InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2375 din data de 01.09.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU Dosar nr. 3932/270/2010                                                                 contestatie la
inreg. 10.06.2010                                                                                executare SENTINTA CIVILA NR. 2375
Sedinta publica din data de 01 septembrie 2010
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :
Presedinte  -  Gheorghe Andronache
Grefier    -  Nicoleta - Dalia Vrinceanu

     Pe rol fiind judecarea contestatiei la executare promovata de contestatoarea Unitatea Administrativ Teritoriala __. - prin Primar, judetul Bacau, in contradictoriu cu intimatii Administratia Finantelor Publice Onesti si ___
     La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns partile.
     Procedura de citare legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Instanta, pentru lipsa partilor, dispune lasarea cauzei la sfarsitul sedintei de judecata.
     La reluarea cauzei, la apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta din partea contestatoarei secretarul comunei __, __, lipsa fiind intimatii si aparatorul contestatoarei - avocat __
     Procedura de citare legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Reprezentantul contestatoarei, __., arata ca are delegatie in dosar si solicita amanarea cauzei motivat de faptul ca aparatorul ales, avocat ___, nu se poate prezenta deoarece este plecat la Bacau, fiind aparator intr-un dosar la DNA.
     Instanta a admis cererea si a acordat termen la data de 22.09.2010.
     Dupa acordarea termenului, in timpul sedintei de judecata se prezinta avocat __. pentru contestatoare si solicita reluarea cauzei.
     Instanta admite cererea si dispune reluarea cauzei.
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns avocat ___pentru contestatoare, lipsa intimatii.
     Procedura de citare legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Instanta pune in discutie exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de intimata Administratia Finantelor Publice Onesti.
     Avocat ___. pentru contestatoare, arata ca amenda civila poate fi anulata pe calea contestatiei, invoca dispozitiile art. 5803 al. 3 Cod procedura civila care spun ca: "amenda civila va putea fi anulata, in tot sau in parte, ori redusa, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu sau, dupa caz,  pentru alte motive temeinice, pe cale de contestatie la executare". Executarea a fost pornita de Administratia Finantelor Publice Onesti si considera ca este parte in proces. Pentru aceste considerente solicita respingerea exceptiei.
      Instanta pune in discutie exceptia inadmisibilitatii contestatiei invocata de intimata Administratia Finantelor Publice Onesti.
     Avocat __. pentru contestatoare, solicita respingerea exceptiei, actiunea este intemeiata pe dispozitiile art. 580 Cod procedura civila, actiunea este admisibila.
     Instanta uneste exceptiile cu fondul.
     Avocat __.. pentru contestatoare, depune la dosar o adresa emisa in mai 2010 de contestatoare catre intimatul __.. prin care i se comunica sa se prezinte pentru punerea in posesie, acesta ii raspunde ca nu are timp sa se prezinte cand doreste primaria. Mai depune, in xerocopii: adresa emisa de intimatul __. catre Primaria __. din data de 10.05.2010, adresele contestatoarei nr. 1863/17.03.2010 catre Comisia judeteana de aplicare a Legilor fondului funciar Bacau, nr. 1832/17.03.2010 catre _.., nr. 1487/01.03.2010 catre Administratia Finantelor Publice Onesti si nr. 5832/15.07.2010 catre __.. Precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
     Nemaifiind cereri noi de formulat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Avocat __ pentru contestatoare, solicita admiterea contestatiei la executare, Comisia locala de pe langa Primaria __a fost obligata sa intocmeasca documentatia. Conform sentintei din anul 2000, si-a indeplinit obligatia. Solicita anularea amenzii, __. este mostenitor, Primaria initial a dat un titlu, el a vrut sa i se dea un titlu numai pe numele sau. Titlul lui __. a fost revocat si pamantul a fost dat prin H.C.L. lui _.. Solicita anularea in totalitate a amenzii, fara cheltuieli de judecata. Referitor la daunele interese solicitate de __.., acesta poate sa ceara pe cale separata, primaria a fost obligata sa intocmeasca documentatia in cadrul obligatiei de a face, trebuiau cerute la vremea respectiva, in cadrul contestatiei la executare nu poate cere daune interese.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
     I N S T A N T A
     Deliberand,
     
     Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca  Unitatea Administrativ Teritoriala __ judetul __a formulat, in contradictoriu cu intimatii Administratia Finantelor Publice Onesti si _., contestatie la executare, solicitand anularea amenzii civile de 20 lei/zi de intarziere, stabilita prin sentinta civila nr. 413/03.02.2010 a Judecatoriei Onesti.
     In motivarea contestatiei se arata ca a fost indeplinita de catre Comisia locala de aplicare a Legii nr. 18/1991 din comuna __, judetul Bacau obligatia stabilita prin sentinta civila precizata anterior si, mai mult, comisia locala  a insistat pe langa numita __. pentru a o convinge sa renunte la suprafata de 0,77 ha teren din T.P. nr. 82958/29.10.1997 in favoarea nepotului ei, __. si pe langa Comisia Judeteana in sensul de a urgenta validarea acestei suprafete pentru intimatul __..
     Contestatia este intemeiata pe dispozitiile art.5801 pct.3 Cod procedura civila.
     Administratia Finantelor Publice Onesti a formulat intampinare, invocand lipsa calitatii procesuale pasive si exceptia inadmisibilitatii contestatiei, iar, pe fond, respingerea acesteia ca neintemeiata.
     Intimatul __.. a solicitat instantei sa fie obligata Comisia Locala de aplicare a Legii 18/1991 din cadrul __.., judetul Bacau la plata, in favoarea statului, a amenzii civile stabilite prin sentinta civila nr. 413/03.02. 2010 a Judecatoriei Onesti, deoarece nu si-a respectat obligatia. A mai solicitat intimatul si daune - interese.
     Mai arata intimatul __ ca a refuzat sa semneze procesul verbal de punere in posesie, fara sa fie pus in posesie efectiv si sa cunoasca la fata locului zona de amplasament.
     In consecinta, intimatul a solicitat respingerea contestatiei la executare, ca neintemeiata.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri, din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Prin sentinta civila nr. 2678/21.06.2000, pronuntata in dosarul nr. 2039/ 2000 al Judecatoriei Onesti, s-a admis actiunea formulata de intimatul __, in contradictoriu cu Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Bacau si Comisia Locala de aplicare a Legii 18/ 1991 de pe langa Primaria __.., judetul Bacau si a fost obligata Comisia Locala __ sa intocmeasca documentatia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren de 0,77 ha, situata pe raza comunei __.., intimatului __, in calitate de mostenitor al defunctului  ___
     Prin sentinta civila nr. 413/03.02.2010 a Judecatoriei Onesti, pronuntata in dosarul nr. 594/270/2010, s-a admis cererea formulata de __.. impotriva Comisiei Locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 de pe langa Primaria comunei __ si a fost obligata Comisia Locala __, in conformitate cu dispozitiile art. 5803 alin.1 din Codul de procedura civila, la amenda civila in favoarea statului, in cuantum de 20 lei pe zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in sentinta civila nr. 2678/21.06.2000 a Judecatoriei Onesti. Urmare a dispozitiilor cuprinse in sentinta civila nr. 413/03.02.2010 a Judecatoriei Onesti, Comisia Locala _. a intocmit documentatia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 0,77 ha privind pe intimatul __ si a inaintat-o Comisiei Judetene Bacau, conform adresei nr. 1477/01.03.2010. Aceasta, prin Hotararea nr.14136/26.04.2010 a validat propunerea facuta  de Comisia Locala __ a revocat titlul de proprietate nr. 82958/29.10.1997, autor __. cu mostenitor __.. si a hotarat inscrierea in anexa nr. 3 pozitie noua a defunctului __., mostenitor __., cu suprafata de 0,77 ha.
     Prin adresa nr. 3006/03.05.2010, Unitatea Administrativ Teritoriala __ a comunicat intimatului __. cele hotarate de Comisia Judeteana Bacau, invitandu-l pe acesta la Comisia Locala ___.pentru intocmirea titlului de proprietate si pentru a semna procesul verbal de punere in posesie.
     Intimatul Mircea Ion comunica Primariei __. Comisia de aplicare a legilor fondului funciar, in data de 10.05.2010, ca o sa dea curs invitatiei la o data stabilita de comun acord, prin telefon, cu ing. Dumitru Fanica, pentru a putea fi gasiti la sediul Primariei, adresa inregistrata la contestatoare in data de 12.05.2010.
     In conformitate cu art.5803 al.2 din Codul de procedura civila, daca in termen de 6 luni debitorul nu va executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, la cererea creditorului, instanta care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de intarziere in favoarea statului, va fixa suma datorata statului cu acest titlu, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neindeplinirea obligatiei prevazute            de alin.1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese.
     Potrivit art. 5803 al.3 din Codul de procedura civila, amenda civila va putea fi anulata, in tot sau in parte, ori redusa, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu sau, dupa caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestatie la executare.
     In raport de considerentele expuse si constatand indeplinirea de catre Comisia Locala __. in termenul prevazut de art. 5803 al.2 din Codul de procedura civila, a obligatiei stabilite in sarcina acesteia prin sentinta civila nr. 2678/21.06.2000 a Judecatoriei Onesti, instanta va admite contestatia la executare formulata de Unitatea Administrativ Teritoriala _.. judetul __.., in contradictoriu cu intimatul __
     Intrucat Administratia Finantelor Publice _ in prezenta cauza, nu are calitate procesuala pasiva, executorul fiscal doar pune in aplicare un titlu executoriu, seva admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei Administratia Finantelor Publice __
     Exceptia inadmisibilitatii contestatiei la executare va fi respinsa, avand in vedere dispozitiile art. 5803 al.3 din Codul de procedura civila.
     In baza art. 5803 al.2 din Codul de procedura civila, se va respinge cererea intimatului privind obligarea contestatoarei la plata unei sume de bani in favoarea statului, cu titlu de amenda civila si la daune-interese.
     Se va anula amenda civila aplicata Comisiei Locale _..de aplicare a Legii nr. 18/1991 - din cadrul Unitatii Administrativ Teritoriale _.. judetul Bacau - , prin sentinta civila nr. 413/03.02.2010 a Judecatoriei Onesti.
     Se va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
     
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T E :
     
     Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei Administratia Finantelor Publice _. cu sediul in __.
     Respinge exceptia inadmisibilitatii contestatiei la executare, formulata de aceeasi intimata.
     Admite contestatia la executare formulata de Unitatea Administrativ Teritoriala _.., in contradictoriu cu intimatul _, domiciliat in municipiul _.
     Respinge, pentru lipsa calitatii procesuale pasive, contestatia la executare formulata in contradictoriu cu intimata Administratia Finantelor Publice __..
     Respinge  cererea intimatului __. privind obligarea contestatoarei la plata unei sume de bani in favoarea statului, cu titlu de amenda civila.
     Respinge cererea aceluiasi intimat privind obligarea contestatoarei la faune-interese.
     Anuleaza amenda civila aplicata Comisiei Locale __de aplicare a Legii nr. 18/1991 - din cadrul Unitatii Administrativ Teritoriale __ judetul Bacau - , prin sentinta civila nr. 413/03.02.2010 a Judecatoriei Onesti.
     Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 01 septembrie 2010.
PRESEDINTE,                                                                            GREFIER,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013