InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Loviri si alte vatamari

(Sentinta penala nr. 615 din data de 16.12.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

ROMANIA
JUDECATORIA MOINESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr. 5156/260/2010
SENTINTA PENALA NR. 615 Din 16 decembrie 2010
Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
Prin Rechizitorul nr 851/P/2010 din data de 30.06.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria M. s-a dispus punerea in miscare si trimiterea in judecata, in stare de liberatate, a inculpatului D. I. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen (parte vatamata S. C.) si a inculpatului S. C. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen (parte vatamata D. I.).
Totodata in temeiul art 249 rap la art 10 lit c si b/l C.proc.pen s-a dispus: scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului D. I. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 1 C.pen (parte vatamata S I.) intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni si aplicarea unei amenzi administrative in cuantum de 300 lei; scoaterea de sub urmarire penala a inculpatilor D. C. cercetat sub aspectul savaririi infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen cu aplic art 75 lit a si c C.pen, D. C. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen cu aplic art 75 lit a si art 99 C.pen si S. I.cercetat sub aspectul savarisirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen, intrucat ca nu sunt autorii faptei.
In fapt s-a retinut ca la data de 27.03.2010, in jurul orelor 18.00, in timp ce se aflau in incinta magazinului numitului Darlau Pavel, intre invinuitii S. C. si S. I., pe de o parte si D. L, pe de alta parte, s-a iscat un conflict verbal care a degenerate in agresiune fizica, pe fondul caruia acestia s-au lovit reciproc cauzandu-si suferinte fizice si leziuni corporale. Astfel D. I. a suferit vatamari corporale ce au necesitat pentru vindecare 15-16 zile Ingrijiri medicale, iar S. C. 8-9 zile ingrijiri medicale, ambii fiind transportati cu Ambulanta la Spitalul Orasului C.
Situatia de fapt a fost retinuta in baza urmatoarelor mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale: plangere prealabila a numitului Spoiala Ion (fi 11), fisa cazier judiciar Spoiala Ion (fi 13), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 14), declaratie parte vatamata S. I. (fi 15), declarative invinuit S. I. (fi 16), fisa cazier judiciar S. C. (fi 18), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 19), declaratie parte vatamata S. C. (fi 21), declarative invinuit S. C. (fi 23), fisa cazier judiciar D. I. (fi 25), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 27), declaratie parte vatamata
COD              fl^v
2 D. I. (fi 29), declarative invinuit D. I. (fi 31), fisa cazier D. C. (fi 34), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 35), declaratie invinuit D. C. (fi 36), fisa cazier judiciar D. C. (fi 38), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 39), declarative invinuit Dragu Cornel (fi 40), proces verbal de consemnare a actelor premergatoare (fi 41), declaratie martor D. C. (fi 42), certificate medico legale (fi 44-45), expertiza medico legala psihiatrica D. C. (fi 48), extras din registrul de nasteri (fi 50).
In cursul urmaririi penale partile vatamate D I. si S. C. si Serviciul de Ambulanta si Spitalul Orasului C. nu s-au constituit parti civile.
In fata instantei la termenul din 06.10.2010, partea D. I. s-a constituit parte civila conform declaratiei de constituire parti civila (fi 19).
Spitalul Orasului C. si Serviciul de Ambulanta B. s-au constituit parti civile conform adreselor anexate la dosar.
In cursul cercetarii judecatoresti, instanta dupa ce a dat citire actului de sesizare conform art 322 C.proc.pen si a facut cunoscute prevederile art 70 C.proc.pen, la termenul din 06.10.2010 a procedat la audierea inculpatilor P. I., M. C, M. L, a partilor civile P.I. si M. V..
La termenul din data de 15.12.2010 partea vatamata constituita parte civila D. I. s-a impacat cu inculpatul S. C. sub aspect savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen , aratand ca nu mai are nicio pretentie impotriva lui, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar. Totodata, la acelasi termen, partea vatamata Spoiala s-a impacat cu inculpatul D. I. sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen.
Analizand materialul probator administrat in faza de urmarire penala si in faza de judecata, instanta retine urmatoarele:
Prin Rechizitorul nr 851/P/2010 din data de 30.06.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria M. s-a dispus punerea in miscare si trimiterea in judecata, in stare de liberatate, a inculpatului D. I. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen (parte vatamata S. C.) si a inculpatului S. C. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 alin 2 C.pen (parte vatamata D. I.).
Instanta constata ca in cazul infractiunii de loviri si alte violente prev de art 180 C.pen actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, conform alin 3 al aceluias articol. Acesta plangere are natura juridica mixta, indeplinind o dubla conditie, de pedepsibilitate si procedibilitate. Potrivit art 180 alin 4 C.pen impacare partilor inlatura raspunderea penala. Aceasta institutie produce efecte in personam, fiind totodata totala si neconditionata. In aceste conditii legiuitorul a considerat ca principiul disponibilitatii prevaleaza fata de principiul oficialitatii care reglementeaza de regula normele penale si de procedura penala.
In fata instantei, la data de 15.12.2010, partea vatamata D. I. s-a impacat cu inculpatul S. C, iar partea vatamata S. C. s-a impacat cu inculpatul D. I.. Fata de aceste imprejurari, instanta constata ca exista un caz ce impiedica exercitarea actiunii penale, ca urmare a manifestarii de vointa a partilor, in cauza, fiind incidente dispozitiile art 10 alin 1 lit h C.proc.pen. Fata de aceste imprejurari potrivit art. 11 pct.2 lit.b raportat la art. 10 alin.l lit.h C.proc.pen., instanta va pronunta incetarea procesului penal  in privinta inculpatului  D.  L,  pentru
3 savarsirea infractiunilor de lovire si alte violente, prevazuta de art.  180 alin 2 C.pen ca urmare a impacarii partilor si in privinta inculpatului S. C. , pentru savarsirea infractiunilor de lovire si alte violente, prevazuta de art. 180 alin 2 C.pen, ca urmare a impacarii partilor.
Avand in vedere ca in cauza partea vatamata D. I. s-a constituit parte civila, iar impacarea partilor este totala si neconditionata, prin declaratia data in fata instantei partea vatamata aratand ca nu mai are nicio pretentie impotriva inculpatului S. C, instanta va lua act ca partea vatamata constituita parte civila D. La renuntat la exercitarea actiunii civile impotriva inculpatului S. C.
In ceea ce priveste actiunile civile exercitate de partile civile Spitalul Orasenesc Ion Lascar C. si Serviciul de Abulanta B., instanta retine ca potrivit art 346 C.proc.pen in caz de condamnare, achitare sau incetare a procesului penal, instanta se pronunta prin aceeasi sentinta si asupra actiunii civile.
In cauza Spitalul Orasenesc Ion Lascar C. s-a constituit parte civila impotriva inculpatului S. C. cu suma de 737,31 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare acordate partii vatamate D. I. si impotriva inculpatului D. I. cu suma de 1316,87 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare acordate partii vatamate S. C.
Totodata Serviciul de Ambulanta B. s-a constituit parte civila solicitand suma de 359 lei de la fiecare inculpat, reprezentand contravaloare cheltuieli transport sanitar.
Instanta retine ca in speta sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prev de art 998 C.civ., respectiv o fapta ilicita constand intr-o fapta prevazuta de legea penala, urmarea imediata, legatura de cauzalitate si vinovatia. Astfel, ca urmare a lovirilor, partile vatamate au fost transportate la spital unde le-au fost acordate ingrijiri medicale ce au ocazionat cheltuieli din partea partiilor civile - Serviciul de Ambulanta si unitatea medicala dupa cum au fost stabilite prin deconturile inaintate instantei. intrucat aceste cheltuieli , sunt o consecinta a faptelor inculpatilor, trebuie suportate de acestia.
Fata de aceste imprejurari in baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen si art 346 C.proc. pen va admite actiunea civila exercitata de de partea civila Spitalul Orasenesc Ion Lascar C. si va obliga inculpatul S. C. la plata sumei de 737,31 lei si a inculpatului D. I. la plata sumei de 1316, 87 cu titlu de daune materiale catre Spital. Totodata in baza art 998 C.civ rap la art 14 C.proc.pen si art 346 C.proc. pen va admite actiunea civila exercitata de de partea civila Serviciul de Ambulanta B. si va obliga inculpatul S. C. la plata sumei de 359 lei si a inculpatului D. I. la plata sumei de 359 cu titlu de daune materiale catre Serviciul de Ambulanta.
In baza art. 192 alin 1 pct 2 lit b C.proc.pen, va obliga inculpatii-parti vatamate D. I. si S. C. la plata catre stat a sumei de 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011