Lovirea sau alte violente (art. 180 C.pen. din 1969)
(Sentinta penala nr. 141/2014 din data de 29.05.2014 pronuntata de Judecatoria Motru)R O M A N I A
JUDECATORIA MOTRU Lovirea sau alte violente (art. 180 C.pen. din 1969) Condamnare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente - s-a apreciat ca dispozitiile Codului Penal din 1969 sunt mai favorabile. Prin rechizitoriul nr. _./P/2013 al Parchetului de pe langa Judecatoria Motru, inculpatul S. I. a fost trimis in judecata in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 C.pen.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru sub nr_../263/2014 .
S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca, la data de 07.09.2013, numitul S. M., din. Com. B., sat B., jud. G., a sesizat organele de politie cu privire la faptul ca sotia sa, S. A., a fost lovita de numitul S. I., din aceeasi localitate.
S-a mai retinut ca persoana vatamata S. A. si-a insusit plangerea formulata de sotul sau si a depus la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr_.. din 12.09.2013, emis de Serviciul de Medicina Legala G., din care rezulta ca sus numita prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, leziuni ce necesita un numar de 8-9 zile de ingrijiri medicale si care nu au pus in primejdie viata victimei.
S-a mai aratat ca la data de 07.09.2013, in jurul orelor 19,00 intre inculpatul S. I. si persoana vatamata S. A. a avut loc un conflict verbal, conflict care a degenerat in violente, in sensul ca invinuitul a lovit-o puternic pe victima in zona gatului cu un lemn (ciomag).
Conflictul a izbucnit din cauza ca persoana vatamata i-a reprosat inculpatului ca isi lasa calul liber si animalul patrunsese in cultura de porumb a familiei S..
Ca, in urma loviturilor primite partea vatamata a suferit leziuni pe fata laterala a gatului, sub unghiul mandibular si in zona mastoidiana dreapta, pierzandu-si cunostinta, fiind necesara interventia ambulantei si internarea acesteia pe perioada 08-12.09.2013 cu diagnostic TCC actul inchis fara semne neurologice de focar; discopatie cervicala cu compresie radiculara C1-C2; tulburare depresiva; coasta cervicala bilaterala. Totodata, victima a mai acuzat dureri occipitale si lateralo-cervicale dreapta.
Ca, inculpatul S. I. a recunoscut ca a lovit persoana vatamata S. A. cu ciomagul in zona gatului, precizand insa ca intentia sa nu a fost aceea de a lovi atat de puternic, ci a avut doar o reactie mai violenta determinata de faptul ca partea vatamata se tinea cu mana de portbagajul bicicletei inculpatului si refuza sa-i dea drumul.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: plangerea si declaratia persoanei vatamate, declaratiile martorilor E. A., S. G., Suliman Marcu, M. A. si E. C. I., certificatul medico-legal nr_..din data de 12.09.2013, intocmit de SML G., procese verbale intocmite de organele de politie, coroborate cu declaratiile invinuitului.
In cursul judecatii, persoana vatamata S. A. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5000 lei, reprezentand daune materiale suferite ca urmare a savarsirii infractiunii, respectiv cu suma de 20 000 lei reprezentand daune morale.
Tot, in cursul judecatii, Spitalul Judetean de Urgenta T. J. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 864 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare.
Inculpatul a declarat in fata instantei ca solicita ca judecata sa se faca doar pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, aplicarea dispozitiilor art. 396 alin. 10 Cod procedura penala, a recunoscut in totalitate fapta retinuta in sarcina sa prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Motru, regretand totodata savarsirea acesteia.
Analizand actele si lucrarile dosarului , instanta retine urmatoarele :
La data de 07.09.2013, numitul S. M., din. Com. B., sat B., jud. G., a sesizat organele de politie cu privire la faptul ca sotia sa, S. A., a fost lovita de numitul S. I., din aceeasi localitate.
Se retine ca persoana vatamata S. A. si-a insusit plangerea formulata de sotul sau si a depus certificatul medico-legal nr_.. din 12.09.2013, emis de Serviciul de Medicina Legala G., din care rezulta ca sus numita prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, leziuni ce necesita un numar de 8-9 zile de ingrijiri medicale si care nu au pus in primejdie viata victimei.
In fapt, la data de 07.09.2013, in jurul orelor 19,00, intre inculpatul S. I. si persoana vatamata S. A. a avut loc un conflict verbal, conflict care a degenerat in violente, in sensul ca inculpatul a lovit-o puternic pe victima in zona gatului cu un lemn (ciomag).
Conflictul a izbucnit pe fondul unor reprosuri pe care persoana vatamata i le-a adresat inculpatului cu privire la faptul ca isi lasa calul liber care tocmai ce patrunsese in cultura de porumb a familiei S..
Se retine ca in urma loviturilor primite persoana vatamata a suferit leziuni pe fata laterala a gatului, sub unghiul mandibular si in zona mastoidiana dreapta, pierzandu-si cunostinta, fiind necesara interventia ambulantei si internarea acesteia pe perioada 08-12.09.2013 cu diagnostic TCC actul inchis fara semne neurologice de focar; discopatie cervicala cu compresie radiculara C1-C2; tulburare depresiva; coasta cervicala bilaterala. Totodata, victima a mai acuzat dureri occipitale si lateralo-cervicale dreapta.
Se retine ca inculpatul S. I. a recunoscut ca a lovit persoana vatamata S. A. cu ciomagul in zona gatului, si, pe cale de consecinta, coroborat cu intregul material probator aflat la dosarul cauzei rezulta mai presus de orice indoiala rezonabila ca fapta exista, constituie infractiune, fiind savarsita cu vinovatie de catre inculpatul S. I..
In drept, fapta inculpatului S. I., asa cum a fost descrisa mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev.de art. 180 alin. 2 C.pen. si este dovedita cu urmatoarele mijloace de proba: plangere si declaratie parte vatamata Suliman Ana, declaratiile martorilor E. A., S. G., S. M., M. A. si E. C. I.,certificatul medico-legal nr_../12.09.2013, procese verbale, fise cazier judiciar coroborate cu declaratiile invinuitului S. I..
Instanta constata ca, la data de 01.02.2014, a intrat in vigoare Legea nr. 286/2009 privind noul Codul penal, publicata in Monitorul Oficial nr. 510/24.07.2009, cu modificarile si completarile ulterioare. In cuprinsul noii legi, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale aceleiasi infractiuni de lovire si alte violente, fiind prevazuta la art. 193 alin. 2 Cod penal.
Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infractiunii consta in actiunea inculpatului de a lovi persoana vatamata cu un obiect contondent.
Urmarea imediata consta in leziunile cauzate persoanei vatamate, care au necesitate pentru vindecare un numar de 8-9 zile de ingrijiri medicale, existand o legatura de cauzalitate directa si neconditionata intre urmarea produsa si lovirea aplicata de inculpat
Sub aspectul laturii subiective, se retine ca pozitia psihica a inculpatului fata de fapta si urmarile acesteia se caracterizeaza prin intentie directa, deoarece probele administrate dovedesc ca acesta a prevazut si urmarit rezultatul faptei sale.
Procedand in continuare la individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 Noul Cod penal, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
In concret, instanta retine ca inculpatul a avut un comportament bun in societate anterior comiterii faptei, din fisa de cazier judiciar rezultand ca nu are antecedente penale.
Astfel, instanta apreciaza ca pedeapsa amenzii penale ar putea raspunde in mod eficient dublului scop: de prevenire si sanctionare, contribuind in egala masura la reeducarea si atentionarea reala a inculpatului.
Instanta va avea in vederea dispozitiile art. 5 alin 1 din Noul Cod penal, conform carora, in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a infractiunii au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila.
Analizand, in concret, dispozitiile celor doua legi ce au intervenit pe parcursul solutionarii prezentei cauze, instanta apreciaza ca prevederile art. 180 alin. 2 Codului penal din 1969 sunt mai favorabile, in raport de limitele pedepsei amenzii, ce va a fi aplicata inculpatului, astfel cum sunt stabilite in cuprinsul art. 63 alin. 3 Cod penal din 1969.
Pentru aceste motive, in baza art. 180 alin 2 Cod penal din 1969 cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal, art. 396 alin. 10 Noul Cod de Procedura Penala, condamna pe inculpatul S. I. la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 1000 de lei, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente si va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 indice 1 Cod penal din 1969, referitoare la cauzele care atrag inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii.
Sub aspectul laturii civile a cauzei, instanta retine ca persoana vatamata S. A. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5000 lei, reprezentand daune materiale suferite ca urmare a savarsirii infractiunii, respectiv cu suma de 20 000 lei, reprezentand daune morale, in timp ce Spitalul Judetean de Urgenta T. J. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 864 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare
Avand in vedere ca pentru solutionarea laturii civile este necesara administrarea de probe, fapt ce ar determina depasirea unui termen rezonabil de solutionare a actiunii penale, in baza art. 26 alin. 1 din Noul Cod procedura penala, instanta va disjunge actiunea civila formulata de partile civile Spitalul de Urgenta T. J. si S. A. fata de inculpatul S. I. si trimite la registratura in vederea formarii unui nou dosar, cu termen de judecata la acelasi complet.
In baza art. 274 alin. 1 Noul Cod procedura penala, va obliga inculpatul la plata a 200 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
In baza art. 276 alin. 1 Noul Cod procedura penala, va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate de persoana vatamata S. A., in cuantum de 1000 lei, reprezentand onorariu aparator.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Loviri si alte vatamari
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011