InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Contestatia la executare

(Sentinta civila nr. 2332 din data de 06.11.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

Romania
Judecatoria Ineu, Judetul Arad                                                            Operator 2826
Dosar nr..                                      SENTINTA CIVILA NR.2332/2012
                                   Sedinta publica din 6 noiembrie 2012
                                          Presedinte :
                                           Grefier     : 

S-a luat in examinare cauza civila privind contestatia la executare formulata de contestatorul BI  impotriva intimatilor CM, CV si Biroul executorului judecatoresc GA, pentru contestatie la executare  
            La apelul nominal se prezinta contestatorul BI asistat de avocat LS si intimata CV asistata de avocat BD lipda fiind intimatii CM si BEJ GA.
           Procedura de citare este legal indeplinita.
           S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca prin serviciul registratura s-a depus la data de 16.10,2012 chitanta privind plata cautiunii in suma de 500 lei dupa care reprezentantul  contestatorului, avocat LS, solicita suspendarea judecatii in prezenta cauza pana la solutionarea dosarului nr../246/2012 aflat pe rolul Judecatoriei Ineu.
Reprezentantul intimatilor avocat BD  arata ca se opune admiterii cererii de suspendare a prezentei cauze deoarece  intre prezenta cauza si cea din dosarul nr. ../246/2012 nu exista nici o legatura.
Instanta respinge cererea de suspendare a judecatii formulata de reprezentantul  contestatorului, apreciind ca nu exista legatura de cauzalitate intre cele doua dosare, intrucat contestatia la executare se refera la un titlu executoriu in care s-a promovat o actiune in revendicare iar actiunea sa aflata pe rolul judecatoriei Ineu are ca obiect constituirea unui drept de superficie asupra terenului fara a putea prezenta un titlu de proprietate si constand ca nu s-au formulat alte cereri acorda cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
   Contestatorul si reprezentantul sau, avocat LS, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata in scris . Cu cheltuieli de judecata.
Reprezentantul intimatilor, avocat BD, solicita  respingerea contestatiei la executare, cu cheltuieli de judecata si depune la dosar chitanta nr../16.10.2012  cu onorariu avocat.

J U D E C A T A,

            Asupra cauzei civile de fata, constata ca prin contestatia la executare inregistrata la aceasta instanta la data de ,.2012, legal timbrata, contestatorul BI a solicitat in contradictoriu cu intimatii CM, CV si Biroul executorului judecatoresc GA, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se anuleze somatia emisa la data de 17.09.2012 de catre BEJ GA si a tuturor actelor de executare demarate in dosarul executional nr../2012. De asemenea a solicitat suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare si lamurirea titlului executoriu avand in vedere ca pe imobilul revendicat exista edificate constructii sau sa se dispuna suspendarea prezentei cauze pana la solutionarea dosarului nr../246/2012 aflat pe rolul Judecatoriei Ineu avand ca obiect constatarea dreptului de superficie. Cu cheltuieli de judecata.
In fapt  a aratat ca prin somatia  emisa la data de 17.09.2012 comunicata contestatorului la data de 21.09.2012, contestatorul a fost somat sa ca in termen de 10 zile sa se conformeze titlului executoriu  reprezentat de Decizia civila nr. 910R din 13.06.2012 respectiv sa lase in deplina proprietate si posesie intimatilor CM si CV imobilul situat in comuna Nadas identificat in CF.. Nadas nr.top../2 asa cum rezulta din raportul  de expertiza topografica intocmit de expert DG, raport care face parte integranta din titlul executoriu. Contestatorul a aratat ca pe terenul de mai sus a edificat o locuinta si anexe gospodaresti in anii 1968-1970 avand convingerea ca terenul este cumparat de contestator. Pentru a se lamuri situatia juridica a imobilelor  construite a promovat actiunea din dosarul nr../246/2012 avand ca obiect constatarea dreptului de superficie.
In drept a invocat prevederile art. 399 si urmat. C.pr.civila .
Intimatii  prin intampinarea depusa au solicitat respingerea contestatiei la executare ca nefondata.
        Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: imputernicire avocatiala f.4,, chitanta taxa timbru f.5, adeverinta eliberata de CMV Arad f.6, copie actiune in constatare f.7-10, somatie f.11,12, proces verbal de stabilire a cheltuielilor de executare f.13, decizia civila nr. 910 R/2012 f.14-20 intampinare f.26-27, dosar executional ../2012 f.29-62, imputernicire avocatiala f.63, recipisa consemnare cautiune f.66, 67, chitanta onorariu avocat f.69.
Examinand contestatia la executare prin prisma considerentelor de fapt si de drept invocate, precum si din ansamblul probelor administrate, instanta retine in fapt urmatoarele :  
Prin decizia civila nr. 910 R din 13.06.2012 pronuntata de  Tribunalul Arad in dosarul nr../246/2011 contestatorul BI  a fost obligat sa lase intimatilor CM, CV in deplina proprietate si posesie imobilul situat in Nadas identificat in CF nr.. Nadas nr.top../2.
Intimatii au formulat cerere de executare silita adresata BEJ GA  prin care au solicitat punerea in executarea a titlului executoriu constand in decizia civila nr. 910/13.06.2012 a Tribunalului Arad pronuntata in dosar nr../246/2011, in sensul evacuarii debitorului urmarit BI din imobilul identificat in CF nr.. Nadas nr.top../2.
S-a format dosarul executional nr../2012 al BEJ GA si s-a emis somatia  din data de 17.09.2012 prin care contestatorul BI a fost somat sa lase in deplina proprietate si posesie intimatilor CM si CV imobilul situat in comuna Nadas identificat in CF.. Nadas nr.top../2 asa cum rezulta din raportul  de expertiza topografica intocmit de expert DG, raport care face parte integranta din titlul executoriu. De asemenea  contestatorul, conform procesului verbal  de cheltuieli de executare silita a fost obligat la 2480 lei onorariu executor judecatoresc  si 697,80 lei cheltuieli de executare, in total 3177,80 lei.
Prin recipisa CEC nr../1 din 16.10.2012 consemnata la  CEC Agentia Ineu, in copie la fila 66 dosar , a fost consemnata cautiunea de 500 lei  stabilita prin incheierea de sedinta din 16.10.2012, in conformitate cu dispozitiile art. 403 c.pr.civila.
Contestatia la executare reprezinta o cale de atac special instituita  de art. 399-400 c. pr. civila , prin care debitorul sau un tert  vatamat poate ataca  actele de executare sau executarea silita insasi, daca aceasta au fost intocmite  cu incalcarea legii.
In  considerarea acestor dispozitii , obiectul contestatiei la executare il constituie executarea silita insasi, orice act de executare , sau chiar anularea intregii executari.
Pe calea contestatiei la executare , nu poate fi anulata sau modificata  hotararea judecatoreasca pusa in executare, instanta putand doar sa examineze  daca actele de executare au fost emise  cu respectarea dispozitiilor legale  din materia executiei silite, ori atunci cand este  cazul sa stabileasca intinderea si intelesul dispozitivului ce se executa.
In speta, singurele aparari de fond ce ar putea fi  invocate de contestatorul debitor sunt cele ce vizeaza cauze de stingerea obligatiei  intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii.
In considerarea celor expuse , se retine ca in modalitatea formulata,  contestatia la executare este inadmisibila , neputandu-se  solicita  pe aceasta cale a se constata existenta sau neexistenta  unui drept.
De asemenea, se retine ca  actele de executare emise in acelasi dosar executional, sunt  conforme dispozitiilor art. 3731c. Pr.civila , respectiv art. 387 c. Pr. Civila , stiut fiind orice executare nu poate incepe  decat dupa comunicarea debitorului a unei somatii iar executorul judecatoresc s-a conformat acestui fapt.
Mai mult ca atat sustinerile contestatorului nu sunt fondate intrucat asa-zisul teren la care face referire si in actiunea sa este un teren vecin cu terenul  pe care a fost obligat sa-l lase in proprietatea si folosinta intimatilor  si cu toate ca are teren suficient pentru cresterea animalelor acesta prefera sa foloseasca o parte din terenul intimatilor.
Din insasi sustinerile contestatorului nu rezulta ca acesta ar contesta o nelegalitate a formelor de executare, fapt pentru care vazand in drept  dispozitiile art. 399 si urm. C. Pr. Civila, instanta va respinge in intregime contestatia la executare, ca fiind nefondata.
Pe cale de consecinta a respingerii cererii de contestatie la executare si constatand ca nu exista nici un motiv pentru suspendarea executarii silite urmeaza a se aprecia ca nu este intemeiata nici  cererea de suspendare a executiei silite  formulata in baza art. 403 al.1 c. Pr. Civila, urmand a o respinge si a dispune restituirea cautiunii in suma de 500 lei contestatorului.
Ca urmare a respingerii contestatiei la executare si vazand in drept  prev.art.274 c.pr.civ., urmeaza a fi obligat contestatorul la 500 lei cheltuieli de judecata catre intimati, justificate prin onorariu de avocat .
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E

Respinge  contestatia la executare formulata de contestatorul BI in contradictoriu cu intimatii CM si CV si Biroul executorului judecatoresc GA pentru anulare forme de executare silita in dosar executional  nr../1012 al BEJ GA si cererea de suspendare a executarii silite .
Dispune restituirea cautiunii in suma de 500 lei contestatorului achitata prin recipisa nr../1 din 16.10.2012 la CEC Ineu.
            Obliga contestatorul BI la 500 lei cheltuieli de judecata catre intimatii CM, CV.
            Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica din 6 noiembrie  2012.

Presedinte,     Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013