InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Gura Hont

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 425 din data de 24.06.2009 pronuntata de Judecatoria Gura Hont)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Gura Hont | Jurisprudenta Judecatoria Gura Hont

Sentinta civila nr. 425/24.06.2009

Contestatie la executare

Contestatia la executare poate fi facuta si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlul nu este hotarare data de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional numai daca pentru contestarea lui  nu exista o alta procedura prevazuta de lege. 
  

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. (...) din data de (...) contestatorul D B a chemat in judecata pe intimata Directia Generala a Finantelor Publice (...) - Administratia Finantelor Publice (...) aratand ca prin prezenta actiune contesta executarea silita inceputa impotriva sa de catre intimat.
In motivarea cererii, legal timbrate cu taxa judiciara de timbru de 25 lei, conform chitantei f. 17 si timbru judiciar de 1,5 lei contestatorul arata ca prezenta actiune este indreptata impotriva somatiei nr. (...) si impotriva ordonantei Parchetului de pe langa Judecatoria (...) care a stat la baza somatiei mentionate, deoarece procurorii nu au tinut seama de Comisia Locala de fond funciar.
Pentru a-si dovedi nevinovatia contestatorul a aratat urmatoarele:
Prin titlul de proprietate nr. (...) a fost pus in posesie asupra unei suprafete de 3,38 ha.
In parcela nr. (...), din tarlaua (...) a fost pus in posesie cu suprafata de 26 ari, conform CF (...), nr. top. (...) si a hartii prezentate.
Atunci cand agentul de politie i-a cerut sa-i prezinte titlul de proprietate, acesta a constat ca la parcela (...), din tarlaua (...) contestatorul era inscris cu o suprafata de 5 ari, dar ca in realitate foloseste intreaga suprafata, motiv pentru care i-a intocmit dosar penal.
In dovedirea celor aratate contestatorul a inteles sa se foloseasca si de CF (...), nr. top. (...); harta cadastrala; raspunsul Comisiei Locale (...) nr. (...).
Dupa aparitia Legii 247/2005 contestatorul s-a adresat din nou Comisiei Locale de fond funciar solicitandu-i sa se deplaseze in teren pentru apune in corespondenta situatia scriptica cu cea reala.
Totodata, contestatorul s-a adresat si de doua ori Prefecturii Judetului (...) care l-a indrumat la instanta de judecata.
Seful de post din localitatea (...) si-a depasit atributiile de serviciu.
Contestatorul mai arata ca a fost incalcat art. 41 din Constitutie, care garanteaza dreptul de proprietate; art. 17 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si art. 1 din Protocolul la CEDO.
Cererea nu este motivata in drept.
In dovedirea cererii contestatorul a solicitat proba cu inscrisuri, proba incuviintata de instanta.        
Au fost depuse la dosar: copie somatie (f. 5), copie titlu executoriu (f. 6), copie titlul de proprietate (f. 7), copie CF (f. 8), copie harta cadastrala (f. 9), copie adresa (f. 10), copie ordonanta (f. 11 - 13).
La dosar a fost atasat dosarul de executare  (f. 21 - 24) precum si dosarul de urmarire penala.
Intimata Directia Generala a Finantelor Publice (...) - Administratia Finantelor Publice (...) a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii.
Intimata a invocat exceptia netimbrarii.
Pe fond, a solicitat respingerea actiunii invocand disp. art. 172 alin. 1, 3 din OG 92/2003. Aceasta mentioneaza ca sumele care fac obiectul executarii silite au fost luate in debit in urma comunicarilor facute de catre Parchetul de pe langa Judecatoria (...), conf. art. 141 alin. 6 din OG 92/2003.
Contestatorul isi formuleaza in mod gresit contestatia invocand disp. C.p.c., Legii 18/1991 si Legii 247/2005, aceste prevederi nu se aplica in speta, fiind aparari care nu au legatura cu prezenta contestatie.
Executarea silita a fost efectuata respectand prevederile art. 141, 145 din OG 92/2003 contestatorul nu invoca nici o neregularitate a actelor de executare silita, in conditiile in care contestatia la executare este o cale de atac contra masurilor de executare ilegale.
In drept, intimata a invocat disp. art. 136, 141, 145, 172 alin. 1 si 3, 173 din OG 92/2003, art. 2 alin. 2 si art. 20 din Legea 146/1997, art. 112 pct. 4, art. 115 - 118 C.pr.civ.  
Din actele si lucrarile dosarului instanta a constatat urmatoarele:
Prin Ordonanta nr. (...) al Parchetului de pe langa Judecatoria (...) (f. 33 - 34 Dosar u.p.) s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a contestatorului pentru savarsirea infractiunii de furt, fapta prev. de art. 208 alin. 1 C.pen., in baza art. 11, pct. 1, lit. b, raportat la art. 10 lit. b ind. 1 din C.p.p., cu aplicarea art. 18 ind. 1 alin. 3 C.pen. si art. 91 lit. c C.pen.; aplicarea fata de contestator a unei amenzi administrative de (...) lei precum si obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare in cuantum de 20 lei.
Impotriva solutiei mentionate, contestatorul a formulat plangere care a fost solutionata prin Ordonanta nr. (...) (f. 38 - 39 Dosar u.p.) de catre primul procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria (...), prin care s-a respins cererea contestatorului.
Ca urmare a neachitarii amenzii judiciare si cheltuielilor judiciare aratate anterior, a fost inceputa procedura de executare silita, fiind emisa somatia in Dosarul de executare nr. (...), precum si titlul executoriu nr. (...) conform inscrisurilor filele 5 - 6.
In baza art. 137 c.pr.civ. instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si a celor de fond care fac de prisos in totul sau in parte cercetarea in fond a pricinii.
Intimata a invocat exceptia netimbrarii actiunii.
Potrivit art. 20 din Legea 146/1997 taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.
Daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, in cursul procesului, apar elemente care determina o valoare mai mare, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata.
     In cazul cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.
Neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau cererii.
Totodata, potrivit art. 2 alin. 2 din acelasi act normativ, taxa judiciara de timbru in cazul contestatiei la executare se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite.
Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 194 lei, indiferent de valoarea contestata.
In speta, instanta a stabilit o taxa judiciara de timbru de 23 lei si timbru judiciar de 1,5 lei.
La data de 01.04.2010, deci anterior primului termen de judecata din 14.04.2010, contestatorul a depus dovada achitarii taxei judiciare de timbru in valoare de 25 lei, conform chitantei fila 14 si timbru judiciar de 1,5 lei.
Ca urmare, instanta a respins aceasta exceptie.
Pe fondul cauzei,
Potrivit art. 172 alin. 3 din OG 92/2003 contestatia la executare poate fi facuta si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlul nu este hotarare data de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui  nu exista o alta procedura prevazuta de lege. 
In speta, conf. art. 278 C.pr.pen. plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de catre procuror sau efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, ori de procuror sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
  Totodata, prin art. 278 ind. 1 C.pr.pen. se arata ca dupa respingerea plangerii facute, conf. art. 275 - 278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei, ori dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, data de procuror, persoana vatamat, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si art. 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judeca cauza in prima instanta.
Asadar, in speta contestatorul avea dreptul sa urmeze calea plangerii reglementata de art. 278 ind. 1 C.pr.pen. in situatia in care era nemultumit de solutia data de parchet, acesta fiind o cale de atac speciala reglementata pentru o asemenea situatie.
Instanta mai constata ca executarea silita s-a facut cu respectarea prevederile art. 41 - 45 din OG 92/2003.
Astfel, sumele ce face obiectul executarii au fost luate in debit in urma comunicarilor facute de Parchetul de pe langa Judecatoria (...) fiind emis titlul executoriu (f. 6), precum si somatia (f. 5) care cuprinde toate elementele prev. de art. 141 - 145 din OG 92/2003.
Fata de cele aratate anterior si vazand disp. art. 141 - 145, 172 din OG 92/2003 instanta a respins actiunea contestatorului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013