InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal

(Sentinta civila nr. 1413/2013 din data de 14.12.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA - JUD. BIHOR
SECTIA  PENALA
DOSAR NR. 14999/271/2013 SENTINTA PENALA NR. 1413/2013
Sedinta publica din 1413/2013
Presedinte : ___.
Grefier : ____ Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea este reprezentat de d-na procuror __...
* * * * *
Inregistrarea cauzei s-a facut in conformitate cu dispozitiile art. 304 C. pr. pen.
Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul _____.., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal.
La apelul nominal facut in cauza nu se prezinta nimeni.
Procedura este completa.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata ca fondul cauzei s-a dezbatut in sedinta publica din 27 noiembrie 2013, cand partile prezente au pus concluzii pe fond, care au fost consemnate in incheierea de sedinta din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare si cand s-a amanat pronuntarea cauzei pentru data de 4 decembrie 2013.
J U D E C A T O R I A
                       D E L I B E R A N D :

Constata ca prin rechizitoriul nr.573/P/2013 din 07.08.2013 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, inregistrat la instanta la 13.08.2013, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului _.. sub acuzatia comiterii infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal.
In esenta, prin actul de sesizare s-a retinut in sarcina inculpatului __.__ ca in data de 17.01.2013, in jurul orelor 13.47, a condus autoturismul marca VW Polo, cu nr. de inmatriculare BH-__.., pe aleea deschisa circulatiei publice care face legatura dintre Policlinica "_ si Banca Romaneasca, avand directia de deplasare spre str. Nufarului din mun. Oradea, ocazie cu care, datorita faptului ca nu a acordat prioritate de trecere bicicletei condusa de catre partea vatamata __.. pe pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, situata pe aleea paralela cu str. Nufarului, avand directia de deplasare spre loc. ___ jud. Bihor, a intrat in coliziune cu aceasta, tamponand-o, in urma accidentului de circulatie astfel produs, rezultand ranirea partii vatamate ___, care a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar total de 100 zile de ingrijiri medicale.
In cauza s-a solicitat de catre inculpatul ___ aplicarea procedurii judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei, introdusa prin Legea nr. 202/2010,  procedura reglementata de art.320/1 Cod procedura penala, modificat prin O.U.G. nr. 121/2011. Astfel, inculpatul a recunoscut comiterea faptei,  asa cum a fost descrisa in rechizitoriu si a fost de acord ca judecarea cauzei  sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, probe pe care le cunoaste si pe care si le insuseste.
Fata de probatoriul administrat in cursul urmaririi penale, instanta, vazand ca fapta pentru care inculpatului __.. a fost trimis in judecata este stabilita, respectiv ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat, apreciaza ca procedura speciala a recunoasterii vinovatiei, prev. de art.320/1 Cod procedura penala, este aplicabila in cauza.
Examinand probele din dosarul de urmarire penala, cunoscute si insusite de inculpat,  instanta retine in fapt urmatoarele:
In data de 17.01.2013, in jurul orelor 13,47, in timp ce inculpatul ._. conducea autoturismul marca VW Polo, cu nr. de inmatriculare BH-__.. pe aleea deschisa circulatiei publice care face legatura dintre Policlinica "Pelican" si Banca Romaneasca, avand directia de deplasare spre str. Nufarului din mun. Oradea, datorita faptului ca nu a acordat prioritate de trecere bicicletei, inscriptionata "Peugeot", condusa de catre partea vatamata June Ioan pe pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, situata pe aleea paralela cu str. Nufarului, avand directia de deplasare spre loc. __, jud. Bihor, a intrat in coliziune cu  aceasta, tamponand-o.
In urma accidentului de circulatie astfel produs, a rezultat ranirea partii vatamate __.. care, potrivit certificatului medico-legal nr. _ din  data de 05.02.2013 al S.J.M.L. Bihor, completat cu certificatul medico-legal nr. _ din  data de 04.06.2013 al S.J.M.L. Bihor, a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar total de 100 zile de ingrijiri medicale.
Din procesul verbal de cercetare la fata locului  s-a retinut faptul ca sectorul de drum pe care s-a produs accidentul prezinta urmatoarele caracteristici: "aleea din fata imobilului cu nr. 61 de pe str. Nufarului, deschisa circulatiei publice; pista pentru biciclete avand latimea de 1,00 m; pe timp de zi; carosabil uscat; partea carosabila acoperita cu asfalt".
Fiind audiat in calitate parte vatamata, numitul June Ioan a declarat faptul ca "in dupa amiaza zile de 17.01.2013, in jurul orelor 14.00, ma deplasam pe  bicicleta pe o alee pe care este situata restaurantul "Mc Donalds" si Banca Romaneasca de pe str. Nufarului din Oradea. Doresc sa precizez faptul ca pe aleea pe care eu ma deplasam cu bicicleta este trasata o pista pentru biciclisti, iar cand am ajuns in apropierea filialei Banca Romaneasca am fost surprins si accidentat de un autoturism care a iesit dintre blocuri din partea mea dreapta_Nu retin alte aspecte cu privire la imprejurarile concrete in care s-a produs accidentul, deoarece dupa impact mi-am pierdut cunostinta.
In urma accidentului am suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 100 zile ingrijiri mediale, motiv pentru care ma constitui parte civila in proces fata de conducatorul auto care m-a accidentat, inculpatul ___, cu o suma pe care o voi stabili ulterior pe parcursul procesului penal".
Potrivit adresei nr. 11228/06.06.2013 a Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, s-a constatat faptul ca aceasta unitate s-a constituit parte civila fata de inculpatul __.. cu suma de 7.545,63 lei, reprezentand contravaloarea ingrijirilor medicale acordate partii vatamate June Ioan, precum si dobanzi si penalitati de intarziere.
Din Buletinele de Analiza Toxicologica nr. 85 din 18.01.2013 respectiv 86 din 18.01.2013, a rezultat faptul ca atat inculpatul ___.. cat si partea vatamata __ au avut 0, 00 g 0/00 alcool pur in sange.
Martorul ocular _.. a declarat ca in dupa amiaza zilei de 17.01.2012, in jurul orelor 13.30-14.00, se deplasa in calitate de pasager cu tramvaiul 3N, avand directia de inaintare dinspre str. D. __ spre str. Nufarului din Oradea si ca, la un moment dat, in timp ce se uita pe geamul tramvaiului a observat cand un autoturism marca VW Polo de culoare inchisa a carui numar nu si-l mai aminteste, care circula pe aleea situata dinspre Policlinica Pelican spre Banca Romaneasca, situate ambele pe str. Nufarului, a tamponat din lateral o persoana de sex masculin care se deplasa pe o bicicleta, din directia restaurantului "Mc Donalds" catre Banca Romaneasca. Martorul a mai precizat ca biciclistul se deplasa in mod cert, in momentul impactului, pe pista pentru biciclisti trasata pe aleea paralela cu linia de tramvai si a vazut  ca, dupa impact, biciclistul s-a dezechilibrat si a cazut cu bicicleta inspre partea sa stanga catre liniile de tramvai.  A mai sustinut martorul ca autoturismul implicat in accident nu s-a deplasat pe aleea respectiva cu viteza mare, iar biciclistul care circula pe pista pentru biciclete a venit din partea stanga a directiei de inaintare a autoturismului.
De precizat ca, potrivit procesului verbal de predare - primire din data de 05.06.2013, organele de politie au ridicat de la Banca Romaneasca - Sucursala Oradea un numar de 2 DVD-uri pe care sunt salvate imagini surprinse la data de 17.01.2013, intre orele 13,50 - 14,00, de camerele de supraveghere montate la fostul sediu al bancii susmentionate situat in mun. Oradea, str. Nufarului, nr. 59, bl. C59, jud. Bihor.
Conform procesului verbal din data de 06.06.2013, in urma vizionarii imaginilor susmentionate, s-a constatat faptul ca la data de 17.01.2013, in jurul orelor 13,47, camerele de supraveghere au surprins momentul impactului dintre autoturismul marca VW Polo, cu nr. de inmatriculare BH-____, condus de catre inculpatul __.. si bicicleta inscriptionata "Peugeot", condusa de catre partea vatamata __..
 Inculpatul __. a declarat in cursul urmaririi penale, in prezenta aparatorului ales, ca: "in data de 17.01.2013 in jurul orelor 13.45, ma deplasam cu autoturismul proprietate personala marca VW Polo cu nr. de inmatriculare BH-___ pe care il conduceam pe aleea care face legatura intre Policlinica Pelican si Banca Romaneasca de pe str. Nufarului din Oradea, iar cand am ajuns in coltul cladirii unde functiona la momentul respectiv filiala Bancii Comerciale, unde aceasta alee se intersecteaza cu o alta alee care este paralela cu linii de tramvai de pe str. Nufarului, m-am asigurat din partea mea dreapta pentru a vedea daca nu se apropie de intersectia respectiva vreun vehicul, pieton, iar cand am intentionat sa ma asigur din partea mea stanga, am accidentat cu partea din fata a autoturismului, respectiv cu partea centrala a capotei motor, o persoana de sex masculin, care circula cu bicicleta pe pista pentru biciclisti trasata pe aleea care face legatura intre restaurantul "Mc Donalds" si blocurile aflate inspre P-ta Agroalimentara "Nufarul" din Oradea.
In urma impactului dintre autoturism si bicicleta, partea vatamata June Ioan s-a dezechilibrat a cazut de pe bicicleta lovindu-se cu soldul de aleea pe care se deplasa. Dupa impact am oprit autoturismul, m-am deplasat de urgenta la victima, am incercat sa-i acord primul ajutor medical, dar intre timp la fata locului a ajuns un pieton care mi-a zis ca este student la facultatea de medicina si care, dupa ce i-a acordat primul ajutor, a anuntat prin apelul de urgenta 112 organele de politie si salvarea care in scut timp au ajuns la fata locului.
Doresc sa precizeze in continuarea declaratiei mele faptul ca in momentele premergatoare accidentului eu nu ma deplasam cu viteza aflandu-ma cu autoturismul  in treapta I de viteza, iar vizibilitatea din partea stanga din care s-a deplasat biciclistul mi-a fost obturata de mai multe autovehicule parcate in apropierea pistei pentru biciclisti, si consider ca din acest motiv nu l-am observat din timp pe biciclistul pe care l-am acrosat in timp ce acesta se afla cu bicicleta pe respectiva pista pentru biciclisti.
Doresc sa precizez faptul ca am incercat sa rezolv pe cale amiabila problema ridicata de acest accident sens in care am achitat contravaloarea protezei de sold care i-a fost implantata partii vatamate June Ioan, contravaloarea acesteia fiind de 5.000 lei, dar cu toate acestea partea vatamata nu a dorit sa se impace cu mine, solicitand pentru impacare suma de 6.000 euro".
In fata instantei, inculpatul si-a mentinut in esenta declaratiile initiale, aratand ca  recunoaste invinuirea ce i se aduce, ca regreta savarsirea faptei si ca a achitat partii vatamate o proteza in valoare de 4900 lei .
Starea de fapt mai sus retinuta este sustinuta de urmatoarele mijloace de proba, cunoscute si insusite de inculpat: proces-verbal de consemnare a actelor premergatoare, f. 3 dosar up; proces verbal de C.F.L., schita locului faptei si plansa foto, f. 4-13 dosar up;  proces verbal de efectuare a inspectie tehnice, f. 14-15 dosar up; plangere parte vatamata __, f. 61 dosar up; declaratie parte vatamata _., f. 23 dosar up; certificat medico-legal nr. nr. _ din  data de 05.02.2013 al S.J.M.L. Bihor, f. 25-26 dosar up; certificat medico-legal nr. nr. ..din  data de 04.06.2013 al S.J.M.L. Bihor, f. 24 dosar up; rezultat alcool-test invinuit _.., f. 16 dosar up; buletin de analiza toxicologica invinuit _, f. 19 dosar up; proces verbal de prelevare si buletin de examinare clinica invinuit _., f. 17, f. 18 dosar up; buletin de analiza toxicologica parte vatamata __, f. 20 dosar up; proces verbal de prelevare si buletin de examinare clinica parte vatamata __., f. 21, f. 22 dosar up; proces verbal de predare - primire din data de 05.06.2013, f. 42-45 dosar up; proces verbal din data de 06.06.2013, f. 40-41 dosar up; declaratii martor asistent __, f. 38, f. 39 dosar up; declaratii martor ocular _., f. 33, f. 34-35, f. 36-37 dosar up; adresa nr. 11228/06.06.2013 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, f. 47-50 dosar up; declaratii invinuit __., f. 27, f. 29-30, f. 31-32 dosar up.
In drept, fapta inculpatului __, care, la data de 17.01.2013, in jurul orelor 13,47, a condus autoturismul marca VW Polo, cu nr. de inmatriculare BH-_., pe aleea deschisa circulatiei publice care face legatura dintre Policlinica "Pelican" si Banca Romaneasca, avand directia de deplasare spre str. Nufarului din mun. Oradea, ocazie cu care, datorita faptului ca nu a acordat prioritate de trecere bicicletei, inscriptionata "Peugeot", condusa de catre partea vatamata __ pe pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, situata pe aleea paralela cu str. Nufarului, avand directia de deplasare spre loc. Sinmartin, jud. Bihor, a intrat in coliziune cu aceasta, tamponand-o, in urma accidentului de circulatie astfel produs rezultand ranirea partii vatamate __, care a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar total de 100 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa,  prev. si ped. de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal.
Astfel, inculpatul a incalcat prevederile art. 135 lit. g) din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, potrivit carora conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare.
 Din probele administrate in cauza, rezulta faptul ca inculpatul __ a nesocotit obligatiile ce-i reveneau potrivit dispozitiilor legale amintite, astfel ca si-a asumat riscul producerii accidentului de circulatie, care in conditiile date era previzibil.
Constatand vinovatia inculpatului ___..,  instanta, in baza art. 184 alin. 2 si 4  Cod penal, cu aplic. art. 320/1 alin. 7  Cod procedura penala, il va condamna pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, la o pedeapsa de 5 (cinci) luni  inchisoare.
In baza art. 71 alin. 2  Cod penal, instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si lit.b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
La individualizarea pedepsei aplicata inculpatului __..instanta a avut in vedere fapta comisa de inculpat si pericolul social al acesteia, imprejurarile in care a fost comisa, accidentul producandu-se din culpa exclusiva a inculpatului intr-o  zona in care exista o pista pentru biciclisti si unde atentia conducatorilor auto trebuie sa fie maxima, urmarile produse in urma accidentului, respectiv 100 zile de ingrijiri medicale pentru victima accidentului, iar pe de alta parte s-a tinut seama de faptul ca inculpatul este fara antecedente penale, a colaborat cu organele judiciare, a suportat in masura posibilitatilor sale financiare o parte din cheltuielile victimei accidentului, si-a exprimat dorinta de a-i fi aplicata procedura speciala prev. de art.320/1 Cod procedura penala, limitele de pedeapsa fiind reduse astfel cu o treime, fiind aplicata pedeapsa inchisorii intr-un cuantum corespunzator pericolului social concret al faptei, cuantum apreciat ca suficient pentru atingerea scopului prevazut de art. 52 Cod penal.
Apreciind ca nu se impune privarea de libertate a inculpatului ____ aflat la primul contact cu legea penala, cu posibilitati reale de indreptare si reintegrare sociala, pedeapsa in sine fiind un avertisment pentru el, instanta, in baza art.81 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii, pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni,  stabilit conform art.82  Cod penal.
In baza art. 359 Cod procedura penala instanta va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare. 
Cu privire la latura civila a cauzei, instanta constata ca in cursul urmaririi penale partea vatamata ____  s-a constituit  parte civila fata de inculpatul   __.. cu o suma pe care a aratat ca o va preciza pe parcursul procesului penal.
In fata instantei, partea vatamata  ___  a aratat ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 9.330 lei despagubiri materiale, din care 3.300 lei cheltuieli cu supraalimentatia pe perioada spitalizarii, 250 lei c/v haine distruse, 1.980 lei cheltuieli de transport familie parte civila, 1.500 lei cheltuieli cu medicamente, articole medicale, tratamente, 2.000 lei alte cheltuieli de transport la medic, schimbare pansamente, etc., 300 lei c/v bicicleta distrusa in accident  si cu  suma de 100.000  euro daunele morale (filele 35-37 dosar inst.), precizand ca se constituie parte civila si cu  cheltuielile pe care  le va mai avea pe parcursul derularii procesului, avand in vedere ca are in continuare grave probleme de sanatate.
Prin adresa nr. 18.299/23.09.2013, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea s-a constituit parte civila cu suma totala de 8.048,43 lei, reprezentand c/v ingrijiri medicale in  perioada 07.01.2013-05.02.2013, precum  si dobanzi de intarziere si penalitati de intarziere calculate pentru plata cu intarziere a creantei bugetare, la care s-a atasat decontul de cheltuieli si calculul majorarilor de intarziere. A precizat ca solicita obligarea inculpatului la plata dobanzilor de intarziere si a majorarilor de intarziere calculate de la data constituiri de parte civila 23.10.2013 pana la data platii efective.
Ulterior Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea si-a precizat pretentiile civile, prin adresa 22409/19.11.2013, solicitand suma totala de  12.038,24 lei, reprezentand c/v ingrijiri medicale acordate pacientului ___. pentru  perioada 07.01.2013-05.02.2013 si pentru perioada 17.04.-29.04.2013, precum  si dobanzi de intarziere si penalitati de intarziere calculate pentru plata cu intarziere a creantei bugetare, la care s-a atasat decontul de cheltuieli si calculul majorarilor de intarziere. A precizat ca solicita obligarea inculpatului la plata dobanzilor de intarziere si a majorarilor de intarziere calculate de la data constituiri de parte civila, 25.11.2013 pana la data platii efective.
In aprecierea instantei, este incontestabil ca in urma accidentului de circulatie a carui victima a fost partea civila  ___, aceasta   a suferit din punct de vedere fizic si psihic, asa cum rezulta din actele medicale de la dosar si din declaratia martorului  __. Suferinta psihica nu poate fi cuantificata la modul absolut in sume de  bani dar este aproape unanim acceptat ca in astfel de situatii despagubirile morale  concretizate in acordarea  unor sume de bani sunt de natura sa acopere intr-o oarecare masura prejudiciul moral suferit  de victima accidentului de circulatie. De altfel, potrivit art. 14 alin. 5 Cod procedura penala, actiunea civila poate avea ca obiect si tragerea la raspundere civila pentru repararea daunelor morale, potrivit legii civile.
Astfel, potrivit art. 1357 C.civ.,  cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.
In speta, accidentul de circulatie s-a produs datorita lipsei de prudenta si neglijentei in conducerea  autoturismului VW Polo pe drumurile publice de catre inculpatul  ___.
Legea civila nu distinge sub aspectul naturii prejudiciului, prin urmare trebuie admis ca o reparare integrala a prejudiciului vizeaza atat prejudiciul material cat si cel moral.
In acest sens, instanta apreciaza ca suma de  100.000 lei, acordata cu titlu de daune morale partii civile  __., reprezinta o reparare echitabila a prejudiciului moral incercat de aceasta, concretizat in suferintele fizice si psihice generate de accidentul de circulatie, cu toate consecintele acestuia.
Cu privire la daunele materiale  solicitate conform constituirii de parte civila, instanta constata ca acestea nu au fost dovedite decat in parte. Astfel,  se constata ca fiind dovedite cu inscrisurile de la dosar ( filele 44-59 dosar inst.) coroborat cu declaratia martorului ____. (filele 33-34 dosar inst.) cheltuielile partii civile pe perioada spitalizarii, respectiv cheltuieli cu supraalimentatia, scutece adulti, medicamente, etc. in cuantum de 3.000 lei.
La aceste cheltuieli se mai adauga cheltuieli ulterioare spitalizarii sau independente de spitalizare, cu privire la: consultatie Cabinet Ortotrauma-fila 57 dosar, in suma de 60 lei, cheltuieli radiografie bazin-fila 59 dosar, in suma de 40,00 lei, taxa alcoolemie, in suma de 160 lei-fila 46 dosar, 39 lei-taxa certificat medico-legal, 39 lei-taxa completare certificat medico-legal-filele 38-39 dosar inst., cheltuieli care sunt, de asemenea, dovedite si care insumeaza 338 lei.
Pe de alta parte, instanta apreciaza ca nu sunt dovedite si in consecinta nu va acorda celelalte despagubiri pretinse, reprezentand 250 lei c/v haine distruse, 1980 lei cheltuieli de transport familie parte civila, 1500 lei alte cheltuieli cu medicamente, articole medicale, tratamente, 2000 lei alte cheltuieli de transport la medic, schimbare pansamente, etc., 300 lei c/v bicicleta distrusa in accident. 
Din actele de la dosar rezulta ca autoturismul marca VW Polo, cu nr. de inmatriculare BH-__., condus de catre inculpatul __ a fost asigurat de raspundere civila auto la S.C. C_. ASIG S.A. - Sucursala Oradea-polita de asigurare fila 54 dosar up.
Fata de cele de mai sus, instanta, solutionand latura civila a cauzei, in baza art. 14, 15 si 346  Cod procedura penala raportat la art. 1357 Cod civil, art. 42 al.2 si art. 49-51 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, va obliga inculpatul .. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC _..ASIG S.A. sa plateasca partii civile  __., suma de 3.338 lei  cu titlu de  despagubiri materiale si suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale si va respinge ca nedovedite respectiv ca nejustificate restul despagubirilor materiale si morale solicitate de aceeasi parte civila.
 In baza art. 14 si 346 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, art. 42 al.2 si art. 49-51  din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta va obliga inculpatul _.. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC CARPATICA ASIG S.A. sa plateasca partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea suma de 9.553,61 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru pacientul June Ioan aferente internarilor din 07.01.2013-05.02.2013 si 17.04.2013-29.04.2013, conform decontului depus la dosar-filele 77-79 dosar inst.
Pe de alta parte, in baza art. 14 si 346 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, instanta va obliga inculpatul _. sa plateasca partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea suma de 2.484,62 lei reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente cheltuielilor de spitalizare de 9.553,61 lei pentru pacientul  ___, suma la care se vor mai adauga dobanzile si majorarile de intarziere calculate de la data de 25.11.2013 si pana la data platii efective,  dobanzi si penalitati pe care trebuie sa le suporte doar inculpatul si eventual partea responsabila civilmente, daca este introdusa in cauza, nu si asiguratorul, care nu are nicio culpa in legatura cu plata cu intarziere a acestor cheltuieli de spitalizare de catre inculpat.
Referitor la cheltuielile judiciare, in baza art. 193 alin. 1 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatul __. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC C_..ASIG S.A.  sa plateasca partii civile  June Ioan suma de 4.960 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentand onorariu de avocat justificat cu factura si chitanta de la filele 81-82 dosar inst. iar in baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala va obliga inculpatul __ sa plateasca statului  suma de 1.200 lei cheltuieli judiciare.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
 H O T A R A S T E :

In baza art. 184 alin. 2 si 4  Cod penal, cu aplic. art. 320/1 alin. 7  Cod procedura penala, condamna pe inculpatul  _. fiul lui  __, ns. la 26.10.1992 in  Oradea, jud. Bihor, cetatenie romana, studii medii, student, necasatorit, fara antecedente penale, dom. in  com. ___, jud. Bihor, C.N.P. ___. pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, la o pedeapsa de:
     5 (cinci) luni  inchisoare
In baza art. 71 alin. 2  Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si lit.b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
In baza art.81 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii, pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni,  stabilit conform art.82  Cod penal.
In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului .. asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare. 
-//-//-//-
In baza art. 14, 15 si 346  Cod procedura penala raportat la art. 1357 Cod civil, art. 42 al.2 si art. 49-51 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, obliga inculpatul __.. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC C_.. ASIG S.A. cu sediul social in  Sibiu, Str. __ jud. Sibiu, sa plateasca partii civile  __ dom. in  Oradea,  str. Prof. __ jud. Bihor, suma de 3.338 lei  cu titlu de  despagubiri materiale si suma de 100.000 lei cu titlu de daune morale si respinge ca nedovedite respectiv ca nejustificate restul despagubirilor materiale si morale solicitate de aceeasi parte civila.
 In baza art. 14 si 346 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, art. 42 al.2 si art. 49-51  din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, obliga inculpatul __. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC _. ASIG S.A. sa plateasca partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea suma de 9.553,61 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru pacientul ___.. aferente internarilor din 07.01.2013-05.02.2013 si 17.04.2013-29.04.2013.
In baza art. 14 si 346 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 Cod civil, art.313 din Legea nr. 95/2006, obliga inculpatul __.. sa plateasca partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea suma de 2.484,62 lei reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente cheltuielilor de spitalizare de 9.553,61 lei pentru pacientul  June Ioan, suma la care se vor mai adauga dobanzile si majorarile de intarziere calculate de la data de 25.11.2013 si pana la data platii efective.
In baza art. 193 alin. 1 Cod procedura penala, obliga inculpatul __. alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC CARPATICA ASIG S.A.  sa plateasca partii civile  ___ suma de 4.960 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (onorariu avocat).
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, obliga inculpatul __.. sa plateasca statului  suma de 1.200 lei cheltuieli judiciare.
Cu drept de recurs la  Curtea de Apel Oradea  in 10 zile de la pronuntare cu procurorul, cu partea civila __., cu inculpatul si cu  asiguratorul de raspundere civila si de la comunicare cu partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
Pronuntata in sedinta publica din 04.12.2013.                  Presedinte,      Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011