InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

Dezbatere succesorala succesiva

(Sentinta civila nr. 1026 din data de 05.12.2012 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara

SENTINTA CIVILA NR. 1026/05.12.2012 (dezbatere succesorala succesiva)

Pe rol solutionarea cauzei civile, avand ca obiect "dezbatere succesorala succesiva", actiune formulata de reclamantii PE si CM, impotriva paratilor: CS, KF, CE, CCA, CIE, CVG, VD si CCM.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat parata PE, asistata de dl av. CM si paratul CCM, lipsa fiind celelalte parti,  reclamantul CM fiind reprezentate de dl av. CM, iar paratii CS si VD fiind reprezentati de dl av. PG.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefier, dupa care:
Instanta pune in discutia partilor exceptia neacceptarii in termen a mostenirii de catre parati invocata de reclamanti.
Avocatul reclamantilor fata de probele administrate in cauza, de actele de la dosar si raspunsul paratilor la interogatoriu, solicita admiterea exceptiei neacceptarii in termen a mostenirii celor doi defuncti de catre paratii, intrucat acestia au cunoscut faptul mortii celor doi defuncti, doi au participat la inmormantare dar nu rezulta ca au acceptat in mod tacit mostenirea, nu au participat cu bani, nu si-au insusit nici un bun, nu au administrat bunurile succesiunii, nu au facut demersuri pentru a intra in posesia banilor din arenda. Fata de pasivitatea paratilor de a accepta calitatea de mostenitori, nu au acceptat mostenirea nici la notariat, solicita admiterea exceptiei.
Avocatul paratilor CS si VD solicita respingerea exceptiei neacceptarii in termen a mostenirii intrucat din probele administrate rezulta ca ambii parati au savarsit acte de acceptare voluntara tacita, au participat la inmormantari, au tinut obiceiurile crestinesti, au contribuit cu sume de bani, au venit in locuinta defunctilor si si-au manifestat optiunea de a intra in posesia mostenirii. S-au interesat de terenul ramas de pe urma defunctilor dar nu li s-a permis de reclamanti. Apreciaza ca aceste fapte materiale au valori de optiuni, iar art. 700 Cod civil nu se poate retine in raport de probele administrate in cauza.
Paratul CCM precizeaza ca in momentul in care au decedat bunicii nu a fost gasit sau nu au vrut sa-l gaseasca. Mai arata ca atata timp cat au trait bunicii sau mai intalnit dar ulterior relatiile cu reclamantii s-au racit. Solicita respingerea exceptiei invocata de reclamanti.
Instanta, cu privire la exceptia neacceptarii in termen retine urmatoarele:
Dupa cum se stie, dreptul de optiune succesorala trebuie sa fie exercitat intr-un termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii succesiunii, respectiv de la data decesului defunctei, asa cum prevad dispozitiile art. 700 Cod civil.
In conformitate cu art. 689 din Codul civil, acceptarea este tacita in cazul in care succesibilul face un act pe care nu ar fi putut sa-l faca decat in calitate de mostenitor si din care rezulta neindoielnic intentia de a accepta mostenirea.
In speta, KD si CM au avut impreuna 5 copii: reclamantii PE si CM, paratul CS, numitii CV si CI, ultimii doi fiind predecedati. CV a decedat la data de 09.02.1992, avandu-i ca mostenitori pe paratii: CF, CE, CC, CI si CV - fiice/fii, iar CI a decedat la data de 04.01.2001, avandu-i ca mostenitori pe paratii: VD si CC - fiica/fiu.
Intr-adevar, din probele administrate a rezulta ca paratul CS a participat la inmormantarea celor doi defuncti, iar parata VD a participat la inmormantarea bunicii sale, numai ca acest element nu poate fi considerat un aspect relevant in ceea ce priveste acceptarea succesiunii defunctilor, deoarece participarea si contributia succesorilor la cheltuielile de inmormantare si pomeniri au un caracter profund moral sustinut de relatiile apropiate cu defunctul, ele neputand fi interpretate prin ele insele ca un element de dovada a acceptarii succesiunii deoarece, de regula, succesorii contribuie la aceste cheltuieli, in considerarea relatiei afective cu defunctul si nu atat, in considerarea succesiunii pe care o lasa acesta, de multe ori cei care contribuie la aceste cheltuieli neavand intentia acceptarii succesiunii, acesta fiind si motivul pentru care, participarea la cheltuieli nu e considerata, prin ea insasi, in practica judiciara, drept o dovada a acceptarii tacite a succesiunii.
In privinta paratului CS nu rezulta ca dupa decesul defunctilor ar fi facut acte de administratie care sa aiba un caracter urgent si care sa angajeze viitorul, nu rezulta ca ar fi luat din succesiune bunuri care, prin natura, numarul si valoarea lor sa excluda ideea unor amintiri de familie care sa duca la concluzia ca a fost facuta in vederea acceptarii mostenirii.
Daca relatiile cu reclamantii nu au mai fost asa de bune dupa decesul defunctilor, nimic nu-l impiedica pe acesta sa solicite el, in termen, deschiderea succesiunilor fie pe cale notariala, fie in instanta, sa dea o declaratie autentificata de acceptare a mostenirii defunctilor sau sa se intereseze de bunuri din succesiune, cum ar fi de exemplu terenul arabil extravilan dat in arenda, de care s-au ocupat si interesat numai reclamantii, potrivit inscrisurilor anexate.
In privinta celorlalti parati (nepoti de fii predecedati ai defunctilor), faptul ca au locuit in alta localitate decat aceea a ultimului domiciliu al defunctilor, precum si faptul ca dupa decesul tatilor lor s-au racit relatiile cu bunicii si celelalte rude, nu constituie prin ele insele motive temeinice de natura sa justifice pentru ei necunoasterea decesului rudelor sale.
Mai mult decat atat, faptul ca acesti parati nu au fost incunostintati de decesul defunctilor nu poate fi retinut de instanta, atata timp cat acestia nu au solicitat repunerea in termenul de acceptare a mostenirii.
Analizand art. 689 Cod civil rezulta necesitatea intrunirii a doua conditii pentru a fi in prezenta unei acceptari tacite: vointa succesibilului de a accepta mostenirea si conduita sa (prin actele si faptele savarsite), din care sa rezulte indirect intentia de a accepta pur si simplu mostenirea, adica actul savarsit de succesibil sa implice intentia neindoielnica de a accepta mostenirea.
Astfel, din probele administrate rezulta ca in privinta paratilor nu sunt indeplinite aceste conditii.
 In aceasta situatie, avand in vedere ca paratii nu si-au exercitat dreptul de optiune in termenul de 6 luni mentionat mai sus, se stinge dreptul acestora de a accepta mostenirea, astfel incat devin straini de cele doua mosteniri, motiv pentru care urmeaza a admite exceptia prescriptiei dreptului lor de optiune succesorala invocata de reclamanti.
Instanta apreciaza cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Avocatul reclamantilor solicita admiterea actiunii. Exceptia a fost admisa. Sa se constate deschisa succesiunea defunctelor, singurii succesibili sunt reclamantii in calitate de descendenti cu o cota de 1/2; sa se constate ca masa succesorala se compune din casa, teren intravilan si extravilan precizate in actiune. Fara cheltuieli de judecata.
Dl av. PG, aparatorul paratilor CS si VD, a solicitat sa se statueze asupra celor doua dezbateri succesive, avand in vedere admiterea exceptiei.
Paratul CCM lasa la aprecierea instantei.

I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata.
Prin actiunea introdusa la aceasta instanta la data de 16.03.2012 si inregistrata sub nr. 391/249, reclamantii PE si CM i-a chemat in judecata si personal la interogatoriu pe paratii: CS, CF, CE, CC, CI, CV, VD, si CC, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate deschisa succesiunea defunctilor KD, decedat la data de 30.06.2004 si CM, decedata la data de 06.01.2007, ambii cu ultimul domiciliu in comuna TM, sat C, judetul C; sa se stabileasca masa succesorala ramasa la decesul defunctilor, mostenitorii, calitatea lor si cotele ce le revin din masa succesorala. Cu compensarea cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii reclamantii arata ca, la data de 30.06.2004 a decedat KD, cu ultimul domiciliu in comuna TM, iar masa succesorala lasata de defunct se compune din: cota de 1/ 2 dintr-o casa de locuit, construita din paianta, netencuita, acoperita cu tabla, formata din 3 camere si un hol, casa edificata in anul 1950, in stare avansata de uzura si degradare, impreuna cu terenul intravilan aferent casei in suprafata de 1400 m.p., tarlaua 3, parcela 147, totul situat in comuna TM, satul C, judetul C, avand urmatoarele vecinatati: Nord - D.N., Est - rest propr., Sud - teren prop., Vest - Vasile Niculina, inscris in Titlul de proprietate nr.75210 din 29.08.1994. Cealalta cota de 1/ 2 din locuinta a apartinut sotiei supravietuitoare CM; terenul arabil intravilan in suprafata de 2000 m.p., tarlaua 3, parcelele 194, 195, 196, totul situat in comuna TM, satul C, judetul C, inscris in Titlul de proprietate nr.75210 din 29.08.1994; terenul arabil extravilan in suprafata de 3 ha si 8000 m.p., tarlalele 60 si 47, parcelele 4 si 6, situat in comuna TM, satul C, judetul C, inscris in Titlul de proprietate nr.75210 din 29.08.1994
Estimeaza valoarea masei succesorale ramase de pe urma defunctului KD, la suma de 15.000 lei in vederea stabilirii timbrajului.
Mai arata ca KD (cunoscut si sub numele de C) a fost casatorit cu CM si au avut impreuna 5 copiii: PE - fiica, CM - fiu, CS - fiu, CI - fiu si CV - fiu, iar acesta din urma a decedat la data de 09.02.1992, mostenitorii acestuia fiind: CF - fiica, CE - fiica, CC -fiu, CI - fiu si CV - fiu.
Precizeaza ca la data de 04.01.2001 a decedat si CI, iar mostenitorii acestuia sunt: VD - fiica si CC - fiu.
De asemenea, mai arata ca mostenitorii acceptanti ramasi la decesul defunctului KD au ramas: CM, sotie supravietuitoare cu o cota de    1/4, PE si CM, fiica si fiu, avand impreuna cota de 3/4 , din masa succesorala, iar ceilalti succesibili nu au acceptat nici tacit si nici expres mostenirea defunctului sus numit.
Mai arata ca, la data de 06.01.2007 a decedat CM, avand ultimul domiciliu in comuna TM, satul C, judetul C,  masa succesorala lasata de defuncta se compune din: cota de 5/8 din casa descrisa mai sus, cota de 1/ 4 din terenurile arabile intravilane, intravilan si arabil extravilan, inscrise in Titlul de proprietate nr.75210 din 29.08.1994; un numar de 206 actiuni la C Bucuresti, conform Certificatului de actionar nr.7948976 din 14.08.1996, iar mostenitorii defunctei au ramas partile din prezentul proces, respectiv: PE - fiica, avand  o cota  de 1/2 din masa succesorala; CM - fiu, avand o cota de 1/2 din masa succesorala. Ceilalti succesibili nu au acceptat nici tacit si nici expres mostenirea defunctei sus numite.
Estimeaza valoarea masei succesorale ramase de pe urma defunctei CM, la suma de  5.000 lei, in vederea stabilirii timbrajului.
Intrucat dezbaterea pe cale notariala a succesiunii defunctilor KD si CM, nu a fost posibila, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, sa se stabileasca ca reclamanti sunt singurii care au acceptat la decesul defunctilor, mostenirea, iar ceilalti nu au acceptat nici tacit si nici expres aceasta mostenire.
In drept, reclamantii si-au intemeiat actiunea pe disp. art.91 din Legea nr.71/2011 raportat la art.650, 651, 652, 659, 669, 689 din Codul civil din 1864, art.l lit.a din Legea nr.319/1944 cu privire la dezbaterea succesiunii.
    In dovedirea actiunii, reclamantii au solicitat probele cu acte, martori si interogatoriile paratilor.
Actiunea este legal timbrata cu doua taxe de timbru a cate 19 lei fiecare si 0,5 lei timbru judiciar.
Alaturat actiunii reclamantii au atasat in xerocopie urmatoarele acte: sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24) nr. 659/08.03.2012 eliberata de Primaria TM de pe urma defunctului KZ.D, decedat la data de 30.06.2004;  certificatul de deces seria DR nr. 761408 al defunctului KZ.D, decedat la data de 30.06.2004; Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor pentru suprafata de 4 ha si 1400 m.p. situata pe raza com. T, sat C, jud. C; sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24) nr. 659/08.03.2012 eliberata de Primaria TM de pe urma defunctei CD.M, decedata la data de 06.01.2007; certificatul de deces seria DP nr. 546595 al defunctei CM, decedata la data de 06.01.2007; certificatul de actionar nr. 7948976/14.08.1996 emis de SC C Bucuresti pe numele lui CM; certificatul de deces seria DM nr. 632791 al defunctului CI, decedat la data de 04.01.2001; certificatul de deces seria D 8 nr. 894153 al defunctului CV, decedat la data de 09.02.1992; declaratia  autentificata sub nr. 718/2007 de BNP IM si DAM din Bucuresti prin care PE declara ca a acceptat in mod tacit mostenirea de pe urma defunctului KD; declaratia  autentificata sub nr. 717/2007 de BNP IM si DAM din Bucuresti prin care PE declara ca a acceptat in mod tacit mostenirea de pe urma defunctei CM; declaratia de notorietate autentificata sub nr. 2598/2004 de BNP TD din Bucuresti din care rezulta ca KD era cunoscut si sub numele de CD(CD fiind una si aceeasi persoana cu KD); incheierea din camera de consiliu din 19.12.2011 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara in dosarul nr. 2182/249/2011 prin care PE a fost numita tutore al pusului sub interdictie judecatoreasca CM, definitiva si irevocabila; certificatul de atestare fiscala nr. 659/08.03.2012 emis de Primaria com. TM din care rezulta ca PE figureaza inscrisa in evidentele fiscale cu casa de locuit si suprafetele de 3.400 m.p. teren intravilan si 38.000 m.p. teren arabil extravilan, pentru care s-au achitat la zi taxele si impozitele; procesul - verbal de identificare a imobilului - proprietatea lui KD si CM in suprafata de 120 m.p., incheiat de Primaria comunei TM la data de 16.04.2007; adeverinta nr. 659/08.03.2012 emisa de Primaria com. TM din care rezulta ca defunctii KD si CM figureaza in Registrul Agricol al anului 2012, sat C, vol. 1, pozitia 49 cu suprafata de 3,80 ha teren arabil extravilan, 0,34 m.p. teren intravilan curti constructii si una casa de locuit; incheierea nr. 3/14.03.2012 privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania emisa de BNP NT, privind pe defunctul KD; incheierea nr. 4/14.03.2012 privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania emisa de BNP NT, privind pe defuncta CM; actele de stare civila (certificae de nastere/casatorie, CI/BI).
Reclamantii au formulat in cauza CERERE PRECIZATOARE  prin care solicita indreptarea unor erori materiale strecurate in actiunea introductiva dupa cum urmeaza: parata CF se numeste in realitate KF; paratul CC se numeste CCA; CV se numeste CVG; paratul CI se numeste in realitate CIE; parata CE; paratul CC, se numeste CCM.
Alaturat cererii precizatoare, reclamantii au atasat in xerocopie actele de stare civila ale paratilor, certificat fiscal nr.792/19.03.2012; Sentinta civila nr.513/10.06.2008, pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara in dosarul nr.l239/249/2007 prin care reclamantul CM a fost pus sub interdictie, procesul verbal de identificare a imobilului incheiat la data de 16.04.2007 emis sub nr. 1659 de Primaria comunei TM.
Prin rezolutia presedintelui de complet s-a calculat timbrajul aferent pentru cele doua capete de cerere din actiunea principala (dezbatere succesorala succesiva), raportate la valorile din Ghidul Notarilor Publici, la suma totala de 4421,56 lei (3012,51 lei + 1159,05 lei + 150 lei + 100 lei).  
Prin incheierea din 14.05.2012, s-a admis cererea formulata de reclamantii PE si CM si s-a dispus acordarea ajutorului public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru in cuantum de 4421,56 lei, aceasta suma de bani avansandu-se de catre stat.
S-a depus la dosar procura autentificata sub nr. 794/06.07.2012 de BNP DR - mun. Bucuresti prin care parata KF l-a imputernicit pe paratul CCA sa o reprezinte in cauza de fata.
Reclamantii au mai depus la dosar copii de pe urmatoarele inscrisuri: adresa nr. 3720/19.11.2012 emisa de Primaria com. TM; Contractele de arendare incheiate la data de 17.01.2012, 20.09.2008, 10.09.2006 si inregistrate la PT; chitante doveditoare ale achitarii taxelor si impozitelor pe terenuri si cladiri din perioada 2007 - 2012; adresa nr. 252/19.11.2012 emisa de I.I. D M.D. 
In cauza s-au administrat probele cu inscrisuri, interogatorii si martori, fiind audiati martorii DC, GG (propusi de reclamanti), NA, GC si SP (propusi de parati). 
In sedinta publica din 05.12.2012, instanta a admis exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala al paratilor, respectiv exceptia neacceptarii in termen a mostenirii defunctilor K (C) Z. D si CD.M, invocata de reclamanti, pentru urmatoarele motive:
Dupa cum se stie, dreptul de optiune succesorala trebuie sa fie exercitat intr-un termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii succesiunii, respectiv de la data decesului defunctei, asa cum prevad dispozitiile art. 700 Cod civil.
In conformitate cu art. 689 din Codul civil, acceptarea este tacita in cazul in care succesibilul face un act pe care nu ar fi putut sa-l faca decat in calitate de mostenitor si din care rezulta neindoielnic intentia de a accepta mostenirea.
In speta, KD si CM au avut impreuna 5 copii: reclamantii PE si CM, paratul CS, numitii CV si CI, ultimii doi fiind predecedati. CV a decedat la data de 09.02.1992, avandu-i ca mostenitori pe paratii: CF, CE, CC, CI si CV - fiice/fii, iar CI a decedat la data de 04.01.2001, avandu-i ca mostenitori pe paratii: VD si CC - fiica/fiu.
Intr-adevar, din probele administrate a rezulta ca paratul CS a participat la inmormantarea celor doi defuncti, iar parata VD a participat la inmormantarea bunicii sale, numai ca acest element nu poate fi considerat un aspect relevant in ceea ce priveste acceptarea succesiunii defunctilor, deoarece participarea si contributia succesorilor la cheltuielile de inmormantare si pomeniri au un caracter profund moral sustinut de relatiile apropiate cu defunctul, ele neputand fi interpretate prin ele insele ca un element de dovada a acceptarii succesiunii deoarece, de regula, succesorii contribuie la aceste cheltuieli, in considerarea relatiei afective cu defunctul si nu atat, in considerarea succesiunii pe care o lasa acesta, de multe ori cei care contribuie la aceste cheltuieli neavand intentia acceptarii succesiunii, acesta fiind si motivul pentru care, participarea la cheltuieli nu e considerata, prin ea insasi, in practica judiciara, drept o dovada a acceptarii tacite a succesiunii.
In privinta paratului CS nu rezulta ca dupa decesul defunctilor ar fi facut acte de administratie care sa aiba un caracter urgent si care sa angajeze viitorul, nu rezulta ca ar fi luat din succesiune bunuri care, prin natura, numarul si valoarea lor sa excluda ideea unor amintiri de familie care sa duca la concluzia ca a fost facuta in vederea acceptarii mostenirii.
Daca relatiile cu reclamantii nu au mai fost asa de bune dupa decesul defunctilor, nimic nu-l impiedica pe acesta sa solicite el, in termen, deschiderea succesiunilor fie pe cale notariala, fie in instanta, sa dea o declaratie autentificata de acceptare a mostenirii defunctilor sau sa se intereseze de bunuri din succesiune, cum ar fi de exemplu terenul arabil extravilan dat in arenda, de care s-au ocupat si interesat numai reclamantii, potrivit inscrisurilor anexate.
In privinta celorlalti parati (nepoti de fii predecedati ai defunctilor), faptul ca au locuit in alta localitate decat aceea a ultimului domiciliu al defunctilor, precum si faptul ca dupa decesul tatilor lor s-au racit relatiile cu bunicii si celelalte rude, nu constituie prin ele insele motive temeinice de natura sa justifice pentru ei necunoasterea decesului rudelor sale.
Mai mult decat atat, faptul ca acesti parati nu au fost incunostintati de decesul defunctilor nu poate fi retinut de instanta, atata timp cat acestia nu au solicitat repunerea in termenul de acceptare a mostenirii.
Analizand art. 689 Cod civil rezulta necesitatea intrunirii a doua conditii pentru a fi in prezenta unei acceptari tacite: vointa succesibilului de a accepta mostenirea si conduita sa (prin actele si faptele savarsite), din care sa rezulte indirect intentia de a accepta pur si simplu mostenirea, adica actul savarsit de succesibil sa implice intentia neindoielnica de a accepta mostenirea.
Astfel, din probele administrate rezulta ca in privinta paratilor nu sunt indeplinite aceste conditii; avand in vedere ca paratii nu si-au exercitat dreptul de optiune in termenul de 6 luni mentionat mai sus, se stinge dreptul acestora de a accepta mostenirea, astfel incat devin straini de cele doua mosteniri.
Instanta, analizand actele si lucrarile dosarului, a retinut urmatoarea situatie de fapt:
KZ.D (cunoscut si sub numele de CZ.D, potrivit declaratiei de notorietate aflate la fila 20) a fost casatorit cu CD.M, iar din casatoria partilor au rezultat si au avut impreuna 5 copii: reclamantii PE si CM - fiica si fiu, paratul CS - fiu, numitii CI - fiu si CV - fiu
Unul dintre fii, respectiv CV a decedat la data de 09.02.1992, avandu-i ca mostenitori pe paratii: KF - fiica, CE - fiica, CCA - fiu, CIE - fiu si CVG - fiu.
Un alt fiu, respectiv CI, a decedat la data de 04.01.2001, avandu-i ca mostenitori pe paratii: VD - fiica si CCM - fiu.
Dupa casatorie, in anul 1950, sotii C au edificat prin efort comun si contributie egala pe un teren de 0,14 ha o locuinta construita din paianta, invelita cu tabla, formata din 3 camere si un hol (cu o suprafata construita de 186 mp), astfel cum rezulta din Anexele 24 emise de pe urma defunctilor.
In urma cererii formulate in baza Legii nr. 18/1991, numitului C(K) Z. D i s-a reconstituit, in nume propriu, dreptul de proprietate pentru suprafata totala de 4 ha si 1400 mp teren situat pe teritoriul com. T, jud. C, din care: 3 ha si 8000 mp teren arabil extravilan in T 60 si 47, P 4 si 6, si 3400 mp teren intravilan (arabil, vii, curti-constructii) in T 3, P 147, 194, 195, 196, emitandu-se pe numele sau Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 de catre Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor C.
C Z. D (cunoscut si sub numele de K Z.D) a decedat la data de 30.06.2004, de pe urma caruia nu s-a dezbatut succesiunea,
Dupa decesul acestuia, in casa batraneasca a continuat sa locuiasca CM - sotia supravietuitoare si reclamantul CM - fiu, ocupandu-se de gospodarie, de administrarea imobilelor, ajutati fiind de reclamanta PE.
Ulterior, la data de 06.01.2007, a decedat si CM, de pe urma careia nu s-a dezbatut succesiunea,
Dupa decesul acesteia, in casa batraneasca a continuat sa locuiasca reclamantul CM - fiu, de administrarea tuturor bunurilor ocupandu-se reclamanta PE, care a achitat taxele si impozitele aferente imobilelor, a incheiat contracte de arendare pentru terenul arabil extravilan, incasand veniturile realizate din exploatarea terenului arendei din anul 2007 la zi, potrivit inscrisurilor atasate la filele 120 - 137 din dosar).
Potrivit declaratiei autentificate sub nr. 718/22.05.2007 de BNPA I M si D AM - mun. B, reclamanta PE a declarat ca a acceptat in mod tacit prin preluare de bunuri succesiunea ramasa de pe urma defunctului sau tata KD, iar potrivit declaratiei autentificate sub nr. 717/22.05.2007 de BNPA IM si DAM - mun. B, reclamanta PE a declarat ca accepta in mod expres succesiunea defunctei sale mame CM (filele 18, 19 din dosar).
In privinta reclamantului CM de precizat ca prin sentinta civila nr. 513/10.06.2008 pronuntata de Judecatoria Lehliu - Gara in dosarul nr. 1239/249/2007, definitiva si irevocabila prin neapelare, s-a dispus punerea sub interdictie a acestuia, iar prin incheierea din camera de consiliu din data de 19.12.2011 pronuntata de Judecatoria Laehliu - Gara in dosarul nr. 2182/249/2011, definitiva si irevocabila, s-a dispus numirea reclamantei PE TUTORE al pusului sub interdictie CM. 
Potrivit dispozitiilor art. 651 Cod civil - succesiunile se deschid prin moarte, in speta, reclamantii facand dovada decesului defunctilor lor parinti K(C Z. D si CM, precum si dovada calitatii de mostenitori ai acestora cu actele de stare civila, fiind in prezenta unei devolutiuni legale a mostenirii (art. 659, 669 - 675 Cod civil, Legea 319/1944) si a unor succesiuni succesive, situatie in care se impune dezbaterea succesiunii, separat, de pe urma fiecarui defunct.
In privinta masei succesorale ramase la decesul fiecarui defunct, s-au dovedit cu certitudine bunurile precizate in actiunea reclamantilor, respectiv existenta casei de locuit, a terenului aferent in suprafata de 1400 m.p., a terenului intravilan arabil si vii in suprafata de 2000 mp, a terenului arabil extravilan de 3 ha si 8000 m.p., precum si a unui nr. de 206 actiuni la SC COMPETROL.
Fata de toate aceste considerente, instanta apreciaza intemeiata actiunea reclamantilor, urmand a o admite.
Urmeaza a constata deschisa mostenirea de pe urma defunctului K Z. D (cunoscut si sub numele de C Z. D), decedat la data de 30.06.2004, cu ultimul domiciliu in com. TM, jud. C.
Urmeaza a constata ca masa succesorala ramasa la decesul defunctului KZ.D (C Z. D) se compune din urmatoarele bunuri imobile:
- cota de 1/2 din locuinta construita din paianta, invelita cu tabla, formata din 3 camere si un hol (cu o suprafata construita de 186 mp), situata in com. TM, sat C, jud. C, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN, restul cotei de 1/2 din locuinta ii va apartine numitei CM - sotie supravietuitoare, potrivit art. 30 din vechiul Cod fam.;
- terenul intravilan in suprafata totala de 3400 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 1400 mp - curti, constructii (aferent locuintei descrise mai sus), situat in T 3, P 147, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - Vasile Niculina; 2000 mp - arabil si vii, situat in T 3, P 194, 195, 196, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, rest proprietate, Est - NC, rest proprietate, Sud - teren Primarie, rest proprietate, Vest - rest proprietate;
- terenul arabil extravilan in suprafata totala de 3 ha si 8000 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 2 ha si 7500 mp, situat in T 60, P 4, avand urmatoarele vecinatati: Nord - RI, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum; 1 ha si 0500 mp, situat in T 47, P 6, avand urmatoarele vecinatati: Nord - FG, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum.
Urmeaza a constata ca mostenitorii defunctului K (C) Z. D  sunt:
- numita CM - in calitate de sotie supravietuitoare, cu o cota de 1/4 din masa succesorala, dupa cum urmeaza: 5/8 din locuinta (1/4 din 1/ 2 = 1/8 + 1/  = 5/8) si 1/4 din terenul intravilan si extravilan;  
 - reclamantii PE si CM - in calitate de descendenti (fiica si fiu), cu o cota de 3/4 din masa succesorala (respectiv 3/8 din locuinta si 3/4 din terenul intravilan si extravilan), avand fiecare cate o cota de 3/16 din locuinta si cate o cota de 3/8 din terenul intravilan si extravilan.
Urmeaza a constata ca paratii CS (fiu), KF, CE, CC A, CIE si CV - G (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CV) si VD si CCM (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CI) sunt straini de mostenirea defunctului K (C) Z. D prin neacceptarea in termen a mostenirii.
Urmeaza a constata deschisa mostenirea de pe urma defunctei CD. M, decedata la data de 06.01.2007, cu ultimul domiciliu in com. TM, jud. C.
Urmeaza a constata ca masa succesorala ramasa la decesul defunctei C D. M se compune din urmatoarele bunuri imobile:
- cota de 5/8 din locuinta construita din paianta, invelita cu tabla, formata din 3 camere si un hol (cu o suprafata construita de 186 mp), situata in com. TM, sat C, jud. C, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN, restul cotei indivize de 3/8 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- cota de 1/4 din terenul intravilan in suprafata totala de 3400 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 1400 mp - curti, constructii (aferent locuintei descrise mai sus), situat in T 3, P 147, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN; 2000 mp - arabil si vii, situat in T 3, P 194, 195, 196, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, rest proprietate, Est - NC, rest proprietate, Sud - teren Primarie, rest proprietate, Vest - rest proprietate, restul cotei indivize de 3/4 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- cota de 1/4 din terenul arabil extravilan in suprafata totala de 3 ha si 8000 mp, situat in com. TM, sat C, jud. Calarasi, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 2 ha si 7500 mp, situat in T 60, P 4, avand urmatoarele vecinatati: Nord - Raiu Ion, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum; 1 ha si 0500 mp, situat in T 47, P 6, avand urmatoarele vecinatati: Nord - FG, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum, restul cotei indivize de 3/4 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- un numar de 206 actiuni la SC C Bucuresti (cu nr. de ordine de la 2614263 la 2614468), potrivit Certificatului de actionar nr. 7948976/14.08.1996.
Urmeaza a constata ca mostenitorii defunctei CD. M sunt reclamantii PE si CM - in calitate de descendenti (fiica si fiu), fiecare cu cate o cota de 1/2 din masa succesorala.
Urmeaza a constata ca paratii CS (fiu), KF, CE, CCA, CIE si CV - G (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CV) si VD si CC - M (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CI) sunt straini de mostenirea defunctei C D. M prin neacceptarea in termen a mostenirii.
Potrivit disp. art. 502 din OG nr. 51/2008 "In situatia in care, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, beneficiarul ajutorului public dobandeste bunuri sau drepturi de creanta a caror valoare, respectiv cuantum, depaseste de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, acesta este obligat sa restituie ajutorul public".
In speta, in urma dezbaterilor succesorale succesive, reclamantii au dobandit mai multe bunuri imobile (locuinta, teren aferent de 1400 mp, teren intravilan de 2000 mp, teren extravilan de 3,80 ha) si un nr. de 206 actiuni
Valoarea bunurilor imobile calculata prin raportare la valorile orientative prevazute in Ghidul Notarilor Publici pe anul 2012, astfel cum a fost calculata pentru stabilirea taxei de timbru, este de 114.397,68 lei (val. teren 87.636 lei + val. locuinta 26.761,68 lei), la care se adauga cele 206 actiuni cu o valoare nominala de 1000 lei ROL fiecare.
Asa cum s-a mentionat mai sus, reclamantii au beneficiat de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru in cuantum de 4421,56 lei, or, fata de valoarea bunurilor dobandite de reclamanti prin prezenta sentinta (peste 114.397,68 lei), se poate constata ca valoarea bunurilor dobandite depaseste de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, situatie fata de care se naste in sarcina reclamantilor obligatia de restituire a ajutorului public, potrivit art. 502 din OG 51/2008.   
Prin urmare, urmeaza a dispune obligarea reclamantilor, in solidar, la restituirea catre stat a sumei de 4421,56 lei - ce reprezinta cuantumul ajutorului public acordat sub forma scutirii de la plata taxei de timbru. 
 Urmeaza a lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
        IN NUMELE LEGII
   HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamantii PE si CM in contradictoriu cu paratii: CS, CE, CC- A, CVG, KF (prin procurator CC- A), CIE, CCM si VD.
Constata deschisa mostenirea de pe urma defunctului KZ. D (cunoscut si sub numele de CZ. D), decedat la data de 30.06.2004, cu ultimul domiciliu in com. TM, jud. C.
Constata ca masa succesorala ramasa la decesul defunctului KZ. D (CZ. D) se compune din urmatoarele bunuri imobile:
- cota de 1/2 din locuinta construita din paianta, invelita cu tabla, formata din 3 camere si un hol (cu o suprafata construita de 186 mp), situata in com. T M, sat C, jud. C, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN, restul cotei de 1/2 din locuinta ii apartine numitei CM - sotie supravietuitoare, potrivit art. 30 din vechiul Cod fam.;
- terenul intravilan in suprafata totala de 3400 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 1400 mp - curti, constructii (aferent locuintei descrise mai sus), situat in T 3, P 147, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN; 2000 mp - arabil si vii, situat in T 3, P 194, 195, 196, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, rest proprietate, Est - NC, rest proprietate, Sud - teren Primarie, rest proprietate, Vest - rest proprietate;
- terenul arabil extravilan in suprafata totala de 3 ha si 8000 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 2 ha si 7500 mp, situat in T 60, P 4, avand urmatoarele vecinatati: Nord - RI, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum; 1 ha si 0500 mp, situat in T 47, P 6, avand urmatoarele vecinatati: Nord - FG, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum.
Constata ca mostenitorii defunctului K(C) Z. D  sunt:
- numita C M - in calitate de sotie supravietuitoare, cu o cota de 1/4 din masa succesorala, dupa cum urmeaza: 5/8 din locuinta (1/4 din 1/ 2 = 1/8 + 1/  = 5/8) si 1/4 din terenul intravilan si extravilan;  
 - reclamantii PE si CM - in calitate de descendenti (fiica si fiu), cu o cota de 3/4 din masa succesorala (respectiv 3/8 din locuinta si 3/4 din terenul intravilan si extravilan), avand fiecare cate o cota de 3/16 din locuinta si cate o cota de 3/8 din terenul intravilan si extravilan.
Constata ca paratii CS (fiu), KF, CE, CC A, CE si CV- G (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CV) si VD si CC - M (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CI) sunt straini de mostenirea defunctului K (C) Z.  D prin neacceptarea in termen a mostenirii.
Constata deschisa mostenirea de pe urma defunctei CD.M, decedata la data de 06.01.2007, cu ultimul domiciliu in com. TM, jud. C.
Constata ca masa succesorala ramasa la decesul defunctei CD. M se compune din urmatoarele bunuri:
- cota de 5/8 din locuinta construita din paianta, invelita cu tabla, formata din 3 camere si un hol (cu o suprafata construita de 186 mp), situata in com. TM, sat C, jud. C, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - VN, restul cotei indivize de 3/8 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- cota de 1/4 din terenul intravilan in suprafata totala de 3400 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 1400 mp - curti, constructii (aferent locuintei descrise mai sus), situat in T 3, P 147, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, Est - rest proprietate, Sud - teren proprietate, Vest - Vasile Niculina; 2000 mp - arabil si vii, situat in T 3, P 194, 195, 196, avand urmatoarele vecinatati: Nord - DN, rest proprietate, Est - NC, rest proprietate, Sud - teren Primarie, rest proprietate, Vest - rest proprietate, restul cotei indivize de 3/4 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- cota de 1/4 din terenul arabil extravilan in suprafata totala de 3 ha si 8000 mp, situat in com. TM, sat C, jud. C, inscris in Titlul de proprietate nr. 75210/29.08.1994 emis de Comisia Judeteana C, avand urmatoarea structura: 2 ha si 7500 mp, situat in T 60, P 4, avand urmatoarele vecinatati: Nord - RI, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum; 1 ha si 0500 mp, situat in T 47, P 6, avand urmatoarele vecinatati: Nord - FG, Est - comuna I, Sud - SP, Vest - drum, restul cotei indivize de 3/4 apartinandu-le reclamantilor PE si CM; 
- un numar de 206 actiuni la SC C B (cu nr. de ordine de la 2614263 la 2614468), potrivit Certificatului de actionar nr. 7948976/14.08.1996.
Constata ca mostenitorii defunctei CD. M  sunt reclamantii PE si CM - in calitate de descendenti (fiica si fiu), fiecare cu cate o cota de 1/2 din masa succesorala.
Constata ca paratii CS (fiu), KF, CE, CCA, CI - E si CV - G (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CV) si VD si CC - M (nepoti de fiu predecedat, respectiv ai defunctului CI) sunt straini de mostenirea defunctei C D. M prin neacceptarea in termen a mostenirii.
Obliga reclamantii, in solidar, la restituirea catre stat a sumei de 4421,56 lei - ce reprezinta cuantumul ajutorului public acordat sub forma scutirii de la plata taxei de timbru. 
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 05.12.2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016