InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Abuz in serviciu medic de familie. Neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii. Mentinerea in recurs a solutiei de neincepere a urmaririi penale

(Decizie nr. 41 din data de 08.02.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Abuzuri | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Prin sentinta penala nr. 306 din 13 noiembrie 2009 a Judecatoriei Medias s-a respins plangerea formulata de petentii V S-Vsi V M, , c/a rezolutiei  emisa de Primul procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias, in contradictoriu cu invinuita L E C, ca neintemeiata .
Pentru a pronunta aceasta sentinta  prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin rezolutia procurorului  s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de invinuita L E-C, retinand  ca potrivit adresei Directiei de Sanatate Publica a Judetului Sibiu, nu exista dispozitii legale in domeniul sanitar care sa stipuleze obligatia medicului de a anunta in prealabil parintii minorilor si nici obligatia obtinerii acordului acestora in cazul efectuarii vaccinarilor cuprinse in campania obligatorie de imunizare. Administrarea vaccinului antirujeolic reprezinta o obligatie pentru medic, prevazuta in mod expres in legislatia speciala in domeniu.
In cauza nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,  intrucat intimata nu a incalcat atributiile de serviciu.
Primul procuror a respins plangerea petentului considerand ca aceasta plangere nu este  intemeiata, pe motiv ca nu exista dispozitii legale in domeniul sanitar care sa stipuleze obligatia medicului de a anunta in prealabil parintii minorilor si nici obligatia obtinerii acordului acestora in cazul efectuarii vaccinarilor cuprinse in campania obligatorie de imunizare.
Plangerea   nu  este intemeiata:
Invinuita, in calitate de medic l-a vaccinat pe copilul petentilor in cadrul scolii unde acesta invata.
Nu exista dispozitii legale in domeniul sanitar care sa stipuleze obligatia medicului de a anunta in prealabil parintii minorilor si nici obligatia obtinerii acordului acestora in cazul efectuarii vaccinarilor cuprinse in campania obligatorie de imunizare. Administrarea vaccinului antirujeolic reprezinta o obligatie pentru medic, prevazuta in mod expres in legislatia speciala in domeniu.
Campaniile de imunizare sunt obligatorii si se efectueaza in cadru organizat, respectiv in scoli, pentru copiii cuprinsi in sistemul de invatamant, fara a exista un contract de furnizare de servicii.
Starea de sanatate a copiilor inainte de inceperea vaccinarii se constata printr-un consult prealabil, fiind contraindicata administrarea vaccinului numai in cazuri deosebite : stari febrile sau afectiuni grave ale aparatului respirator, contraindicatii in cazul administrarii de tratamente in cazurile de boli cronice. Reactiile adverse pot aparea atat la copiii sanatosi cat si la cei suferinzi de anumite afectiuni.
Petentii nu au dovedit ca copilul lor suferea de afectiuni vizibile (care puteau fi descoperite la un consult)  de natura celor care faceau contraindicata administrarea vaccinului . De asemenea ei nu au dovedit ca copilul lor a suferit reactii adverse de pe urma administrarii vaccinului .
Impotriva acestei  sentintei au declarat recurs petentii pe care n u l-au motivat in scris criticand-o pentru motivele inserate in practica.
Tribunalul analizand sentinta atacata prin prisma motivelor invocate cat si din oficiu sub toate aspectele constata ca recursul este nefondat.
In ceea ce priveste starea de fapt se constata ca aceasta a fost corect retinuta de catre prima instanta in raport de constatarile procurorului.
Motivul de recurs prin care se sustine ca i-a fost incalcat minorului dreptul la aparare este neintemeiat.
Astfel, la data vaccinarii minorul V I A in varsta de 7 ani, nu avea capacitate de exercitiu, or potrivit art. 11 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, pentru cei care nu au capacitate de exercitiu, actele  juridice se fac de reprezentantii lor legali. In cauza de  fata minorul a fost reprezentat de cei doi petenti care sunt parintii sai, conform art. 174 alin. 1 Cod procedura penala.
In ipoteza in care ar fi  considerat necesar nimic nu-i impiedica sa recurga la o aparare calificata din partea unui avocat, drept de care insa nu au uzat. Codul de procedura penala nu prevede obligativitatea desemnarii unui avocat din oficiu pentru  minorul parte vatamata.
Privitor la infractiunea de abuz in serviciu reclamata de parintii minorului, se constata ca intr-adevar nu sunt intrunite elementele constitutive ale acesteia.
In afara de considerentele instantei  de fond, tribunalul mai observa ca petentii nu au facut dovada  existentei vreunei vatamari efective a  intereselor legale ale  minorului.  Simpla referire la prevederile Legii nr.  46/2003 a drepturilor pacientului fara a proba ca s-a adus o atingere  efectiva  unui drept sau altul care sa poata constitui urmarea socialmente produsa a infractiunii prevazute de art.  246 Cod penal nu este suficienta pentru a retine  existenta infractiunii.
Asa fiind, avand in vedere si prevederile art. 38515 pct. 1 lit. b Cod procedura penala recursul a fost respins ca nefondat iar sentinta atacata a fost mentinuta in totalitate.
Ca urmare a respingerii recursului, tinand cont si de prevederile art. 192 alin. 2 Cod procedura penala petentii  au fost obligati sa plateasca statului 160 lei cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abuzuri

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Plangere 278 Cpp - Decizie nr. DP204/R/2008 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017