InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Marghita

lovire sau alte violente art. 193 alin. 2 din Codul penal

(Hotarare nr. 4 din data de 03.04.2015 pronuntata de Judecatoria Marghita)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Marghita | Jurisprudenta Judecatoria Marghita


1. Tip document:  Hotarare
2. Numar document: 41
3. Data elaborarii documentului 03.04.2015
4. Titlu SENTINTA PENALA   nr.41/26.03.2015
5. Domeniu asociat: "  lovire  sau alte violente art. 193 alin. 2 din Codul penal
6. Autor: Judecatoria Marghita
7. TEXT Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. /P/2014 din data de _..2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria .., inregistrat pe rolul acestei instante la data de _ sub nr. de dosar .., s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate,a inculpatului B. A., pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 193 alin. 2 din Codul penal.
Potrivit rechizitoriului, in fapt s-a retinut ca la data de 13.04.2014, in jurul orelor 19.00, in colonia de romi din localitatea _i, a avut loc un scandal intre familiile B. si M.t, persoana vatamata M. A. iesind din curte pentru a vedea ce se intampla. Vazand ca in altercatie este implicata si sora sa, M.E., persoana vatamata i-a cerut acesteia sa plece acasa luandu-i din mana parul pe care-l avea asupra ei, timp in care inculpatul B.A.i s-a deplasat spre persoana vatamata, careia i-a aplicat o lovitura in cap cu o furca pe care o avea asupra sa.
In urma loviturii primite, persoana vatamata M. A. a cazut la pamant si a fost transportata la spital in vederea acordarii de asistenta medicala. Persoana vatamata a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un nr. de 8 zile ingrijiri medicale.
Pentru dovedirea situatiei de fapt retinuta prin rechizitoriu au fost mentionate urmatoarele mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale: declaratia persoanei vatamate (f.9,10 d.u.p); fisa de interventie la eveniment (f. 14 d.u.p); declaratii de martori (f 15,17,19,21 d.u.p); certificat medico - legal nr. 897/Ia/349 (f 13 d.u.p); declaratiile suspectului si inculpatului (f. 24, 28 d.u.p.).
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de ., definitiva, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
La termenul din data de 26.03.2015, ulterior citirii actului de sesizare, instanta a adus la cunostinta inculpatului dispozitiile art. 374 alin. 4 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen., privind judecata in procedura simplificata, precum si solutiile posibile ca urmare a acestei proceduri.
Inculpatul a solicitat ca judecata sa aiba loc conform procedurii simplificate, prevazuta de art. 374 alin. 4 C.pr.pen.
In faza de judecata, ca urmare a cererii formulate de inculpat, nu au fost administrate alte probe, cauza fiind solutionata pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale.

Analizand actele dosarului si probatoriul administrat in cursul urmaririi penale, instanta retine urmatoarele:
La data de 13.04.2014, in jurul orelor 19.00 a avut loc un scandal in localitatea _, in fata casei numitului B.A., in care era implicata sora persoanei vatamate M. A.n, numita M. E.. Persoana vatamata, vazand scandalul, s-a indreptat spre locul respectiv pentru a o indeparta pe sora sa, careia i-a cerut sa plece acasa, luandu-i din mana parul pe care aceasta il avea asupra ei.
In acelasi timp, inculpatul B.A. a lovit-o pe persoana vatamata cu o furca in cap, aceasta din urma cazand la pamant.
 Declaratiile persoanei vatamate (f. 10 d.u.p.), ale inculpatului (f. 24, 28 d.u.p.)  si ale martorilor prezenti la incident corespund in sensul ca inculpatul a lovit-o in cap pe persoana vatamata in timpul scandalului. Desi in faza de urmarire inculpatul si martorul B.A.(f. 19 d.u.p.) au declarat ca persoana vatamata a fost lovita cu un par, in fata instantei inculpatul a recunoscut ca a lovit-o cu o furca (f. 32 dos. fond). Aceasta sustinere se coroboreaza si cu declaratiile martorilor M. A.(f. 15 d.u.p.), V. F. (f. 17 d.u.p.) si M. C. (f. 21 d.u.p.).
Dupa sosirea Ambulantei, persoana vatamata a fost transportata la Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita, unde i s-au acordat ingrijiri medicale.
Ulterior, persoana vatamata s-a prezentat la SJML Bihor, iar potrivit celor constatate prin certificatul medico-legal nr. . ./Ia/ din data de 17.04.2014 (f. 13 d.u.p.), in urma loviturilor primite persoana vatamata M. A. a prezentat leziuni care au necesitat 8 zile de ingrijiri medicale.
Pentru a retine aceasta situatie de fapt, instanta a avut in vedere urmatoarele probe administrate in cauza: declaratia persoanei vatamate (f.9,10 d.u.p); fisa de interventie la eveniment (f. 14 d.u.p); declaratiile martorilor M. A. (f. 15 d.u.p.), V. F. (f. 17 d.u.p.), B.A. (f. 19 d.u.p.) si M. C.(f. 21 d.u.p.), care au asistat la eveniment, certificat medico - legal nr. ./Ia/. din . (f 13 d.u.p) ale carui  concluzii invedereaza ca leziunile produse persoanei vatamate sunt urmarea directa a unei loviri cu un corp contondent dur si ca leziunile au necesitat 8 zile de ingrijiri medicale; declaratiile suspectului si inculpatului (f. 24, 28 d.u.p., f. 32 dos. fond.).

In drept, fapta inculpatului B.A. care, in ziua de 13.04.2014 a aplicat persoanei vatamate M. A. o lovitura cu o furca in zona capului cauzandu-i astfel leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 8 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 193 alin. 2 C.pen.
Sub aspectul laturii obiective instanta retine ca elementul material al infractiunii consta in exercitarea actelor de violenta asupra persoanei vatamate prin lovirea acesteia in zona capului cu o furca, iar urmarea imediata a constata in producerea de leziuni traumatice la nivelul capului ce au necesitat pentru vindecare 8 zile de ingrijiri medicale. Legatura de cauzalitate intre elementul material al infractiunii si urmarea imediata rezulta din materialitatea faptei si este sustinuta de concluziile certificatului medico-legal eliberat in cauza.
Sub aspectul laturii subiective instanta retine ca inculpatul a actionat cu vinovatie in modalitatea intentiei directe, conform dispozitiilor art. 16 alin. 3 lit. a) C.pen., intrucat inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si a urmarit producerea lui prin savarsirea faptei, atitudine relevata prin declaratile pe care aceasta le-a facut in cauza, recunoscand ca pe fondul consumului de alcool a atacat-o pe persoana vatamata.
 
Vinovatia  inculpatului fiind dovedita, instanta va dispune condamnarea acestuia la o pedeapsa pentru savarsirea infractiunii de loviri sau alte violente, in defavoarea unei masuri alternative la aplicarea pedepsei, avand in vedere ca inculpatul B. A. a mai fost sanctionat prin aplicarea de amenzi administrative de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita pentru fapte tipice prevazute de Codul silvic si de Codul penal cu privire la care procurorul a apreciat ca nu exista pericolul social concret (f. 23 dos.fond).
La individualizare pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului B.A. instanta va avea in vedere criteriile prevazute de art. 74 C.pen. Astfel, instanta va avea in vederea pedeapsa prevazuta de art. 193 alin. 2 C.pen. pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente precum si gradul de pericol social concret relativ redus al faptei savarsite, inculpatul aplicand o singura lovitura victimei. De asemenea, instanta va tine seama si de conduita inculpatului pe parcursul procesului penal, care a manifestat o atitudine cooperanta fata de organele judiciare.
Avand in vedere aceste aspecte, instanta urmeaza a se orienta dintre pedepsele alternative prevazute de norma de incriminare catre pedeapsa inchisorii, considerand ca stabilirea unei astfel de pedepse satisface scopul pedepsei prevazut de art. 3 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, precum si principiului proportionalitatii pedepsei cu gravitatea infractiunii savarsite.
Totodata, in considerarea dispozitiilor art. 396 alin. 10 C.pr.pen. aplicabile in speta ca urmare a recunoasterii neconditionate a faptei pe baza probatorului administrat in faza de urmarire penala, instanta va stabili o pedeapsa cu inchisoarea ce se va situa in limite cuprinse intre un minim de 4 luni si un maxim de 3 ani si 2 luni.
Pentru aceste motive, in baza art. 193 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 396 alin. 10 C.pr.pen., va condamna pe inculpatul B.A. la 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, cuantum suficient in opinia instantei pentru atingerea scopului si indeplinirea functiilor de constrangere, de reeducare si de exemplaritate ale pedepsei.

Cu privire la individualizarea judiciara a executarii pedepsei, instanta retine dispozitiile art.  91 C. pen., conform carora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe o anumita durata cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare, infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
Instanta considera ca in prezenta cauza sunt indeplinite cerintele prevazute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinta fiind de 4 luni inchisoare iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmarire penala ori judecata, nu a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor astfel incat instanta are convingerea ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea de catre acesta a pedepsei aplicate.
Fata de aceste considerente, apreciind ca se impune o monitorizare a eforturilor inculpatului pe calea reintegrarii sociale, instanta, in baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozitiilor art. 92 C. pen.
In baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
    a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bihor, la datele fixate de acesta;
    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
    c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
    d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
Avand in vedere faptul absenta studiilor ori a unei pregatiri profesionale a inculpatului, instanta apreciaza ca dobandirea unei noi calificari profesionale sau urmarea unui curs de pregatire scolara ar avea un efect benefic asupra posibilitatilor viitoare ale inculpatului de a realiza venituri licite, motiv pentru care, in baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen., va impune condamnatului sa execute urmatoarea obligatie: sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala.
In baza art.  93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei _ sau in cadrul Primariei .. pe o perioada de 80 de zile lucratoare.
In baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 C. pen. privind cauzele care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. 

Sub aspectul laturii civile, instanta retine ca potrivit art. 20 alin. 1 C.pr.pen., constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept. Conform alin 2, constituirea ca parte civila se face in scris sau oral, cu indicarea naturii si a intinderii pretentiilor, a motivelor si a probelor pe care acestea se intemeiaza, iar potrivit alin. 4 al aceluiasi articol, in cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiile prev. la alin. 1 si 2, persoana vatamata si succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in procesul penal, putand introduce actiunea la instanta civila.
Instanta constata ca prin declaratia data in faza de urmarire penala persoana vatamata a precizat ca se constituie parte civila (f. 10 verso d.u.p.), insa nu a indicat natura si intinderea pretentiilor si nici motivele ori probele pe care acestea se intemeiaza. Pe de alta parte, persoana vatamata a fost citata pentru primul termen de judecata cu mentiunea ca se poate constitui parte civila pana la inceperea cercetarii judecatoresti, aceasta primind personal citatia.
In acest context, instanta subliniaza ca nerespectarea rigorilor referitoare la continutul declaratiei de constituire ca parte civila atrage constatarea faptului ca nu exista o actiune civila legal exercitata in cadrul procesului penal. In consecinta,  potrivit art. 20 alin. 4 C.pr.pen., instanta va lua act ca persoana vatamata M. A. nu s-a constituit parte civila in cauza.

Fata de solutia ce va fi pronuntata, in baza art. 274 alin. (1) C.pr.pen., instanta va obliga pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE: In baza art. 193 alin. (2) C.pen. cu aplic. art. 396 alin. (10) C.pr.pen., condamna pe inculpatul B.A., nascut la data de ., in  .a, jud. Bihor, ., fiul lui _si _ cetatenie romana, domiciliat in comuna _, sat _, nr. _, jud. Bihor, fara studii, fara ocupatie, necasatorit, stagiul militar nesatisfacut, cu antecedente penale, posesor al CI seria _ nr. _, la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.
In baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozitiilor art. 92 C.pen.
In baza art. 93 alin. (1) C.pen. obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
    a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bihor, la datele fixate de acesta;
    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
    c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
    d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In baza art. 93 alin. (2) lit. a) C.pen. impune condamnatului sa execute urmatoarea obligatie: sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala.
In baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul  Primariei . sau in cadrul Primariei _, pe o perioada de 80 de zile lucratoare.
In baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 C. pen.
Ia act ca persoana vatamata M.A. nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obliga pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 26.03.2015.

    Presedinte,     Grefier,
.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011