ca, astfel sa fraudeze drepturile credale ale reclamantei. Parata a mai recunoscut ca pretul din antecontractul de vanzare - cumparare este infim fata de valoarea reala a imobilului.
In solutionarea acestei cereri, instanta se va raporta la prevederile art. 6 alin. 1 si 2 si art. 102 alin. 1 din Noul Cod Civil.
Potrivit art. 6 alin. 1 si 2 din Noul Cod Civil legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva. Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
Conform art. 102 alin. 1 din Legea nr. 71/2011 contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.
Asadar, raportat la art. 6 alin.1 si 2 si art. 102 alin. 1 din Noul Cod Civil se vor avea in vedere actele normative in vigoare la data incheierii antecontractului de vanzare - cumparare, dand eficienta si principiului de drept: "tempus regit actum".
Potrivit art. 1366 alin. 1 cod civil rezolutiunea vanzarii de imobile se pronunta indata, daca vanzatorul este in pericol de a pierde lucrul si pretul.
In cauza, se constata ca parata Y a emis, in favoarea reclamantei un bilet la ordin. Ulterior, parata, in calitate de proprietara a incheiat cu paratul Z, antecontractul de vanzare - cumparare autentificat prin incheierea nrde Biroul Notarilor Publici Asociati cu privire la instrainarea imobilului.
Biletul la ordin a fost investit cu formula executorie, iar reclamanta a pornit executarea silita pentru suma din billet, impotriva paratei Y.
Prin antecontractul de vanzare - cumparare nu s-a transmis dreptul de proprietate asupra imobilului. Acest act juridic reprezinta doar o promisiune viitoare a paratei Y de a vinde imobilul. Din cuprinsul lui rezulta doar promisiunea facuta de parati, unul altuia, de a incheia in viitor un contract de vanzare - cumparare.
Avand in vedere ca imobilul spatiu birouri nu a iesit din proprietatea paratei Y prin incheierea antecontractului de vanzare - cumparare, si prin urmare acest bun imobil poate fi indisponibilizat la dispozitia reclamantei (prin punerea sub sechestru, prin notarea in cartea funciara sau prin alte proceduri permise de lege) si apoi in continuare poate fi urmarit silit, se apreciaza ca nu se impune rezolutiunea acestui act. Pentru aceste motive cererea apare ca fiind neintemeiata, urmand ca instanta sa o respinga.

Sentinta a ramas definitiva prin nerecurare la data de 09.08.2012.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013