InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Contestatia la executare

(Sentinta civila nr. 1031/2012 din data de 14.05.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                         OPERATOR
DOSAR
SENTINTA CIVILA NR.1031/2012
Sedinta publica din 14 mai 2012
Presedinte :
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind contestatia la executare formulata de contestatoarea Z. V. impotriva intimatilor SC,,A P,, SRL S. si Z. I., pentru anularea formelor de executare silita , suspendarea executarii silite.
La apelul nominal se prezinta intimatul Z. I., lipsa fiind contestatoarea Z. V. si intimata SC,,A P,, SRL S.
Procedura de citare este legal indeplinita.
          S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata ca desi au fost citati ambii intimati cu mentiunea la interogator pentru termenul din 30 aprilie 2012, contestatoarea a revenit asupra probei cu interogatoriul intimatei SC,,A P" SRL S., la termenul din 30 aprilie 2012, staruind doar asupra probei cu interogatoriul intimatului Z. I.
          Totodata, se constata ca intimata SC,,A P" SRL S. nu a depus intampinare, desi prin inscrisul depus la fila 53 dosar a solicitat termen in acest sens.
Instanta procedeaza la consemnarea interogatoriului intimatului Z. I., potrivit intrebarilor formulate in scris de contestatoare depuse la fila 54 dosar, fiind atasat la dosarul cauzei. 
Intimatul Z. I. arata ca nu are alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat, vazand ca s-a solicitat judecarea si in lipsa de catre contestatoare potrivit prev.art. 242 C.pr.civ., instanta declara incheiata faza probatorie si acorda cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
Intimatul Z. I. arata ca nu se opune admiterii contestatiei la executare, recunoscand ca imobilul a fost edificat pe durata casatoriei cu acesta, respectiv avind calitate de bun comun, imobil urmarit silit pentru recuperarea unei creanta pe care SC,, C M I,, o datoreaza intimatei SC,,A P,, SRL. 
Contestatia este legal timbrata cu 194 lei  taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar.
J U D E C A T A,

Asupra cauzei de fata, inregistrata la aceasta instanta la data de  20 martie 2012, legal timbrata, constata ca pe calea contestatiei la executare, contestatoarea Z. V. domiciliata in _a solicitat in contradictoriu cu intimatii SC,,A P,, SRL,  cu sediul in_, si Z. I. domiciliat in_, anularea formelor de executare silita pornite in dosar executional nr_ al BEJ G. A. din Ineu, asupra intregului imobil  din CF nr_. ( provenit din conversia  pe hartie a CF_) A1.1, numar Cad.C1 top_., compus din casa  situata in _ si constructii gospodaresti anexe, bunuri ce au caracter de bun comun, fiind edificate pe durata casatoriei.
Prin aceiasi cerere, contestatoarea a solicitat si suspendarea executarii silite pana la solutionarea  contestatiei la executare.
A solicitat cheltuieli de judecata in cazul opunerii intimatilor.
In fapt, a aratat ca pe imobilul evidentiat in CF _exista construita casa si anexele de la numarul administrativ, situat pe str. _respectiv ca, aceste constructii au fost construite in timpul casatoriei dintre contestatoare si intimatul Z. I., respectiv dupa data de 22 august 1973, cand terenul era gol si apartinerea tatalui intimatului Z. I., care l-a cedat sotului sau, astfel ca pe acest teren s-a construit actuala casa, obtinandu-se si autorizatie  pentru executarea lucrarii nr_..
          De asemenea, a aratat ca lucrarile de constructie au inceput la sfarsitul anului 1974, fiind necesara o perioada lunga de timp pana la finalizarea acesteia.
Prin urmare, a solicitat a se constata caracterul legal al calitatii de bun comun al constructiilor, bunuri ce nu pot fi urmarite in totalitate de catre creditor, intrucat datoria urmarita nu este comuna, impunandu-se anularea formelor de executare silita.
In drept, contestatia s-a intemeiat pe prev.art.401c.proc.civila.
Prin inscrisul depus la fila 43 dosar, contestatoarea Z.V. a aratat ca renunta la capatul de cerere avand ca obiect suspendarea executarii silite pornite in  dosar executional nr_. al BEJ G. A din Ineu, iar prin incheierea din 17 aprilie 2012, instanta a luat act de aceasta renuntare.

           Intimata SC. AP.  SRL S., legal citata, nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare.
Intimatul Z. I.,  nu a depus intampinare, fiind consemnat interogatoriul acestuia la fila 58 dosar.
            Pentru solutionarea cauzei au fost depuse la dosar : chitanta de plata a taxei judiciare de timbru fila2, imputernicire avocatiala pentru reprezentare fila 3, extras CF _ P fila 4 respectiv 45-47, autorizatie pentru executare constructii fila 5, certificat de casatorie fila 6, carte identitate contestatoare fila 7,  dosar executional nr_ filele 9-37,  incheiere OCPI nr_. din _fila 44,  a fost atasat dosar executional nr_ filele 9-36 dosar, astfel ca, fata de cererea contestatoarei, a dispozitiilor legale aplicabile precum si din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Prin sentinta civila nr.487 pronuntata la data de 25 martie 2010, de Judecatoria Ineu in dosar civil nr_, definitiva si irevocabila prin nerecurare, investita cu formula executorie, intimatul Z. I. a fost obligat la plata sumei de 115.269,03 lei cu titlu  de contravaloare facturi neachitate respectiv contravaloarea marfurilor livrate in beneficiu SC,,C. M. I.,,SRL al carui reprezentant este intimatul Z. I. si respectiv la suma de 3.921 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre intimata creditoare SC A. P. SRL Simbateni.
Intrucat intimatul Z. I. nu a achitat cuantumul datorat, creditoarea SC A P SRl S. a formulat cerere pentru incuviintarea executarii silite, astfel ca prin incheierea civila nr_. pronuntata la 13 septembrie 2011 in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu a fost incuviintata cererea creditoarei prin intermediul executorului judecatoresc G. A., in baza titlului executoriu format din  sentinta civila nr_./25.03.2010 pronuntata de Judecatoria Ineu.
Urmare a incuviintarii cererii de executare silita, s-a format dosar executional nr_. la  B.E.J. G A din Ineu, iar la data de 19.09. 2011 a fost emisa somatie, potrivit art.497 c.pr.civila.
Totodata, s-a procedat si la publicatia de vanzare imobiliara-prin licitatie a imobilului inscris in CF nr_  provenit din conversia pe hartie a CF_ , , numar Cad.C1 top_., compus din teren intravilan de 881 mp, cu casa situata in _, si constructii gospodaresti anexe.
Impotriva formelor de executare silita, contestatoarea Z.V. a formulat contestatie, cu motivarea ca supraedificatele casa din si constructiile gospodaresti anexe au caracter de bun comun, fiind edificate sub durata casatoriei, prin contributie egala cu intimatul Z. I.
Referitor la sustinerile contestatoarei, se retine ca acesta s-a casatorit cu intimatul Z. I. la data de 22.08.1973, fila 3 dosar.
 In CF nr_., provenit din conversia pe hartie a CF_ , numar Cad.C1 top_., compus din casa situata in _ si constructii gospodaresti anexe, si teren de 881 mp., apare ca proprietar tabular Z.I. jr., sub , conform incheierii CF _/23.12.1981, fila 4 dosar.
Prin autorizatia de executare de lucrari nr_/28.08.1974, a fost autorizata construirea casei tip familial din _, fila 5 dosar.
                Totodata, se mai retine ca, prin incheierea nr_ din 23.03.2012 emisa de OCPI-Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ineu, fila 44 dosar, s-a dispus notarea comunitatii de bunuri asupra constructiilor de sub sub din CF nr_ , cu top_, respectiv pe titlu de construire in cota de 1/1 asupra _ in favoarea  intimatului Z. I. junior si sotia, contestatoarea  Z. V., nascuta _asa cum rezulta din extrasul de CF depus la filele 45-47 dosar.
Prin interogatoriul consemnat la fila 58 dosar, intimatul Z. I. a aratat ca lucrarile de edificare a casei si anexelor gospodaresti au inceput dupa incheierea casatoriei, respectiv 22.08.1973,  asa cum rezulta de altfel si din autorizatia pentru executare lucrari  nr_. din 28.08.1974 depusa la dosar.
Potrivit prevederilor art.30 din C.familiei," bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt de la data dobandirii lor bunuri comune ale sotilor. Calitatea de bun comun nu trebuie dovedita.,,
              Si in art. 339 din C.civil se arta ca ,,Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.,,
              Potrivit art.399 C.pr.civila, ,,Impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.
             Tertii care pretind un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit pot formula de asemenea contestatie la executare, calitate prevazuta la art.401 alin.2 C.pr.civila.
                Din cele expuse anterior, se retine referitor la supraedificatele evidentiate in CF nr_ P cu top_, ca acestea sunt proprietatea devalmasa a contestatoarei si intimatului Z. I., ca bun comun dobandite potrivit art.30 din C.familiei, astfel ca potrivit art. 353 din C.civil aprobat prin Legea nr.287/2009, bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti, decat dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, iar creditorul poate cere partajul bunurilor comune numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale, prin partaj bunurile astfel impartite devenind bunuri proprii.
               Prin urmare, vazand disp. art. 399 si urmatoarele C.pr.civ., prevederile                     339 art. 353 din C.civil aprobat prin Legea nr.287/2009, pentru considerentele aratate, instanta apreciind ca intemeiata contestatia formulata de contestatoare urmeaza a fi admisa, respectiv in sensul ca va constata ca asupra imobilului identificat in CF_, provenit din conversia CF_, cu nr.top_, teren respectiv supraedificatele casa si constructii gospodaresti anexe din_, sunt coproprietari contestatoarea si intimatul Z. I. sub _ in devalmasie, respectiv ca bun comun, cu consecinta anularea formelor de executare silita intocmite de Biroul Executor Judecatoresc G. A. din Ineu in dosar executional nr_. privind aceste supraedificate.
Vazand ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata, in drept prev.art.274 c.pr.civ. urmeaza a nu se acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E,

              Admite contestatia la executare formulata de contestatoarea Z. V. domiciliata in _impotriva intimatilor SC,,A P,, SRL,  cu sediul in, si Z. I. domiciliat in _ pentru anulare forme de executare silita si in consecinta :
          -  constata ca asupra imobilului identificat in CF_, provenit din conversia CF_, cu nr.top_, respectiv supraedificatele casa si constructiile gospodaresti anexe din _., sunt coproprietari contestatoarea si intimatul Z. I., sub B7 in devalmasie, respectiv ca bun comun,
          - dispune anularea actelor de executare silita intocmite de Biroul Executor Judecatoresc G. A. din Ineu in dosar executional nr_ privind aceste supaedificate.
            Fara cheltuieli de judecata.
            Cu apel in 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica din 14 mai 2012.

 Presedinte,                                                               Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013