InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lipova

Ucidere din culpa in forma agravanta, prev. de art.178 al.2,5 Cod penal. Acordare daune morale- limite.

(Sentinta penala nr. 66 din data de 01.07.2008 pronuntata de Judecatoria Lipova)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Lipova | Jurisprudenta Judecatoria Lipova

Prin sentinta penala nr.66/1 iulie 2008, pronuntata in dosar nr.1977/250/2007, Judecatoria Lipova l-a condamnat pe inculpatul Z.L., pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 al.2,5 Cod penal, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
         In baza art. 346 alin. 1 Cod procedura penala rap. la art. 999 Cod civil, a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente AG T., sa plateasca partilor civile daune materiale si morale, dupa cum urmeaza: - partilor civile C.A, C.M., C.O.G.echivalentul in lei la data platii a sumei de 3.000 euro daune materiale, reprezentand cheltuieli de inmormantare, monument funerar, pomeni, parastase si echivalentul in lei la data platii a sumei de 50.000 euro daune morale, respectiv cate 20.000 euro pentru partile civile C. A. si C. M. si 10.000 euro pentru partea civila C. O. G.;
            -       partii civile G. E. echivalentul in lei la data platii a sumei de 30.000 euro daune morale;
         - partii civile C.C.R. suma de 7.469 lei daune materiale partiale, reprezentand monument funerar la locul accidentului, cheltuieli de inmormantare, monument funerar, transport si suma de 80.000 lei daune morale si respinge celelalte pretentii pentru daune materiale;
         - partilor civile M.D.V., M.I.D. si P.A. cate 70.000 lei pentru fiecare, in total suma de 210.000 lei  reprezentand daune morale si suma de 13.423 lei, reprezentand cheltuieli de inmormantare, monument funerar, parastase;
         -        partii civile G.D. echivalentul in lei la data platii a sumei de 3.500 euro daune materiale partiale si echivalentul in lei la data platii a sumei de 5.000 euro daune morale partiale si respinge celelalte pretentii pentru daune materiale si morale;
        -     partii civile B.D. in nume propriu si reprezentant legal al minorului B.T.F., echivalentul in lei la data platii a sumei de 50.000 euro daune morale partiale in nume propriu si echivalentul in lei la data platii a sumei de 150.000 euro pentru minorul B.T.F. daune morale partiale; suma de 24.900 lei, reprezentand daune materiale partiale, constand in cheltuieli de inmormantare, monument funerar, obiecte de imbracaminte de uz personal si echivalentul in lei la data platii a sumei de 11.086,28 euro daune materiale partiale, din care 4.000 euro, reprezentand contravaloarea autoturismului Opel Vectra si suma de 7086,28 euro, reprezentand credit nerambursat, precum si suma de 250 lei prestatii periodice lunare pana la majoratul minorului sau alte dispozitii legale si respinge celelalte pretentii pentru daune morale si materiale, reprezentand contributii lunare la intretinerea partii civile B.D. si sotia, contravaloare ceas de mana.
                 In baza art. 43, art. 49 si art. 50 alin. 1, 2, 4 din Legea 136/1995 s-a dispus ca aceste sume sa fie platite de asiguratorul C.P., conform politei de asigurare tip carte verde seria CZ-----, in limitele prevazute de actele normative in domeniul asigurarilor de raspundere civila privind despagubirile pentru anul 2007.
                 Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca la data de  21.11.2007, in jurul  orelor  6.50, inculpatul Z.L. conducea autotrenul  format din autotractorul Volvo cu numar de inmatriculare UHI-79-73 si  semiremorca  Kogel  cu numar de inmatriculare UHI 88-03 pe DN7 , sens de mers  Arad-Lipova,  la lumina farurilor  faza de intalnire  carosabil  uscat neiluminat.
      Ajungand  in zona km 528+200, inaintea unei curbe la dreapta, pe fondul oboselii sau  neatentiei si a vitezei neadaptate la conditiile de drum, nu s-a inscris corect  in curba, autotractorul a trecut  pe celalalt sens , intrand in coliziune frontala  cu autoturismul Opel Vectra  cu numar AR- 98 NOB condus de  numitul B.D.N.  din directia Deva-Arad.
      Autoturismul a fost proiectat  si impins  in bordura din stanga , apoi autotractorul a lovit cu roata din stanga  bordura,  semiremorca a intrat in derapaj,  apoi in balans, dupa care  s-a rasturnat pe autoturismul Volkswagen Passat cu nr. AR 07 HKO , condus de  numitul G.D., din directia Lipova- Arad.
      Accidentul s-a soldat cu decesul celor patru persoane  aflate in autoturismul Opel.
      Conform raportului  de autopsie medico-legala  existent la dosar , moartea numitei B.O.C.,pasagera in autoturismul marca Opel Vectra pe scaunul din  dreapta fata, a fost violenta si s-a datorat socului  traumatic si hemoragic in cadrul unui politraumatism  prin accident de circulatie cu TCC AD ( zdrobirea calotei si endobazei  craniene, fractura masivului facial  drept), TTAI (hemotorace masiv, fractura sternala,  fracturi costale bilaterale,  fractura coloana  toracala T1-T2, cu leziune mielica), TAAI (hemoperitoneu, ruptura  hepatica, ruptura splenica, ruptura mezenterica, rinichi de soc), fractura membrului superior stang  (clavicula, humerus, ulna stanga).
   Conform raportului de autopsie medico-legala existent la dosar,  moartea numitului C.C.M.- pasager in autotursmul marca Opel Vectra, pe bancheta din spate in partea stanga, a fost violenta si s-a datorat unui politraumatism cu componenta  craniocerebrala (fractura neuro si viscerocraniu, dilacerare meningo- cerebrala), componenta toraco- abdominala (fracturi oase multiple cu leziuni viscerale multiple si hemoragie interna consecutiva) si componenta  locomotorie.
  Conform raportului de autopsie medico-legala  existent la dosar, moartea numitului M.A.D., pasager in autoturismul marca Opel Vectra pe bancheta din spate in partea dreapta, a fost violenta si s-a datorat unui politraumatism cu componentele cranio-cerebrala ( fractura complexa neuro si viscerocraniu, cu eviscerare meningo-cerebrala),  componenta  toraco-abdominala (fracturi costale multiple cu leziuni viscerale si hemoragie interna   consecutiva) si componenta  locomotorie, la fel si  moartea soferului autoturismului  Opel, B.D.N. a fost violenta, Conform raportului de autopsie medico- legala existent la dosar, moartea numitului B.D.N.  a fost violenta  si s-a datorat socului traumatic si hemoragic in cadrul unui politraumatism prin accident de circulatie cu TCC AD (zdrobirea calotei craniene si endobazei craniene, dicelerare cerebrala, fractura atlanto occipitala), TTAI ( hemotorace masiv,  fractura sternala, fracturi costale bilaterale,  fractura coloana toracala T8-T9,  cu deplasare si leziune mielica, rupturi pulmonare, ruptura pericardica), TAAI ( hemoperitoneu, ruptura hepatica, ruptura splenica, rinichi de soc), fractura membrului superior stang (clavicula, ambele oase antebrat), fractura membrului inferior stang si drept- femur si ambele oase gamba.
               Totodata, au fost avariate cele trei autoturisme, tirul condus de catre inculpat, Opelul condus de victima B.D.N. fiind avariat in proportie de 95%, iar VW condus de partea vatamata G.D.  a fost avariat in proportie de 90%, conducatorul VW G.D., suferind leziuni  ce au necesitat  6-7 zile de ingrijiri medicale.
      Inculpatul  Z.L. nu este cunoscut cu antecedente penale,  fiind cercetat in stare de libertate, fiind luata masura  preventiva de obligare de a nu parasi tara, la data de 22.11.2007, masura ce a expirat la data de  21.12.2007.
       In cauza s-au constituit parti civile  apartinatorii victimelor accidentului si anume: C.A., C.M. si C.O. , parintii si fratele victimei C.A., cu  suma de 50.000 euro daune morale, cate 20.000 euro pentru C.A., C.M. si 10.000 euro pentru C.O.G., precum si suma de 3.000 euro daune  materiale  reprezentand cheltuieli de inmormantare, parastas, pomeni, transport,  precizandu-si constituirea de parti civile ; C.C.R., sotia victimei C.C.,  s-a constituit parte civila cu suma de  80.000 lei daune morale si suma de  20.000 lei daune materiale reprezentand monument funerar la locul accidentului,  monument funerar,  transport, cheltuieli de inmormantare;  M.D.V. si M.I.D., parintii victimei M.A., si P.A. sora victimei antementionate, s-au constituit parti civile cu suma de 210.000 lei, cate 70.000 lei pentru fiecare, reprezentand daune morale si suma de  13.423 lei daune materiale, reprezentand cheltuieli de inmormantare, monument funerar,  parastase, precizandu-si  constituirile de parti civile.
G.D. s-a constituit parte civila, precizandu-si constituirea de parte civila cu suma de  4.000 euro  daune materiale reprezentand  contravaloarea autovehiculului, cheltuieli de ingrijiri medicale, cheltuieli in legatura cu autoturismul si suma de  9.000 euro daune morale.
B.D., tatal victimei B.D.N. , in nume propriu  cat si in reprezentarea fiului victimei B.D.N., B.T.F., s-a constituit parte civila, precizandu-si  constituirea de  parte civila  respectiv: daune materiale: obiecte de imbracaminte, incaltaminte, uz personal 1900 ron+100 euro, cheltuieli de inmormantare si preotul 11.000 ron,  contravaloare monument funerar 12.000 ron,  prestatie periodica pentru minorul B.T.F. 250 ron lunar, ca diferenta intre suma alocata de parinti si valoarea pensiei de urmas,  contravaloarea Opel Vectra 4.000 euro, contravaloarea sumelor cu care victimele contribuiau  lunar la intretinerea lui B.N. si a sotiei sale,  300 ron,  contravaloarea ratelor de rambursat la Banca Romaneasca,  conform graficului depus la dosar;  daune morale, pentru pierderea fiului sau  si a norei, solicita inculpatului 100.000 euro, pentru minorul T.F., pentru pierderea ambilor parinti, 1.000.000 euro.
G.E. s-a constituit parte  civila cu suma de  30.000 euro daune morale.
                    Impotriva acestei hotarari a declarat apel asiguratorul SC"--------, in calitate de corespondent nominalizat in Romania al asiguratorului -----, in ceea ce priveste latura civila, solicitand modificarea sentintei primei instante, solicitand sa se pronunte o noua hotarare, considerand ca prima instanta a acordat sume cu titlu de daune morale cu un cuantum mult prea ridicat.
                    Prin decizia penala nr.274/20 octombrie 2008  pronuntata de Tribunalul Arad-sectia penala, in dosar nr.1977/250/2007,s-a respins  apelul asiguratorului SC"--------- impotriva sentintei penale nr.66 din 1 iulie 2008 pronuntata de Judecatoria Lipova in dosar nr.1977/250/2007.
                   Examinand sentinta atacata prin prisma apelului formulat si din oficiu in ce priveste latura civila a cauzei, s-a apreciat ca prima instanta a rezolvat corect latura civila, daunele morale stabilite reprezentand o reparatie patrimoniala justa pentru prejudiciul nepatrimonial, constand in grave daune psihice suferite de partile civile.
                  S-a apreciat de catre instanta de control judiciar, ca raportat la gravitatea vatamarilor si intensitatea suferintelor de ordin psihic cauzate partilor civile, fiul care si-a pierdut ambii parinti, parinti care si-au pierdut copiii, sotia care si-a pierdut sotul, sumele acordate cu titlu de daune morale constituie o palida consolare pentru pierderile irecuperabile suferite de catre partile civile, astfel ca in baza art.379 pct.1 lit b Cod procedura penal s-a respins apelul , s-a  mentinut sentinta atacata.
                Impotriva acestei decizii, a formulat apel asiguratorul SC"------
                Prin decizia penala nr.1129R/8 decembrie 2008 pronuntata de  Curtea de Apel Timisoara-sectia penala, s-a respins recursul declarat de asiguratorul SC"----- in calitate de corespondent nominalizat in Romania a asiguratorului ---- impotriva deciziei penale nr.274 din 20.10.2008 pronuntata de Tribunalul Arad in dosar nr.1977/250/2007, ca nefondat.
              Analizand decizia penala recurata, din oficiu, potrivit disp.art.3899 al.3 Cod procedura penala s-a constatat ca nu exista temeiuri de fapt sau de drept care sa conduca la modificarea hotararii, instanta retinand o stare de fapt corespunzatoare probatoriului administrat si a dat o buna incadrare juridica faptelor retinute. In latura civila, daunele materiale si morale au fost stabilite corect, in  raport cu consecintele produse prin infractiunea savarsita (4 persoane decedate) de catre inculpat.
             S-a apreciat ca nu exista temeiuri de fapt sau de drept care sa determine modificarea hotararii, in baza art.385 pct.1 lit b Cod procedura penala, recursul declarat de catre asigurator fiind respins ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006