InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infratiunea de vatamare corporala

(Sentinta penala nr. 222 din data de 04.05.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SENTINTA PENALA Nr. 261
Sedinta publica de la 04 Mai 2010
Prin rechizitoriul nr.258/P/2009 intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti la data de 23.07.2009 si inregistrat pe rolul acestei instante la data de 3.09.2009, sub nr. 4045/260/2009, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, inculpatii M J SI D C-F, pentru savarsirea infractiunii vatamare corporala, fapta prevazuta de art. 181 alin. 1 Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca in seara zilei de7.01.2009, partea vatamata M S se afla intr-un bar din sat Rachitis, corn. Ghimes Faget, unde se aflau si cei doi inculpati, pe fondul consumului de bauturi alcoolice, intre cei trei izbucnind un conflict verbal,dupa care cei doi inculpati au lovit partea vatamata in zona fetei, cauzandu-i un traumatism cranio-facial cu contuzie nazala, care a necesitat pentru vindecare, 21-22 zile de ingrijiri medicale cu spitalizare.
in cursul cercetarii penale    s-au administrat ca mijloace de proba: sesizarea partii vatamate si declaratia partii vatamate (filele 4,12,13);
certificat medico-legal nr.28/R/16.01.2009 (fila 5,6); declaratii martor C M, fila 24,25, declaratii inculpati (filele 14,16,17,19,21,22).
in cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati:part ea vatamata M S, fila 38. La solicitarea instantei a fost eliberata si s-a dispus la dosarul cauzei fisele de cazier judiciar ale inculpatilor -filele 8 si 45. Instanta nu a putut audia martora din lucrari, C M, aceasta fiind plecata din tara, conform procesului verbal de executare a mandatului de aducere 69, motiv pentru care instanta a dat citire declaratiei acesteia data in cursul urmaririi penale. De asemenea, inculpatul D C-F a refuzat sa dea declaratii in fata instantei.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine in fapt ca in seara zilei de 7.01.2009 atat inculpatii cat si partile vatamate se aflau intr-un bar din sat Rachitis, corn. Ghimes Faget, jud. Bacau.La un moment dat, intre inculpatul M J si partea vatamata a izbucnit un conflict verbal, inculpatul lovind partea vatamata cu pumnul in zona fetei, dupa care, partea vatamata incercand sa riposteze, a intervenit inculpatul D C F, care a lovit partea vatamata cu capul in zona fetei.
1
Situatia de fapt astfel retinuta, rezulta din declaratiile partii vatamate, coroborate cu declaratiile martorilor C M si TI, precum si cu constatarile si cu concluziile certificatului medico-legal nr.28/R/16.01.2009.
Ambii inculpati au recunoscut savarsirea faptei dar au precizat ca au fost provocati de partea vatamata, aspect care in sa nu se confirma din materialul probator administrat, rezultand doar ca intre parti a existat un conflict verbal ce a precedat lovirea partii vatamate, nefiind cert cine a provocat situatia conflictuala.
Fapta inculpatilor M J si D C-F care au lovit pe partea vatamata M S cu pumnii si capul in zona fetei, cauzandu-i acestuia leziuni ce au necesitat 21-22 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala, prevazuta de art. 181 alin. 1 Cod penal. Sub aspectul laturii obiective elementul material s~a concretizat in actiunea inculpatilor de lovire a partii vatamate. Urmarea imediata a constat intr-o vatamare a integritatii corporale si sanatatii partii vatamate care a necesitat pnetru vindecare ingrijiri medicare de 21-.22 de zile (certificat medico-legal 28/R/16.01.2009, fila 5), existand legatura de cauzalitate intre elementul material si urmarea imediata. Sub aspectul laturii subiective, faptele inculpatilor au fost savarsite cu forma de vinovatie a intentiei directe, inculpatii avand prefigurat rezultatul socialmente periculos si urmarind producerea acelui rezultat.
1.  Cu privire la inculpatul MJ, instanta retine ca la termenul din 18.12.2009, atat partea vatamata cat si inculpatul au declarat ca se impaca total si neconditionat, declaratiile acestora fiind consemnate la filele 29,30 dosarul cauzei.
Potrivit art. 181 alin.2 teza I C.Pen., in cazul faptei prevazute a art. 181 alin 1, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Potrivit art. 181 alin.3 C.Pen., impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
in aceste conditii, potrivit art. 11 pct.2 lit.b raportat la art. 10 alin.l lit.f teza a Ii-a C.Proc.Pen., nstanta va pronunta incetarea procesului penal cu privire la acest inculpat, ca urmare a impacarii partilor.
Potrivit art.346 alin.l C.Proc.Pen. raportat la art. 14 C.Proc.Pen., in caz de incetare a procesului penal instanta se pronunta prin aceeasi sentinta si asupra actiunii civile.
in acest sens, instanta constata ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila impotriva inculpatului M I, instanta urmand a lua act de acest aspect.
2.  Cu privire la inculpatul D C-F, avand in vedere ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de catre inculpat, instanta il va condamna pe inculpat in baza art/181 alin.l Cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala.
La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului pentru savarsirea acestei infractiuni, instanta va avea in vedere pericolul social
2
concret al faptei, pe care il apreciaza ca fiind specific acestei infractiuni, avand in vedere modalitatea concreta de savarsire, cat si urmarile produse, imprejurarile in care a fost savarsita fapta, atitudinea sincera a inculpatului, imprejurarea ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale.
Punand in balanta ansamblul acestor considerente, instanta apreciaza ca o pedeapsa cu inchisoarea spre minimul prevazut de lege este apta sa atinga scopul preventiv si educativ al sanctiunii, urmand a aplica inculpatului pedeapsa de 6 luni inchisoare.
in ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta apreciaza ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art. 61 alin. 1 teza a-II-a si lit.b, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
Avand in vedere faptul ca infractiunea comisa este absolut independenta de aspectele referitoare la exercitarea functiei si profesiei sau legate de exercitarea autoritatii parintesti, instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit.c, d si e. De asemenea, instanta apreciaza ca inculpatul nu este nedemn in exercitarea dreptului de a alege si prin urmare nu va interzice nici dreptul prevazut de art. 64 alin. 1 lit. a teza ala.
Instanta a avut in vedere in baza art. 414 alin. 3 din Codul penal, decizia 74 din 5 noiembrie 2007 a inaltei Curti de Justitie si Casatie date in recurs in interesul legii, care a statuat ca interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza I - c nu se va face automat si va fi supusa aprecierii instantei in functie de criteriile prevazute de art. 71 alin. 3 din Codul penal.
De asemenea, instanta a avut in vedere, in baza art. 20 alin. 2 din Constitutia Romaniei, hotararea pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Sabou si Pircalab conform careia interzicerea drepturilor parintesti constituie o ingerinta in dreptul la respectarea vietii familiale, precum si hotararea pronuntata cauza Hirst c. Marii Britanii conform careia "interzicerea automata a dreptului de a participa la alegeri, aplicabila tuturor detinutilor condamnati la executarea unei pedepse cu inchisoarea, desi urmareste un scop legitim, nu respecta principiul proportionalitatii, reprezentand o incalcar; a art. 3 din Protocolul nr. 1 din Conventie".
in ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza, in contextul probelor administrate, ca scopul educativ si preventiv al pedepsei poate fi atins si fara executarea efectiva a acesteia in regim de detentie, aplicarea pedepsei fiind un avertisment suficient de puternic pentru indreptarea comportamentului social al inculpatului, care poate a reintegrat social si reeducat si fara izolare in regim de detentie.
Instanta constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 81 alin. 1 Cod Penal, respectiv: pedeapsa aplicata inculpatului este de 6 luni inchisoare, asadar o pedeapsa mai mica de 3 ani inchisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior astfel cum rezulta din fisa de cazier judiciar; experienta unui proces penal si riscul revocarii suspendarii cu consecinta executarii pedepsei intr-un loc de detentie, sunt apreciate de instanta ca fiind suficiente pentru a-1 determina pe inculpat sa adopte in viitor o
3
atitudine de respect fata de regulile de convietuire sociala, astfel incat scopul pedepsei poate fi realizat si fara executarea efectiva a acesteia.
Avand in vedere aceste aspecte, instanta urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, conform art. 81 Cod penal, pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni stabilit conform art. 82 din Codul penal.
intrucat pedepsele accesorii sunt alaturate pedepsei principale a inchisorii, constand in interzicerea exercitiului unor drepturi pe durata executarii pedepsei, iar instanta urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, in baza art. 71 alin. 5 Cod penal, instanta va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de incercare.
in baza art. 359 Cod proc. pen, ii va fi atrasa atentia inculpatului asupra disp. art. 83 C. pen. privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate, in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare.
in ceea ce priveste latura civila, instanta constata ca in cauza sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, fiind dovedita existenta faptei, vinovatia inculpatului, prejudiciul suferit de partea vatamata si legatura de cauzalitate dintre fapta inculpatului si prejudiciu.
Sub aspectul cuantumului prejudiciului, instanta constata partea vatamata M S a solicitat despagubiri morale in cuatum de 1.500 lei de la inculpatul D C-F.
Instanta apreciaza ca suferintele partii vatamate determinate de leziunile cauzate in urma loviturilor primite, reprezinta pentru acesta un prejudiciu moral, insa, avand in vedere ca aceste suferinte i-au fost cauzate partii vatamate si prin actiunea inculpatului M J, nefiind doar consecinta actiunii inculpatului D C F apreciaza ca obligarea inculpatului la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de despagubiri morale este de natura a constitui o compensatie suficient pentru suferinta cauzata exclusiv de acest inculpat, astfel ca, in baza art. 14 si art. 346 Cod procedura per ala si art.998-999 Cod civil, va admite in parte actiunea civila exercitata de partea vatamata M S si va obliga inculpatul la plata sumei de 1000 lei catre acesta, cu titlu de daune morale.
De asemenea, instanta retine ca, in cursul cercetarii judecatoresti, Spitalul Municipiului Moinesti s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 780, 23 lei, despagubiri materiale, reprezentand contravaloarea ingrijirilor medicale acordate partii vatamate.
Instanta constata ca in conformitate cu prevederile art. 313 din Legea nr. 95/2006, Spitalul are calitatea de parte civila in cauza, iar din certificatul medico-legal rezulta ca partea vatamata a fost examinata chirurgical, I s-au acordat ingrijiri medicale, I s-a administrat tratament specific, astfel ca instanta apreciaza ca pretentiile sale civile sunt intemeiate si prin urmare, fata de prevederile art. 313 din Legea nr. 95/2006 si art. 54 alin. 1 din Legea nr.
4
136/1995 republicata, instanta urmeaza sa oblige inculpatii, in solidar, la despagubiri materiale catre Spitalul municipiului Moinesti in cuantum de 780, 23 lei.
in conformitate cu dispozitiile art. 191 alin. 1 Cod procedura penala inculpatul D C F urmeaza sa fie obligat la plata sumei de 300 RON reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care onorariul aparatorului din oficiu Duca Cristian,  in cuantum de 200 lei urmeaza a fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
in conformitate cu dispozitiile art. 192 alin 1 pct.2 lit b C.pr.pen, avand in vedere stingerea actiunii penale cu privire la inculpatul M J, instanta va dispune obligarea acestora la plata a cate 100 lei fiecare catre stat, cu titu de cheltuieli judiciare.
5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011