Ghidul Angajatorului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 239 din data de 04.11.2009 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Abuzuri | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1275/239/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
JUDECATORIE
Sedinta publica din 04 Noiembrie 2009
PRESEDINTE - Corina Cornelia Sava
Grefier Elena Caldarus
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - Mona Irina Alexa

SENTINTA  PENALA Nr. 239

     La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe petent MII si pe intimat FG, intimat CGF, avand ca obiect plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art.278 ind.1 C.p.p.).
          La apelul nominal facut in sedinta publica  : lipsa partile.
          S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in: procedura completa cu partile.
          Dezbaterile la fond au avut loc in sedinta publica din data de 21.10.2009, sustinerile partilor fiind consemnate ijn incheierea de sedinta de la acea data, cand, din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei la data de 28.10.2009, cand din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei pentru astazi, cand

INSTANTA

           Deliberand asupra plangerii penale de fata:
           Prin rezolutia nr.312/P/2009, Prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau, a confirmat propunerea organelor de cercetare penala de a nu se incepe  urmarirea penala fata de numitii FG si CG din orasul H, judetul Iasi pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. si ped. de art.246 Cod penal.
           In motivarea acestei rezolutii s-a retinut urmatoarele:
           In cursul lunii februarie  2008 numitii UN, AA, AV, MI,BV, MV, DC, SC, BG si BA sesizeaza Politia  orasului H despre faptul ca numitii FG - Presedintele Asociatiei de Proprietari nr.2 si CG-F  - contabilul asociatiei, nu au efectuat plata unor facturi, catre furnizorii de servicii, in conditiile  in care au  incasat sumele de bani de la proprietarii de apartamente.
            Efectuandu-se cercetari s-a stabilit ca Asoc de Prop de apartamente nr.2 a functionat pana la data de 14.01.2009 cand si-a incetat activitatea, conform dispozitiilor prevazute in sentinta civila nr.1028/2008.
            Activitatea Asociatiei proprietarilor de apartamente era asigurata de catre numitul FG, care detinea functia de presedinte si numitul CG- F avand calitatea de contabil.
           In cursul anului 2008 furnizorul de apa potabila  A S.A.  a efectuat calculul apei furnizate asociatiei iar la data de 08.01.2009 a fost emisa factura fiscala seria IS RJ nr.177818 prin care se aducea la cunostinta  suma de bani ce trebuie achitata de catre asociatie furnizorului.
           Datorita faptului ca in cursul lunii decembrie 2008 s-au inregistrat  mai putine incasari , respectiv mai putini proprietari de apartamente au achitat contravaloarea serviciilor primite de la furnizori, numitul FG a hotarat sa vireze intreaga suma de bani, reprezentand apa potabila  furnizata, catre A S.A. cu scopul evitarii sistarii acestor servicii.
            In acest sens s-a hotarat ca sumele de bani incasate de la proprietarii de apartamente sa fie virate integral catre furnizorul de apa potabila, pentru a acoperi integral costul apei furnizate, in detrimentul altor furnizori, care au prestat servicii asociatiei.
           Astfel, conducerea asociatiei a hotarat sa nu achite sumele de bani catre serviciul de intretinere, in cursul lunii ianuarie 2009, toti banii virandu-i catre A S.A. cu scopul de a achita cantitatea de apa furnizata in cursul lunii decembrie 2008.
           Dupa ce s-a luat aceasta hotarare, totii bani incasati de la proprietarii apartamentelor, in cursul lunii decembrie 2008 au fost virati catre A S.A. urmand ca sumele de bai incasate in cursul lunii ianuarie 2009, sa fie  utilizate la achitarea celorlalte servicii intrucat banii incasati nu erau suficienti pentru plata tuturor furnizorilor.
           Conducerea asociatiei a hotarat acest lucru, motivat de faptul ca in momentul neachitarii apei potabile furnizare, A S.A. sista furnizarea apei iar proprietarii de apartamente nu primeau apa necesara utilizarii consumatorilor casnici  pentru  luna noiembrie  s-a platit s-a platit in decembrie  
          Intimatii au mai aratat faptul ca daca fosta Asociatie, nu si-ar fi incetat activitatea la data de 14.01.2009, nu ar fi fost nici o problema cu privire la achitarea facturii fiscale aferente lunii decembrie 2008, emisa de S.C.A SA Iasi, asa cum au fost achitate si facturile anterioare, emise de furnizorul mai sus mentionat.
           Ulterior , in cursul  lunii ianuarie 2009, asociatia din bani incasati de la proprietarii de apartamente a achitat celelalte servicii furnizate.
           Din cele sus mentionate se constata ca numitii FG si CG-F nu au comis nici un abuz fata de proprietarii de apartamente din cadrul asociatiei ci doar au achitat contravaloarea apei furnizate, urmand ca proprietarii de apartamente sa beneficieze de aceste servicii, evitand sistarea furnizarii apei potabile.
           Avand in vedere  ca sumele de bani incasate au fost virate catre A S.A. achitandu-se cantitatea de apa primita in cursul lunii decembrie 2008 de catre proprietarii de apartamente, amanand plata celorlalte servicii prestare de catre alti furnizori, numitii FG si CG- F  nu au efectuat vreun act care sa aduca atingere drepturilor proprietarilor de apartamente din cadrul asociatiei , ci au urmarit plata unui serviciu vital, cu scopul de a evita sistarea apei.
          Impotriva acestei rezolutii, numai unul dintre petentii initiali, respectiv M I, a formulat plangere la procurorul ierarhic superior.
          Prin rezolutia nr.919/II/2/2009, Prim Procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, a respins plangerea petentilor retinandu-se ca din  materialul  probator administrat in cauza nu rezulta ca administratia Asociatiei de Locatari ar fi adus atingere intereselor locatarilor, deoarece in situatia in care Asociatia de Proprietari a incasat mai putini bani in luna decembrie 2008, aceste sume au fost directionate spre  acoperirea cheltuielilor pentru apa potabila si nu au fost folositi in alt scop.
          Petentul a formulat plangere la instanta, cererea sa inregistrandu-se sub nr.1275/239/2009.
          La dosarul cauzei s-a atasat dosarul nr.312/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
          Analizand plangerea petentului actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
            Latura obiectiva a infractiunii prev. de art.246 Cod penal se realizeaza fie prin  indeplinirea defectuoasa a unui act fie prin neindeplinirea unui act care  a avut ca urmare vatamarea intereselor legale ale unei persoane, intre cele doua conditii trebuind sa existe o legatura de cauzalitate.
            In mod eronat s-a retinut in rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau precum ca in luna ianuarie 2009 Asociatia  de proprietari de apartamente nr.2 Harlau (numita in continuare Asociatia) a platit din banii incasati de la proprietari cantitatea de apa primita in  cursul lunii decembrie 2008. De fapt   Asociatia  a platit in luna decembrie 2008 cantitatea de apa primita pentru luna noiembrie 2008, aceste aspecte rezultand din facturile fiscale  si depunerile numerar depuse in copie  la dosarul  Parchetului la filele 144-145.
           Chiar intimatul FG  a recunoscut, in declaratiile date, aceste aspecte aratand ca sumele incasate de la proprietarii de apartamente in perioada 01.01.2009 - 14.01.2009 inclusiv, au fost virate catre serviciul intretinere, de unde, de la data de 23.12.2009,  datorita incasarilor  reduse la serviciul apa-canal, s-a luat un imprumut pentru achitarea facturii fiscale aferente lunii noiembrie 2008, emisa catre S.C.A S.A. Iasi, achitata in luna decembrie 2008, pentru a nu fi sistata  furnizarea apei  iar ulterior, de la serviciul intretinere, sumele au fost virate catre furnizorii de servicii si catre bugetul consolidat al statului.
             De asemenea , contabilul CG- F  a aratat ca, in cursul lunii decembrie  2008, datorita incasarilor slabe la serviciul apa-canal si a existentei unui excedent de sold la serviciul intretinere , s-a dispus efectuarea unui transfer  de la registrul de casa al serviciului intretinere la cel de apa-canal pentru a se achita factura eferenta lunii noiembrie 2008 emisa de S.C.A SA Iasi si a nu se crea probleme privind furnizarea apei potabile si chiar sistarea acesteia, avand in vedere faptul ca se apropiau sarbatorile de iarna, urmand ca aceasta suma sa fie recuperata din incasarile lunii ianuarie 2009 si transferata de la serviciul apa-canal inapoi la intretinere.
              CG- F  a mai aratat ca suma incasata  in perioada de mai sus, adica in ianuarie 2009,  a fost folosita dupa data de 14.01.2009 pentru efectuarea platii  salariilor angajatilor Asociatiei perioadei lucrate in luna ianuarie 2009, a platit obligatiile catre bugetul  consolidat al statului,  asigurarilor sociale , sanatate, somaj etc. cat si catre  furnizorii  de servicii.
           Intimatii au mai aratat  ca daca fosta Asociatie , nu si-ar fi  incetat activitatea la data de 14.01.2009,  nu ar fi fost nici o problema cu privire la achitarea  facturii fiscale aferente lunii decembrie  2008. emisa de S.C.A SA Iasi, asa cum au fost achitate  si facturile anterioare, emise de furnizorul  mai sus amintit.
            Faptul ca banii incasati de la proprietari s-au virat in luna  ianuarie 2009 la E-ON  dar si la Administratia  Finantelor Publice pentru plata contributiilor la stat ale salariatiilor Asociatiei  in loc sa plateasca mai intai datoria  restanta catre S.C."A"SA, respectiv  consumul  aferent lunii decembrie 2008, rezulta nu numai din  declaratiile intimatilor dar si din adresa nr.854584/2009 a Administratiei Fiscale Harlau de la fila 117 dosar.
            Din centralizatorul emis de Primaria orasului Harlau (filele 109-116 dosar) se observa incasarile care s-au efectuat in luna ianuarie  de catre Asociatie  pentru serviciile de apa-canal .Insa, aceste sume au fost folosite pentru plata altor servicii, respectiv pentru  electricitate si pentru plata  contributiilor salariatiilor Asociatiei la Administratia  Fiscala Harlau.           
             Din aceasta cauza, proprietarii (printre care si petentii initiali ) au fost nevoiti sa mai plateasca, ( in lunile ianuarie si februarie), inca o data, o parte din datoria catre S.C."A"SA,   reprezentand consumul din luna decembrie 2008.
             Astfel, la filele 60-108 din dosarul Parchetului exista factura detaliata si  dovezile diverselor plati efectuate de proprietarii de apartamente  in contul acestei facturi fiscale, desi acestia au mai platit o data serviciul apa-canal catre Asociatiei in luna ianuarie, asa cum rezulta din actele amintite mai sus.
             Fata de cele relevate instanta retine  ca in mod defectuos Conducerea Asociatiei, respectiv intimatii, fara a consulta membrii Asociatiei, au luat hotararea de a transfera fonduri dintr-un  cont in altul. Astfel acestia au  incasat  de la mai multe persoane, printre care si petentii initiali, proprietari de apartamente, contravaloarea serviciului apa-canal in perioada  08.01.2009 - 14.01.2009 si nu au virat catre S.C."A "SA Iasi sumele primite pentru plata facturii fiscale nr.177818 din 08.01.2009 scadenta la 23.01.2009, petentii fiind nevoiti, pentru a beneficia  in continuare de apa potabila, sa efectueze noi plati catre S.C"A"SA.
             Conducerea Asociatiei a procedat astfel fara a avea  siguranta ca vor recupera pe viitor creantele pentru celelalte servicii (electricitate, contributii A.N.A.F. Harlau, diferente de plata la serviciul de apa-canal, etc.) de la neplatnici, iar in cele din urma acest lucru s-a  si intamplat prin desfiintarea Asociatiei , prin sentinta civila nr.1028/2008, motiv pentru care nu s-au mai putut recupera aceste creante, vatamandu-se astfel interesele  petentului  si ale celorlalti  proprietari care  au platit de doua ori ( o data catre Asociatie si o data catre S.C."A"SA) o parte din suma mentionata in factura fiscala nr.177818/2009.
             Vazand decizia obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.48/2007 si constatand ca in cauza exista  suficiente probe pentru a retine cauza spre judecare, insa datorita faptului ca existenta   si suficienta probelor la care se refera disp.art.2781 alin.8 lit.c Cod procedura penala, nu pot fi  apreciate decat in cadrul urmaririi penale, asa cum se subliniaza  in definirea obiectului  acesteia, prin art.200 Cod procedura penala, instanta, constatand  inaplicabilitatea aplicarii disp.art.2781 alin.8 lit.c Cod procedura penala, va face aplicarea disp.art.2781 alin.8 lit.b Cod procedura penala si va trimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale.
              Dupa inceperea urmaririi penale procurorul poate aprecia daca raportat la prejudiciul relativ scazut creat proprietarilor, la imprejurarile in care s-a luat aceasta decizie defectuoasa de catre conducerea Asociatiei in conditiile in care  erau presati si de plata  la timp a celorlalte servicii  (de electricitate, contributii fiscale ale salariatilor asociatiei , etc.),  faptele intimatilor prezinta gradul de pericol social al acestor infractiuni  sau vor atrage numai sanctiuni  disciplinare sau administrative.
              Vazand si dispozitiile art.193 alin.3 Cod procedura penala.
                     

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



                 In baza art.2781 alin.8 lit.b  Cod procedura penala admite plangerea formulata de catre petentul M I, domiciliat in orasul H, strada Stefan cel Mare si Sfant, judetul Iasi.
                Desfiinteaza rezolutia nr.312/P/2009 adoptata de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau si trimite cauza procurorului in vederea inceperii  urmaririi penale.
                Cheltuielile  judiciare raman in sarcina statului.
                Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
                 Pronuntata in sedinta publica, azi 04 Noiembrie 2009

Presedinte, Grefier,

SCC/CE/3ex
23.11.2009
1
Dosar nr.1275/239/2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abuzuri

Plangere 278 Cpp - Decizie nr. DP204/R/2008 din data de 31.03.2009
ABUZ IN SERVICIU - Sentinta penala nr. 34 din data de 18.03.2015
Abuz in serviciu medic de familie. Neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii. Mentinerea in recurs a solutiei de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 41 din data de 08.02.2010
Litigiu de munca. Desfacere contract de munca - Decizie nr. 1004/R din data de 28.07.2009
Infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind descoperirea, prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportat la art. 246 Cod penal. Pentru a se putea retine existenta infractiunii de la art. art. 1... - Sentinta penala nr. 336/S din data de 06.12.2011
Abuz in serviciu. Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac. Nelegalitate. - Decizie nr. 567 din data de 23.10.2008
- Sentinta penala nr. 1240 din data de 15.06.2010
Abuz de incredere - Sentinta penala nr. 25 din data de 04.02.2008
Abuz in serviciu contra intereselor persoanei art. 246 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 20.02.2009
ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR. ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PUBLICE. FUNCTIONAR. FUNCTIONAR PUBLIC - Decizie nr. 98 din data de 11.02.2010
Depunerea notificarii in termenul prevazut de art. 22 din Legea nr. 10/2000 - Decizie nr. 1 din data de 18.01.2010
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Sesizare nelegala. Aflarea adevarului. Rol activ. - Decizie nr. 211 din data de 19.03.2009
Revendicare imobil preluat abuziv. Buna credinta a subdobanditorului - Decizie nr. 97 din data de 14.10.2009
ART.2781 COD PR.PENALA. ORGANULUI DE URMARIRE PENALA II ESTE INTERZIS PEIN CONSTITUTIE SI PRIN LEGE SA FACA CERCETARI SI/SAU APRECIERI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA DE JUDECATA A UNUI MAGISTRAT ATATA TIMP CAT SOLUTIA PRONUNTATA DE ACESTA ESTE SUPUSA CAIL... - Decizie nr. 810 din data de 22.01.2006
Abuz in serviciu - Sentinta penala nr. 141 din data de 01.04.2015
Abuz de incredere. Refuz de restituire. Existenta laturii subiective - Sentinta penala nr. 175 din data de 07.01.2008
ABUZ IN SERVICIU. ELEMENTE CONSTITUTIVE. EXISTENTA VINOVATIEI SUB FORMA INTENTIEI. - art. 246 c.p. Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de dispozitiile art. 246 c.pen., in conditiile in care ... - Sentinta penala nr. 2321 din data de 02.11.2006
Constatare abuz de drept - Sentinta civila nr. 741 din data de 09.02.2011
art 246 Cp - Sentinta penala nr. 628 din data de 02.11.2011
Art. 178 CP OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 571 din data de 07.10.2010