InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Marghita

divort cu copii minori

(Hotarare nr. 249 din data de 09.03.2015 pronuntata de Judecatoria Marghita)

Domeniu Minori; Situatii la divort | Dosare Judecatoria Marghita | Jurisprudenta Judecatoria Marghita

1. Tip document:  Hotarare
2. Numar document: 249
3. Data elaborarii documentului 09.03.2015
4. Titlu SENTINTA CIVILA nr.249/09.03.2015
5. Domeniu asociat: divort cu copii minori
6. Autor: Judecatoria Marghita
7. TEXT

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
La  data de la Primaria    com. s-a incheiat casatoria intre sotii _., astazi reclamant si parat.
Din casatoria acestora au rezultat 4 copii  minori, dintre care 3 aflati in prezent potrivit sustinerilor partilor testimoniale in ingrijirea bunicului de linie materna, iar unul in custodia tatalui parat.
Minorul aflat la tata, este ingrijit foarte bine, aspect care reiese din concluziile anchetei sociale, efectuate la domiciliul acestuia, potrivit filei 18 dosar.
Din ancheta sociala efectuata la domiciliul parintilor reclamantei, unde locuiesc minorele O.A. O. C., O.S. si O.B , rezulta ca acestea sunt atasate de bunic si ca le sunt oferite conditii bune de crestere si educare. Colectivul de sprijin al autoritatii tutelare si de asistenta sociala formuland concluzii de ramanere a minorelor in grija bunicului matern.
Potrivit sustinerilor partilor, rezulta ca sotii sunt separati de mai mult de 6 ani si ca nu ai este posibila convietuirea dintre acestia, relatiile de familie fiind grav afectate.
In sedinta din data de 09.03.2015 partile arata ca doresc sa divorteze de comun acord si se invoiesc si asupra solutionarii capetelor accesorii divortului.
In aceste conditii, si in baza art. 928-930 cod procedura civila , 373 lit. a cod civ,  desface casatoria  incheiata  la data 19.05.1994  la Primaria    com. _ de comun acord.
2.Cu privire la numele sotilor dupa divort.
In baza art.383 cod civil , ca urmare a admiterii actiunii de divort ,stabileste ca reclamanta sa  revina la numele avut anterior casatoriei acela de" B. "
Cu privirea la autoritatea parinteasca asupra copiilor:
Din probele  administrate in cauza, coroborate cu sustinerile partilor , punctele de vedere ale celor 4 minori  raportat la precizarea cererilor partilor instanta va lua act de intelegerea partilor si cu privire la capetele de cerere accesorii.
Potrivit art.483 Noul Cod Civil, autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si obligatii care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului. Legea confera ambilor parinti dreptul de a-si exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului cu respectul datorat persoanei acestuia. Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.
Parintii, in acord cu prevederile art.487, art.488 alin.1, art.493 Noul Cod Civil au dreptul si indatorirea de a creste copilul, de a-l supraveghea ingrijind de sanatatea, de dezvoltarea lui psihica si intelectuala,  educatia, invatatura, pregatirea sa profesionala.
In ce priveste modul de exercitare a autoritatii parintesti, la art.503 alin.1 Noul Cod Civil se stipuleaza ca parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, iar conform art.504 din Noul Cod Civil, daca parintii sunt divortati, aceasta se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii. Cu incuviintarea instantei de tutela, parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia (art.506 Noul Cod Civil).
Astfel in baza art.  397-398 cod civil , stabileste autoritatea parinteasca asupra minorilor  in favoarea ambilor parinti.
Cu privire la locuinta minorilor.
In art.456 alin.1,2 si 3 din Noul Cod Civil se prevede ca minorul locuieste la parintii sai, iar daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili de comun acord locuinta copilului. In caz de neintelegeri intre parinti, instanta de tutela hotaraste asupra acestui aspect, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala, pozitia exprimata de parinti si de copil daca acesta a implinit varsta de 10 ani.
 Potrivit art. 400 cod civil care reglementeza locuinta copilului dupa divort se prevede ca:
‘’(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. “
 Tinand cont de acordul partilor instanta va stabili locuinta  minorilor O.A. nascuta la data de ., O. C. nascuta la data de _., O.S. nascuta la data de . si O.B. nascut la data de _.  la locuinta  mamei.
De asemenea va stabi locuinta minorului  O. B. nascut la data de _.  la locuinta  tatalui.
6.Avand in vedere prevederile art . 402 cod civil care reglementeaza stabilirea contributiei parintilor si potrivit carora:
“(1) Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. (2) Dispozitiile titlului V privind obligatia de intretinere se aplica in mod corespunzator."
Conform art . 499 cod civil care reglementeza asa cum am mai aratat obligatia de intretinere
“ (1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(2) Daca minorul are un venit propriu care nu este indestulator, parintii au obligatia de a-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea sa profesionala.
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala. “
Cuantumul intretinerii este reglementat de prevederile art . 529 cod civil care prevede ca :
"(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii. “
Are dreptul la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale, se precizeaza in art.524 Noul Cod Civil.Se considera, la art. 528 Noul Cod Civil ca starea de nevoie precum si mijloacele celui care datoreaza intretinerea pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
In art.527 din Noul Cod Civil se specifica faptul ca poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloace pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace. La stabilirea mijloacelor  celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale
Modalitatea de efectuare a platii pensiei de intretinere este expusa la art.533 din Noul Cod Civil, unde se arata ca aceasta se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
In baza art. 402, 499 , 530  cod civil stabileste obligatia de intretinere a partilor  fata de minori astfel :
Obliga paratul  sa plateasca in favoarea minorilor O. A. nascuta la data de ., O.C. nascuta la data de _.,  o  pensie de intretinere lunara in cuantum de 33 % din venitul minim pe economie, de la data introducerii actiunii  07.01.2015 si pana la majoratul minorilor sau  pana la noi dispoztii.
Compenseaza pensia de intretinere datorata de parti cu privire la minorii O.S. nascuta la data de . si O.B. nascut la data de ..
Fara cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

Admite in parte actiunea civila precizata, formulata de reclamanta  O. R.domiciliata in com. ., sat. . nr. _, jud. Bihor  cu dom. proc. ales la Cab. Av. _. din _., str. . .nr. ., jud. . in contradictoriu cu paratul .O. I. domiciliat in com. _, sat. _. nr. _ jud. _  , avand ca obiect divort cu copii minori.
Admite in parte  cererea reconventionala formulata de paratul reclamant reconventional.
Desface casatoria incheiata la data de _  la Primaria    com. _.. de comun acord.
Dispune ca reclamanta sa isi reia   numele  avut anterior casatoriei si anume acela de"B.   »
Stabileste autoritatea parinteasca cu privire la minorii O. A. nascuta la data de ., O.C. nascuta la data de _, O.S. nascuta la data de . si O. B. nascut la data de _  in favoarea  ambilor parinti.
Stabileste locuinta minorilor O.A. nascuta la data de ., O.C. . nascuta la data de ., O.S. nascuta la data de . si O.B. nascut la data de _  la locuinta  mamei.
Stabileste locuinta minorului  O.B.nascut la data de .  la locuinta  tatalui
Obliga paratul  sa plateasca in favoarea minorilor O.A. .nascuta la data de .., O.C. nascuta la data de .,  o  pensie de intretinere lunara in cuantum de 33 % din venitul minim pe economie, de la data introducerii actiunii  . si pana la majoratul minorilor sau  pana la noi dispoztii.
Compenseaza pensia de intretinere datorata de parti cu privire la minorii O. S. nascuta la data de _.. si O.B. nascut la data de ..
Fara cheltuieli de judecata
Definitiva .
Pronuntata in sedinta publica din data de 09 martie 2015.

                              
           Presedinte,                                                                  Grefier,
.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori; Situatii la divort

Divort cu copii - Sentinta civila nr. 128 din data de 14.03.2011
plangere contraventionala - Hotarare nr. 385 din data de 23.04.2015
pentru autorizare infiintare asociatie, ca persoana juridica, fara scop patrimonial - Hotarare nr. 11/A/22.04.2015 din data de 22.04.2015
inscriere mentiuni in Registrul Special pentru Asociatii si Fundatii - Decizie nr. 10 din data de 22.04.2015
lovire sau alte violente art. 193 alin. 2 din Codul penal - Hotarare nr. 4 din data de 03.04.2015
lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art. 193 aliniatul 2 Cod penal - Hotarare nr. 40 din data de 20.04.2015
plangere impotriva incheierii de CF - Hotarare nr. 247 din data de 04.05.2015
fond funciar - Hotarare nr. 374 din data de 21.04.2015
contestatie la executare - Hotarare nr. 273 din data de 04.05.2015
plangere solutii de neurmarire/netrimitere judecata (art.340 NCPP) - Hotarare nr. 6 din data de 10.03.2015
divort cu copii minori - Hotarare nr. 249 din data de 09.03.2015
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 1429 din data de 29.12.2014
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1080 din data de 10.09.2014
conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica peste limita legala - Hotarare nr. 133 din data de 18.09.2014
actiune posesorie - Hotarare nr. 1324 din data de 26.11.2014
stabilire paternitate - Hotarare nr. 1039 din data de 19.09.2014
Viol - Hotarare nr. 142/07.10.2014 din data de 17.10.2014
Plangere Contraventionala - respinsa - Hotarare nr. 1226/07.10.2014 din data de 30.10.2014
Plangere Contraventionala -declinare - Hotarare nr. 1215/07.10.2014 din data de 15.10.2014
Plangere Contraventionala - Hotarare nr. 1254/21.10.2014 din data de 28.10.2014