Abuz de incredere. Refuz de restituire. Existenta laturii subiective
(Sentinta penala nr. 175 din data de 07.01.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)Abuz de incredere. Refuz de restituire. Existenta laturii subiective.
Prin sentinta penala nr. 175/17.01.2007 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti s-a dispus in baza art.213 C.p. rap.la art.63 al.3 teza a II a C.p. condamnarea inculpatei L.D., la 600 lei amenda penala pentru savarsirea infr.de abuz de incredere.
S-au pus in vedere inculpatei disp.art.63 ind.1 C.p.
In baza art.14 si art.346 C.p.p. rap.la art.998 si urm.C.civ. a fost respinsa actiunea civila promovata de partea civila SC M. M. S.R.L, ca neintemeiata.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:
Prin plangerea inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus partea vatamata SC M. M. S.R.L. a solicitat condamnarea inculpatei L.D. referitor la savarsirea infr.de abuz de incredere, prev.de art.213 C.p.
In motivare a aratat ca intre ea si inculpata a existat un raport de munca temporar, iar intrucat inculpata nu a corespuns exigentelor postului, acest raport a incetat la data de 11.04.2004. Totodata prin aceasta notificare i s-a pus in vedere sa predea telefonul mobil marca S. pe care il primise in vederea desfasurarii atributiilor ce i se incredintasera. Intrucat inculpata a refuzat sa inapoieze telefonul mobil a formulat prezenta plangere.
Partea vatmata a mai solicitat pe latura civila obligarea inculpatei la plata sumei de 5000 lei prejudiciu material suferit ca urmare a imposibilitatii de a utiliza telefonul de la data savarsirii faptei pana in prezent.
In dovedire a depus la dosar notificare 10.04.2006 (fila 3) notificare din 11.04.2006, (fila 4) borderou de expeditii (fila 5), proces verbal din 27.04.2006 (fila 6).
La termenul din 17.05.2006 partea vatamata a precizat ca intelege sa se constituie parte civila cu suma de 5000 lei din care 3500 lei daune materiale si 1500 lei daune morale.
Ulterior la termenul din 13.09.2006, (fila 64) partea vatamata a precizat din nou cuantumul pretentiilor sale civile in suma de 1500 lei reprezentand doar daune morale aratand in mod expres ca renunta la solicitarea despagubirilor materiale.
S-a audiat partea vatamata, declaratia sa fiind consemnata si atasata la dosar (fila 18), conform art.75-77 C.p.p.
In aparare inculpata audiata fiind (declaratie la fila 63) nu a recunoscut savarsirea faptei aratand ca intr-adevar i-a fost dat un telefon mobil pe care insa l-a lasat la birou cand a plecat din firma.
In dovedire, a depus inscrisuri (filele 39-55) reprezentand extrase din corespondenta electronica tip mail, pe care a avut-o cu patroana partii vatamate.
In dovedire ambele parti au solicitat admiterea probei cu martori.
In cauza, in temeiul art.86 C.p.p au fost audiate martorele G.I. si G.I. (filele 35-37) propuse ca catre partea vatamata si martora P.S. (fila 53) martor din oficiu.
Inculpata a propus in dovedire ca martor pe numitul P.R. insa instanta a constat in temeiul art.327 al.3 C.p.p. imposibilitatea audierii acestuia, intrucat acesta, desi citat si cu mandat de aducere nu s-a prezentat.
Analizand plangerea prin prisma materialului probator administrat in cauza, instanta a retinut urmartoarele:
In fapt, intre cele doua parti au existat intr-o perioada scurta de timp relatii contractuale de munca in virtutea carora partea vatamata in calitate de angajator a pus la dispozitia inculpatei salariat un telefon mobil in vederea facilitarii indeplinirii atributiilor ce i le-a incredintat.
Intrucat aceste relatii contractuale nu s-au finalizat prin incheierea unui contract de munca partea vatamata i-a pus invedere inculpatei sa restituie telefonul primit in folosinta.
Din procesul verbal din 27.04.2006, de la fila 13, reise ca partea vatamata a notificat inculpata in acest sens si a covocat-o la sediul sau pentru 12.04.2006. procesul verbal a fost semnat de catre cele doua martore G.I. si G. I..
Anterior partea vatmata a notificat inculpata la data de 15.04.2006 (notificare fila 11), somand-o sa-i restituie telefonul notificare emisa ca urmare a notificarii emise de catre inculpata la data de 10.04.2006 (fila 10) prin care aceasta din urma reclama plata unor drepturi banesti pentru munca prestata.
Ambele martore semnatare ale procesului verbal din 27.04.2006 audiate fiind in instanta (filele 35-38) au relatat ca intr-adevar inculpatei i-a fost dat in folosinta un telefon mobil cum de altfel au primit si ele, precum si alti angajati, telefon ce urma sa-i faciliteze contactul cu potentialii clientii, pe care l-a primit pur si simplu fara un proces verbal sau un asemenea act.
Dupa incetarea relatiilor de munca inculpata nu a mai restituit telefonul, desi partea vatamata, prin administrator, i-a solicitat acest lucru de mai multe ori.
Martora P.S. a sustinut aceeasi situatie de fapt, a mentionat ca telefonul incredintat inculpatei era destinat exclusiv acesteia si nu a confirmat sustinerile in sensul ca ar fi fost de fata cand inculpata a lasat telefonul in birou.
Pe de alta partea chiar inculpata a aratat ca avea la dispozitie un telefon mobil, insa a sustinut ca il folosea ca orice telefon fix, fara sa il scoata din incinta si fara sa fie in folosinta sa exclusiva. Ulterior, pe parcursul audierii sale inculpata precizeaza ca a existat o situatie in carea folosit telefonul in exteriorul firmei, telefon pe care l-ar fi lasat in prezenta martorei P. S., martora care insa dupa cum a relevat mai sus, nu-i confirma declaratia, instanta apreciaza ca obiective afirmatiile acesteia, cu atat mai mult cu cat la momentul sustinerii lor, martora nu mai avea callitatea de salariat al partii vatamate.
Inculpata mai afirma ca nici nu isi aduce aminte daca angajatorul i-ar fi solicitat restiturea telefonul mobil cu toate ca din corespondenta ulterioara cu adminstratorul pratii vatamate reiese ca ar exista niste „datorii ramase neonorate de ambele poarti”, iar in declaratia de la fila 63 afirma ca prin „notificare mi s-a cerut telefonul mobil”.
In aparare, inculpata nu a mai propus alte probe din care sa reiasa netemeinicia situatiei de fapt reclamata de partea vatamata.
In drept fapta inculpatei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredreprev.de art.213 C.p.
Astfel, inculpata, simplu detentor al bunului (telefon) mobil incredintat de catre partea vatamata pe o perioada determinabila (doar in perioada in care indeplinea atributii de salariat al ei), refuzand sa-l restituie interverteste in mod abuziv aceasta detentie intr-o stapanire deplina abuzand astfel de increderea celui care i l-a incredintat.
Bunul, obiect material, al infractiunii, i-a fost incredintat in temeiul unui raport juridic care nu ii permitea sa dispuna de bun, sa si-l insuseasca sau sa fie indreptatit sa refuze restituirea.
Refuzul de retituire reiese in speta din manifestarea de vointa a inculpatei, dedusa implicit din pasivitatea sa fata de solicitarile partii vatamate, manifestare nejustificata in nici un fel si care realizeaza elementul material al laturii obiective al infractiunii de abuz de incredere.
Instanta nu poate retine vreo justificare a refuzului de restituire in faptul ca la randul sau si partea vatamata ar avea o obligatie restanta in a achita inculpatei anumite drepturi salariale, intrucat eventuale litigii izvorte din raporturi de munca pot fi rezolvate in alta modallitate decat in cea a retinerii ilicite a unui obiect incredintat. De altfel inculpata nici nu a invocat in aparare acest motiv, ci a negat atat faptul ca a primit bunul, cat si ca nu l-ar fi restituit.
In ceea ce priveste latura subiectiva, inculpata a savarsit fapta cu intentie directa, prevazand si urmarind sa o puna pe partea vatamata in imposibilitatea dea-si exercita prerogativele dreptului de proprietate asupra bunului nerestituit.
In consecinta pentru considerentele ce preced, instanta retine ca inculpata a savarsit infractiunea de abuz de incredere, in modallitatea refuzului de a restitui bunul si urmeaza a o condamna la o pedeapsa de 600 lei amenda penala in temeiul art.213 C.p, rap.la art.63 al.3 teza a II a C.p.
La individualizarea pedepsei instanta a avut in vedere disp.art.72 C.p. atat persoana inculpatei care nu are un trecut infractional, se afla la prima abatere de acet gen, este o persoana cu educatie, cat si gradul de pericol social al faptei care a lovit in acel minim de incredere si probitate care ar trebui sa existe in raporturile patrimoniale dintre angajator si angajat, dintre membri colectivitatii in general.
Instanta va pune in vedere inculpatei in temeiul art.631 C.p. ca neexecutarea cu rea credinta a pedepsei amenzii poate duce la inlocuirea acesteia cu pedeapsa inchisorii.
In ceea ce priveste actiunea civila a partii vatamate, instanta o va respinge ca neintemeiata.
Astfel, prin ultima precizare partea vatamata a solicitat daune morale in suma de 1500 lei prejudiciu pe care l-a cuantificat fara sa il descrie si sa-l dovedeasca intr-o masura.
Daunele morale, prin natura lor pot fi acordate persoanelor fizice care au suferit psihic de pe urma comiterii unei infractiuni precum si persoanelor juridice, susceptibile a suferi prejudicii nepatrimoniale, prin atingerea reputatiei, denumirii etc.
In speta partea vatamata nu a precizat in ce consta atingerea ce a i-a fost adusa prin savarsirea infractiunii de catre inculpata, infractiune de pericol de altfel nesusceptibila in principiu de producerea unor prejudicii morale.
In temeiul art.191 C.p.p. va oblliga inculpata la 280 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Prin sentinta penala nr. 175/17.01.2007 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti s-a dispus in baza art.213 C.p. rap.la art.63 al.3 teza a II a C.p. condamnarea inculpatei L.D., la 600 lei amenda penala pentru savarsirea infr.de abuz de incredere.
S-au pus in vedere inculpatei disp.art.63 ind.1 C.p.
In baza art.14 si art.346 C.p.p. rap.la art.998 si urm.C.civ. a fost respinsa actiunea civila promovata de partea civila SC M. M. S.R.L, ca neintemeiata.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:
Prin plangerea inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus partea vatamata SC M. M. S.R.L. a solicitat condamnarea inculpatei L.D. referitor la savarsirea infr.de abuz de incredere, prev.de art.213 C.p.
In motivare a aratat ca intre ea si inculpata a existat un raport de munca temporar, iar intrucat inculpata nu a corespuns exigentelor postului, acest raport a incetat la data de 11.04.2004. Totodata prin aceasta notificare i s-a pus in vedere sa predea telefonul mobil marca S. pe care il primise in vederea desfasurarii atributiilor ce i se incredintasera. Intrucat inculpata a refuzat sa inapoieze telefonul mobil a formulat prezenta plangere.
Partea vatmata a mai solicitat pe latura civila obligarea inculpatei la plata sumei de 5000 lei prejudiciu material suferit ca urmare a imposibilitatii de a utiliza telefonul de la data savarsirii faptei pana in prezent.
In dovedire a depus la dosar notificare 10.04.2006 (fila 3) notificare din 11.04.2006, (fila 4) borderou de expeditii (fila 5), proces verbal din 27.04.2006 (fila 6).
La termenul din 17.05.2006 partea vatamata a precizat ca intelege sa se constituie parte civila cu suma de 5000 lei din care 3500 lei daune materiale si 1500 lei daune morale.
Ulterior la termenul din 13.09.2006, (fila 64) partea vatamata a precizat din nou cuantumul pretentiilor sale civile in suma de 1500 lei reprezentand doar daune morale aratand in mod expres ca renunta la solicitarea despagubirilor materiale.
S-a audiat partea vatamata, declaratia sa fiind consemnata si atasata la dosar (fila 18), conform art.75-77 C.p.p.
In aparare inculpata audiata fiind (declaratie la fila 63) nu a recunoscut savarsirea faptei aratand ca intr-adevar i-a fost dat un telefon mobil pe care insa l-a lasat la birou cand a plecat din firma.
In dovedire, a depus inscrisuri (filele 39-55) reprezentand extrase din corespondenta electronica tip mail, pe care a avut-o cu patroana partii vatamate.
In dovedire ambele parti au solicitat admiterea probei cu martori.
In cauza, in temeiul art.86 C.p.p au fost audiate martorele G.I. si G.I. (filele 35-37) propuse ca catre partea vatamata si martora P.S. (fila 53) martor din oficiu.
Inculpata a propus in dovedire ca martor pe numitul P.R. insa instanta a constat in temeiul art.327 al.3 C.p.p. imposibilitatea audierii acestuia, intrucat acesta, desi citat si cu mandat de aducere nu s-a prezentat.
Analizand plangerea prin prisma materialului probator administrat in cauza, instanta a retinut urmartoarele:
In fapt, intre cele doua parti au existat intr-o perioada scurta de timp relatii contractuale de munca in virtutea carora partea vatamata in calitate de angajator a pus la dispozitia inculpatei salariat un telefon mobil in vederea facilitarii indeplinirii atributiilor ce i le-a incredintat.
Intrucat aceste relatii contractuale nu s-au finalizat prin incheierea unui contract de munca partea vatamata i-a pus invedere inculpatei sa restituie telefonul primit in folosinta.
Din procesul verbal din 27.04.2006, de la fila 13, reise ca partea vatamata a notificat inculpata in acest sens si a covocat-o la sediul sau pentru 12.04.2006. procesul verbal a fost semnat de catre cele doua martore G.I. si G. I..
Anterior partea vatmata a notificat inculpata la data de 15.04.2006 (notificare fila 11), somand-o sa-i restituie telefonul notificare emisa ca urmare a notificarii emise de catre inculpata la data de 10.04.2006 (fila 10) prin care aceasta din urma reclama plata unor drepturi banesti pentru munca prestata.
Ambele martore semnatare ale procesului verbal din 27.04.2006 audiate fiind in instanta (filele 35-38) au relatat ca intr-adevar inculpatei i-a fost dat in folosinta un telefon mobil cum de altfel au primit si ele, precum si alti angajati, telefon ce urma sa-i faciliteze contactul cu potentialii clientii, pe care l-a primit pur si simplu fara un proces verbal sau un asemenea act.
Dupa incetarea relatiilor de munca inculpata nu a mai restituit telefonul, desi partea vatamata, prin administrator, i-a solicitat acest lucru de mai multe ori.
Martora P.S. a sustinut aceeasi situatie de fapt, a mentionat ca telefonul incredintat inculpatei era destinat exclusiv acesteia si nu a confirmat sustinerile in sensul ca ar fi fost de fata cand inculpata a lasat telefonul in birou.
Pe de alta partea chiar inculpata a aratat ca avea la dispozitie un telefon mobil, insa a sustinut ca il folosea ca orice telefon fix, fara sa il scoata din incinta si fara sa fie in folosinta sa exclusiva. Ulterior, pe parcursul audierii sale inculpata precizeaza ca a existat o situatie in carea folosit telefonul in exteriorul firmei, telefon pe care l-ar fi lasat in prezenta martorei P. S., martora care insa dupa cum a relevat mai sus, nu-i confirma declaratia, instanta apreciaza ca obiective afirmatiile acesteia, cu atat mai mult cu cat la momentul sustinerii lor, martora nu mai avea callitatea de salariat al partii vatamate.
Inculpata mai afirma ca nici nu isi aduce aminte daca angajatorul i-ar fi solicitat restiturea telefonul mobil cu toate ca din corespondenta ulterioara cu adminstratorul pratii vatamate reiese ca ar exista niste „datorii ramase neonorate de ambele poarti”, iar in declaratia de la fila 63 afirma ca prin „notificare mi s-a cerut telefonul mobil”.
In aparare, inculpata nu a mai propus alte probe din care sa reiasa netemeinicia situatiei de fapt reclamata de partea vatamata.
In drept fapta inculpatei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredreprev.de art.213 C.p.
Astfel, inculpata, simplu detentor al bunului (telefon) mobil incredintat de catre partea vatamata pe o perioada determinabila (doar in perioada in care indeplinea atributii de salariat al ei), refuzand sa-l restituie interverteste in mod abuziv aceasta detentie intr-o stapanire deplina abuzand astfel de increderea celui care i l-a incredintat.
Bunul, obiect material, al infractiunii, i-a fost incredintat in temeiul unui raport juridic care nu ii permitea sa dispuna de bun, sa si-l insuseasca sau sa fie indreptatit sa refuze restituirea.
Refuzul de retituire reiese in speta din manifestarea de vointa a inculpatei, dedusa implicit din pasivitatea sa fata de solicitarile partii vatamate, manifestare nejustificata in nici un fel si care realizeaza elementul material al laturii obiective al infractiunii de abuz de incredere.
Instanta nu poate retine vreo justificare a refuzului de restituire in faptul ca la randul sau si partea vatamata ar avea o obligatie restanta in a achita inculpatei anumite drepturi salariale, intrucat eventuale litigii izvorte din raporturi de munca pot fi rezolvate in alta modallitate decat in cea a retinerii ilicite a unui obiect incredintat. De altfel inculpata nici nu a invocat in aparare acest motiv, ci a negat atat faptul ca a primit bunul, cat si ca nu l-ar fi restituit.
In ceea ce priveste latura subiectiva, inculpata a savarsit fapta cu intentie directa, prevazand si urmarind sa o puna pe partea vatamata in imposibilitatea dea-si exercita prerogativele dreptului de proprietate asupra bunului nerestituit.
In consecinta pentru considerentele ce preced, instanta retine ca inculpata a savarsit infractiunea de abuz de incredere, in modallitatea refuzului de a restitui bunul si urmeaza a o condamna la o pedeapsa de 600 lei amenda penala in temeiul art.213 C.p, rap.la art.63 al.3 teza a II a C.p.
La individualizarea pedepsei instanta a avut in vedere disp.art.72 C.p. atat persoana inculpatei care nu are un trecut infractional, se afla la prima abatere de acet gen, este o persoana cu educatie, cat si gradul de pericol social al faptei care a lovit in acel minim de incredere si probitate care ar trebui sa existe in raporturile patrimoniale dintre angajator si angajat, dintre membri colectivitatii in general.
Instanta va pune in vedere inculpatei in temeiul art.631 C.p. ca neexecutarea cu rea credinta a pedepsei amenzii poate duce la inlocuirea acesteia cu pedeapsa inchisorii.
In ceea ce priveste actiunea civila a partii vatamate, instanta o va respinge ca neintemeiata.
Astfel, prin ultima precizare partea vatamata a solicitat daune morale in suma de 1500 lei prejudiciu pe care l-a cuantificat fara sa il descrie si sa-l dovedeasca intr-o masura.
Daunele morale, prin natura lor pot fi acordate persoanelor fizice care au suferit psihic de pe urma comiterii unei infractiuni precum si persoanelor juridice, susceptibile a suferi prejudicii nepatrimoniale, prin atingerea reputatiei, denumirii etc.
In speta partea vatamata nu a precizat in ce consta atingerea ce a i-a fost adusa prin savarsirea infractiunii de catre inculpata, infractiune de pericol de altfel nesusceptibila in principiu de producerea unor prejudicii morale.
In temeiul art.191 C.p.p. va oblliga inculpata la 280 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Abuzuri
Plangere 278 Cpp - Decizie nr. DP204/R/2008 din data de 31.03.2009ABUZ IN SERVICIU - Sentinta penala nr. 34 din data de 18.03.2015
Abuz in serviciu medic de familie. Neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii. Mentinerea in recurs a solutiei de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 41 din data de 08.02.2010
Litigiu de munca. Desfacere contract de munca - Decizie nr. 1004/R din data de 28.07.2009
Infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind descoperirea, prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportat la art. 246 Cod penal. Pentru a se putea retine existenta infractiunii de la art. art. 1... - Sentinta penala nr. 336/S din data de 06.12.2011
Abuz in serviciu. Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac. Nelegalitate. - Decizie nr. 567 din data de 23.10.2008
- Sentinta penala nr. 1240 din data de 15.06.2010
Abuz de incredere - Sentinta penala nr. 25 din data de 04.02.2008
Abuz in serviciu contra intereselor persoanei art. 246 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 20.02.2009
ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR. ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PUBLICE. FUNCTIONAR. FUNCTIONAR PUBLIC - Decizie nr. 98 din data de 11.02.2010
Depunerea notificarii in termenul prevazut de art. 22 din Legea nr. 10/2000 - Decizie nr. 1 din data de 18.01.2010
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Sesizare nelegala. Aflarea adevarului. Rol activ. - Decizie nr. 211 din data de 19.03.2009
Revendicare imobil preluat abuziv. Buna credinta a subdobanditorului - Decizie nr. 97 din data de 14.10.2009
ART.2781 COD PR.PENALA. ORGANULUI DE URMARIRE PENALA II ESTE INTERZIS PEIN CONSTITUTIE SI PRIN LEGE SA FACA CERCETARI SI/SAU APRECIERI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA DE JUDECATA A UNUI MAGISTRAT ATATA TIMP CAT SOLUTIA PRONUNTATA DE ACESTA ESTE SUPUSA CAIL... - Decizie nr. 810 din data de 22.01.2006
Abuz in serviciu - Sentinta penala nr. 141 din data de 01.04.2015
rezolutiune contract - in cazul obligatiilor de rezultat sarcina probei se imparte intre creditor si debitor, in sensul ca dupa ce primul probeaza existenta obligatiei, revine celui de-al doilea sarcina de a dovedi executarea acesteia, neatingerea rezulta - Hotarare nr. 1597 din data de 13.03.2017
pretentii - pentru admiterea unei cereri intemeiate pe prevederile art.628 alin.4 C.proc.civ. trebuie indeplinite urmatoarele conditii: existenta unui titlu executoriu care sa nu stipuleze plata unor dobanzi ori penalitati, creditorul sa solicite plata un - Hotarare nr. 1357 din data de 06.03.2017
evacuare – conform jurisprudentei CEDO se impune interpretarea OUG nr. 40/1999 si, pe cale de consecinta, si a art. 15 din Legea nr. 10/2001, in sensul in care aceste act normative nu mai instituie o prorogare tacita a contractelor de inchiriere, in lipsa - Hotarare nr. 1627 din data de 13.03.2017
pretentii - pentru a obtine despagubiri de la cel care detine paza juridica a lucrului, persoana vatamata trebuie sa probeze existenta prejudiciului si cauzarea prejudiciului de catre lucrul respectiv - Hotarare nr. 4022 din data de 22.05.2017
contestatie la executare – se poate institui poprirea asupra partii din beneficii cuvenite asociatului dupa bilantul contabil doar in situatia in care debitorul este proprietarul actiunilor poprite, nu si atunci cand acesta este doar imputernicit cu admin - Hotarare nr. 1626 din data de 13.03.2017