InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2851 din data de 13.10.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL       B A C A U
Dosar nr.6520/270/2007

SENTINTA  CIVILA  NR. 2851

Sedinta publica din data de 13.10.2010

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte   -   Gheorghe Andronache
Grefier     -Mariana  Ghihanis  

La ordine a venit spre solutionare contestatia la executare promovata de contestatoarea ,,,,,. impotriva intimatilor ,,,,,,,,, __.. Bacau si __..
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns   administrator __ asistat de avocat __.., lipsa fiind intimatele.
Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat __ pentru contestatoare depune la dosar ziarul cu care face dovada citarii prin publicitate cu intimata __.
     Instanta pune in discutie cererea de repunere pe rol a cauzei.
     Avocat _.. pentru contestatoare, solicita repunerea cauzei pe rol, deoarece dosarul nr. 6207/2007 al Judecatoriei Onesti a fost solutionat irevocabil.
     Instanta, avand in vedere ca a disparut cauza pentru care a fost suspendat dosarul, prin solutionarea dosarului 6207/2007, dispune repunerea cauzei pe rol. Dispune comunicarea copiei intampinarii de la fila 15-16 dosar contestatoarei prin aparator. Avocat __. pentru contestatoare arata ca a luat la cunostinta continutul acesteia si nu solicita lasarea dosarului peste ordine.
     Instanta pune in discutie exceptiile invocate prin intampinarea de la filele 15-16 dosar, respectiv: exceptia insuficientei timbrarii, exceptia tardivitatii introducerii cererii si exceptia lipsei de interes.
     Avocat __ pentru contestatoare arata ca taxa judiciara de timbru a fost achitata, solicita respingerea exceptiei insuficientei timbrarii actiunii.
     Cu privire la exceptia tardivitatii arata ca s-a invocat necompetenta teritoriala a __. Executarea s-a facut cu incalcarea legii teritoriale. Solicita respingerea exceptiei tardivitatii.
     Cu privire la exceptia lipsei de interes arata ca interesul societatii este determinat de faptul ca din anul 2002 s-a incheiat un contract de vanzare liesing imobiliar care a fost achitat in totalitate, cu obligarea _.." sa se prezinte la Notariat in vederea perfectarii actelor. Solicita respingerea si a acestei exceptii.
     Instanta uneste exceptiile cu fondul si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat __.. pentru contestatoare solicita admiterea contestatiei la executare asa cum a fost formulata. Invoca art. 400 pct. 1 cod procedura civila. B.E.J. si-a depasit competenta teritoriala. Conform art. 404 pct. 1 cod procedura  civila solicita admiterea contestatiei   si anularea formelor de executare. Cu cheltuieli de judecata.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
     I N S T A N T A
        Deliberand,
          Asupra cauzei civile de fata,
     Constata ca _... a formulat in contradictoriu cu intimatii __, __..si __, contestatie la executare impotriva formelor de executare silita din dosarul de executare nr. 460/2006 al B.E.J. "Bindeleu Eugen", solicitand anularea executarii si, nemijlocit, actele de executare efectuate in baza acestei executari, inclusiv a procesului verbal de adjudecare.
     Contestatia a fost legal timbrata, iar in motivare se arata  ca, in baza sentintei civile nr. 245/22.06.2005 a Tribunalului Bacau, intimata-creditoare __ Bacau, a solicitat B.E.J. "_.." executarea silita, impotriva debitoarei __.
     Dupa emiterea publicatiilor de vanzare s-a fixat termen pentru vanzarea la licitatie a unui imobil situat in __.., la data de 6.11.2007.
     La acea data, contestatoarea a prezentat executorului judecatoresc acte din care rezulta ca aceasta societate a dobandit un drept de proprietate asupra acestui imobil, in baza contractului de leasing imobiliar cu clauza irevocabila, prin care ___, a vandut contestatoarei acel imobil, insa executorul judecatoresc a trecut la vanzarea  la licitatie a imobilului in data de 6.11.2007, cand s-a incheiat si procesul verbal de adjudecare.
     Executarea silita, se continua in motivare, este lovita de nulitate, fiind efectuata cu incalcarea dispozitiilor legale imperative privind competenta executorului judecatoresc, stabilirea valorii imobilului si ignorarea faptului ca asupra imobilului, contestatoarea a dobandit un drept real de proprietate.
     A mai solicitat contestatoarea si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare.
     Intimata __. Bacau, a formulat intampinare, invocand exceptiile  insuficientei timbrari a contestatiei, tardivitatii introducerii contestatiei si a lipsei de interes.
     Pe fondul cauzei, intimata  a solicitat respingerea contestatiei, ca netimbrata, avand in vedere ca imobilul respectiv a fost scos la vanzare prin licitatie publica de mai multe ori, in cadrul executarii silite, iar executorul judecatoresc insotit de reprezentantul intimatei-creditoare si martori, s-au deplasat la sediul contestatoarei, insa aceasta nu a putut prezenta nici un inscris cu care sa faca dovada dreptului de proprietate asupra imobilului situat in ___.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri si s-au atasat dosarele nr. 6207/270/2007 al Judecatoriei Onesti, nr. 4703/270/2006 al Judecatoriei Onesti si nr. 6207/270/2007 al Tribunalului Bacau, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     In data de 5.07.2006 intimata __ Bacau,, in calitate de creditoare, a depus la  B.E.J. _.. cerere de executare  silita, privind pe  debitoarea S.C. " __, in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 245/22.06.2005, pronuntata de Tribunalul Bacau in dosar nr. 3812/2005.
     Urmare acestei cereri, executorul judecatoresc a solicitat Judecatoriei Onesti incuviintarea executarii silite a titlului executoriu amintit anterior.
     Prin Incheierea din data de 18.07.2006, pronuntata in dosar nr. 4703/2006 al Judecatoriei Onesti a incuviintat executarea silita.
     In consecinta, executorul judecatoresc a intocmit dosarul de executare silita nr. 460/E/2006 si a emis acte de executare silita impotriva debitoarei S.C. " __
     Privitor la exceptia insuficientei timbrari  a contestatiei la executare:
     Aceasta exceptie urmeaza a fi respinsa avand in vedere  ca s-a timbrat contestatia conform dispozitiilor  legale (filele 6 si 25 dosar).
     Exceptia lipsei de interes in promovarea contestatiei va fi respinsa, contestatorul incercand pe aceasta cale sa-si apere un interes derivand din contractul de leasing imobiliar precizat mai sus.
     Avand in vedere ca s-a formulat contestatia la executare in data de 23.11.2007, instanta va admite exceptia tardivitatii formularii contestatiei pentru actele de executare efectuate pana la data de 6.11.2007, incheiate in dosarul de executare silita nr. 460/E/2006 al B.E.J. "_.".
     Privitor la competenta executorului judecatoresc, rezulta din dosarul cauzei ca, ulterior suspendarii executorului judecatoresc Popa Valentin (B.E.J. "Popa Valentin" cu sediul in Onesti), dosarul de executare silita asupra imobilelor apartinand S.C. " __ a fost preluat de B.E.J. "__..", cu sediul __.., judetul Bacau.
     Contestatoarea a solicitat anularea actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc, inclusiv anularea procesului verbal de adjudecare, sustinand ca are un drept de proprietate asupra imobilului, in baza contractului de Leasing imobiliar.
     Referitor la acest contract, instanta constata urmatoarele:
     Prin sentinta civila nr. 1129/31.03.2010,pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 6207/27072007, in temeiul art. 1077 Cod Civil, a fost admisa actiunea formulata de __  in contradictoriu   S__.., si s-a perfectat vanzarea-cumpararea intervenita intre prima societate, in calitate de cumparator si cea de-a doua societate, in calitate de vanzator, asupra imobilului format din trei camere, construit din caramida, acoperit cu tabla, situat in __ judetul Bacau.
     Sentinta amintita a ramas definitiva si irevocabila la data de 15.06.2010.
     S-a retinut in considerentele sentintei civile nr. 1129/31.03.2010 a  Judecatoriei Onesti ca in baza contractului de leasing  imobiliar cu clauza irevocabila  de vanzare-cumparare nr. 1468/19.04.2009 ca, de la data incheierii contractului, __. a intrat in posesia si folosinta bunului vandut. Desi s-a achitat in totalitate pretul, conducerea vanzatoarei, a refuzat perfectarea contractului in forma autentica.
      Instanta observa in acest context ca, potrivit art. 4 litera c din contractul de leasing, partile au inserat clauza conform careia, la sfarsitul perioadei de leasing imobiliar cu clauza  irevocabila de vanzare, locatarul se obliga  sa incheie cu utilizatorul un contract translativ de proprietate, avand ca obiect bunul preluat in sistem leasing de catre cel din urma.
     Insa, asa cum s-a aratat mai sus, fata de refuzul vanzatoarei de a perfecta contractul in forma autentica, cumparatoarea a formulat actiunea ce a format obiectul dosarului nr. 6207/270/2007 si in care s-a pronuntat sentinta civila nr. 1129/31.03.2010.
     Privitor la procesul verbal de adjudecare a carui anulare se solicita, instanta retine urmatoarele:
     In data de 06.11.2007, executorul judecatoresc a incheiat procesul verbal de vanzare la licitatie, in care s-a consemnat ca bunul mobil scos la vanzare prin licitatie, respectiv o casa din caramida, acoperita cu tabla, situata in orasul _.., judetul Bacau, se va adjudeca in favoarea numitului _., la suma de 8.000 lei, urmand ca in termen legal adjudecatorul  sa achite diferenta de pret.
     In data de 06.11.2007, adjudecatorul a achitat suma de 6.000 lei, iar in data de 07.11.2007 a achitat diferenta de pret de 2.000 lei.
     Potrivit art. 516 din codul de procedura civila, dupa plata integrala a pretului sau a onorarului prev. de art. 515 si dupa expirarea termenului de 15 zile prev. de art. 401 alin. 1 litera a cod procedura civila, executorul, pe baza procesului verbal de licitatie, va intocmi actul de adjudecare.
     Rezulta asadar, ca in termen de 15 zile de la data adjudecarii, orice persoana interesata poate contesta executarea.
     Numai dupa expirarea termenului de contestatie sau daca a fost respinsa contestatia la executare, se va putea intocmi actul de adjudecare pe baza mentiunilor inscrise in procesul verbal de licitatie.
     In data de 23.11.2007, executorul judecatoresc a incheiat proces verbal de adjudecare, ce constituie act de proprietate  si titlu executoriu, conform art. 516 pct. 9 cod procedura civila.
     Fata de cele de mai sus si de dispozitiile art. 399 din codul de procedura civila, constatand ca in cauza nu s-au facut greseli de executare, urmeaza a se respinge contestatia la executare formulata de S.C. ."__.cu sediul in _.. judetul Bacau,  in contradictoriu cu  intimatii S_.., cu sediul in __  judetul Bacau si  B.E.J." _.." , cu sediul in __.., judetul Bacau, privind procesul verbal de adjudecare din data de 23 noiembrie 2007, incheiat in acelasi dosar de executare silita.
     In sedinta de judecata din data de 12.06.2007, contestatoarea, prin aparator, a precizat ca nu mai insista in capatul de cerere privind suspendarea executarii silite.
     Asa fiind, instanta va lua act de aceasta situatie.
     
     
                                                     Pentru aceste motive,
        In numele legii
        H O T A R A S T E :
        
     Respinge exceptia netimbrarii contestatiei la executare.
     Respinge  exceptia lipsei de interes.
     Admite exceptia tardivitatii formularii contestatiei pentru actele de executare efectuate pana la data de 6.11.2007, inclusiv in dosarul nr. 460/2006 al B.E.J. "_..".
     Respinge contestatia la executare formulata de S.C. ."_...cu sediul in __, judetul Bacau,  in contradictoriu cu  intimatii S.C. " __.. Tg.Ocna, cu sediul in __.  judetul Bacau si  B.E.J_.." , cu sediul in __.., judetul Bacau, privind procesul verbal de adjudecare din data de 23 noiembrie 2007, incheiat in acelasi dosar de executare silita.
     Ia act de renuntarea la capatul de cerere privind suspendarea executarii silite.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 13 octombrie 2010.

                  PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013