InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2452 din data de 20.11.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

Romania
Judecatoria Ineu, Judetul Arad                                                            Operator 2826
Dosar nr.                                      SENTINTA CIVILA NR.2452/2012
                                   Sedinta publica din 20 noiembrie 2012
                                          Presedinte :
                                           Grefier     :

S-a luat in examinare cauza civila privind contestatia la executare formulata de contestatoarea H. C.  impotriva intimatei Administratia Finantelor Publice Pincota, pentru contestatie la executare  
            La apelul nominal se prezinta reprezentanta contestatoarei avocat ..., lipsa fiind contestatoarea si intimata.
           Procedura de citare este legal indeplinita.
           S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care reprezentanta contestatoarei depune la dosar chitanta cu onorariu de avocat si arata ca nu mai are cereri de formulat.
Instanta constand ca nu s-au formulat alte cereri acorda cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
   Reprezentanta contestatoarei, avocat ..., fata de exceptia tardivitatii formularii cererii invocata de intimata solicita respingerea acestei exceptii aratand ca termenul de contestare este de 15 zile de la luarea la cunostinta, termen in care contestatoarea s-a incadrat si pe fond solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata in scris, anularea formelor de vanzare a terenului proprietatea contestatoarei pentru ca aceasta nu a avut calitate de urmarit . Cu cheltuieli de judecata.

J U D E C A T A,

            Asupra cauzei civile de fata, constata ca prin contestatia la executare inregistrata la aceasta instanta la data de 12.09.2012, legal timbrata, contestatoarea H. C. domiciliata in ...   a solicitat in contradictoriu cu intimata Administratia Finantelor Publice Pincota, str. Avram Iancu nr.1, jud. Arad, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se anuleze actele de executare silita din dosarul executional .../2009 si a procesului verbal de licitatie din data de 23.08.2012 prin care a fost adjudecat terenul proprietatea contestatoarei. De asemenea a solicitat intoarcerea executarii silite.
In fapt a motivat ca nu a luat la cunostinta despre deciziile de impunere care au generat obligatia principala de plata a sotului sau decedat. De asemenea a aratat ca actele de executare silita nefiindu-i comunicate contestatoarei, s-au incalcat prevederile art.44 din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Executarea fiind pornita impotriva sotului sau decedat, contestatoarea arata ca nu au fost respectate prevederile art.397 al.1 C.pr civila potrivit carora "cand debitorul a murit, lasand numai mostenitori majori, executarea inceputa asupra bunurilor sale se va continua in contra lor in 8 zile dupa ce printr-o notificare au fost instiintati, in mod colectiv, la ultimul domiciliu al defunctului". Mai arata  contestatoarea ca executia nu era inceputa inaintea decesului  debitorului asa cum prevede art.397 C.pr.civila si mostenitorii defunctului, respectiv contestatoarea nu a fost instiintata prin notificare si  prin licitatia organizata a fost instrainat un imobil proprietatea comuna fara ca organul de executare silita sa faca partajul imobilului anterior procedurii de vanzare prin licitatie.
In drept a invocat prevederile art.44, art.172-173 din OG 92/2003, si art.397 al.1 si 399 si urmat. C.pr.civila .
Intimata  prin intampinarea depusa a invocat exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare si pe fond a solicitat respingerea contestatiei la executare si mentinerea ca temeinice si legale a actelor de executare silita.
        Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: chitanta taxa timbru f.10,, dovada comunicare incheiere f.11, incheiere respingere f.12, copii acte stare civila f.14,15, intampinare f.16-21si f.29-31, proces verbal de adjudecare f.24-26,  confirmare de primire f.32, anunt licitatie f.33,35-36, proces verbal privind distribuirea sumei rezultata din executarea silita f.37-38, confirmare primire f.39,40, proces verbal de licitatie pentru bunuri imobile f.44-46, imputernicire avocatiala f.49, dovada comunicarea incheierii de CF f.51, incheiere CF f.52, copii acte stare civila f.53,54, raspuns la intampinare f.55, chitanta onorariu avocat f.58.
Examinand contestatia la executare prin prisma considerentelor de fapt si de drept invocate, precum si din ansamblul probelor administrate, instanta retine in fapt urmatoarele :  
Debitorul H. M.  datora AFP Pincota debitul restant reprezentand creante fiscale in suma de 6603 lei. In vederea recuperarii creantelor fiscale datorate de debitor, AFP Pincota a pornit executarea silita in dosarul executional nr..../2009 al executorului fiscal ..., asupra bunurilor mobile si imobile detinute de debitor. Pentru stingerea creantelor fiscale restante ale debitorului H. M. s-a sechestrat bunul imobil reprezentand teren extravilan situat in localitatea  Taut in suprafata de 8600 mp. Acest teren a fost scos la licitatia organizata la data de 23.08.2012 si conform procesului verbal de adjudecare  pentru bunuri imobile sau pentru ansambluri de bunuri depus la dosar la fila 41 a fost adjudecat d-lui F. V. pentru pretul de 1700 lei, fara TVA.
Impotriva formelor de executare silita din dosarul executional .../2009 contestatoarea H. C. formulat contestatia la executare prin care a solicitat  anularea formelor de executare silita din dosarul executional nr..../2009 si a licitatiei din 23.08.2012, motivand ca nu a luat la cunostinta despre deciziile de impunere care au generat obligatia principala de plata a sotului sau decedat. De asemenea a aratat ca executarea fiind pornita impotriva sotului decedat, potrivit art.397 al.1 C.pr civila "cand debitorul a murit, lasand numai mostenitori majori, executarea inceputa asupra bunurilor sale se va continua in contra lor in 8 zile dupa ce printr-o notificare au fost instiintati, in mod colectiv, la ultimul domiciliu al defunctului". Mai arata  contestatoarea ca executia nu era inceputa inaintea decesului  debitorului asa cum prevede art.397 C.pr.civila si mostenitorii defunctului, respectiv contestatoarea nu a fost instiintata prin notificare si  prin licitatia organizata a fost instrainat un imobil proprietatea comuna fara ca organul de executare silita sa faca partajul imobilului anterior procedurii de vanzare prin licitatie.
In ce priveste exceptia tardivitatii introducerii contestatiei invocata de intimata prin intampinare instanta urmeaza a o respinge intrucat procesul verbal de adjudecare i-a fost comunicat la data de 29.08.2012 iar contestatia a fost inregistrata la data de 12.09.2012 expediata prin posta la data de 11.09.2012, deci in termenul de 15 zile.
Fata de sustinerile contestatoarei, instanta constata ca  pe rolul Judecatoriei Ineu s-a purtat procesul din dosar nr. .../246/2011 privind contestatia promovata de contestatoarea H. C. contra Administratiei Finantelor Publice Pincota  pentru anularea tuturor formelor de executare silita din dosarul executional nr..../2009 inclusiv a procesului verbal de sechestru pentru bunurile imobile din data de 02.02.2011, pronuntandu-se sentinta civila nr. .../03.05.2011 prin care  s-a admis exceptia tardivitatii contestatiei la executare si a fost respinsa contestatia la executare.
Asadar contestatoarea H. C. stia despre dosarul executional .../2009  cel putin la data de 16.03.2011 cand a fost promovata actiunea din dosarul de mai sus  iar procesul verbal de sechestru i-a fost comunicat contestatoarei la data de 22.02.2011, aceasta semnand pentru primire fapt ce rezulta si din considerentele sentintei civile pronuntata in dosarul nr..../246/2011.
De asemenea, se retine ca  actele de executare emise in acest dosar executional, sunt  conforme dispozitiilor art. 3731c. Pr.civila, respectiv art. 387 c. Pr. Civila , stiut fiind orice executare nu poate incepe  decat dupa comunicarea debitorului a unei somatii iar executorul judecatoresc s-a conformat acestui fapt.
Contestatoarea a atacat formele de executare fara a solicita partajarea bunurilor comune  desi avea posibilitatea sa faca acest lucru inca de la data cand s-au luat primele masuri pentru valorificarea terenului bun comun, ceea ce conduce la concluzia  ca aceasta a acceptat executarea si numai ulterior s-a razgandit si a depus contestatie impotriva formelor de executare, in principal dupa ce s-a pronuntat incheierea nr. ... din 27.08.2012 a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ineu.
Mai mult ca atat nu exista o dovada clara daca datoriile pentru care s-a inceput urmarirea impotriva lui H.M. sotul contestatoarei erau datorii comune sau datorii proprii ale acestuia pentru ca titlul executoriu se refera la creante fiscale contestate si de catre defunctul H. M. in timpul vietii sub dosar .../246/2009 al Judecatoriei Ineu, contestatie respinsa prin sentinta nr. .../10.06.2010
Fata de cele de mai sus si vazand in drept  dispozitiile art. 399 si urm. C. Pr. Civila, instanta va respinge contestatia la executare, ca fiind nefondata.
Vazand ca prin contestatia adresata instantei, contestatoarea a solicitat intoarcerea executarii silite, pe cale de consecinta a respingerii contestatiei la executare, instanta va respinge cererea de intoarcere a executarii silite.
Ca urmare a respingerii contestatiei la executare si vazand in drept  prev.art.274 c.pr.civ., urmeaza a nu fi acordate cheltuielile de judecata solicitate de contestatoare.

Pentru aceste motive, in numele legii, H O T A R A S T E

Respinge exceptia tardivitatii introducerii contestatiei la executare.
Respinge  contestatia la executare formulata de contestatoarea H. C.domiciliata in ... in contradictoriu cu intimata Administratia Finantelor Publice Pincota, str. Avram Iancu nr.1, jud. Arad pentru anulare forme de executare silita in dosar executional  nr..../2009  inclusiv a procesului verbal de licitatie din data de 23.08.2012.
Respinge cererea de intoarcerea executarii silite
Fara cheltuieli de judecata
               Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
               Pronuntata in sedinta publica din 20 noiembrie  2012.

Presedinte,     Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013