InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Constatare drept de retentie

(Sentinta civila nr. 2550 din data de 03.12.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Locuinte | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N I A
JUDECATORIA INEU                                                                     OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.2550/2012
Sedinta publica din data de 03 decembrie 2012
Presedinte :
Grefier      : S-a luat in examinare cauza civila formulata de reclamanta B. E. impotriva paratilor S. G., si minor D. V. pentru evacuare si cererea reconventionala formulata de reclamantii reconventionali S.G. si  minor D. V. impotriva reclamantei principale B. E., constatare investitii, constatare drept de retentie.
La apelul nominal se prezinta reclamanta principala B.E., lipsa fiind reclamantii reconventionali S.G. si D. V..
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca s-a depus la dosar la data de 03 decembrie 2012 o cerere de renuntare la judecata cererii reconventionale de catre reclamantii reconventionali-parati principali S. L.-G., in nume propriu si ca reprezentant legal al minorului D.V. - G..
La data de 03.12.2012 s-a depus la dosar prin biroul de registratura intampinare din partea reclamantei reconventionale-parata principala S. L.-G. si ca reprezentant legal al minorului D. V. - G., prin care solicita respingerea cererii principale ca fiind ramasa fara obiect, intrucat au predat imobilul reclamantei principale, iar in prezent locuiesc in comuna S., la nr.62.
                Instanta ia act de schimbarea domiciliului reclamantilor reconventionali-parati principali.
De asemenea, se constata ca s-a depus la dosarul cauzei prin biroul de registratura al acestei instante la data de 03 decembrie 2012 note de sedinta  prin avocat _, ca reprezentat al paratilor reclamanti reconventionali S. G. si minor D. V. G., prin care arata ca solicita numirea unui expert in vederea efectuarii expertize tehnice, solicitate la data de 28.05.2012.
Se comunica exemplarul II al cererii de renuntare la judecata si a al intampinarii cu reclamanta principala, care arata ca in prezent paratii-reclamanti reconventionali nu mai locuiesc in imobilul din a carui evacuare se solicita.
Fata de cererea de renuntare la judecata a cererii reconventionale, respectiv pozitia reclamantei principale, cu privire la cererea de probatiune privind interogatoriul paratilor reclamanti reconventionali, respectiv expertiza topografica, instanta revine asupra acestora.
Reclamanta principala arata ca nu mai are alte cereri astfel ca instanta constatand ca nu mai sunt cereri, declara faza probatorie incheiata si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reclamanta principala solicita admiterea actiunii principale si a se lua act de renuntare a judecatii cererii reconventionale, fara cheltuieli de judecata.
Cererea principala este timbrata cu suma de 10 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar.
Cererea reconventionala este timbrata cu 620 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar.

J U D E C A T A,

               Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea principala inregistrata la aceasta instanta la data de 26 aprilie 2012, legal timbrata, reclamanta B.E. domiciliata in _ a solicitat in contradictoriu cu paratii S. G. domiciliata in _, si minor D. V. G., prin reprezentant legal S. G., ambii domiciliati in _, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna evacuarea neconditionata a paratilor din imobilul situat in _, inscris in CF nr_.., nr.top_. a carui proprietar tabular este reclamanta.
                Fara cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, reclamanta este proprietara imobilului situat in _ inscris in CF nr_. cu nr.top_. intre reclamanta si parati nu exista nici un raport juridic, contract de inchiriere, comodat,etc., care sa confere paratilor un drept de folosinta.
In vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila a procedat in baza art.720 alin.1 c.pr.civ., a notificat paratii, insa acestia nu au dat curs somatiei  reclamantei.
In drept s-au invocat disp.art.555 si urmatoarele c.civil.
Prin intampinarea depusa la fila 19 dosar fond, paratii au solicitat respingerea actiunii reclamantei ca neintemeiata.
Prin  cererea reconventionala formulata la data de 28 mai 2012, legal timbrata cu 620 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar, paratii-reclamanti reconventionali au solicitat obligarea reclamantei principale la plata sumei de 8005 lei reprezentand sporul de valoare adus imobilului situat _ precum si constatarea unui drept de retentie in favoarea paratilor reconventionali asupra imobilului in litigiu pana la achitarea integrala a despagubirilor.
Cu cheltuieli de judecata.
In fapt au aratat ca  au efectuat pe parcursul acestor ani la imobilul in cauza diferite investitii necesare si utile, investitii ce au asigurat nevoile de locuit ale acestora in calitate de parinti si a copilului minor.
In sustinerea pretentiilor precum si a dreptului de retentie s-au invocat disp.art.43 din OUG nr.44/1999.
In probatiune s-au depus sentinta civila nr_./2009 f.8-10 , decizia civila nr_. /22.04.2010 a Tribunalului Arad f.11-13, sentinta civila nr_./2011 a Judecatoriei Ineu f.14-16, decizia civila nr_./2011 a Tribunalului Arad f.17-20, sentinta civila nr_./2011 a Judecatoriei Ineu f.21-22, decizia civila nr_./2012 a Tribunalului Arad f.23—25, decizia civila nr_./R/2012 a Tribunalului Arad f.26-28,cerere de renuntare la judecata si la cererea reconventionala f.35, intampinare f.36, note de sedinta f.37  dosar, extras CF _ f.3 dosar fond, imputernicire avocatiala f.4,18 dosar fond, cerere de amanare f.6,8 dosar fond, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru f.12,35, dosar fond, delegatie de substituire f.17,40 dosar fond, intampinare si cerere reconventionala f.19—23 dosar fond, cerere de suspendare f.24-25 dosar fond, cerere de revizuire f.26-27 dosar fond, contract f.28-29 dosar fond, deviz lucrari f.30, copie decizia civila _din 04 mi 2011 a Tribunalului Arad f.36-39 dosar fond.
Instanta retine in fapt urmatoarele :
Potrivit extrasului CF depus la fila 3 dosar, se retine ca reclamanta principala-parata reconventionala B. E. este proprietar tabular asupra imobilului din CF nr_. provenit din conversia de pe hartie a CF nr_. , cu nr.top_..
                Aceiasi reclamanta este proprietar asupra imobilului inscris in CF nr_., nr.top_., curte si gradina, respectiv casa cu nr_., ca mostenitor al defunctului L. S., potrivit sentintei civile nr_./2009 a Judecatoriei Ineu, din dosar nr_., fila 8 dosar.
Astfel, este justificata calitatea de proprietar al acesteia precum si calitatea procesual activa.
In baza contractului de inchiriere nr_/15.09.2008 f.28 dosar, incheiat cu Primaria comunei _, pe o perioada de 5 ani, respectiv 15.09.2008-15.09.2008, paratii principali-reclamanti reconventionali S. G. si minorul D. V. G. au ocupat imobilului mentionat mai sus, fila 28-29 dosar.
Cu privire la acest contract, se retine ca potrivit OUG 40/1999, efectele au fost prelungite "ope legis" pana in anul 2014.
De asemenea, se mai retine ca referitor la acelasi imobil s-au purtat mai multe litigii, vizand dreptul de proprietate, respectiv in dosarul nr_. fila 8 dosar, dosar nr_. f.14 dosar, dosar nr_. f.21 dosar.
Potrivit intampinarii depuse de paratii-reclamantii reconventionali la data de 03 decembrie 2012,  se retine ca in prezent imobilul in litigiu a fost predat de catre reclamantii reconventionali, aspect necontestat de reclamanta principala, astfel ca  instanta retine ca actiunea principala a ramas fara obiect.
Pe cale de consecinta, fata de cele retinute mai sus, vazand in drept disp.art.555 c.civil, urmeaza a se respinge actiunea principala ca ramasa fara obiect.
In ce priveste cererea reconventionala formulata de paratii-reclamanti reconventionali, vazand ca reclamantii reconventionali au renuntat la judecata, fila 35 dosar, in drept disp.art.246 c.pr.civila, urmeaza a se lua act de renuntare la judecata.
Vazand disp.art.274, 246 alin.3 c.pr.civila, nu se vor acorda cheltuieli de judecata.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E

Respinge actiunea principala formulata de reclamanta B. E., domiciliata in _ impotriva paratilor S.G.  domiciliata in , si minor D. V. G., prin reprezentant legal S. G.  domiciliata in _, pentru evacuare.
              Ia act de renuntarea la judecata cererii reconventionale formulata de  paratii reclamantii reconventionali S.G. domiciliata in _, si minor D.V. G., prin reprezentant legal S. G.  domiciliata in _, impotriva reclamantei - parate reconventionale  B. E., domiciliata in _ pentru constatare investitii, constituire drept de retentie.
             Fara cheltuieli de judecata.
             Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
             Pronuntata in sedinta publica din 3 decembrie 2012.    
                                                           
Presedinte,                                                                        Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Locuinte

Locuinta de serviciu - Decizie nr. 720/R/ din data de 23.09.2005
Titlul in baza caruia imobilul a trecut in proprietatea statului. Aprecierea acestuia. - Decizie nr. 503/R din data de 13.11.2006
IMOBIL FOLOSIT NUMAI DE UNUL DIN COPROPRIETARI; INSCRIEREA IN CF A DREPTURILOR DE PROPRIETATE REZULATE IN URMA PARTAJARII IMPLICA INSCRIEREA DREPTURILOR OBTINUTE DE TOTI COPROPRIETARII, CHIAR DACA NUMAI UNII AU FORMULAT CERERE IN ACEST SENS - Decizie nr. 117/Ap din data de 28.04.2008
Restituirea pretului de piata al imobilului. Art. 501 din Legea nr.10/2001 nu este incident in cazul in care anterior, prin hotarari judecatoresti irevocabile, s-a stabilit ca locuinta ce a facut obiectul contractului de vanzare cumparare, nu putea f... - Decizie nr. 17 din data de 20.01.2011
Sintagma „pierderea dreptului” folosita de legiuitor in art. 21 alin. 5 din Legea nr.10/2001 - Decizie nr. 120/A din data de 18.06.2009
Imobile cu destinatia de locuinte – nationalizat prin Legea nr.92/1950 si vandut chiriasilor in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 649 din data de 08.09.2006
Schimbarea destinatiei locuintei .Hotarare de obligare la darea consimtamantului - Decizie nr. 899/A din data de 09.06.2006
Imobil aflat in administrarea unei institutii. Contract de inchiriere. Lipsa Hotararii de Guvern care sa stabileasca cota parte de chirie cuvenita institutiei. Efecte. - Decizie nr. 510 din data de 04.10.2004
Locatiune - Sentinta civila nr. 6533 din data de 03.11.2008
- Sentinta civila nr. 2734 din data de 28.03.2007
Evacuare - Sentinta civila nr. 5642/5 din data de 05.12.2012
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 1986 din data de 24.06.2009
Hotarare a consiliului local de trecere a locuintelor sociale din domeniul public in domeniul privat de interes local al unitatii administrativ teritoriale. Nulitatea absoluta a actului juridic incheiat cu nerespectarea regimului juridic al bunurilor... - Decizie nr. 1028 din data de 12.05.2011
Evacuare. Admisibilitate. - Decizie nr. 162 din data de 30.01.2007
Locatiune - Sentinta civila nr. 6533 din data de 03.11.2008
Sentinta Civila - Sentinta civila nr. 1659 din data de 25.05.2009
Locuinte. Drept de abitatie. Incetare drept de abitatie pentru abuz. - Sentinta civila nr. 170 din data de 12.01.2012
Evacuare - Sentinta civila nr. 3012 din data de 12.11.2008
EVACUARE- ADMISIBILITATEA CERERII - Sentinta civila nr. 406 din data de 22.02.2011
Civil - evacuare - Hotarare nr. 2308 din data de 10.03.2010