InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2800 din data de 02.09.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL B A CA U Dosar nr. 4900/270/2009
Inreg. 31. 07. 2009                                                                  - contestatie executare -                                                 

                                                  SENTINTA CIVILA NR. 2800
Sedinta din 2 septembrie  2009
Completul compus din:
PRESEDINTE - AGLAIA  HOGEA
GREFIER  - GABRIELA VALEANU

La ordine a venit spre solutionare contestatia la executare promovata de contestatorul _____.. impotriva intimatei ___.. -  ___.. ___.. - Filiala ___...
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: avocat Dinga Claudiu pentru  contestator si intimatul prin dl. _____.. - presedintele  _____.. asistat de avocat Atanasiu Elena. 
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat Dinga Claudiu precizeaza ca, nu are alte cereri de formulat.
Avocat Atanasiu Elena, pentru intimat, solicita atasarea dosarului nr. 4413/270/2009 al Judecatoriei Onesti, prin care s-a incuviintat executarea. Mai solicita proba cu interogatoriul contestatorului.
Avocat Dinga Claudiu mentioneaza ca, la dosar exista incheierea  din dosarul nr. 4413/2009, iar interogatoriul nu se impune in cauza, in raport de motivele la executare.
Instanta, avand in vedere toate actele existente si obiectul contestatiei, apreciaza ca probele formulate sunt inutile cauzei, motiv pentru care le resping. Vazand ca nu sun t late cereri de formulat, instanta declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul in fond.
Avocat Dinga Claudiu, potrivit art. 13 lit. a din O.G. 26/2000, _____.. este un subiect de drept cu personalitate juridica distincta, o entitate distincta. Solicita a se avea in vedere ca, acest contract a fost incheiat cu ______.. Precizeaza ca, la punctul unu din contestatie a invocat nulitatea somatiei - aceasta trebuie sa prevada data la care a fost emisa. Dupa ce a formulat contestatia la executare, la celelalte somatii, s-au facut modificari cu pixul in ceea ce priveste data emiterii. Arata ca, somatia comunicata este cea depusa la dosar. De asemenea, solicita sa se constate ca executarea silita este nelegala, deoarece executarea trebuia facuta prin poprire asa cum prevede contractul, dar executorul nu a respectat aceasta mentiune din contract. Procesul verbal de la fila 20 dosar, este eronat intocmit, acesta fiind titlul executor impotriva lui _____.. si impotriva contestatorului. Mentioneaza ca, acesta nu stabileste solidaritatea, care este o mentiune expresa prevazuta de lege. Solicita anularea executarii silite, cu cheltuieli de judecata.
Avocat Atanasiu Elena, pentru intimata, cu privire la somatia, considera ca, nu s-a indicat textul de lege pentru a reglementa aceasta situatie privind nulitatea somatiei. Potrivit art. 454 C.p.c., poprirea se infiinteaza fara somatie, aceasta se face prin adresa comunicata contestatorului. Poprirea nu presupune emiterea unei somatii. In legatura cu sucursalele si filialele, contractul este incheiat cu ___...  ___.. prin reprezentantii din teritoriu. Mai arata ca, pe contract exista semnatura presedintelui _____.. Precizeaza ca, prin L. 122/96 sunt constituite IFN-urile. Sa se aiba in vedere ca, nu s-a solicitat nulitatea contractului, asa incat este perfect valabila. Considera ca, daca s-a trecut filiala sau sucursala nu a prejudiciat cu nimic pe contestator. Invoca exceptia lipsei de interes. Prin contractul nr. 150 din 18.02.2008, s-a renuntat la beneficiul de diviziune si discutiune. La art. 12 din contract se prevede ca girantii sa achite in solidar cu imprumutatul, debitul neachitat. Prin similaritate s-ar putea spune ca mai este o hotarare la dosar si care s-a invocat in aparare.
Fiind intrebat de catre instanta, avocat Dinga Claudiu, precizeaza ca, nu a ridicat exceptia autoritatii de lucru judecat.
Fata de faptul ca nu s-a ridicat o asemenea exceptiei, instanta nu a pus-o in discutia partilor.
Avocat Atanasiu Elena mentioneaza ca, in acea hotarare nu s-a rezolvat nimic. Potrivit  art. 22 din contract, in cauza exista o solidaritate pasiva din care rezulta obligatia fiecarui debitor sa achite debitul neachitat. Pe fond, precizeaza ca, titlul executor este perfect valabil, situatie in care, solicita respingerea contestatiei, pe exceptie si pe fond. Cu cheltuieli de judecata.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

                                                       I  N  S  T  A  N  T  A
                                                       Deliberand,

Asupra cauzei civile de fata; 
Constata ca la data de 31.07.2009, contestatorul _____.., a formulat contestatie la executare silita din dosarul nr. 357/2009 al B.E.J. ______, in contradictoriu cu intimata CAR _____.. - Filiala _____., solicitand anularea formelor de executare silita si cheltuieli de judecata.
Contestatia este legal timbrata cu 194 lei taxa judiciara de timbru si 0, 3 lei timbru judiciar, iar in motivare se arata ca executarea este netemenica si nelegala.
In drept, sunt invocate prevederile art. 399 C.pr.civ.
Intimata a formulat intampinare prin care solicita respingerea cererii  fata de imprejurarea ca, in calitate de girant, contestatorul a renuntat la beneficiul diviziunii si discutiunii obligandu-se in solidar cu imprumutatul de a plati datoria.
Ulterior, in instanta intimata a invocat exceptia lipsei de interes a contestatorului, fata de faptul ca, contestatoarea in calitate de girant, a renuntat conform art. 12 din contract, la beneficiul de diviziune si discutiune, obligandu-se in solidar cu imprumutatul la plata debitului.
Referitor la exceptia  mentionata mai sus, instanta ( avand in vedere chiar motivarea intimatei), constata ca, _____.. are interes in formularea contestatiei, situatie in care se va respinge exceptia, ca neintemeiata.
La dosar s-au depus acte din analiza carora instanta retine in fapt urmatoarele:
Intre intimata CAR _____..-Filiala _____.. si numitul _____.., s-a perfectat contractul de imprumut nr. 150 din 18.02.2008, potrivit caruia intimata a imprumutat lui  _____.. suma de 22.000 lei, ce trebuia rambursata in 60 de rate lunare.
In contract partile au prevazut si dobanda de 23%, penalitati de intarziere, dobanda penalizatoare peste dobanda curenta si dobanda penalizatoare majorata fata de dobanda de 23%.
Imprumutatul a fost girat de mai multe persoane, printre care este mentionat si contestatorul _____.., acesta semnand contractul de imprumut in care s-a stipulat la art. 24 ca, girantii raspuns solidar cu imprumutatul, iar in art. 12 al aceluiasi contract au renuntat la beneficiul diviziunii si discutiuni.
Potrivit art. 1662 si art. 1677 cod civil, beneficiul de discutiune, este exceptia pe care o poate opune creditorului urmaritor un fidejusor, cerand creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului principal, daca nu a renuntat la acest beneficiu.
Beneficiul de diviziune, este de asemenea, exceptia pe care o poate opune creditorului urmaritor acela dintre fidejusorii care garanteaza creanta sa, impotriva caruia s-a indreptat in exclusivitate urmarirea, si prin efectul careia creditorul va fi obligat sa-si divida actiunea impotriva tuturor cofidejusorilor care garanteaza aceeasi creanta, cu exceptia cazului cand s-a obligat solidar sau a renuntat la  beneficiul de diviziune (art. 1042, 1666 cod civil).
In speta, imprumutul a fost garantat de mai multi giranti care au renuntat la beneficiul discutiunii si diviziunii, situatie in care executarea poate fi pornita pentru intreaga suma impotriva unuia dintre giranti.
Cum suma imprumuta, nu a fost achitata la termenul stipulat in contract de catre imprumutatul ______, la cererea intimatei s-a declansat procedura executarii silite impotriva contestatorului-girant, prin intermediul B.E.J. _____.., in dosarul nr. 357/2009.
Din cuprinsul angajamentului de plata de la fila 19 dosar, rezulta ca, contestatorul-girant se angajeaza sa plateasca in mod solidar prin retineri lunare din veniturile sale, suma de 22.000 lei, iar in cazul in care titularul imprumutului nu va restitui ratele conform graficului de rambursare, este de acord sa i se retina din salariu rata lunara de 270 lei.
Astfel, asa cum rezulta din cuprinsul adresei de la fila 26 dosar la data de 04.08.2009, s-a declansat procedura executarii silite prin poprire pe salariul contestatorului ______, pentru recuperarea sumei de 19.000 lei, reprezentand debit, 14,30 lei, taxa judiciara de timbru si 1.900 lei cheltuieli de executare.
Debitul total in suma de 20.914, 30 lei, a fost stabilit de catre executor prin procesul verbal constatator din 27.07.2009 ( fila 21 dosar), suma ce a fost trecuta in somatia inaintata contestatorului la aceeasi data (fila 22 dosar).
Potrivit art. 3717 al.  3 si 4 C.pr.civ., sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii, iar pentru aceste sume, procesul verbal constituie titlu executoriu.
Acelasi articol, la alin. 1 stabileste ca, partea care solicita indeplinirea unui acte sau alte activitati care intereseaza executarea silita este obligat sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Rezulta asadar conform textelor mai sus mentionate ca principiul pe care legea il consacra in motivarea executarii silite este cel al avansarii cheltuielilor de catre partea care solicita indeplinirea unui act sau altei activitati care intereseaza executarea silita.
Cum creditorul este cel care ia initiativa declansarii executarii silite si tot el este interesat in realizare, este firesc ca, in principal cheltuielile de executare sa fie consemnate de catre creditor.
In speta, in dosarul de executare nr. 357/2009, desi exista procesul verbal constatator prin care s-a stabilit debitul total de 20.914, 30 lei, in care sunt incluse si cheltuielile de executare in suma de 1900 lei, nu s-a facut dovada achitarii acestora asa cum prevede art. 3711 al. 3 C.pr.civ., nefiind depuse chitante.
Fata de cele expuse, constatand ca executarea silita s-a efectuat cu incalcarea prevederilor legale in ceea ce priveste stabilirea debitului, urmeaza ca in temeiul art. 399 C.pr.civ., sa se admita contestatia si in consecinta se vor anula in totalitate formele de executare.
Totodata, in conformitate cu prevederile art. 23 al. 1 lit. e din L. 146/1997, se va dispune restituirea taxei judiciare de timbru catre contestatoare.
In baza art. 274 C.pr.civ., va fi obligata intimata la cheltuieli judecata catre contestator, reprezentand onorariu avocat.

                                                                Pentru aceste motive,
                                                           In numele legii,
                                                    H  O  T  A  R  A  S  T  E :

Respinge exceptia lipsei de interes a contestatorului, ridicata de catre intimata ca neintemeiata.
Admite contestatia la executare formulata de contestatorul _____.., cu domiciliul ales in _____., str. _____., ___, in dosarul de executare al B.E.J. _____., inregistrata sub nr. 357/2009, in contradictoriu cu intimata CAR-_____, Filiala _____., str. _____.., bl. __., ___., jud. Bacau.
Anuleaza in totalitate formele de executare din dosarul mentionat mai sus.
In baza art. 23 al. 1, lit. e din L. 146/1997, dispune restituirea catre contestator a taxei judiciare de timbru in suma de 194 lei.
In baza art. 274 C.pr.civ., obliga intimata la cheltuieli de judecata catre contestator in suma de 2.500 lei, reprezentand onorariu avocat.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 2.10.2009.

           Presedinte,                                                                                       Grefier,

Red.- A.H.- 7.10.2009
Dact.- G.V.- 8.10.2009.
Ex.- 4.     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013