InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Contesta?ie simula?ie

(Sentinta civila nr. 4075 din data de 15.12.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie in anulare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 2722/270/2009                                       constatare simulatie
Inreg. 20.05.2009
SENTINTA CIVILA NR. 4075
Sedinta publica din  data de  15.12.2009
                           COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
                               PRESEDINTE - .
                              GREFIER - .
          
       Astazi a fost  pe rol rejudecarea cauzei  civile  pentru constatare simulatie, formulata de reclamanta ____., impotriva paratilor _..
      La apelul nominal facut  in sedinta se prezinta reclamanta, personal si asistata de avocat __.., si paratii, personal si asistati de avocat _...       
       Procedura legal indeplinita.
       S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care: 
      Instanta procedeaza la administrarea probei cu interogatoriul partilor, raspunsurile acestora fiind consemnate de presedintele completului de judecata si atasate la dosarul cauzei. Interogatoriile paratilor sunt luate separat.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe exceptia inadmisibilitatii formulata de parati si pe fondul cauzei:
      Avocat ___, pentru reclamanta, precizeaza ca actiunea este admisibila; actul public este un act simulat, probatiunea se face prin actul secret. Actul a fost incheiat intre mama si fiu, operand prezumtia ca vanzarea cumpararea ar fi de fapt liberalitate. Precizeaza ca a invocat si imposibilitatea morala a preconstituirii  unui inscris, datorita relatiei dintre mama si fiu. Ceea ce intereseaza instanta este actul juridic in sensul de instrumentum iuris, nu instrumentum probationis. Solicita asadar respingerea exceptiei inadmisibilitatii invocate de parati. Pe fondul cauzei, precizeaza ca mama si-a instrainat gospodaria fiului, sub rezerva uzufructului viager. Pretul de fapt nu s-a incasat, fiind vorba de o liberalitate cu sarcini. Paratii nu au dreptul sa se mute, uzufructul viager este un drept de folosinta care apartine in mod exclusiv reclamantei, acest drept neputand fi cenzurat. Situatia dintre parti este conflictuala si singura posibilitate a reclamantei de a o curma era prezenta actiune. Sustinerea paratilor ca au platit pretul inainte sau la data incheierii contractului este falsa. Banii de la banca au fost luati dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare. Solicita ca instanta sa constate ca actul autentic este o donatie deghizata si sa se dispuna revocarea donatiei. Precizeaza totodata ca numai in cazul in care se va admite actiunea, se va admite si reconventionala. Respingerea actiunii principale presupune si respingerea reconventionalei. Solicita cheltuieli de judecata.
      Avocat __.., pentru parati, solicita admiterea exceptiei, intrucat actiunea de fata presupune existenta a doua acte, unul secret si unul aparent. In prezenta cauza nu s-a facut dovada existentei unui alt act. Actul a fost incheiat in fata unui notar public care a luat act de vointa partilor. Donatia deghizata nu a fost dovedita de reclamanta. Totodata, face precizarea ca paratii locuiesc intr-o anexa, nu in casa si platesc cheltuielile aferente. Solicita respingerea actiunii si admiterea cererii reconventionale. Solicita cheltuieli de judecata.
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
      
                                               I N S T A N T A
                                                  Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
      Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 20.05.2009 sub nr. 2722/270/2009, reclamanta __., domiciliata in ___.., judetul Bacau a chemat in judecata pe paratii ___, cu acelasi domiciliu, solicitand  sa se constate ca actul autentic de vanzare-cumparare cu uzufruct viager nr. 295/25.06.2008 incheiat la B.N.P. __., este o donatie deghizata, sa se dispuna revocarea donatiei pentru ingratitudine si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivare se arata ca a incheiat cu paratii un act de vanzare - cumparare sub rezerva dreptului de uzufruct viager. Dupa facerea actului paratii s-au mutat in gospodarie si au inceput sa o bata pe reclamanta, sa faca scandal, fapt care a determinat-o sa ceara revocarea donatiei pentru ingratitudine.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.  1175 si urm. Cod civil, art. 829 si urm. Cod civil, art. 274 Cod procedura civila.
Prin incheierea din 24.11.2009 s-a admis cererea reclamantei si s-a incuviintat ajutorul public judiciar sub forma scutirii de plata taxelor judiciare de timbru in suma de 1124 lei si 278 lei.
Paratii au depus intampinare si cerere reconventionala cu 147 lei si 16 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar. Prin intampinare au invocat exceptia inadmisibilitatii cererii, deoarece simulatia nu poate fi dovedita de catre partile contractante decat printr-un contrainscris. Actul secret, care ar modifica actul public, nu exista.
Sub aspect reconventional, paratii solicita suma de 1900 lei, pe care au investit-o pentru imbunatatirea casei.
In drept au invocat dispozitiile art.  115, art. 119 si urm. Cod procedura civila si art. 831 Cod civil.
Reclamanta  a depus la dosar: acte de stare civila, contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 295/25.06.2008, corespondenta cu Postul de Politie al comunei ___. A solicitat si probele cu interogatorii si cu martori.
Paratii au depus la dosar: rezolutia de neincepere a urmaririi penale nr. 1702/P/25.06.2009, contract de credit de consum, practica judiciara. Au solicitat si probele cu interogatoriu si cu martori.
In baza art. 167 Cod procedura civila instanta a incuviintat probele cu inscrisuri si cu interogatorii, ca fiind utile, pertinente si concludente cauzei si a respins proba cu martori ca fiind neutila si nepertinenta cauzei.
In conformitate cu dispozitiile art. 137 Cod procedura civila instanta va da rezolvare mai intai exceptiei inadmisibilitatii:
Exceptia inadmisibilitatii nu are consacrat un loc distinct, fiind mai degraba o constructie artificiala, deoarece legislatia si literatura juridica romana acopera cu notiunile deja existente toate situatiile. Notiunea de inadmisibilitate vizeaza nu exceptia, ci efectul spre care tinde aceasta, o anumita modalitate de respingere a cererii.
In consecinta exceptia va fi respinsa.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Prin contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 295/25.06.2008 de catre B.N.P. _.. din Adjud, ___ a vandut paratilor suprafata de 865 m.p. teren intravilan si una casa de locuit cu doua camere si dependinte, situate in _., invecinat cu drumul satesc__. __.
Vanzarea s-a facut cu rezerva uzufructului viager pentru vanzatoare si sotul ei, _., la pretul de 7.754 lei. La data de 02.12.2008 __.. a decedat.
Paratii au contractat un imprumut bancar (filele 27-30 dosar) la data de 19.06.2008, cu care au achitat pretul stabilit.
Donatia este deghizata cand este facuta sub forma unui contract cu titlu oneros, in sensul ca o parte declara nereal ca a primit echivalentul banesc in schimbul folosului prestat de ea.
Paratul ___ este fiul reclamantei si in ceea ce-l priveste ii sunt aplicabile dispozitiile art. 845 Cod civil: valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in portiunea disponibila si excedentele, de este, se va trece in masa succesiunii.
Parata __.. este nora reclamantei si fata de aceasta nu opereaza dispozitiile legale de mai sus. Insa, asa cum s-a aratat, paratii au contractat un imprumut bancar si au platit pretul stipulat, fapt mentionat si in contractul de vanzare - cumparare.
In materie de contracte, exista simulatie cand partile fac o conventie aparenta, publica, pentru a masca o alta conventie reala, diferita sau pentru a ascunde lipsa oricarei conventii.
In speta, nu s-a incheiat decat un singur act, cel de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 295/25.06.2008 care corespunde vointei reale a partilor.
Cazurile de revocare a donatiei sunt expres si limitativ prevazute de lege, in art. 831 Cod civil:
1. Daca donatarul a atentat la viata donatorului;
2. Daca este culpabil de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Daca fara cuvant, ii refuza alimentele.
Reclamanta sustine ca este necesar sa aplice sanctiunea revocarii donatiei, fiului sau, pentru a fi scutita de amenintari, scandaluri si agresiuni din partea acestuia.
Contractul de vanzare - cumparare are efecte unice intre parti si fata de terti. Este antijuridic ca actul autentic despre care s-a facut vorbire sa fie revocat in ce-l priveste pe paratul __. si sa ramana in vigoare pentru parata ___, in conditiile in care reclamanta nu a dovedit liberalitatea.
Cu atat mai mult, isi gaseste justificare o actiune prin care se cere numai executarea obligatiilor asumate, aceasta cerere fiind mai putin radicala in efectele ei, decat revocarea donatiei.
Pentru toate aceste motive, instanta va respinge actiunea reclamantei.
Intrucat contractul de vanzare - cumparare nu a fost desfiintat, nu se mai justifica cererea paratilor de plata a sumei de 1900 lei.
In consecinta, cererea reconventionala va fi respinsa.
In conformitate cu dispozitiile art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008 reclamanta fiind cazuta in pretentiuni, va fi obligata sa restituie ajutorul public judiciar de care a beneficiat, sub forma scutirii de plata taxelor judiciare de timbru.
Conform art. 276 Cod procedura civila se vor compensa cheltuielile de judecata.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :

Respinge exceptia inadmisibilitatii formulata de  parati.
Respinge actiunea formulata de reclamanta __.., domiciliata in comuna __., jud. Bacau impotriva paratilor _.., cu acelasi domiciliu.
Respinge cererea reconventionala formulata de parati.
Dispune ca reclamanta sa plateasca statului suma de 1124 lei si suma de 278 lei reprezentand ajutor public judiciar.
Conform art. 276 Cod procedura civila compenseaza cheltuielile de judecata.
Executorie in ceea ce priveste restituirea ajutorului public judiciar.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 15.12.2009.

PRESEDINTE,                                                                             GREFIER,
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie in anulare

Contestatie in anulare - Sentinta civila nr. 324 din data de 28.03.2011
contestatie in anulare.inculpat neaudiat in calea de atac - Decizie nr. 35 din data de 10.12.2008
Simetrie: conditii de autorizare functionare agent forta de munca - retragere autorizatie. - Sentinta civila nr. 56/F din data de 03.06.2015
Decizie de impunere emisa de Casa judeteana de Asigurari de Sanatate pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate datorata ca urmare a producerii de venituri din profesia de avocat - Decizie nr. 24/R din data de 13.01.2015
Suspendare permis de conducere masura administrativa sau sanctiune contraventionala complementara in cazul prevazut de art. 103 alin 1 lit. c) din OUG nr. 195/2002. - Decizie nr. 381/R din data de 31.03.2014
Motivele si conditiile de admisibilitate ale contestatiei in anulare. Greselile instantei de recurs, care deschid calea contestatiei in anulare sunt greseli de fapt si nu greseli de judecata, de apreciere a probelor. - Decizie nr. 2190/R din data de 29.09.2014
I. Potrivit art. 318 alin. 1 Cod procedura civila: „Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omi - Decizie nr. 3410/R din data de 20.06.2013
Modalitatea de calcul prevazuta la art. 3 lit.z din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare este aplicabila tuturor termenelor prevazute de actul normativ care reglementeaza achizitiile publice. - Decizie nr. 957/R din data de 22.10.2010
conteststie la tabelul definitiv al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 2601/sind din data de 12.12.2011
Contestatie impotriva tabeluluipreliminar al creantelor debitoarei SC.I.C. SRL - Sentinta civila nr. 623/sind din data de 01.04.2010
Contestatie in anulare. Admisibilitate. Notiunea de greseala materiala. - Decizie nr. 1019 din data de 28.06.2017
Contesta?ie in anulare. Alegerea de domiciliu dupa comunicarea hotararii. Neindeplinirea condi?iilor art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila. - Decizie nr. 53 din data de 17.02.2016
Contestatie in anulare. Greseala materiala. - Decizie nr. 4554 din data de 19.11.2012
Contestatia in anulare speciala. Invocarea drept erori materiale a unor greseli de judecata. Inadmisibilitatea contestatiei. - Decizie nr. 790 din data de 28.04.2010
Contestatie in anulare pe temeiul art.317 alin.1 pct.1 Cod procedura civila. Completarea cadrului procesual cu o parte si pronuntarea asupra caii de atac la acelasi termen, fara citarea respectivei parti, desi nu era reprezentata si nici nu solicitas... - Decizie nr. 297 din data de 24.03.2010
Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin. 1 pct. 2 Cod procedura civila - Decizie nr. 469 din data de 21.04.2008
Contestatie in anulare. Termen de exercitare - Decizie nr. 349 din data de 06.09.2007
Contestatie in anulare. Netimbrarea apelului si recursului - Decizie nr. 534 din data de 07.12.2007
Contestatie in anulare. Inadmisibilitatea recursului formulat impotriva deciziei irevocabile pronuntata in contestatie in anulare in raport cu disp. art.317, 318, 320 alin.3 si art.377 Cod procedura civila - Decizie nr. 99 din data de 17.08.2006
Contestatie in anulare. Calitate procesuala activa - Decizie nr. 2000 din data de 18.12.2006