InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Ucidere din culpa

(Sentinta penala nr. 157 din data de 03.03.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Omor | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 6213/270/2009
Din 28.09.2009                                                                                           ucidere din culpa

SENTINTA PENALA NR. 157
Sedinta publica din data de 03.03.2010
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte -
Grefier -
Ministerul Public reprezentat de procuror -
        
        
        Astazi a avut loc pronuntarea hotararii in cauza penala pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului _.I trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.
        Dezbaterile in fond au avut loc la data de 01.03.2010 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.

        I N S T A N T A
        Deliberand,
        
        Asupra cauzei penale de fata,
        Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa judecatoria Onesti inregistrat la aceasta instanta sub nr. 6213/270/2009, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului __.. pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 al. 1, 2 Cod penal, retinandu-se in esenta in sarcina lui ca la data de 29.03.2009, in jurul orelor 16,00, a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare __, pe raza municipiului Onesti . Ajungand la intersectia strazilor R. Rosseti si A.I. Cuza, a produs un accident de circulatie soldat cu decesul sotiei sale.
        Prin rechizitoriu s-a mai dispus, neinceperea urmaririi penale fata de inculpat, cercetat sub aspectul comiterii infractiunii prev. de art. 184 al.1, 3 Cod penal cat si fata de __.. sub aspectul comiterii infractiunii prevazute de art. 178 al. 1, 2 Cod penal, neavand culpa in producerea accidentului.
        Din coroborarea probatoriilor administrate in cauza constand in procesul verbal de cercetare la fata locului,plansele foto, schita accidentului, procesul verbal de recoltare probe biologice, raportul de constatare medico-legal, raporturile de expertiza tehnica, declaratiile martorilor __., declaratiile partii civile ___ cu declaratiile inculpatului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
        Inculpatul ___. poseda permis de conducere categoria B din  anul 1971 si este proprietarul autoturismului cu nr. de inmatriculare __. In ziua de 29.03.2009, in jurul orei 16.00, in timp ce conducea acest autoturism pe raza mun. Onesti ajungand la intersectia strazilor R. Rosetti cu A. I. Cuza nu a respectat semnificatia indicatorului "cedeaza trecerea" si a patruns in intersectie fara sa se asigure , intrand in coliziune cu autoturismul cu numar __.. ce era condus pe drumul cu prioritate de catre numitul __..
        In urma impactului sotia inculpatului, respectiv _., care se afla ca pasagera in autoturismul condus de catre sotul ei, a fost proiectata pe geam, in exteriorul autoturismului, iar celalalt autoturism a fost proiectat pe malul raului Casin.
        Ca urmare a evenimentului rutier, _., in varsta de 78 de ani, a fost transportata la Spitalul Onesti, la sectia chirurgie (F.O. 918), cu diagnosticul: politraumatism, traumatism cranio-cerebral acut deschis, comotie cerebrala, fracturi costale multiple bilaterale, traumatism toracic, fiind internata  la 29.03.2009, iar ulterior a decedat la 31.03.2009, in jurul orei 13.05.
        Conform raportului de constatare medico-legala nr. S48/30 din 01.04.2009 (fila 25), moartea a survenit datorita insuficientei cardio-respiratorii acute, dupa o fractura de craniu, omoplat drept si fracturi costale bilaterale, cu hematoame subdurale cerebrale si soc traumatic consecutiv unui politraumatism prin accident de circulatie rutiera, leziunile de violenta externe si interne  avand legatura de cauzalitate directa cu decesul, victima neprezentand alcool in sange.
        Ambii conducatori auto nu au prezentat alcool in sange la data comiterii accidentului.
        _.. era singur in autoturism in momentul impactului si nu a suferit leziuni corporale.
        Inculpatul __.. a declarat ca, in acea zi fusese in vizita la fiica sa, _, din Onesti, str. _.., fiind insotit de catre sotia sa, iar la plecare spre Moinesti, ajungand in intersectie, a intrat usor, s-a asigurat din stanga si nu a observat autoturismul care venea regulamentar din partea dreapta fiind lovit ulterior, iar sotia sa fiind proiectata prin geamul de la portiera, in afara carosabilului. Susnumitul a mai sustinut ca, sotia sa nu purta centura de siguranta, iar celalalt conducator auto a ajuns pe malul Casinului, la o distanta de cca 15 m, practic datorita vitezei acestuia.
        Infractiunea de ucidere din culpa prev. de art. 178 al. 1, 2 Cod penal, presupune sub aspect obiectiv nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurile de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii.
        Or, producerea accidentului a avut loc la intersectia strazilor A. I. Cuza-R.Rosseti, in cruce.
        Pe strada R. Rosetti, pe ambele sensuri de mers catre intersectia cu str. A.I. Cuza se afla montate indicatoare de pierdere a prioritatii "cedeaza trecerea".
        Potrivit art. 57 din Codul rutier -la intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare _conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia.
        Or , in cauza , inculpatul ___. , nu a respectat normele legale privind circulatia pe drumurile publice, intrand in intersectie fara sa tina cont de semnificatia indicatorului "cedeaza trecerea".
        ___. a respectat regulile impuse de indicatoarele din zona  intrand in intersectie de pe un drum cu prioritate, semnalizat cu indicatoare.
        In cauza s-au efectuat si doua raporturi de expertiza tehnica avand drept obiective dinamica producerii accidentului, vitezele de deplasare ale autoturismelor implicate in accident si daca impactul putea fi evitat si in ce conditii, de catre expertii _.
        Avand insa in vedere imprejurarile concrete in care s-a produs impactul , cat si declaratiile partilor, se vor insusit concluziile raportului de expertiza intocmit de  expertul .. .
        Din concluziile acestuia rezulta ca _.. se deplasa cu o viteza de 45 km/h si ca inculpatul rula cu o viteza de 50 km/h.
        Inculpatul putea evita accidentul daca ar fi respectat obligatia de a permite trecerea autoturismului ce circula pe drum cu prioritate, intersectia fiind dirijata prin indicatoare.
        In raport de cele prezentate, instanta retine ca in drept fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 al. 1, 2 Cod penal.
        Retinand vinovatia se va dispune in baza textului de lege mentionat condamnarea lui la pedeapsa inchisorii.
        La dozarea pedepsei conform dispozitiilor art. 72 Cod penal, se vor avea in vedere criteriile generale de individualizare, respectiv atat gradul de pericol social  concret al faptei care s-a soldat cu decesul victimei, culpa concurenta a victimei care nu purta centura de siguranta, legatura de rudenie cu inculpatul, ei avand calitate de soti cat si persoana inculpatului.
        Este pensionar si necunoscut cu antecedente penale , pe parcursul procesului penal a avut o buna conduita, a manifestat sinceritate, s-a prezentat in mod constant la solicitarea organelor judiciare si a regretat sincer fapta soldata cu pierderea unei persoane apropiate.
        Ca urmare, instanta retine ca sunt suficiente temeiuri pentru aplicarea circumstantelor personale atenuante si in consecinta la individualizarea in concret a pedepsei se va da eficienta dispozitiilor art. 74 lit. a, c si al. 2 Cod penal privind circumstantele personale atenuante si in aplicarea dispoz. art. 76 lit. d Cod penal pedeapsa se va cobori sub minimul special.
        In baza art. 71 Cod penal, i se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 lit. a teza a II - a si litera b Cod penal.
        In raport de cuantumul pedepsei ce i se va aplica, de lipsa antecedentelor penale si persoana inculpatului, instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare.
        In consecinta, in baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata pe durata termenului de incercare.
        In temeiul art. 71 al. 5 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod procedura penala i se va atrage atentia asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        Sub aspectul laturii civile, este de precizat ca mostenitoarea victimei, __.. nu s-a constituit parte civila, instanta urmand sa ia act de aceasta imprejurare.
        Spitalul Onesti s-a constituit parte civila cu suma de 870,51 lei.
        Cum aceasta parte civila a suferit prejudiciul ca urmare a faptei inculpatului, in aplicarea dispozitiilor art. 313 din Legea nr.95/2006 , cererea sa este intemeiata.
        Dar, intrucat inculpatul a fost beneficiarul contractului de asigurare nr. 001615365 incheiat cu SC RCA __.. Bucuresti, in baza acestui contract, asiguratorul este cel care acorda despagubirile.
        In consecinta, in baza art.49 din Legea nr. 136/1995, asiguratorul va fi obligat la plata despagubirilor catre Spitalul Onesti.
        Si conducatorul celuilalt autoturism implicat in accident , __.., s-a constituit parte civila cu suma de 8000 lei, reprezentand contravaloarea autoturismului cu nr. de inmatriculare __..
        Actiunea civila in cadrul dreptului procesual penal , este, din punct de vedere substantial, mijlocul de drept prin care se urmareste in fata instantelor judecatoresti , repararea prejudiciului suferit prin savarsirea infractiunii, instanta de judecata avand obligatia de a asculta persoana care a suferit o vatamare prin infractiune.
        Pentru ca sa se poata fonda actiunea civila , daunele trebuie sa izvorasca in mod necesar si direct din infractiunea savarsita, art. 1086 Cod civil impunand aceasta conditie.
        Teoria cauzalitatii isi are sursa in chiar dispozitiile art. 998 si 999 Cod civil. Aceste texte declara ca omul este responsabil de prejudiciul cauzat prin fapta sa .
        Or, in cauza, inculpatul a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa in dauna numitului ___..
        In raport de sesizarea instantei, calitatea de parte vatamata o are fiica inculpatului si a victimei , ___..
        Asadar, instanta retine ca in ceea ce o priveste pe partea civila ___, nu exista legatura de cauzalitate intre fapta de ucidere din culpa si prejudiciul suferit de aceasta parte civila, care are posibilitatea recuperarii pagubei pe cale unei actiuni civile separate.
        In consecinta, constatand ca in cauza nu sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, se va respinge cererea partii civile ___...
        Se va lua act ca nu s-a solicitat onorariu de avocat, iar in baza art. 191 al. 1 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la cheltuieli judiciare catre stat.
        
        Pentru aceste motive,
        In numele legii,
        H O T A R A S T E:
        
        In baza art. 178 al. 1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a, c Cod penal, art. 76 d Cod penal, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, condamna pe inculpatul ___, fiul lui _, nascut la data de _.. in comuna .., judetul Iasi, domiciliat in Moinesti, str. __. studii superioare, pensionar, necunoscut cu antecedente penale, CNP-_.. la o pedeapsa de 1(un)an inchisoare.
        In baza art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 litera a teza aII-a si lit. b Cod penal.
        In baza art. 81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului  pe durata termenului de incercare de 3ani.
        In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        Ia act ca partea vatamata __.. nu s-a constituit parte civila.
        Respinge cererea partii civile ___...
        In baza art. 49 din Legea nr. 136/1995, obliga asiguratorul SC "____.." SA Bucuresti la plata sumei de 870,51 lei actualizata la data executarii catre Spitalul Onesti, reprezentand cheltuieli efectuate cu asistenta medicala a victimei.
        Ia act ca nu s-a solicitat onorariu de avocat.
        In baza art. 191 al. 2 Cod procedura penala, obliga inculpatul la 250 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.
        Pronuntata in sedinta publica, azi 03.03.2010.
        
        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
        
.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010