InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Marghita

plangere impotriva incheierii de CF

(Hotarare nr. 247 din data de 04.05.2015 pronuntata de Judecatoria Marghita)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Marghita | Jurisprudenta Judecatoria Marghita


1. Tip document:  Hotarare
2. Numar document: 247
3. Data elaborarii documentului 04.05.2015
4. Titlu Sentinta Civila nr. 247/04.03.2015
5. Domeniu asociat: plangere impotriva incheierii de CF
6. Autor: Judecatoria Marghita
7. TEXT Deliberand, constata ca la data de _ petenta P.I. a formulat plangere impotriva incheierii de carte funciara solicitand instantei  anularea incheierii de reexaminare nr. _. si a incheierii de intabulare nr. _, respingerea cererii nr. _ introdusa de F. G., cu consecinta anularii nr. cadastral nou format, radierea acestuia din CF-ul nou infiintat si sistarea acestuia, cu cheltuieli de judecata pe cale separata.
In motivarea cererii sale petenta arata ca in anul 2011, a solicitat intabularea TP _. si ca aceasta cerere i-a fost respinsa de catre OCPI din cauza ca nu a intocmit documentatie cadastrala. Prin Sentinta Civila nr. _ pronuntata de catre Judecatoria .a, OCPI a fost obligata la intabularea titlului de proprietate, fara formarea unui cadastral, instanta apreciind ca nu este necesar acest lucru in conditiile in care se afla intr-o zona care functioneaza in regim de CF, in aceasta zona, pana la finalizarea masuratorilor cadastrale, intabularea urmand a se face in vechile carti funciare.
Cu toate acestea, nici pana in prezent nu i-a fost intabulat titlul de proprietate in vechile CF-uri. Mai mult, avand in vedere ca s-a adresat executorului judecatoresc solicitand daune pentru fiecare zi de intarziere, pentru a scapa de plata acestor despagubiri, OCPI a gasit o solutie inedita, de a o intabula tot pe un cadastral: PFA F. G., topograf a format un nr. cadastral pe seama sa si a solicitat intabularea acestuia in CF.
Petenta arata ca aceasta cerere a fost admisa chipurile in baza hotararii judecatoresti si a dosarului executional. Or, sentinta invocata este in sensul intabularii TP _ in vechiul CF fara a fi necesara constituirea unui cadastral.
Petenta arata ca cererea a fost admisa in mod nelegal pentru urmatoarele considerente:
            In primul rand F. G., autorul cererii nu este parte interesata, fiind un tert pe care nu-1 cunoaste si care nu are nicio legatura cu petenta sau terenul ei; potrivit art.28 al. 4 din Legea 7/1996 in vigoare la data formularii cererii de intabulare de catre numitul F.G. - "inscrierile in cartea funciara se efectueaza la cererea partilor interesate, cu exceptia cazurilor in care legea prevede inscrierea din oficiu". PFA F. .G. nu este persoana interesata, nejustificand niciun interes cu privire la acest imobil, astfel ca o astfel de cerere trebuia in primul rand respinsa pe acest considerent. Este inadmisibil ca un tert, fara nicio legatura cu terenul sau sa formeze un nr. cadastral pe parcela sa, scotand-o in acest fel si din indiviziune, fara acordul celorlalti coproprietari si fara acordul sau si sa o si intabuleze in CF.
In al doilea rand, prima inscriere in sistemul incadrat de cadastru se realizeaza, potrivit art. 78 din Regulament, la cerere sau din oficiu. Din oficiu nu se putea realiza inscrierea, deoarece, potrivit art. 336 din Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara "Inscrierea imobilelor in cartea funciara se face din oficiu, dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare sector cadastral, solutionarea cererilor de rectificare si a contestatiilor si respectiv dupa inchiderea procedurii de verificare si emitere a procesului verbal de receptie a documentelor finale ale cadastrului."
Petenta arata ca in aceasta zona nici macar nu au inceput masuratorile cadastrale, din oficiu, despre finalizarea lor neputand fi vorba.
La cerere nu se putea realiza intrucat cererea nu a fost formulata de  proprietar sau de alta parte care sa justifice un minim de interes. Oricum, chiar daca s-ar fi formulat de catre o parte care sa fi justificat vreun interes, cererea trebuia respinsa, avand in vedere ca prin hotararea judecatoreasca se specifica in mod expres ca "Prin urmare, documentatie cadastrala nu este necesara in cazul in care intabularea dreptului de proprietate nu este conditionata de intocmirea documentatiei cadastrale in cazul in care imobilul este inscris in CF. "
Petenta arata ca in aceeasi hotarare instanta a apreciat ca documentatia cadastrala nu este necesara deoarece potrivit prevederilor art. 58 din Legea 7/1996, inscrierile privitoare la imobile, inscrise in cartile funciare, sau dupa caz, in cartile de publicitate funciara, vor continua sa fie facute in aceste carti. De asemenea instanta subliniaza faptul ca obligarea petentei la deschiderea unor carti funciare  ar face sa functioneze in paralel doua sisteme. Mai mult, tocmai acesta a fost scopul actiunii introduse de obligare a OCPI la intabularea TP in vechiul CF pentru ca aceste cadastrale formate la cerere, pe langa faptul ca creeaza doua sisteme paralele, ajungandu-se sa fie doi proprietari pe acelasi teren, nici macar nu sunt definitive, pentru ca in momentul in care se vor face masuratorile de catre stat, la nivel de sector, respectiv dintr-un capat intr-altul, cu siguranta vor aparea diferente fata de cadastralele formate individual si dupa bunul plac al solicitantilor si expertilor topografi, ceea ce creeaza un caracter nedefinitiv nr. cadastral constituit la cerere. Astfel petenta nu are niciun interes sa-i transfere proprietatea dintr-un sistem sigur si definitiv intrunul nesigur si nedefinitiv.
In al treilea rand, petenta arata ca intabularea titlului pe nr. cad, atata timp cat instanta a obligat OCPI-ul la intabulare fara constituirea unui nr. cadastral este o sfidare a instantelor judecatoresti si o incalcare flagranta si majora a unei hotarari judecatoresti.
  Petenta mai arata ca lipseste procesul verbal de vecinatate, facandu-se practic, prin constituirea cadastralului o iesire din indiviziune fara acordul nici unuia dintre coproprietari.
In probatiune s-au depus la dosar, in copie, Incheierea nr. _., sentinta civila nr. _, incheierea de respingere nr. _., incheierea nr. .., CF Chislaz, cererea de reexaminare, incheierea de reexaminare nr. _., proces verbal incheiat de SEJ B. la data de ., TP nr. _.
Cu adresa nr. din . Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor a comunicat instantei ca nu are atributii in a efectua corespondenta dintre harta scara 1:10000 si harta scara 1:2880, aceasta operatiune poate fi efectuata de catre o persoana fizica sau juridica autorizata sau de catre expertii tehnici judiciari, ca hartile la scara 1:2880 sunt intocmite in Sistemul de proiectie tangent secant Budapesta iar cele la scara 1:10000 sunt intocmite in Sistemul de proiectie Stereografic 1970, iar aducerea acestora in acelasi sistem necesita operatiuni de transcalcul. Precizeaza ca planul la scara 1:10000 nu are corespondent in cartea funciara deschisa in baza Decretului lege nr. 115/1938.
Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara _mai arata ca, comisiile locale de fond funciar din judetul Bihor au efectuat punerile in posesie si eliberarea titlurilor de proprietate pe baza hartilor la scara 1:2880, 1:5000 si 1:10000, in cazul ultimelor doua nu necesita efectuarea unei corespondente intre acestea si harta la scara 1:2880 iar inscrierea in cartea funciara a titlurilor de proprietate se efectueaza in baza Ordinului Directorului general al ANPCI nr. 700/09.07.2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara si a legii nr. 7/1996 republicata, legea cadastrului si a publicitatii imobiliare.
La data de .. petenta a comunicat instantei tabelul cu proprietarii asupra nr. topo. . CF .., CF _ si plan de amplasament si delimitare a imobilului.
La termenul de judecata din data de _, reprezentanta petentei a depus la dosarul cauzei adresa nr. .din _. emisa de Comuna _
La data de . petenta P.I.a depus la dosar concluzii scrise.
La solicitarea instantei, OCPI _a comunicat copia dosarului nr. _
           Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin titlul de proprietate nr. _. s-a reconstituit in favoarea numitilor K.A., R. M., R. V. si R.V.e, dreptul de proprietate asupra cotei de _ mp din parcela _. _. identificata la scara 1:10.000.
Cererea petentei de intabulare in Cartea Funciara a titlului de proprietate nr. _ a fost respinsa de OCPI _.pe motiv ca nu a fost anexata documentatia cadastrala, iar impotriva incheierii de respingere petenta a formulat plangere ce a facut obiectul dosarului nr. _. al Judecatoriei _ Prin Sentinta civila nr. ., pronuntata in dosarul mentionat, a fost admisa plangerea si s-a dispus intabularea dreptului de proprietate in baza titlului de proprietate nr. _., cu titlu de reconstituire (filele 7 - 8).
Petenta a solicitat executarea silita a hotararii judecatoresti, fiind deschis dosarul executional nr. . al SEJ B.n. In cadrul acestui dosar executional, OCPI Bihor a fost somata sa intabuleze dreptul de proprietate in baza titlului de proprietate nr. _., conform titlului executoriu Sentinta civila nr. _. a Judecatoriei ..fila 15).
In vederea punerii in executare a hotararii, OCPI a apelat la serviciile inginerului topograf F.G. care a intocmit documentatia cadastrala a imobilului, iar in urma cererii inregistrate cu nr. . la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara . a fost intabulat dreptul de proprietate cu privire la suprafata de  mp din parcela nr. _.. _., in baza titlului de proprietate nr. _., asupra imobilului cu nr. cadastral _. inscris in CF _..
Instanta constata ca plangerea petentei impotriva incheierii de inscriere in cartea funciara este neintemeiata pentru motivele ce vor fi aratate.
Potrivit art. 79 alin. 6 din Ordinul nr. 700/2014, privind aprobarea Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara "in cazul in care titlurile de proprietate s-au emis pe baza planurilor parcelare care corespund vechilor harti topografice, cu mentionarea numerelor topografice ale parcelelor, inscrierile continua sa fie efectuate in vechile carti funciare. In aceasta situatie, pana la finalizarea lucrarilor de cadastru, se inscrie doar dreptul de proprietate, fara reprezentarea grafica a acestuia. In situatia in care dupa verificarile efectuate de oficiul teritorial, avand la baza planul de carte funciara si ortofotoplanul, se constata diferente, titlul de proprietate va fi inscris in cartea funciara in baza unei documentatii de prima inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara."
Parcelele identificate la scara 1:10.000 - cum este si cazul parcelei nr. 1391/2 - nu au carte funciara deschisa, astfel ca intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate se poate face pe baza unei documentatii cadastrale.
Pentru  imobilele  care  nu  sunt  inscrise  in  cartea funciara,  la prima inscriere se vor deschide carti funciare pe baza documentatiei prin care se  atribuie  numar cadastral si  a inscrisului doveditor al actului de  constituire  al dreptului real. Deci,  primul  pas  catre  inscrierea  in  Cartea   Funciara  il reprezinta intocmirea documentatiei cadastrale,  iar  aceasta  documentatie, daca indeplineste toate  conditiile   legale,  va  trebui  receptionata  de catre OCPI.
Pe de alta parte, este adevarat ca in sentinta civila nr. _ s-a mentionat ca documentatia cadastrala nu este necesara, deoarece potrivit prevederilor art. 58 din Legea 7/1996 (in forma in vigoare la data pronuntarii hotararii), inscrierile privitoare la imobile, cuprinse in cartile funciare vor continua sa fie facute in aceste carti.
Instanta constata insa ca din dispozitivul sentintei civile nr. _, nu rezulta care este Cartea funciara deschisa in baza Decretului lege nr. 115/1938 in care ar urma sa fie inscrisa parcela cu nr. _ si care este numarul topografic corespunzator acesteia, de vreme ce titlul de proprietate a fost eliberat la scara 1:10.000.
Desi petenta s-a adresat executorului judecatoresc in vederea punerii in executare silita a sentintei civile nr. ., aceasta a solicitat doar cu ocazia formularii prezentei plangeri efectuarea unei expertize topografice extrajudiciare in vederea determinarii numerelor topografice corespunzatoare parcelei _.
Potrivit art. 890 alin. 1 NCC, ca regula, data producerii efectelor inscrierilor in cartea funciara este stabilita prin raportare la data inregistrarii cererilor de inscriere la autoritatea de cadastru competenta, insotita de toate documentele justificative. De asemenea in cazul formularii unei plangeri impotriva incheierii de carte funciara, "inscrierea facuta in temeiul acestei hotarari judecatoresti isi produce efectele de la inregistrarea cererii de inscriere la biroul teritorial." (art. 31 alin. 7 din Legea nr. 7/1996).
Asadar in procedura plangerii impotriva incheierii de Carte Funciara instanta  verifica doar inscrisurile existente si prezentate la data formularii cererii de inscriere. Nu este admisibila administrarea altor probe in afara inscrisurilor existente in dosarul format la autoritatea de cadastru si care au insotit cererea de inscriere. Cu atat mai mult nu pot fi acceptate inscrisuri intocmite ulterior datei de solutionare a cererii de inscriere de catre registratorul de carte funciara.
In consecinta, de vreme ce nici in prezent imobilul care se solicita a fi intabulat in vechea cartea funciara nu este identificat topografic, este cert ca intabularea nu putea fi realizata decat pe baza unei documentatii cadastrale si prin inscrierea intr-o carte funciara nou deschisa.
Pentru motivele mentionate instanta va respinge plangerea formulata de petenta ca neintemeiata.

PENTRU  ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E  :  Respinge plangerea formulata de petenta P.I., CNP _., domiciliata _, str. _nr. . jud. _ impotriva Incheierii de reexaminare nr. _., emisa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara .
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul Bihor. Calea de atac se va depune la Judecatoria Marghita.
Pronuntata in sedinta publica azi, ..
              

      PRESEDINTE,                                                                    GREFIER                               . Red. jud.
Tehnored. .
3 ex./.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010