Sentinta penala
(Sentinta penala nr. 307 din data de 01.07.2009 pronuntata de Judecatoria Hirlau)Operator de date cu caracter personal:
Cod 3121
Dosar nr. 307/239/2009 , loviri si alte violente
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI
Sedinta publica din 01 iulie 2009
PRESEDINTE - TAM
Grefier - S M
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - AMI
Sentinta penala nr. ..........
La ordine fiind judecarea cauzei penale avand ca obiect - infractiunea de loviri si alte violente - privind pe inculpatul X si parte vatamata X.
La apelul nominal facut in sedinta publica lipsesc partile.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in:
Procedura completa fara citare .
Dezbaterile si cuvintul pe fond au avut loc in sedinta publica din data de 29.06.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand, instanta, avind nevoie de timp pentru a delibera a aminat pronuntarea pentru cauza, astazi
INSTANTA
Deliberand asupra cauzei penale de fata
La nr 307/239/24.02.2009 a fost inregistrat rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau cu privire la punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatul X pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal..
In fapt, in actul de sesizare s-a retinut ca la data de 01.10.2008 partea vatamata a formulat plangere relatand ca la data de 12.09.2008 numitul Xl-a lovit in fata locuintei sale cu un cutit cauzandu-I leziuni ce necesita 15-17 zile ingrijiri medicale, constituind infractiunea de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal.
Invinuitul a fost cercetat in stare de libertate si in faza de urmarire penala nu a recunoscut savarsirea.
Fapta se probeaza cu plangerea si declaratia partii vatamate , certificate medico legal, declaratii invinuit, declaratii martori,.
Instanta din oficiu, a solicitat serviciului de evidenta informatizata a persoanei fisa de antecedente penale a inculpatului si din aceasta rezulta ca nu este inscris.
Inculpatul a fost cercetat in stare si libertate, insa nu a putut fi audiat fiind pelcat in Italia..
S-a adus la cunostinta partii vatamate drepturile prevazute de legea 211/2004 privind protectia victimelor infractiunii.
In prezenta cauza, partea vatamata prin aparator s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 3000 lei din care 2000 lei daune morale si 1000 daune materiale.
In faza cercetarii judecatoresti au fost audiati sub prestare de juramant, martorii din lucrari TM, si martorii propusi de inculpate TF si CI, si martorii propusi de partea vatamata GA, GM, potrivit dispozitiilor art.78-86 si 327 raportat la art.323 C.proc.pen., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Pentru martorul MC s-a dat citire declaratiei de la urmarire penala ca urmare a imposibilitatii executarii mandatului de aducere.
Inculpatul a ost audiat dupa ce in prealabil i-au fost aduse la cunostinta drepturile si obligatiile, conform depozitiei atasate la dosar si a arecunoscut savarsirea faptei nuantat de stare de provocare din partea vatamate.
Fiind declarata terminata cercetarea judecatoreasca, conform art.339 alin. 2 Cod procedura penala, analizand actele si lucrarile dosarului ,instanta deliberand asupra ansamblului material probator administrat in cauza retine urmatoarea situatie de fapt si de drept:
In fapt la data de 26.09.2008 partea civila X s-a adresat cu o plagere Postului de Politie Erbiceni reclamand ca in data de 12.09.2008 in jurul orelor 19 a fost lovit cu un corp taios de catre X cauzandu-I leziuni ce au necesitat ingrijiri medicale de 15-17 zile.
In sustinerea plangerii sale a depus certificate medico legal nr 8650/18.09.2008 din care rezulta ca partea vatamata prezinta plagi taiate, excoriatii, echimoza hemoragie subconjunctivala si fractura piramida nazala ce s-au putut produce prin lovire cu corp taietor intepator si obiecte contondente si pot data din data de 12.09.2008 si necesita ingrijiri medicale de 15-17 zile.
Din ansamblul material probator rezulta ca in data de 12.09.2008 partea vatamata se afla in curtea sa si la un moment dat l-a vazut pe inculpate care se intorcea de la serviciu. Din cauza unui conflict anterior dintre copii, partea vamata a iesit in drum pentru a discuta cu acesta si discutia lor a generat in agresiune cand inculpatul a lovit de mai multe ori partea vatamata cu un obiect intepator cauzandu-I lziuni e au necesitat ingrijiri medicale de 15-17 zile asa cum rezulta din certificatul medico legal.
Conflictul a fost perceput in mod direct de catre sotia partii vatamate X care a iesit in strada si a inceput sa tipe sa nu il mai loveasca, iar inculpatul a incetat activitatea infractionala plecand spre casa.
Inculpatul , audiat fiind a recunosut ca a agresat partea vaamta insa a aratat ca el a fost initial cel amenintat si injurat de catre partea vatamata din cauza conflictelor dintre copii. Instanta retine ca aceasta atitudine a partii vatamate nu este de natura a provoca inculpatul iar situatia conflicuala anteroara(din alta zi) prin care si el a faost lovit cu furca de catre parta vatamata nu are aracterul unei stari de provocare, ci eventual acesta putea formula plangere , putand sa se efectueze cercetari distincte
Avand in vedere situatia relatata de inculpat in faza de urmarire penala si declaratia partii vatamate, coroborata cu declaratiile martorilor audiati, acestea concorda, in baza dispozitiilor art.69 C.proc.pen. care prevad ca declaratiile inculpatului pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu alte probe existente in cauza, instanta urmeaza a ale aprecia in stabilirea vinovatiei acestoruia .
In drept, fapta inculpatului care in data de 12.09.2008 in jurul orelor 19 l-a lovit cu un obiect ascutit partea vatamata cauzandu-I leziuni ce necesita 15-17 zile ingrijiri medicale, prezintand astfel, plagi taiate, excoriatii, echimoza hemoragie subconjunctivala si fractura piramida nazala, constituind infractiunea de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal.
Astfel, elementul material al laturii obiective este realizat de actiunea de lovire, urmarea imediata a constat in suferintele fizice si vatamarile cauzate partii vatamate, respectiv leziunile pentru care au avut nevoie de 15-17 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare; intre actiunea inculpatului si urmarea imediata existand legatura de cauzalitate.
Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost savarsita de inculpat cu intentie directa, in conditiile art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C.pen., acesta prevazand rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
Existand infractiune, va exista si raspundere penala si pedeapsa.
Instanta, in baza dispozitiilor art 345 cod procedura penala coroborat cu art 180 alin 2 cod penal va condamana inculpatul prin aplicarea unei pedepse cu amenda penala incadreata intre limitele minime si maxime prevazute de lege..
La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului instanta are in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazuta de art. 72 Cod penal, scopul pedepsei prevazuta de art.52 Cod penal si necesitatea asigurarii preventiei generale si speciale.
Fata de modul si mijloacele de savasire a faptei, scopul urmarit, dar si fata de atitudinea inculpatului, de a recunoaste savarsirea infractiunii, precum si de pericolul social concret al faptei, inculpatul este necunoscut cu antecedente penale , instanta si-a format convingerea ca aplicarea fata de inculpat a unei pedepse cu amenda orientata spre minimul special, cu suspendarea executarii, satisface exigentele individualizarii judiciare a pedepsei.
Dat fiind faptul ca pedeapsa prevazuta de lege pentru ambele infractiuni este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala, instanta, tinand cont de cele aratate mai sus, considera ca pedeapsa amenzii poate duce la indeplinirea scopului legii penale. Astfel, potrivit art. 180 alin. 2 C.pen., raportat la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen., limitele legale ale amenzii penale pentru aceasta infractiune sunt intre 500 lei si 30000 lei.
Pe baza acestor criterii instanta va aplica inculpatului pedeapsa amenzii penale de 500 lei.
In baza art 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatilor, apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar si fara executarea acesteia.
Conform art 82 cod penal va stabili un termen de incercare de un an.
Va atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art 83 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate in caz de savarsire a unei noi infractiuni.
In ceea ce priveste actiunea civila devoluata, instanta constata ca partea vatamata Tirziman Constantin s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 3000 lei reprezentand daune materiale 1000 lei si 2000 lei daune morale.
Analizand conditiile raspunderii civile delictuale prev. de art. 998 si 999 C.civ., respectiv fapta ilicita, constand intr-o incalcare a normelor dreptului obiectiv prin care se aduce atingere unor drepturi subiective, prejudiciul, care trebuie sa fie cert si nereparat, legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si existenta vinovatiei faptuitorului, instanta constata ca sunt indeplinite cumulativ cerintele aratate mai sus, insa in ceea ce priveste daunele materiale partea vatamata nu a dovedit decat contravaloarea certifcatului medico lega de 39 lei cu chitanta 0003561/18.09.2008.
In ceea ce priveste celelete daune materiale solicitate cei doi martori audiati in cauza in latura civila respectiv x, instanta apreciaza a acesti martori nu cunosc ce cheltuili a afacut partea civila cu cheltuilile cu transportul si medicatia , nestiind nici cate drumuri a afacut la Spital De asemena mai retine instanta din declaratia martorului GM ca partea civila nu lucra pamantul nici anterior agresiunii iar faptul ca cei doi martori au ajuat partea vatamata timp de 2 saptamani la cules si pentru care au primit sume de bani (necuantificate, "am lucrat cam 2 saptamani si m-a platit cu 40 lei pe zi".."nu tin minte cati bani am primit in total") nu sunt de natura a oblige inculpatul la aeste cehltuili deoarece in mod normal ar fi luat personae la lucru care sa il ajute, neexistand legatura de cauzalitate intre la fapta inculpatului si plata acestor sume de bani.
Prejudiciul moral a constat in consecintele negative ale faptei inculpatului asupra partii civile, precum si implicatiile acestei fapte pe toate planurile vietii acesteia, respectiv pe plan fizic, psihic, moral, social, profesional si familial, partea civila fiind in imposibilitatea de a-si desfasura in mod normal activitatea, numarul relative mic de ingrijiri medicale, si intensitatea agresiunii(relative mica) situatia concreta in care a avut loc(pe fondul unui conflict anterior). Cat priveste, insa, cuantumul acestei sume, instanta hotaraste ca prejudiciul moral suferit poate fi satisfacut prin plata sumei de 500 lei, suma considerata de catre instanta suficienta pentru a repara dauna morala cauzata de catre inculpat partii civile.
Avand in vedere cele aratate mai sus, instanta, in baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 998, 999 C. civil, cu referire la art. 14 alin. 1 si 5 C.proc.pen., urmeaza sa admita in parte cererea de despagubiri formulata de catre partea civila, si sa oblige inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de daune morale si 39 lei daune materiale.
Sub aspectul actiunii civile devoluate instantei prin constituirea partii vatamate Spitalul Clinic de Urgente Sf Dr N Oblu care s-a constituit parte civila cu suma de 326,47 lei, suma ce reprezinta ingrijirile medicale acordate partii vatamate X, si a Serviciului de ambulanta are s-a constituit parte civila cu suma de 270 lei pentru trasnportul partii vatamate, in baza art 313 alin 1 din legea 95/2006 modificata si completat de OUG 72/2006 persoanele prin care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorilor de servicii medicale reprezentand cheltuieli efective ocazionate de asistenta medicala si transport.
Cererile de constituire de parte civila formulate de catre unitatile furnizoare de servicii medicale sunt intemeiate pe dispozitiile art 313 din legea legea 95/2006 si OUG 72/2006.
Avand in vedere constarea cuplei inculpatului fata de spitalizarea si transportul partii vatamate va admite actiunea civila si va obliga inculpatul la plata acestor cheltuieli cu spitalizarea.
In temeiul art. 191 alin.1 C.proc.pen., instanta va obliga inculpatii la plata sumei de 300 lei , reprezentand cheltuieli judiciare avansate de catre stat in prezenta cauza din care 100 lei din faza de urmarire penala.
In baza art 193 cod procedura penala va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei catre X reprezentand onorar avocat, conform chitanelor depuse de acesta la dosar.
Pentru aceste motive
In numele legii
HOTARASTE, Condamna pe inculpatul X fiul lui Mihai si Maria la amenda penala de 500 lei pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente prevazuta si pedepsita de art 180 alin. 2 C.pen., cu referire la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen in dauna partii vatamate X.
In baza art 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului.
Conform art 82 cod penal stabileste un termen de incercare de 1 (un) an.
In baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 998, 999 C. civil, cu referire la art. 14 alin. 1 si 5 C.proc.pen., admite in parte cererea de despagubiri formulata de catre partea civila, si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 539 lei, din care 39 lei daune materiale si 500 lei cu titlu de daune morale.
In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura penala admite actiunea formulata de X si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 326,47 lei lei reprezentand cheltuielile cu spitalizarea afectuate pentru numitul X.
In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura penala admite actiunea formulata de X si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 270 lei reprezentand cheltuielile cu transportul afectuate pentru numitul X.
In baza disp art 191 alin 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat din care 100 lei din din faza de urmarire penala.
In baza art 193 cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei catre X reprezentand onorar avocat
Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru reprezentantul Parchetului, inculpat si de la comunicare pentru partea civila.
Pronuntata in sedinta publica azi, 01.07.2009.
PRESEDINTE, GREFIER
1/7
Dosar 307/239/2009
Cod 3121
Dosar nr. 307/239/2009 , loviri si alte violente
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI
Sedinta publica din 01 iulie 2009
PRESEDINTE - TAM
Grefier - S M
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - AMI
Sentinta penala nr. ..........
La ordine fiind judecarea cauzei penale avand ca obiect - infractiunea de loviri si alte violente - privind pe inculpatul X si parte vatamata X.
La apelul nominal facut in sedinta publica lipsesc partile.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in:
Procedura completa fara citare .
Dezbaterile si cuvintul pe fond au avut loc in sedinta publica din data de 29.06.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand, instanta, avind nevoie de timp pentru a delibera a aminat pronuntarea pentru cauza, astazi
INSTANTA
La nr 307/239/24.02.2009 a fost inregistrat rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau cu privire la punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatul X pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal..
In fapt, in actul de sesizare s-a retinut ca la data de 01.10.2008 partea vatamata a formulat plangere relatand ca la data de 12.09.2008 numitul Xl-a lovit in fata locuintei sale cu un cutit cauzandu-I leziuni ce necesita 15-17 zile ingrijiri medicale, constituind infractiunea de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal.
Invinuitul a fost cercetat in stare de libertate si in faza de urmarire penala nu a recunoscut savarsirea.
Fapta se probeaza cu plangerea si declaratia partii vatamate , certificate medico legal, declaratii invinuit, declaratii martori,.
Instanta din oficiu, a solicitat serviciului de evidenta informatizata a persoanei fisa de antecedente penale a inculpatului si din aceasta rezulta ca nu este inscris.
Inculpatul a fost cercetat in stare si libertate, insa nu a putut fi audiat fiind pelcat in Italia..
S-a adus la cunostinta partii vatamate drepturile prevazute de legea 211/2004 privind protectia victimelor infractiunii.
In prezenta cauza, partea vatamata prin aparator s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 3000 lei din care 2000 lei daune morale si 1000 daune materiale.
In faza cercetarii judecatoresti au fost audiati sub prestare de juramant, martorii din lucrari TM, si martorii propusi de inculpate TF si CI, si martorii propusi de partea vatamata GA, GM, potrivit dispozitiilor art.78-86 si 327 raportat la art.323 C.proc.pen., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Pentru martorul MC s-a dat citire declaratiei de la urmarire penala ca urmare a imposibilitatii executarii mandatului de aducere.
Inculpatul a ost audiat dupa ce in prealabil i-au fost aduse la cunostinta drepturile si obligatiile, conform depozitiei atasate la dosar si a arecunoscut savarsirea faptei nuantat de stare de provocare din partea vatamate.
Fiind declarata terminata cercetarea judecatoreasca, conform art.339 alin. 2 Cod procedura penala, analizand actele si lucrarile dosarului ,instanta deliberand asupra ansamblului material probator administrat in cauza retine urmatoarea situatie de fapt si de drept:
In fapt la data de 26.09.2008 partea civila X s-a adresat cu o plagere Postului de Politie Erbiceni reclamand ca in data de 12.09.2008 in jurul orelor 19 a fost lovit cu un corp taios de catre X cauzandu-I leziuni ce au necesitat ingrijiri medicale de 15-17 zile.
In sustinerea plangerii sale a depus certificate medico legal nr 8650/18.09.2008 din care rezulta ca partea vatamata prezinta plagi taiate, excoriatii, echimoza hemoragie subconjunctivala si fractura piramida nazala ce s-au putut produce prin lovire cu corp taietor intepator si obiecte contondente si pot data din data de 12.09.2008 si necesita ingrijiri medicale de 15-17 zile.
Din ansamblul material probator rezulta ca in data de 12.09.2008 partea vatamata se afla in curtea sa si la un moment dat l-a vazut pe inculpate care se intorcea de la serviciu. Din cauza unui conflict anterior dintre copii, partea vamata a iesit in drum pentru a discuta cu acesta si discutia lor a generat in agresiune cand inculpatul a lovit de mai multe ori partea vatamata cu un obiect intepator cauzandu-I lziuni e au necesitat ingrijiri medicale de 15-17 zile asa cum rezulta din certificatul medico legal.
Conflictul a fost perceput in mod direct de catre sotia partii vatamate X care a iesit in strada si a inceput sa tipe sa nu il mai loveasca, iar inculpatul a incetat activitatea infractionala plecand spre casa.
Inculpatul , audiat fiind a recunosut ca a agresat partea vaamta insa a aratat ca el a fost initial cel amenintat si injurat de catre partea vatamata din cauza conflictelor dintre copii. Instanta retine ca aceasta atitudine a partii vatamate nu este de natura a provoca inculpatul iar situatia conflicuala anteroara(din alta zi) prin care si el a faost lovit cu furca de catre parta vatamata nu are aracterul unei stari de provocare, ci eventual acesta putea formula plangere , putand sa se efectueze cercetari distincte
Avand in vedere situatia relatata de inculpat in faza de urmarire penala si declaratia partii vatamate, coroborata cu declaratiile martorilor audiati, acestea concorda, in baza dispozitiilor art.69 C.proc.pen. care prevad ca declaratiile inculpatului pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu alte probe existente in cauza, instanta urmeaza a ale aprecia in stabilirea vinovatiei acestoruia .
In drept, fapta inculpatului care in data de 12.09.2008 in jurul orelor 19 l-a lovit cu un obiect ascutit partea vatamata cauzandu-I leziuni ce necesita 15-17 zile ingrijiri medicale, prezintand astfel, plagi taiate, excoriatii, echimoza hemoragie subconjunctivala si fractura piramida nazala, constituind infractiunea de loviri si alte violente prevazuta de art 180 alin 2 cod penal.
Astfel, elementul material al laturii obiective este realizat de actiunea de lovire, urmarea imediata a constat in suferintele fizice si vatamarile cauzate partii vatamate, respectiv leziunile pentru care au avut nevoie de 15-17 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare; intre actiunea inculpatului si urmarea imediata existand legatura de cauzalitate.
Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost savarsita de inculpat cu intentie directa, in conditiile art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C.pen., acesta prevazand rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
Existand infractiune, va exista si raspundere penala si pedeapsa.
Instanta, in baza dispozitiilor art 345 cod procedura penala coroborat cu art 180 alin 2 cod penal va condamana inculpatul prin aplicarea unei pedepse cu amenda penala incadreata intre limitele minime si maxime prevazute de lege..
La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului instanta are in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazuta de art. 72 Cod penal, scopul pedepsei prevazuta de art.52 Cod penal si necesitatea asigurarii preventiei generale si speciale.
Fata de modul si mijloacele de savasire a faptei, scopul urmarit, dar si fata de atitudinea inculpatului, de a recunoaste savarsirea infractiunii, precum si de pericolul social concret al faptei, inculpatul este necunoscut cu antecedente penale , instanta si-a format convingerea ca aplicarea fata de inculpat a unei pedepse cu amenda orientata spre minimul special, cu suspendarea executarii, satisface exigentele individualizarii judiciare a pedepsei.
Dat fiind faptul ca pedeapsa prevazuta de lege pentru ambele infractiuni este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala, instanta, tinand cont de cele aratate mai sus, considera ca pedeapsa amenzii poate duce la indeplinirea scopului legii penale. Astfel, potrivit art. 180 alin. 2 C.pen., raportat la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen., limitele legale ale amenzii penale pentru aceasta infractiune sunt intre 500 lei si 30000 lei.
Pe baza acestor criterii instanta va aplica inculpatului pedeapsa amenzii penale de 500 lei.
In baza art 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatilor, apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar si fara executarea acesteia.
Conform art 82 cod penal va stabili un termen de incercare de un an.
Va atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art 83 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate in caz de savarsire a unei noi infractiuni.
In ceea ce priveste actiunea civila devoluata, instanta constata ca partea vatamata Tirziman Constantin s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 3000 lei reprezentand daune materiale 1000 lei si 2000 lei daune morale.
Analizand conditiile raspunderii civile delictuale prev. de art. 998 si 999 C.civ., respectiv fapta ilicita, constand intr-o incalcare a normelor dreptului obiectiv prin care se aduce atingere unor drepturi subiective, prejudiciul, care trebuie sa fie cert si nereparat, legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si existenta vinovatiei faptuitorului, instanta constata ca sunt indeplinite cumulativ cerintele aratate mai sus, insa in ceea ce priveste daunele materiale partea vatamata nu a dovedit decat contravaloarea certifcatului medico lega de 39 lei cu chitanta 0003561/18.09.2008.
In ceea ce priveste celelete daune materiale solicitate cei doi martori audiati in cauza in latura civila respectiv x, instanta apreciaza a acesti martori nu cunosc ce cheltuili a afacut partea civila cu cheltuilile cu transportul si medicatia , nestiind nici cate drumuri a afacut la Spital De asemena mai retine instanta din declaratia martorului GM ca partea civila nu lucra pamantul nici anterior agresiunii iar faptul ca cei doi martori au ajuat partea vatamata timp de 2 saptamani la cules si pentru care au primit sume de bani (necuantificate, "am lucrat cam 2 saptamani si m-a platit cu 40 lei pe zi".."nu tin minte cati bani am primit in total") nu sunt de natura a oblige inculpatul la aeste cehltuili deoarece in mod normal ar fi luat personae la lucru care sa il ajute, neexistand legatura de cauzalitate intre la fapta inculpatului si plata acestor sume de bani.
Prejudiciul moral a constat in consecintele negative ale faptei inculpatului asupra partii civile, precum si implicatiile acestei fapte pe toate planurile vietii acesteia, respectiv pe plan fizic, psihic, moral, social, profesional si familial, partea civila fiind in imposibilitatea de a-si desfasura in mod normal activitatea, numarul relative mic de ingrijiri medicale, si intensitatea agresiunii(relative mica) situatia concreta in care a avut loc(pe fondul unui conflict anterior). Cat priveste, insa, cuantumul acestei sume, instanta hotaraste ca prejudiciul moral suferit poate fi satisfacut prin plata sumei de 500 lei, suma considerata de catre instanta suficienta pentru a repara dauna morala cauzata de catre inculpat partii civile.
Avand in vedere cele aratate mai sus, instanta, in baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 998, 999 C. civil, cu referire la art. 14 alin. 1 si 5 C.proc.pen., urmeaza sa admita in parte cererea de despagubiri formulata de catre partea civila, si sa oblige inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de daune morale si 39 lei daune materiale.
Sub aspectul actiunii civile devoluate instantei prin constituirea partii vatamate Spitalul Clinic de Urgente Sf Dr N Oblu care s-a constituit parte civila cu suma de 326,47 lei, suma ce reprezinta ingrijirile medicale acordate partii vatamate X, si a Serviciului de ambulanta are s-a constituit parte civila cu suma de 270 lei pentru trasnportul partii vatamate, in baza art 313 alin 1 din legea 95/2006 modificata si completat de OUG 72/2006 persoanele prin care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorilor de servicii medicale reprezentand cheltuieli efective ocazionate de asistenta medicala si transport.
Cererile de constituire de parte civila formulate de catre unitatile furnizoare de servicii medicale sunt intemeiate pe dispozitiile art 313 din legea legea 95/2006 si OUG 72/2006.
Avand in vedere constarea cuplei inculpatului fata de spitalizarea si transportul partii vatamate va admite actiunea civila si va obliga inculpatul la plata acestor cheltuieli cu spitalizarea.
In temeiul art. 191 alin.1 C.proc.pen., instanta va obliga inculpatii la plata sumei de 300 lei , reprezentand cheltuieli judiciare avansate de catre stat in prezenta cauza din care 100 lei din faza de urmarire penala.
In baza art 193 cod procedura penala va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei catre X reprezentand onorar avocat, conform chitanelor depuse de acesta la dosar.
Pentru aceste motive
In numele legii
HOTARASTE, Condamna pe inculpatul X fiul lui Mihai si Maria la amenda penala de 500 lei pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente prevazuta si pedepsita de art 180 alin. 2 C.pen., cu referire la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen in dauna partii vatamate X.
In baza art 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului.
Conform art 82 cod penal stabileste un termen de incercare de 1 (un) an.
In baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 998, 999 C. civil, cu referire la art. 14 alin. 1 si 5 C.proc.pen., admite in parte cererea de despagubiri formulata de catre partea civila, si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 539 lei, din care 39 lei daune materiale si 500 lei cu titlu de daune morale.
In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura penala admite actiunea formulata de X si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 326,47 lei lei reprezentand cheltuielile cu spitalizarea afectuate pentru numitul X.
In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura penala admite actiunea formulata de X si pe cale de consecinta obliga inculpatul la plata sumei de 270 lei reprezentand cheltuielile cu transportul afectuate pentru numitul X.
In baza disp art 191 alin 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat din care 100 lei din din faza de urmarire penala.
In baza art 193 cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei catre X reprezentand onorar avocat
Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru reprezentantul Parchetului, inculpat si de la comunicare pentru partea civila.
Pronuntata in sedinta publica azi, 01.07.2009.
PRESEDINTE, GREFIER
1/7
Dosar 307/239/2009
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Loviri si alte vatamari
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila � Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011