InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Perfectare vanzare-cumparare

(Sentinta civila nr. 3416 din data de 04.11.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr.  5407/270/2008                                        perfectare vanzare-cumparare
Inreg. 25.11.2008
  

SENTINTA CIVILA NR. 3416
Sedinta publica din data de 04 noiembrie 2009
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte   -   Gheorghe Andronache
Grefier         -   Nicoleta- Dalia  Vrinceanu
     Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta S.C_______" S.A______.., in contradictoriu cu paratii ______.., _______, avand ca obiect perfectare vanzare - cumparare.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: avocat ______.. reprezentand reclamanta si paratul  _______. personal si in calitate de procurator pentru parata Gramatic ________..
     Procedura completa.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     Paratul depune in xerocopii: contractul de vanzare - cumparare teren autentificat sub nr_______ de B.N.P. ______.., Incheierea nr. ______.. emisa de _______. - _______, documentatia cadastrala si 3 schite cadastrale, precizeaza ca ce este marcat pe schita cu pixul este facut de el si reprezinta traseul conductei. Mai depune adresa nr. _______ emisa de S.A. "_______.." S.A.
     Avocat ______.. reprezentand reclamanta, arata ca nu are cereri de formulat, solicita a fi intrebat paratul daca terenul este imprejmuit si pe cate laturi.
     La solicitarea instantei, paratul arata ca terenul este imprejmuit pe toate laturile, iar la Vrinceanu este gard cu spini.
     Nemaifiind formulate cereri noi, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat _______ reprezentand reclamanta, arata ca pe schita sunt 10 puncte topometrice pe care expertul topo le-a indicat cand a facut documentatia pentru parat. Aceleasi puncte  le are si expertul desemnat de instanta. Daca instanta verifica toate laturile, acestea corespuns si ca puncte si ca dimensiuni, insa esentialul este la partea dinspre _______.. Aceasta lucrare facuta in instanta corespunde topometriei. Aceasta conducta trece peste perimetrul in afara perimetrului domnului _______. La modificarea facuta de ______.. pe schita depusa azi, pe aceste schite cadastrale instanta poate observa ca aceasta conducta pe traseul 15-14-13 este in afara terenului lui _______, acesta are practic fizic mai mult pamant. Solicita admiterea actiunii, perfectarea pentru suprafata de __.m.p. cu valoarea expusa de expert de ____.. lei. Daca expertul, in mod tendentios a mutat teava, va raspunde, dar instanta nu poate lua in considerare modificarea facuta de parat pe schita. S-a dat un avans de ___ euro pentru a-i da voie sa treaca cu conducta. Nu s-au dat banii pentru ca a fost o promisiune din partea lui _____. Arata ca suma de _____.. lei nu este platita catre ____.. pentru ca nu s-au inteles asupra vanzarii, s-a stabilit prin expertiza pretul vanzarii. Solicita obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
     Paratul, arata ca realitatea din teren rezulta din schita pe care a depus-o azi, cu modificarea cu pixul, modificare pe care a facut-o si isi asuma responsabilitatea. Nu este de acord cu perfectarea, conducta toata este pe terenul lui, conducta nu este asa cum arata expertul in schita si este pe terenul lui. Nu este de acord cu perfectarea suprafetei de ___. m.p. De asemenea, solicita anularea cererii reclamantei pentru cheltuielile de judecata, nu este de acord sa plateasca cheltuielile de judecata intrucat nu au fost dispusi dialogului, a fost o singura intrevedere si depune la dosar o cerere si adresa nr. ______ pentru a demonstra ca nu este de acord cu cheltuielile de judecata.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
                                                 I N S T A N T A
      Deliberand,
      
     Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca prin actiunea formulata reclamanta S.C."______.." S.A_______ a chemat in judecata pe paratii _______ si ________.. pentru a se pronunta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de vanzare - cumparare.
     Actiunea a fost legal timbrata iar in motivare reclamanta arata ca este succesoarea S.C_______.. S.A., societate cu care a fuzionat prin comasare. Intre S.C. ______.. si parat a intervenit o promisiune de vanzare, prin act autentic, datata ______., prin care paratul, posesor al terenului, se obliga sa obtina actele de proprietate necesare vanzarii, pentru ca ulterior sa instraineze terenul acestei societati, la pretul pietei. Neprecizarea pretului in promisiunea de vanzare nu este de natura sa afecteze validitatea conventiei. Prin contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. _______, _______., fiica paratului _______, dobandeste terenul obiect al prezentului litigiu, iar ulterior aceasta mandateaza pe tatal sau prin procura speciala, ca in numele sau si pentru ea sa vanda cui va crede el de cuviinta.
     S-a incercat perfectarea vanzarii, insa nu s-a ajuns la nici un acord.
     Paratii nu au formulat intampinare.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri si s-a efectuat o expertiza tehnica, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     In data de ______.. la B.N.P. ______.., cu sediul in ______.., s-a autentificat sub nr. __.. "Declaratia" paratului ______.. (fila _.. dosar) in care s-a consemnat ca a primit de la S.C_______ S.A. suma de ______ euro, reprezentand contravaloarea, in totalitate a acordului de traversare a unei conducte pe terenul situat in municipiul ______.., str. ______.., cu vecinatatea S.C .  _______. S.A. _______, traversare ce se va face la o distanta de _. m de gardul ce delimiteaza proprietatea, avand o latime de __. m, fiind orientata pe directia vest - est, pe o lungime de __. m si respectiv pe directia nord - vest si sud - est, pe o lungime de __.. m.
     Inteleg totodata, s-a mai consemnat in "Declaratia" precizata anterior, ca in situatia in care nu voi obtine actul de proprietate pentru acest teren sau in situatia in care voi detine actul de proprietate si nu voi vinde terenul S.C ________ S.A., voi restitui intreaga suma de bani primita de la S.C. _______. S.A., respectiv, suma de ____. euro.
     In data de _.. mai ___, parata _______.. dobandeste, conform contractului de vanzare - cumparare teren, autentificat sub nr. ___ la B.N.P. _______, din _______, suprafata de ___.. m.p. teren, situat in extravilanul municipiului _______., T__, P___, avand nr. cadastral ___.., invecinat la N-E cu _______.., la S-E cu _____ de exploatare, la S-V cu _______, iar la N-V cu ______.. ( fila _.. dosar).
     Prin procura speciala, autentificata sub nr. ______.. la B.N.P. ______.., parata _______. imputerniceste pe tatal ei, paratul _______, ca in numele ei si pentru ea, sa vanda sau sa inchirieze cui va crede de cuviinta si la pretul cel mai convenabil, terenul fanat in suprafata de _____. m.p., avand nr. cadastral ______(fila __ dosar).
     Intre ______, proprietara terenului si paratul ________., pe de o parte, si S.C. ______..S.A., pe de alta parte, au fost incercari de a se ajunge la un acord privind vanzarea - cumpararea terenului, incercari care nu au dat nici un rezultat(filele _.. si __. dosar).
     In consecinta, reclamanta, in calitate de succesoare a S.C. _______. S.A. _______., a promovat prezenta actiune.
     Prezent in instanta la termenul de judecata din data de _______.., paratul ________ a aratat ca, momentan, nu ia in calcul vanzarea terenului si ca, in principiu, este de acord cu intocmirea actului autentic la notariat si cu efectuarea expertizei tehnice solicitate de reclamanta, prin aparator.
     In instanta, ulterior, paratul ______.. a precizat ca nu este de acord cu actiunea reclamantei.
     In legatura cu cele ce preced sunt de precizat urmatoarele:
     Prin "Declaratia" amintita anterior, paratul _______ si-a adus acordul ca o conducta sa traverseze terenul respectiv si, de asemenea, a precizat ca intelege, ca in situatia in care nu va obtine actul de proprietate pentru acest teren si nu va vinde terenul S.C. ________ S.A., sa restituie suma de bani primita.
     In acest context se impun urmatoarele consideratii:
     In primul rand, terenul in cauza nu este proprietatea paratului _______, pentru ca acesta sa aiba posibilitatea sa-l vanda cum si la cine doreste. In al doilea rand, conform procurii pe care o are de la parata ________.., proprietara terenului, paratul _______.. este imputernicit sa vanda terenul cui va crede de  cuviinta, insa la pretul cel mai convenabil proprietarei, pret asupra caruia partile nu au cazut de acord.
     In raport de considerentele expuse, instanta apreciaza ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 1073 si urm. Cod Civil, in speta nefiind vorba despre o suplinire de catre instanta a consimtamantului debitorului, motiv pentru care se va respinge actiunea formulata de reclamanta.
       Se va dispune ca Biroul Local de Expertize Tehnice Judiciare din cadrul Tribunalului ______.. sa efectueze plata catre expertul ce a fost desemnat sa intocmeasca expertiza topo - cadastru.
     
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T E :
     
       Respinge actiunea formulata de reclamanta S.C."_______.." S.A., cu sediul in _______., str. _______ nr. _.., judetul _______, impotriva paratilor _______. si _______.., domiciliati in ______.., str. ______ nr. _., judetul ______.
      Dispune ca Biroul Local de Expertize Tehnice Judiciare din cadrul Tribunalului _______ sa efectueze plata sumei de ___. lei catre expert contabil _______ pentru expertiza depusa la dosar, reprezentand onorariu definitiv, suma achitata de reclamanta S.C."_______" S.A. _______ , conform chitantei seria ______. nr. _______..
      Cu apel in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 04 noiembrie 2009.
PRESEDINTE,                                                                              GREFIER,

Red.  Gh.A. - 05.11.2009
Dact. N.D.V. - 12.11.2009
Exemplare - 5(cinci).

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr.  5407/270/2008
din  12.11.2009 

CATRE
TRIBUNALUL BACAU
 BIROUL LOCAL PENTRU EXPERTIZE JUDICIARE
TEHNICE SI CONTABILE

        Va inaintam alaturat sentinta civila nr. 3416 din data de 04.11.2009, pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 5407/270/2008, prin care s-a dispus sa achitati expertului BUTNARU MIHAI suma de 600 lei pentru expertiza depusa la dosar, reprezentand onorariu definitiv, suma achitata de reclamanta S.C."ALDRINKS" S.A. Onesti, conform chitantei seria TTA nr. 8477592/1950713/1/28.01.2009.
PRESEDINTE DE COMPLET,                                                         GREFIER,
Gheorghe Andronache                                                               Nicoleta-Dalia Vrinceanu
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013