InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art 246 Cp

(Sentinta penala nr. 628 din data de 02.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Abuzuri | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI      JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4314/270/2011
Inreg.  4  iulie 2011                                                                art. 246 c.p.

SENTINTA  PENALA  NR.628
Sedinta publica din data de   02.11.2011

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte –  …..
Grefier –   ….

Ministerul Public reprezentat de procuror –  ..
      Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatei …… trimisa in judecata pentru savarsirea infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor  prev. de art. 246 C.p.  si art.290  cu aplicarea art. 33  lit. a    Cod penal.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns   pentru inculpata lipsa  avocat  ….., lipsa  partea civila.
      S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta care,  invedereaza instantei ca procedura de citare este  legal indeplinita.
      Prin serviciul registratura  partea civila  a depus la dosar cerere de constituire  parte civila  si  fisa cazierului judiciar.
      ….., pentru inculpata,   nu are cereri noi de formulat, solicita a se acorda cuvantul pe fondul cauzei.
      Reprezentantul  Ministerului Public, solicita  a se  acorda cuvantul pe fondul cauzei, nu  sunt cereri noi de formulat.
      Instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca, nefiind cereri noi de formulat probe de administrat  si acorda cuvantul  pe fondul cauzei.
      Reprezentantul Ministerului Public,  expune situatia asa cum este descrisa  in rechizitoriu,  solicita  condamnarea inculpatei  in baza art. 246  raportat la art. 258 alin. 1, 2 Cod penal   art. 290  Cod penal cu aplicarea art. 320/1 Cod pr. pen., 33 lit. a  Cod penal, la pedeapsa inchisorii suspendarea conditionata a executarii pedepsei.   A  se  aplica  inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal   raportat la art. 71  Cod penal.  Obligarea   acesteia la plata despagubirilor civile   catre  partea civila  in  cuantum de 3292,60 lei,   desfiintarea totala a contractului  nr. 310460615 /03.05.2010, cheltuieli  judiciare catre stat  cu onorariu avocat din fondurile Ministerului de Justitie.
      Avocat  …..    este de acord cu  concluziile reprezentantului Ministerului Public    pe latura   penala, pe  latura  civila  depune precizari  privind actul normativ  in baza caruia operatorul  de telefonie mobila a solicitat  taxa   pentru incetarea  contractelor,  cu onorariu avocat din fondurile Ministerului de Justitie .
      
                                          I N S T A N T A

             Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
             Prin rechizitoriul nr.503 /P/2010 din data de  04.07.2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti inregistrat pe rolul Judecatoriei Onesti sub nr. 4315 /270/2011, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei …., fiica lui ….. si …., nascut la data de …. in …. cu acelasi domiciliu, …, studii medii, cu antecedente penale, CNP-…..,cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.  246 , 290 Cod penal  cu aplicarea  art. 33  lit.a Cod penal, constand in aceea  ca   in calitate de  agent vanzari  la S…. – Punct  de lucru  …, a intocmit in fals  contractul de abonament  pentru servicii Cosmote  nr. 310460615 , pentru doua  numere  de telefon  pe numele lui ….., cauzand  un prejudiciu  ….., un prejudiciu  de 2750,97  lei  .
      La termenul de judecata din data de 21.09.2011, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpata a solicitat personal ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste.
      A declarat ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare, pe care le regreta.
      Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala, materializate in: inscriuri, declaratiile inculpatei.
      Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Inculpata ….. a fost angajata la .. - …. - punct de lucru in …., in interiorul magazinului „…..
      In aceasta calitate incheia contracte de telefonie mobila Cosmote cu persoane fizice si juridice si comercializa telefoane mobile si accesorii. Potrivit art. 10 din contractul de abonament pentru serviciile Cosmote, cu prilejul intocmirii contractelor cu persoane fizice, inculpata ….. avea obligatia sa verifice identitatea abonatului, prin prezentarea actului de identitate si o factura de utilitati in original, sa certifice ca documentele atasate sunt copii dupa original si de asemenea ca abonatul a semnat in fata ei.
      La data de 03.05.2010, in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpata …. a intocmit in fals contractul nr. 310460615, pe numele lui …. din ….., pentru 2 numere Cosmote si 2 telefoane mobile marca Nokia si Samsung, in baza unei copii de pe cartea de identitate a acestuia si a unei facturi de energie electrica de la …… din 25.03.2010. Inculpata a trecut in contract o alta adresa de facturare, respectiv …., a semnat contractul la rubrica „agent de vanzari” cu numele ….., avut inainte de casatorie, precum si copia cartii de identitate a titularului contractului si cele 2 anexe ale contractului.
      Aceasta situatie de fapt este probata cu declaratia de recunoastere a inculpatei care se coroboreaza cu inscrisurile depuse la dosar si cu plangerea partii vatamate.
      Avand in vedere ca inculpata nu este functionar public, instanta la termenul din 21.09.2011 a dispus schimbarea incadrarii juridice din art. 246 in art. 246 raportat la art. 258 alin. 1, 2 Cod penal. Fata de noua incadrare, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
      Prin adresa nr. 4314/270/2011 din 19.10.2011 (fila 22 dosar instanta) ….. a formult plangere penala fata de inculpata ……..
      In drept, fapta inculpatei care in calitate de salariat in serviciul …..– distribuitor S…, cu stiinta nu si-a indeplinit in mod corect indatoririle de serviciu, intocmind in fals  contractul de telefonie mobila, in numele lui …., de avantajele carora s-a folosit in interes personal, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prev. de art. 246 raportat la art. 258 alin. 1, 2 Cod penal si fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 al. 1 Cod penal.
      Retinand vinovatia, se va dispune in baza textelor de lege mentionate, condamnarea la pedeapsa inchisorii.
      Nu poate fi retinuta apararea inculpatei in sensul ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni , intrucat prin faptele sale  s-a adus atingere bunului mers al societatii care a fost prejudiciata cu o suma considerabila .
      La dozarea pedepselor conform dispozitiilor art. 72 Cod penal, se vor avea in vedere criteriile generale de individualizare, respectiv atat gradul de pericol social concret al faptelor, infractiuni de rezultat, valoarea prejudiciului  cat si persoana inculpatei.
      Este tanara si insarcinata, pe parcursul procesului penal a avut o buna conduita, a manifestat sinceritate.
      La individualizarea in concret a pedepselor, data fiind manifestarea de vointa a inculpatei in sensul recunoasterii in totalitate a faptelor, se va da eficienta si dispozitiilor art. 321/1 al. 7 Cod procedura penala, in sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa.
      Ca urmare, instanta se va orienta spre aplicarea unei pedepse privative de libertate mai blande.
      Infractiunile fiind comise mai inainte sa fi intervenit o condamnare definitiva pentru vreuna dintre ele, se vor aplica si dispozitiile art. 33 lit. a si 34 lit. b Cod penal, referitoare la concursul real de infractiuni.
      In baza art. 246  raportat la art. 258 alin. 1, 2 Cod penal (prin schimbarea incadrarii juridice la termenul din 21.09.2011), pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, cu aplicarea art. 320/1 Cod pr. pen., va condamna pe inculpata ….., fiica lui …. si ….., nascut la data de … in …., cu acelasi domiciliu, ….., studii medii, cu antecedente penale, CNP-…, la o pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare.
      In baza art. 290 Cod penal, art. 320/1 Cod pr. pen., pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, va condamna inculpata …., fiica lui ……si ….., nascut la data de ….. in …, cu acelasi domiciliu, …., studii medii, cu antecedente penale, CNP-……. la o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare.
      In baza art. 33 lit. a Cod penal va constata ca infractiunile concurente din prezenta cauza sunt in concurs real cu infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata prev. de art. 246 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal pentru care inculpata a fost condamnata prin sentinta penala nr. 242 din 11.04.2011 la o pedeapsa rezultanta de 4 (patru) luni inchisoare.
Va repune in individualitate pedeapsa rezultanta de 4 (patru) luni inchisoare aplicata  inculpatei prin sentinta penala nr. 242/11.04.2011, pronuntata de  J u d e c a t o r i a   Onesti si ramasa definitiva prin nerecurare la 02.05.2011, in pedepsele componente de:
  - 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata prev. de art. 246 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal;
 -  2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal;
     In temeiul art.36 alin.2, art.33 lit. a si art.34 lit. b Cod penal, va  contopi pedepsele stabilite de 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare, 4 luni inchisoare si 2 luni inchisoare, in pedeapsa mai grea de 4 (luni) inchisoare inchisoare, fara adaugarea unui spor.
      In baza art. 71 Cod penal va  aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 4 luni.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 359 Cod procedura penala, va atrage atentia inculpatei  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
      Sub aspectul laturii civile instanta retine ca partea vatamata …… s-a constituit parte civila cu suma de 2 750, 97 lei. (f. 9 doar urm. pen.)
      Inculpata a achiesat doar la contravaloarea debitului si a penalitatilor nu si a cheltuielilor de incetare contract.
      Prin adresa inaintata instantei la data de 19.10.2011, ….. (fila 26 dosar instanta) precizeaza ca se constituie parte civila cu suma de 3292,60 lei, reprezentand: 562, 78 lei contravaloarea serviciilor de comunicatii electronice furnizate de Cosmote in temeiul contractului de abonament;- 1129, 82 lei contravaloarea penalitatilor de intarziere la plata debitului principal;- 1600 lei contravaloarea costurilor de incetare anticipata a contractului de abonament.
      Instanta va admite actiunea partii civile ….. in parte si in baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedura penala art. 998 Cod civil va obliga inculpata la plata sumei de 1692,6 lei reprezentand 562, 78 lei contravaloarea serviciilor de comunicatii electronice furnizate de Cosmote in temeiul contractului de abonament;- 1129, 82 lei contravaloarea penalitatilor de intarziere la plata debitului principal. Capatul de cerere privind  obligarea inculpatei la plata sumei de 1600 lei reprezentand contravaloarea costurilor de incetare anticipata a contractului de abonament nu este intemeiat deoarece contractul de abonament a fost incheiat in mod fraudulos (prin savarsirea infractiunilor pentru care inculpata a fost condamnata) si va fi desfiintat de instanta, astfel incat pretentia intemeiata pe raspundere contractuala nu poate fi cumulata cu raspunderea delictuala.
      In baza art. 348 Cod pr. pen. se va dispune desfiintarea totala a contractului nr. 310460615/03.05.2010-f.10 dosar urm. Pen.
               In temeiul art. 189 Cod procedura penala  va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 200 lei  reprezentand onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu (av .......).
      In baza art. 191 al. 1 Cod pr. pen. va  obliga inculpata la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      
                                             Pentru aceste motive ,
                                             In numele legii
                                           H O T A R A S T E:
      
      In baza art. 246  raportat la art. 258 alin. 1, 2 Cod penal (prin schimbarea incadrarii juridice la termenul din 21.09.2011), pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, cu aplicarea art. 320/1 Cod pr. pen., condamna pe inculpata …., fiica lui ….si …, nascut la data de ….. in …., cu acelasi domiciliu, ….., studii medii, cu antecedente penale, CNP-…., la o pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare.
      In baza art. 290 Cod penal, art. 320/1 Cod pr. pen., pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, condamna inculpata ……, fiica lui … si …., nascut la data de … in ….., cu acelasi domiciliu, str. …, studii medii, cu antecedente penale, CNP-….. la o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare.
      In baza art. 33 lit. a Cod penal constata ca infractiunile concurente din prezenta cauza sunt in concurs real cu infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata prev. de art. 246 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal pentru care inculpata a
fost condamnata prin sentinta penala nr. 242 din 11.04.2011 la o pedeapsa rezultanta de 4 (patru) luni inchisoare.
Repune in individualitate pedeapsa rezultanta de 4 (patru) luni inchisoare aplicata  inculpatei prin sentinta penala nr. 242/11.04.2011, pronuntata de  J u d e c a t o r i a   Onesti si ramasa definitiva prin nerecurare la 02.05.2011, in pedepsele componente de:
  - 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata prev. de art. 246 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal;
 -  2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal;
     In temeiul art.36 alin.2, art.33 lit. a si art.34 lit. b Cod penal,  contopeste pedepsele stabilite de 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare, 4 luni inchisoare si 2 luni inchisoare, in pedeapsa mai grea de 4 (luni) inchisoare inchisoare, fara adaugarea unui spor.
      Executa pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare.
      In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 4 luni.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatei  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
      Admite actiunea partii civile ….. in parte si in baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedura penala art. 998 Cod civil obliga inculpata la plata sumei de 1692,6 lei reprezentand despagubiri civile catre partea civila.
       In baza art. 348 Cod pr. pen. dispune desfiintarea totala a contractului nr. 310460615/03.05.2010-f.10 dosar urm. Pen.
               In temeiul art. 189 Cod procedura penala  dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 200 lei  reprezentand onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu (av ....).
      In baza art. 191 al. 1 Cod pr. pen. obliga inculpata la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru parchet si de la comunicare pentru inculpat si partea civila.
      Pronuntata in sedinta publica, azi. 02.11.2011.

PRESEDINTE                                                                       GREFIER  ,                              
      
      
      
      
      
      
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abuzuri

Plangere 278 Cpp - Decizie nr. DP204/R/2008 din data de 31.03.2009
ABUZ IN SERVICIU - Sentinta penala nr. 34 din data de 18.03.2015
Abuz in serviciu medic de familie. Neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii. Mentinerea in recurs a solutiei de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 41 din data de 08.02.2010
Litigiu de munca. Desfacere contract de munca - Decizie nr. 1004/R din data de 28.07.2009
Infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind descoperirea, prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportat la art. 246 Cod penal. Pentru a se putea retine existenta infractiunii de la art. art. 1... - Sentinta penala nr. 336/S din data de 06.12.2011
Abuz in serviciu. Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac. Nelegalitate. - Decizie nr. 567 din data de 23.10.2008
- Sentinta penala nr. 1240 din data de 15.06.2010
Abuz de incredere - Sentinta penala nr. 25 din data de 04.02.2008
Abuz in serviciu contra intereselor persoanei art. 246 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 20.02.2009
ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR. ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PUBLICE. FUNCTIONAR. FUNCTIONAR PUBLIC - Decizie nr. 98 din data de 11.02.2010
Depunerea notificarii in termenul prevazut de art. 22 din Legea nr. 10/2000 - Decizie nr. 1 din data de 18.01.2010
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Sesizare nelegala. Aflarea adevarului. Rol activ. - Decizie nr. 211 din data de 19.03.2009
Revendicare imobil preluat abuziv. Buna credinta a subdobanditorului - Decizie nr. 97 din data de 14.10.2009
ART.2781 COD PR.PENALA. ORGANULUI DE URMARIRE PENALA II ESTE INTERZIS PEIN CONSTITUTIE SI PRIN LEGE SA FACA CERCETARI SI/SAU APRECIERI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA DE JUDECATA A UNUI MAGISTRAT ATATA TIMP CAT SOLUTIA PRONUNTATA DE ACESTA ESTE SUPUSA CAIL... - Decizie nr. 810 din data de 22.01.2006
Abuz in serviciu - Sentinta penala nr. 141 din data de 01.04.2015
Abuz de incredere. Refuz de restituire. Existenta laturii subiective - Sentinta penala nr. 175 din data de 07.01.2008
ABUZ IN SERVICIU. ELEMENTE CONSTITUTIVE. EXISTENTA VINOVATIEI SUB FORMA INTENTIEI. - art. 246 c.p. Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de dispozitiile art. 246 c.pen., in conditiile in care ... - Sentinta penala nr. 2321 din data de 02.11.2006
Constatare abuz de drept - Sentinta civila nr. 741 din data de 09.02.2011
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017