InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Gura Hont

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. - din data de 17.04.2013 pronuntata de Judecatoria Gura Hont)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Gura Hont | Jurisprudenta Judecatoria Gura Hont

Ordonanta de plata, devenita irevocabila ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare, constituie titlu executoriu iar in cadrul contestatiei la executare nu se mai nu se pot invoca decat aspecte legate de procedura de executare

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr_., din data de _ , contestatoarele : P.F.A "G.  C. R." si G.  C. R., a solicitat in contradictoriu cu  intimata S.C "P." S.R.L,   ca  prin  hotararea  ce  se  va  pronunta   sa  se  dispuna admiterea contestatiei  si anularea formelor de executare din Dosarul executional nr. _al B.E.J. B. si  obligarea intimatei la plata cheltuielilor  de judecata, conform prevederilor  art. 274 Cod Procedura Civila  .
In motivarea cererii,  scutita  de  plata  taxei  judiciare  de  timbru, prin incheierea din 23.10.2013,contestatoarea a  aratat ca la data de  _.a fost cautata de catre  executorul judecatoresc . Cu aceasta ocazie, i-a fost adusa la cunostinta imprejurarea ca exista un dosar executional si ca datoreaza intimatei-creditoare o suma de bani, in temeiul unei ordonante de plata si ca urmarirea silita pornita  impotriva contestatoarei  se face pentru o suma totala de 14.683 lei cu titlu de  pretentii si cheltuieli de judecata.
Cu aceasta ocazie s-a incheiat un proces-verbal anexat in copie prezentei contestatii si ca acesta este  singurul act care le-a fost comunicat.
Potrivit prevederilor art.399 Cod procedura civila, impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare . In temeiul art. 387 Cod procedura civila executarea silita incepe  numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie. In speta, s-a precizat ca  nu  i-a fost comunicata  nici o somatie de executare. Mai mult, potrivit art. 387 alineat 1 Cod procedura civila somatia trebuie sa indeplineasca anumite cerinte  de forma  obligatorii, practica  judiciara  statuand  ca este nula  executarea silita pornita in baza unei somatii care nu respecta cerintele impuse de art.387 alineat 1 pct.1-6. Obligatia executorului judecatoresc era si de a-i comunica  titlul executoriu asa cu prevede art. 387 alineat 1 pct. 4 Cod procedura civila, insa nici in data de 11.09.2013, cand a fost incheiat procesul - verbal,  nu i s-a comunicat un exemplar dupa titlul executoriu .
In ceea ce priveste titlul executoriu pus in executare, contestatoarea  a precizat ca desi au existat unele raporturi juridice intre creditoare si ea ,aceasta nu are o creanta in suma de 11.457 lei pentru  ca nu a prestat serviciul facturat prin factura fiscala nr. _ fara data emisa in baza unui CMR incheiat pro forma cu date  contradictorii si false. Astfel, a solicitat  sa se constate ca pe  CMR-ul  invocat  de creditor  este precizata data de expeditie  _, in conditiile in care beneficiarul confirma primirea marfii la _., deci  anterior expeditiei. Totodata, nu este mentionata  corect ruta de efectuare a transportului in cauza .
In fapt, datorita relatiilor de rudenie dintre contestatoare si administratorul  intimatei, contestatoarea a fost de acord ca partea intimata sa-i transporte marfa de la A.P.. In virtutea  acestor relatii, contestatoarea a fost de acord  ca factura  sa fie emisa  pe o suma mai mare. A precizat ca marfa transportata o avea depozitata la A., unde fusese adusa,pe rand cu mai multe camioane din Slovenia,deoarece autotrenul partii contestatoare a suferit un accident, dar nu din  vina acesteia. Datorita relatiilor de rudenie, partea contestatoare a fost de acord ca si CMR si pe toate actele sa fie trecuta intreaga ruta, iar acum  a constata, ca  acesta ii solicita sa-l plateasca pentru un serviciu pe care nu l-a prestat.
Actiunea a fost motivata in drept pe prevederile art. 371 si urm. Cod procedura civila.
In  probatiune  a  solicitat   probele  cu  inscrisuri,  interogatoriu  si   cu  martori,  proba cu inscrisuri fiind  incuviintata  de  instanta.
A  fost  depus  la  dosar  proces-verbal  .
  Intimata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii.
In motivarea intampinarii aceasta arata ca petentele nu si-au indeplinit de buna voie obligatia, motiv pentru care a apelat la procedura executarii silite care face obiectul Dosarul executional nr. _ al B.E.J. B. .Executarea silita este temeinica si legala ,in sensul ca executorul judecatoresc a indeplinit toate formalitatile legale ce au stat la baza executarii silite , dar debitoarea a dat dovada de rea credinta. Reaua credinta a acesteia rezulta si din afirmatia ca nu i s-a comunicat titlul executoriu - sentinta judecatoreasca. Fata de imprejurarea ca titlul executoriu este o sentinta judecatoreasca este imposibil de judecat fondul cauzei.
La dosar a fost depus dosarul executional .
                 Din actele si lucrarile dosarului instanta a constatat urmatoarele:
Prin Ordonanta nr. _. ,pronuntata de Judecatoria Arad ,in Dosarul nr. _ , intimata PFA "G. C. R." a fost obligata sa plateasca catre contestatoarea  S.C. P.S.R.L., suma de 11457 lei reprezentand pret  neachitat ,conform facturii si suma de 1044 lei cu titlu de  cheltuieli de judecata. Impotriva acestei hotarari aceasta formulat  cerere in anulare .
Judecatoria Arad, prin Sentinta civila  nr_. , a respins aceasta actiune, astfel ca  ordonanta mentionata  a  ramas irevocabila.
Intimata a formulat cerere de executare silita  la BEJ B.,la data de _.. , formandu-se  Dosarul de  executare nr. _. , prin care a solicitat  punerea in  executare silita a titlului executoriu mentionat, respectiv  Ordonanta nr. _..pronuntata de Judecatoria Arad .Prin cerere s-a solicitat si  instituirea popririi asupra conturilor debitoarei si  aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale acesteia.

B.E.J. B. a solicitat incuviintarea executarii silite (.
Prin  Incheierea nr.  Judecatoria Gurahont a  admis cererea de incuviintare a executarii silite .
La data de ___executorul judecatoresc a intocmit procesul verbal  prin care a stabilit cheltuieli de executare in cuantum de 2182 lei .
La  aceeasi data , BEJ  B a emis o somatie in baza art. 387 si urm. Cod procedura civila (f.49)  comunicata debitoarei contestatoare  impreuna cu procesul verbal de cheltuieli de executare si titlul executoriu , la data de  _.. - comunicare semnata de catre aceasta prin care i s-a pus in vedere sa plateasca  in termen de o zi suma de 14683 lei reprezentand creanta, cheltuieli de judecata si de executare.
S-a procedat la poprirea conturilor debitoarei contestatoarei, fapt ce reiese din inscrisurile si s-a notat urmarirea in CF .  Adresele de infiintare a popririi , procesul verbal de cheltuieli de executare si titlul executoriu au fost comunicare contestatoarei la data de __.si_.. , potrivit inscrisurilor_.
La data de _.  executorul judecatoresc impreuna cu creditoarea s-au deplasat la sediul debitoarei  in vederea executarii silite ,dar aceasta a aratat ca _..nu mai are activitate .
Cu privire la necomunicarea  somatiei  invocata in actiune, instanta  va respinge sustinerea  petentei  fata de cele aratate anterior. De asemenea, instanta mai constata ca somatia indeplineste conditiile aratate in art. 387 al.1 pct-1-6  din vechiul Cod de procedura civila .
Relativ la sustinerea petentei ca  nu i s-a comunicat titlul executoriu, dupa cum am aratat anterior, acesta i-a comunicat, potrivit . 387 al.1 pct-1-6  din vechiul Cod de procedura civila . Ca urmare, instanta va respinge si acest motiv mentionat de contestatoare in actiune.
De altfel,  in speta titlul executoriu este ordonanta de plata  aratata si impotriva acesteia petenta  a formulat cerere in anulare care a fost respinsa .
Contestatoarea a mai invederat in actiune  mai multe motive care privesc temeinicia  ordonantei de plata.
Potrivit art. 14 din OUG 119/2007 "(1) Ordonanta de plata, devenita irevocabila ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare, constituie titlu executoriu.
    (2) Impotriva executarii silite a ordonantei de plata debitorul poate face contestatie la executare, potrivit dreptului comun. In cadrul contestatiei nu se pot invoca decat aspecte legate de procedura de executare."
Avand in vedere cele aratate anterior, instanta va respinge aceste motive de fapt privind existenta debitului.
Instanta constata ca executarea silita in Dosarul de executare nr. _ al BEJ B, a debitoarei contestatoare  s-a efectuat cu respectarea dispozitiilor art. 387- art. 391, 452-459 si urm. din vechiul Cod procedura civila .
Pentru aceste motive, in baza, prev. de art. 3711- 391,399-402 452-459 si urm. din vechiul Cod procedura civila instanta a respins contestatia la executare ca neintemeiata.
Fata de modul de solutionare a actiunii, in baza art. 274 din vechiul Cod de procedura civila instanta nu a acordat cheltuieli de judecata.
Instanta a constatat ca prin Incheierea din_. contestatoarele au fost scutite de la plata taxei judiciare de timbru de 839,15 lei.
In baza art. 19 din OUG 51/2008 cheltuielile procesuale avansate de catre stat vor ramane in sarcina acestuia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013