InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 44 din data de 23.02.2011 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1306/239/2010
R O M A N I A

JUDECATORIA HARLAU
JUDECATORIE

SENTINTA PENALA Nr. 44/2011
Sedinta publica de la 23 Februarie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE C. C. S.
PROCUROR M. I. A.
Grefier E. C.

           Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul A. N. si pe partea vatamata M. C., avand ca obiect vatamarea corporala (art. 181 C.p.)
      Procedura fara citare parti.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, prin care se arata instantei ca pentru acest termen de judecata procedura este legal indeplinita, dupa care :
      Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de  09.02.2011, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta, cand instanta, din lipsa de timp pentru deliberare a amanat pronuntarea la data de 16.02.2011, cand instanta, din lipsa de timp pentru deliberare a amanat pronuntarea pentru azi, cand:

INSTANTA

               Deliberand asupra cauzei penale de fata:
               Prin rechizitoriul nr.740/P/2010  incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau si inregistrat pe rolul Judecatoriei Harlau sub nr. 1306/239/2010 a fost trimis in judecata inculpatul  A. N. pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev. si ped. de art. 181 alin.1 Cod penal .
               In actul de sesizare a instantei s-au retinut urmatoarele:
               Partea vatamata M. C. impreuna cu familia locuieste in comuna Focuri, judetul Iasi. In seara zilei de 06.05.2010 orele 21.00 partea vatamata fiind sub influenta bauturilor alcoolice a avut o discutie contradictorie cu numita M. M., sotia sa.
               Datorita acestui fapt numita M. M. a plecat de la domiciliul sau spre locuinta parintilor care locuiesc in aceeasi comuna.
               In jurul orelor 23.00 partea vatamata a venit la domiciliul socrilor sai, a intrat in curte dupa care in locuinta cu acceptul acestora si a solicitat numitei M. M. sa-l insoteasca spre domiciliu.
              Numita M. M. a refuzat, aspect ce a provocat un incident verbal intre cei doi soti care a fost auzit de catre numitul A. N. care locuieste impreuna cu parintii sai.
             De precizat este ca numita M. M. si inculpatul sunt frati iar  partea vatamata  este cumnatul acestuia. Acesta a intrat in camera unde se afla partea vatamata impreuna cu  numita M. M. si i-a solicitat  sa plece din imobilul apartinand numitului A. I. A., parintii sai. Initial partea vatamata a fost de acord si impreuna cu numita M. M. a venit in curte fiind condusi de catre inculpat.
              Ajungand in apropierea portii, intre partea vatamata si inculpat a avut loc un conflict verbal care a degenerat intr-o altercatie. In timpul incidentului inculpatul a lovit partea vatamata cu pumnii si picioarele in zona fetei provocandu-i leziuni ce au necesitat 25-30 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
              Numita M. M. fiind in apropiere a intervenit si a aplanat conflictul, plecand impreuna cu partea vatamata la domiciliul sau.
              Partea vatamata in plangere a sustinut ca a fost lovit de catre inculpat si numitul A. D., insa cercetarile efectuate nu au confirmat acest aspect, urmand a se dispune fata de acesta  neinceperea urmaririi penale intrucat acesta a fost lovit numai de catre inculpat.
              Inculpatul a fost cercetat in stare de libertate a recunoscut partial fapta comisa invocand circumstanta provocarii si infatisand ca i-a aplicat partii vatamate  doar un singur pumn si doua lovituri c u picioarele. Acesta a precizat ca partea vatamata a venit la domiciliul sau unde se refugiase sotia lui respectiv sora sa din  cauza scandalului provocat de catre partea vatamata la domiciliul comun.
              Partea vatamata a venit dupa sotie in stare de ebrietate si a continuat scandalul si la domiciliul inculpatului. A mai precizat inculpatul ca intre cei doi soti au loc numeroase certuri si ca nu a mai putut suporta din nou sa se intample acest lucru. Inculpatul pretinde ca mai intai partea vatamata a incercat sa-l loveasca, nu a reusit insa si apoi el i-a aplicat partii vatamate un pumn si doua lovituri cu picioarele.
              Partea vatamata  s-a constituit parte civila cu suma de 6000 lei ron reprezentand daune morale si materiale.
              Pe parcursul cercetarii judecatoresti, inculpatul prin  avocat a solicitat  schimbarea incadrarii juridice a faptei retinuta in rechizitoriu in sensul retinerii dispozitiilor art.73 lit.b Cod penal referitoare la circumstanta atenuanta a provocarii.
              In cauza s-au administrat urmatoarele  mijloace de proba:  plangerea si declaratia partii vatamate, certificatul medico-legal nr.973 din 10.05.2010, declaratiile martorilor si declaratiile inculpatului si expertiza medico - legala.
             Analizand materialul probator administrat in cauza in raport de  dispozitiile legale in vigoare instanta retine ca inculpatul A. N.  se face vinovat de savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata asa cum in mod corect a fost retinuta si descrisa prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
            La stabilirea vinovatiei inculpatului s-a procedat la aprecierea coroborata a recunoasterii  inculpatului cu celelalte mijloace de proba administrate in cauza.
            Concludenta cauzei este depozitia martorului ocular A. A., care desi este  mama inculpatului, coroborand toate probe a relatat aspecte care se coroboreaza partial cu declaratia inculpatului, cu declaratia si plangerea partii vatamate si cu declaratia martorei  H. A.
            Astfel aceasta a infatisat ca intre partea vatamata si fiica sa  exista neintelegeri de mai multi ani, fapt confirmat si de martora H. A. La acea data fiica sa se refugiase la domiciliul sau dupa  o cearta cu sotul. Acesta a venit la domiciliul  martorei si al inculpatului in jurul orelor 23.00 si a inceput sa provoace scandal fiind in stare de ebrietate. Auzind scandalul dintre partea vatamata  si fiica sa, inculpatul a intervenit  iar partea vatamata a incercat  sa-l loveasca pe inculpat si, probabil, ca atunci fiul sau a lovit-o pe partea vatamata insa nu a mai vazut efectiv momentul  lovirii intrucat martorei i s-a facut rau si a cazut la sol.
            Martorul P. I.a vazut-o dupa lovire pe partea vatamata cu un pansament in zona urechii.
            Conform concluziilor certificatului medico - legal si a expertizei medico - legale efectuate in cauza la cererea inculpatului, partea vatamata a prezentat fractura  cominutiva os timpal dr. si stg. cu minima deplasare posterioara, fractura perete posterior sinus maxilar stg., tumefactie echimotica, chemozis, echimoza si excoriatii si a prezentat, otoragie bilaterala, epistaxis anterior oprit spontan si comotie cerebrala anamnestica . Din punct de vedere medico - legal astfel de leziuni necesita 25-30 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare. Leziunile suferite au necesitat tratament conservator cu reexaminare in caz de necesitate.    
             Coroborand toate probele instanta retine ca inculpatul A. N. ,  actionand cu intentie directa,  la data de 06.05.2010 a lovit-o pe partea vatamata M. C. cauzandu-i leziuni ce au necesitat 25-30 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
             Art.73 lit.b) Cod penal privind scuza provocarii are aplicabilitate cand fapta a fost comisa intr-un moment de furie, de puternica tulburare cauzata de provocarea violenta din partea victimei. Ori in cauza riposta inculpatului numai la incercarea partii vatamate de a-l lovi  a fost disproportionata, antrenand raspunderea acestuia pentru savarsirea infr.  prev. de art.181 alin.1 Cod penal, avand in vedere zona in care a lovit-o pe partea vatamata respectiv cu  pumnii in cap, intensitatea lovirilor care i-au cauzat  partii vatamate fractura de os timpanal atat dreapta cat si stanga, fractura de sinus maxilar stanga.
             Este evident conform  acestor concluzii medicale ca inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri intr-o zona vitala a corpului partii vatamate respectiv a capului, astfel incat nu se poate pretinde savarsirea faptei in conditiile art.73 lit.b Cod penal.
             Pentru fapta inculpatului ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala  prev. si ped. de art.181 alin.1 Cod penal instanta ii va aplica o pedeapsa cu inchisoarea avand in vedere criteriile de individualizare prev. de disp.art.72 Cod penal gradul ridicat de pericol social al faptei,  imprejurarile  comiterii faptei(pe  fondul unui conflict spontan iscat intre parti) dar si persoana inculpatului care desi  a recunoscut  partial fapta nu este cunoscut cu antecedente penale, este cunoscut cu un bun  comportament in societate, conform depozitiei martorei B. M.
             In baza art.14 Cod procedura penala cu referire la art.346 Cod procedura penala si art.998, 999 Cod civil  instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata  M. C. constituita parte civila in cauza.
             Astfel instanta va aprecia daunele morale constand in  suferinta fizica si implicit psihica cauzata  raportat la gravitatea leziunilor suferite , la numarul zilelor de spitalizare  si al numarului  zilelor de ingrijiri medicale ce au fost necesare pentru vindecarea partii vatamate.
             Referitor la despagubirile materiale solicitate de catre partea vatamata instanta va avea in vedere depozitia martorului P. I. care a muncit in gospodaria partii vatamate timp de 7 zile fiind platit in medie cu 40 lei pe zi. De asemenea vor fi avute in vedere toate chitantele depuse de partea vatamata la dosarul cauzei atat in timpul urmaririi penale (fila 12) cat si in timpul judecatii (filele 45,46,47).
             Sub aspectul actiunii civile devoluate instantei prin constituire ca parte civila a Spitalului de Urgenta "Prof. Dr. N. Oblu" Iasi , prin reprezentanti legali, si Serviciul de Ambulanta Iasi, cu sediul in mun.IasI, prin reprezentanti legali,  instanta retine in sarcina inculpatului  contravaloarea ingrijirilor  medicale si a transportului cu ambulanta acordate partii vatamate si il va obliga in baza disp.art.313 din Legea 95/2006 la plata sumelor solicitate ca despagubiri civile catre aceste institutii.
             Conform art.193 Cod penal va obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate cheltuielile judiciare constand in onorariu avocat.
             Conform art.191 Cod procedura penala  instanta va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
                           

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

             Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice in sensul aplicarii art.73 lit.b Cod penal.
             Condamna pe inculpatul A. N., fiul lui I. si A., nascut la data de 11.11.1980 in comuna F., judetul Iasi, domiciliat in comuna F., judetul Iasi, studii 10 clase, agricultor, necasatorit, cu stagiul militar satisfacut, CNP  .........., la pedeapsa de 5(cinci) luni inchisoare pentru savarsirea infr.  prev. si ped. de art.181 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.74 lit.a,c si art.76 lit.e Cod penal.
             Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de disp.art.64 lit.a) teza a II - a si b) Cod penal, pe durata legala.
             In baza art.81 si 71 alin.5 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celor accesorii aplicate inculpatului.
             Conform art.82 Cod penal termenul de incercare pentru inculpat este de 2 (doi)  ani si 5 (cinci) luni.
             Atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83 si 84 Cod penal.
             Admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata M. C., domiciliata in comuna F., judetul Iasi, si in consecinta obliga pe inculpat  sa plateasca acestei parti suma de 628 lei daune materiale si suma de 3000 lei daune morale.
             Admite actiunile civile si in consecinta obliga pe inculpat sa plateasca despagubiri civile, astfel:
- Spitalului Clinic de  Urgenta "Prof. Dr. N. Oblu"Iasi, cu sediul in mun.Iasi, strada Ateneului, nr.2, judetul Iasi, prin reprezentant legal, suma de 137,26 lei;
- Serviciul de Ambulanta Iasi, cu sediul in  mun.Iasi, strada Primaverii, nr.74, judetul Iasi, prin reprezentant legal, suma de 494 lei.
             Obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate M. C. suma  de 700 lei cheltuieli judiciare, constand in onorariu avocat.
             Obliga pe inculpat sa plateasca catre stat suma de 100 lei cheltuieli judiciare ( din care 50 lei la urmarirea penala).
             Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si partea vatamata si de la comunicare pentru partile civile.
             Pronuntata in sedinta publica, azi 23.02.2011.
             Pronuntata in sedinta publica de la 23 Februarie 2011

                           Presedinte,                                       Grefier,
SCC/CE/3ex
08.03.2011
1
Dosar nr.1306/239/2010

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011