InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

Nulitate partiala certificat de mostenitor

(Sentinta civila nr. 327 din data de 24.04.2013 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara

SENTINTA CIVILA NR. 327/24.04.2013 (nulitate partiala certificat de mostenitor)

Pe rol, pronuntarea cauzei civile avand ca obiect "nulitate absoluta partiala certificat de mostenitor", actiune formulata de reclamantii X, impotriva paratilor X
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din X, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, ce face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea cauzei la data de X

I N S T A N T A

Asupra cauzei civile de fata:
          Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. X reclamantul X (domiciliat in X) i-a chemat in judecata pe paratii-reclamanti X (ambii domiciliati in mun. X) si a paratei X (domiciliata in X), solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna stabilirea liniei de hotar care desparte proprietatea sa de a paratilor X.
Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamantul arata ca in urma dezbaterii succesiunii defunctului X, decedat la X, cu ultimul domiciliu in comuna X si partajarii averii succesorale ramase dupa acesta, conform certificatului de mostenitor nr. X din X, emis de B.N.P. X, a dobandit nuda proprietate asupra terenului intravilan in suprafata de 213 m.p., impreuna cu cota indiviza de 1/2 din locuinta aflata pe acesta, construita din chirpici, acoperita cu tabla, formata din 2 camere si hol, totul situat in comuna X, tarlaua 16, parcelele 509 si 510, avand urmatoarele vecinatati: Nord - U. A., Sud - C. A. si C. I. Est - C. A. si C. I. si Vest - drum.
Arata ca cealalta cota de 1/2 din locuinta apartine mamei sale, X, ca sotie supravietuitoare a defunctului, care si-a rezervat uzufructul viager si asupra terenului intravilan arabil si curti constructii in suprafata de 213 m.p. si cotei indivize de 1/2 din locuinta, asa cum rezulta din acelasi certificat de mostenitor.
Precizeaza ca atat locuinta proprietatea sa si a mamei sale X cat si locuinta surorii si cumnatului sau, alcatuiesc unitati distincte, acestea se gasesc in acelasi corp de cladire situat in incinta unei singure curti. Prin urmare, terenul intravilan in suprafata de 213 m.p., al carui nud proprietar este, si terenul in suprafata de 1228 m.p., proprietatea paratilor se invecineaza dar intre ele nu exista in momentul de fata gard despartitor si nici alte semne exterioare pentru delimitarea proprietatilor.
Solicita admiterea actiunii, sa se stabileasca linia de hotar dintre proprietatea sa si a paratilor X
In drept: art. 560 Cod civil.
In sustinerea cererii, reclamantul a solicitat probele cu inscrisuri, expertiza tehnica topo precum si cu orice alt mijloc de dovada ce ar rezulta din dezbaterile cauzei.
Alaturat cererii, reclamantul a anexat in fotocopie urmatoarele acte: certificatul de mostenitor nr. X emis de B.N.P. X, titlul de proprietate nr. X, actul de vanzare cumparare autentificat sub nr. X de B.N.P. X schita imobilului, cartea de identitate a reclamantului.
La data de X paratii X au formulat in cauza intampinare/cerere reconventionala si ulterior cerere de indreptare a erorilor materiale strecurate in intampinarea-reconventionala,  prin care au solicitat respingerea cererii principale, ca neintemeiata si, pe cale de  reconventionala:
- sa se constate nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr X emis de B.N.P. X la data de X referitor la mentiunea din certificat privind "atribuirea in mod direct a bunurilor cuprinse in masa succesorala";
- iesirea din indiviziune asupra bunurilor cuprinse in masa succesorala,  respectiv asupra cotei indivize de 1/2 din imobilul situat in X, compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X; asupra terenului arabil extravilan in suprafata de 503399 mp, situat in com. X; asupra terenului extravilan arabil in suprafata de 1000 mp, situat in X.
- sa se dispuna ca imobilul situat in com. X compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X, sa fie atribuit in natura paratei X si reclamantului X si obligarea la sulta catre parata-reclamanta pentru cota de 3/8 din valoarea acestuia;
- sa-i fie atribut in natura terenul extravilan in suprafata de 25000 mp situat in com. X, tarlaua 108, parcela 9, cu vecinatati: N - D. A., S - G. E., E - canal, V - drum, terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr.X  emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X;
- sa-i fie atribuit in natura reclamantului suprafata de 25399 mp teren arabil extravilan situat in com.  X, teren situat in tarlaua 104 parcela 24 cu vecinatati: N - drum, S - canal, E - T. N., V - G. E., terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X.
- atribuirea in natura a suprafetei de 10000 mp teren arabil extravilan paratei X, terenul fiind situat in com. X, tarlaua 103/1 parcela 20 cu vecinatati N - drum, S - drum, E - most. G. D., V - D. M. V., terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X;
- stabilirea liniei de hotar intre imobilul proprietatea paratilor-reclamanti, dobandit in baza actului de vanzare autentificat sub nr. X de BNP X, compus din teren in suprafata de 1228mp teren intravilan si constructie formata din doua camere, un antreu si anexe gospodaresti, situat in com. X avand ca dimensiuni si vecinatati: N - 32,00ml U.A., S - 50ml cu rest proprietatea vanzatori, E - 28,60 ml cu G. T., V - 14,00 ml cu rest proprietate si 14,80 ml drum, si imobilul situat in com. X compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X.
In motivarea intampinarii si a cererii reconventionale, paratii-reclamanti arata ca, prin cererea de chemare in judecata s-a solicitat ca instanta sa dispuna stabilirea liniei de hotar intre imobilul proprietatea lor, dobandit in baza actului de vanzare autentificat sub nr. X de BNP X, compus din teren in suprafata de 1228 mp teren intravilan si constructie formata din doua camere, un antreu si anexe gospodaresti, situat in com. X si imobilul situat in com. X compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, terenul fiind dobandit in baza Titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor X.
Sub acest aspect invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului motivat de faptul ca acesta nu are calitatea de proprietar al imobilului situat in com. X, compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, intrucat in cadrul dezbaterii succesiunii ramase de pe urma defunctului X respectiv a emiterii certificatului de mostenitor nr. X emis de BNP X la data de X, mentiunea din certificatul de mostenitor privind ,,atribuirea in mod direct a bunurilor cuprinse in masa succesorala" nu indeplineste conditiile prevazute de lege privind partajul voluntar.
Arata ca de aceea  au formulat cererea reconventionala si reitereaza solicitarea de a se dispune iesirea din indiviziune, modalitatea de partajare a bunurilor, precum si stabilirea liniei de hotar dintre imobilul proprietatea lor, dobandit  in baza actului de vanzare autentificat sub nr. X de BNP  X, compus din teren in suprafata de 1228mp teren intravilan si constructie formata din doua camere, un antreu si anexe gospodaresti, situat in com. X si imobilul situat in com. X compus din teren intravilan in suprafata de 213 mp si constructie compusa din doua camere si hol, terenul fiind dobandit in baza titlului de proprietate nr. X emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X.
In sustinerea actiunii, solicita proba cu inscrisuri, interogatoriu, expertiza tehnica imobiliara constructii, expertiza topo; solicita emiterea unei adrese catre BNP X pentru a comunica actele care au stat la baza emiterii certificatului de mostenitor nr. X la data de X.
Alaturat intampinarii si cererii reconventionale a anexat in fotocopie urmatoarele acte: titlul de proprietate nr. X, adeverinta nr. X sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale nr. X, certificatul de atestare fiscala nr. X, declaratia autentificata sub nr. X de B.N.P. X
A fost comunicata de catre B.N.P. X o copie a dosarului succesoral nr. 362/2008 privind pe defunctul X.
Reclamantul nu a formulat intampinare la cererea reconventionala.
In sedinta publica din X  s-a dispus disjungerea primului capat din cererea reconventionala si anume: constarea nulitatii absolute partiale a certificatului de mostenitor nr. X emis de B.N.P. X la data de X, referitor la mentiunea din certificat privind atribuirea in mod direct a bunurilor cuprinse in masa succesorala, formandu-se cauza de fata.
Capatul de cerere vizand nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr. X a fost legal timbrata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de X, in baza Legii nr. 18/1881, s-a eliberat de catre Comisia Judeteana X de fond funciar, pe numele X, titlul de proprietate nr. 45837 prin care i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra a 5,3000 ha (53000 mp), teren situat pe raza teritoriala a com. X, din care 5,0399 ha (50399 mp) arabil extravilan iar 0,2601 ha (2601mp) intravilan.
Terenul arabil extravilan in suprafata de 5,0399 ha (50399 mp) are urmatoarea structura: 2,5000 ha (25000 mp) situate in tarlaua 108, parcela 9 iar 2,5399 ha (25399 mp) situate in tarlaua 104, parcela 24.
Terenul intravilan in suprafata de 0,2601 ha (2601mp) are urmatoarea structura: 0,0720 ha (720 mp) arabil intravilan in tarlaua 16, parcela 510; 0,0881 ha (881 mp) vie intravilan in tarlaua 16, parcela 511; 0,1000 ha (1000 mp) curti-constructii in tarlaua 16 parcela 509.
Conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.  2830/17.10.1997 de catre BNP X din X, X i-au vandut paratei reclamante X, casatorita, imobilul proprietatea lor compus din suprafata  de 1228 mp, teren intravilan, impreuna cu locuinta aflata pe acesta, construita din chirpici, acoperita cu tabla, formata din doua camere, un antreu si anexe gospodaresti, totul situat in com. X, avand urmatoarele dimensiuni si vecinatati, N - 32,00 ml U. A., S - 50 ml cu rest proprietatea vanzatori, E - 28,80 ml cu G. T., V- 14,00 ml cu rest proprietate si 14,80 ml drum. In contract s-a precizat faptul ca proprietatea asupra terenului ce se instraineaza a fost dobandita de catre vanzatorul X prin reconstituirea dreptului de proprietate, in baza Legii nr. 18/1991, conform titlului de proprietate nr. 45837/1994 eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X, transcris la Judecatoria X sub nr. X. S-a mai retinut si faptul ca diferenta de teren intravilan pana la totalul de 2601 mp, respectiv1373 mp si locuinta aflata pe acest teren ramane in continuare in proprietatea vanzatorilor.
La data de X a decedat X, cu ultimul domiciliu in X.
Conform certificatului de mostenitor nr. X, eliberat de catre BNP X din X, masa succesorala ramasa de pe urma defunctului X se compune din:
A. teren intravilan arabil si curti-constructii in suprafata de 213 mp (0,0213 ha) impreuna cu cota indiviza de 1/2 din locuinta aflata pe acesta compusa din doua camere si hol, situat pe teritoriul com. X, tarlaua 16, parcelele 509 si 510, avand ca vecinatati: N - U. A., S - C. A. si C. I., E - C. A. si C. I., V - drum (inscris in titlul de proprietate nr. X  eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X);
B. teren intravilan arabil si cu vie in suprafata de 1160 mp (0,1160 mp) situat pe teritoriul com. X, tarlaua 16, parcelele 510 si 511, avand ca vecinatati: N - C. A. si C. I., S - T. Z., E - G. T., V - drum (inscris in titlul de proprietate nr. X eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor X);
C. teren arabil extravilan in suprafata de 50399 mp (5,0399 ha) situat pe teritoriul com. X, din care 25000 mp (2,5000 ha) in tarlaua 108, parcela 9 iar 25399 mp (2,5399 ha) in tarlaua 104, parcela 24 (inscris in acelasi titlu de proprietate nr. X);
D. teren arabil extravilan in suprafata de 10000 mp (1,000 ha) situat pe teritoriul com. X in tarlaua 103/1, parcela 20 (inscris in  titlu de proprietate nr. X - prin constituire de drepturi, ca veteran de razboi)
Mostenitorii defunctului s-au stabilit a fi: X, sotie supravietuitoare, cu o cota de 2/8 din masa succesorala, X, fiu, cu o cota de 3/8 din masa succesorala, X, fiica, avand o cota de 2/8 din masa succesorala.
Prin acelasi certificat de mostenitor nr. X s-a procedat la partajarea masei succesorale.
X a luat in deplina proprietate:
1.dreptul de uzufruct pe timpul vietii pentru bunurile descrise la punctele A si B din masa succesorala;
2.terenul arabil extravilan in suprafata de 10000 mp (1,0000 ha) situat in tarlaua 103/1, parcela 20.
X a luat in deplina proprietate:
1.nuda proprietate pentru bunurile descrise la punctele A si B din masa succesorala;
2. terenul arabil extravilan in suprafata de 25399 mp (2,5399 ha) situat pe teritoriul com. X, in tarlaua 104, parcela 24.
X a luat in deplina proprietate terenul arabil extravilan in suprafata de 25000 mp (2,500 ha) situat pe teritoriul com. X, in tarlaua 108, parcela 9.
La data de X, sub nr. X, BNP X din com. X a autentificat promisiunea bilaterala  de vanzare-cumparare intervenita intre X, in calitate de promitent-vanzator si X, in calitate de promitent-cumparator, avand ca obiect terenul arabil extravilan in suprafata de 25.000 mp situat pe teritoriul com. X, in tarlaua 108, parcela 9.
Promitenta-cumparatoare X a declarat faptul ca terenul l-a dobandit "ca bun propriu, prin mostenire de la defunctul meu tata, X, in baza certificatului de mostenitor cu partaj succesoral nr. X_". A aratat faptul ca face dovada ca este unicul proprietar al terenului cu certificatul de mostenitor cu partaj succesoral nr. X si titlul de proprietate nr. X.
Ulterior, la data de X, sub nr. X, BNP X din com. X a autentificat contractul de vanzare-cumparare intervenita intre X, in calitate de vanzator si X, in calitate de cumparator, avand ca obiect terenul arabil extravilan in suprafata de 25.000 mp situat pe teritoriul com. X, in tarlaua 108, parcela 9, contra unui pret de 10.500 lei.
Potrivit  81 alin.3 din Legea nr. 36/1995, forma in vigoare la data de X, daca mostenitorii si-au impartit bunurile prin buna-invoiala, in incheiere se va arata modul de imparteala si bunurile succesorale atribuite fiecaruia; actul de imparteala va putea fi cuprins in incheierea finala sau se va putea intocmi separat, intr-una din formele prescrise de lege.
Este adevarat faptul ca in dosarul succesoral nr. X, in care s-a eliberat certificatul de mostenitor nr. X nu exista cereri formale din partea mostenitorilor defunctului de a se proceda la partajarea masei succesorale insa este evident faptul ca partajul s-a facut cu acordul mostenitorilor, inclusiv al reclamantei, care nu numai ca nu a solicitat anterior nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor dar s-a si prevalat de partajul voluntar incheiat in cuprinsul certificatului de mostenitor in momentul in care a incheiat promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare cu X si ulterior contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. X, cu privire la terenul arabil extravilan in suprafata de 25.000 mp situat pe teritoriul com. X, in tarlaua 108, parcela 9.
Astfel, instanta constata faptul ca reclamanta a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului, pe care ulterior l-a instrainat catre X, tocmai prin partajul voluntar intervenit intre parti conform certificatului de mostenitor nr. X, respectiv prin atribuirea bunurilor in proprietate, in mod distinct, astfel cum s-a redat mai sus.
Instanta nu poate primi nici apararea reclamantilor potrivit careia in partea a doua a certificatului de mostenitor bunurile nu ies din patrimoniu ci doar cota, fiind de esenta partajului succesoral, indiferent ca este voluntar sau judiciar, faptul ca bunurile ce alcatuiesc masa succesorala ies cu efect retroactiv (de la data deschiderii succesiunii) din patrimoniul defunctului si intra in cel al mostenitorilor.
Fata de toate aceste considerente, in functie de motivul de nulitate invocat, instanta constata ca certificatul de mostenitor X (dosar succesoral nr. X  al BNP X din or. X) a fost emis cu respectarea prevederilor Legii nr. 36/1995, forma in vigoare la data de 23.06.2008, astfel ca apreciaza ca neintemeiata actiunea reclamantilor, urmand a o respinge ca atare.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge cererea formulata de reclamantii X (ambii domiciliati in mun. X) in contradictoriu cu paratii X (domiciliat in mun. X) si X (domiciliata in com. X).
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 24.04.2013.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016