InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oltenita

Punere sub interdictie

(Sentinta civila nr. 138 din data de 21.01.2013 pronuntata de Judecatoria Oltenita)

Domeniu | Dosare Judecatoria Oltenita | Jurisprudenta Judecatoria Oltenita

4. Punere sub interdictie.

- art.164 si 170 din noul Cod civil

JUDECATORIA OLTENITA - SENTINTA CIVILA NR.138 DIN 21.01.2013

Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta sub nr. _/269/2012  reclamantul GF a  solicitat numirea sa in calitate de curator al  paratilor   GFM si  GV.
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca  demersul sau  se justifica  prin faptul ca   fiul sau GFM  este incadrat  in  grad grav de handicap permanent conform  certificatului de incadrare in grad de handicapat nr.  2941/29 august 2012 eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulti  din Cadrul Consiliului Judetean Calarasi  din 1 octombrie 2012, avand diagnosticul  "dementa heller"  iar sotia sa GV  este  incadrata in grad de handicap conform certificatului de incadrare in grad de handicapat nr. 2917/29.08.2012  eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulti  din Cadrul Consiliului Judetean Calarasi  avand diagnosticul  de "schizofrenie paranoida ".
Intrucat cei doi membrii ai familiei sale sunt  bolnavi, nu au discernamant , solicita  numirea sa   in calitate de curator, pentru administrarea bunurilor acestora, pentru a-i putea reprezenta in activitatile de incasari si plati in fata organelor administrative, precum si in fata instantelor judecatoresti, ori de cate ori este nevoie.
Mai arata ca indeplineste conditiile prev. de art. 180 N. C. Civil si ca datorita bolilor de care sufera cei doi membrii ai familiei sale, acestia  nu-si  pot exprima consimtamantul  pentru instituirea curatelei  in fata instantei de judecata.
In drept, a invocat dispoz. art. 178 - 183 N. C. Civil.
In dovedirea actiunii,  reclamantul  a depus la dosar inscrisuri, respectiv acte medicale si acte de stare civila , in copie  xerox.
La primul termen de judecata din 26 noiembrie 2012, reclamantul  si-a modificat  obiectul actiunii  precizand ca  solicita  punerea sub interdictie judecatoreasca  a fiului sau GFM si a sotiei sale GV. Reclamantul  a  solicitat sa fie  numit  tutorele paratilor.
Fata de precizarea obiectului actiunii,  instanta a dispus  efectuarea  de cercetari   de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita , conform  art. 30 din  Decretul  nr. 32/1954. 
Concluziile procurorului au fost inaintate la dosar,  impreuna cu actele de cercetare intocmite in faza preliminara , respectiv  acte medicale , raportul de expertiza medico - legala psihiatrica nr. 150/A1/19 din 18.01.2013  emis de SML Calarasi  privind pe GFM  si nr. 149/A1/18 din 18.01.2013  emis de SML Calarasi, privind pe parata GV, si declaratii de martori.  Concluziile procurorului sunt  in sensul admiterii cererii formulata de reclamant.
Au fost administrate in cauza  probele cu inscrisuri, cea testimoniala cu martorii  DI,  DA si CA, (vecini in aceeasi scara  de bloc  cu apartamentul in care locuiesc  paratii) si a fost audiata  parata  GV  la domiciliul acesteia intrucat nu s-a prezentat la proces.
Din examinarea materialului probator instanta retine ca  reclamantul  este casatorit cu parata GV  din anul 1976 conform certificatului de casatorie depus in copie la dosar iar din casatorie a rezultat fiul lor GFM   nascut la 27.07.1977.
Partile au locuit impreuna in  Oltenita in apartamentul din  bl. N. _ , sc. _, situat in str. I.H. Radulescu , dar in urma cu circa 20 de ani,  GV l-a alungat din domiciliul comun pe sotul sau, acesta din urma  stabilindu-se la o alta adresa din  mun. Oltenita. Parata a intentat ulterior actiune de divort care insa i-a fost respinsa prin sentinta civila nr. 929/1997 a Judecatoriei Oltenita.  Parata este absolventa de liceu si scoala postliceala si a lucrat  in  cadrul unor fabrici de confectii, fiind pensionata  pentru limita de varsta  conform deciziei emise de Casa Judeteana de Pensii Calarasi.
Din declaratiile martorelor audiate in cauza, instanta retine ca  paratul  GFM  a fost   diagnosticat de mic copil  cu  boala psihica,  iar mama sa parata GV, s-a dedicat ingrijirii acestuia dar, de suparare,  s-a imbolnavit si ea psihic, izolandu-se treptat  in apartamentul in care locuiesc. Paratul nu a mai iesit din apartament de circa 20 de ani,  din apartament auzindu-se adesea tipetele  acestuia , probabil din cauza foamei sau a durerii.  Parata  a  iesit doar sporadic pentru  mici cumparaturi dar de circa un an  nici ea nu a mai  parasit locuinta. Apartamentul  este debransat  de la  reteaua de alimentare cu apa si canalizare,  situatie in care paratii isi fac necesitatile fiziologice  in  diverse pungi si recipiente  pe care le  depoziteaza in casa.   In aceste conditii,  din apartamentul lor se degaja un miros de nesuportat . Parata accepta  uneori  ajutor din partea  vecinilor colocatari din acelasi bloc in sensul  unor cumparaturi de alimente si a depozitarii  unor recipiente cu apa la usa apartamentului.  Prin comportamentul sau parata, care nu urmeaza tratament medical ,  pune in pericol  atat sanatatea sa si a fiului sau cat si sanatatea colocatarilor din bloc, apartamentul paratilor fiind un adevarat focar de infectie.
Conditiile precare in care locuiesc  paratii  au fost constatate si de catre instanta cu ocazia deplasarii  la domiciliul acestora, in vederea audierii lor. Cu paratul GFM  nu s-a putut realiza nici o comunicare verbala sau non verbala  datorita  bolii de care sufera. Parata  a raspuns intrebarilor care i-au fost adresate ,  printr-un  discurs orientat  insa pe o tema deliranta , afirmand ca fiul sau  are tepuse in urechi (la fel si ea) si este dirijat de forte straine. Si in privinta sa  a afirmat ca  este supusa  agresiunii   unor radiatii  dirijate  intentionat pentru a o distruge.  Pe cap , purta o bucata de tabla zincata  afirmand ca   aceasta constituie o masura de protectie impotriva radiatiilor la care este supusa.  De ani de zile , colecteaza in casa ambalaje  care ii apara de radiatii.
Paratul GFM  s-a imbolnavit de la o varsta frageda , fiind diagnosticat  in prezent cu "dementa heller ", nedeplasabil,   conform  certificatelor medicale eliberate de medic primar neuropsihiatru CC din Oltenita,  fiind incadrat  in grad de handicap  conform certificatului  de incadrare  in grad de handicap nr. 2941/29.08.2012  eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulti  din cadrul Consiliului  Judetean Calarasi , cu perioada de valabilitate "permanent" , beneficiind de o  indemnizatie lunara conform Dispozitiei 582/28.09.2012  emisa de Primarul mun. Oltenita jud. Calarasi.  Conform raportului  de expertiza medico - legala psihiatrica  paratul GFM are discernamantul faptelor sale abolit,  avand capacitatea de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale pierduta.
Parata GV  nascuta la _ in com. Chiselet jud. Calarasi  este  diagnosticata  cu schizofrenie paranoida conform  actelor medicale  emise de dr.  CC din Oltenita  fiind incadrata  in grad de handicap  conform certificatului  de incadrare  in grad de handicap nr. 2917/29.08.2012  eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulti  din cadrul Consiliului  Judetean Calarasi , cu perioada de valabilitate "12 luni " .  Conform raportului  de expertiza medico - legala psihiatrica  parata  GV are discernamantul faptelor sale abolit,  avand capacitatea de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale pierduta. Este diagnosticata cu schizofrenie paranoida  neglijata terapeutic (F20.0) , tulburari de comportament.
Instanta constata ca actiunea  reclamantului este intemeiata.  Rezulta  ca paratii  nu au discernamant  pentru a se ingriji de interesele lor  asa cum rezulta din concluziile rapoartelor  medico - legale astfel ca   in temeiul art. 164 din C. civil,  instanta va  admite  actiunea si va dispune punerea sub interdictie a paratilor .
In temeiul art. 170  din C. civil,  instanta numeste in calitate de tutore al paratilor  pe   reclamantul  GF , care si-a exprimat acordul in acest sens si  prin declaratia data in fata instantei. Instanta are in vedere  si faptul ca   paratii nu au alte rude care sa poata primi calitatea de tutore.
Dupa  ramanerea irevocabila a prezentei hotarari aceasta se va comunica in extras in ziar,   conf. art. 34  din Decretul 32/1954.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016