InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

prestatie tabulara

(Sentinta civila nr. 12144/2013 din data de 04.11.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 12144/2013
Sedinta publica de la 04 Noiembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE:
GREFIER:

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant  si  parat _____.. ., parat ____, parat ___, avand ca obiect prestatie tabulara.
La apelul nominal facut in cauza, in sedinta publica se prezinta reclamantul , personal asistat de  av. ___.., precum si paratii personal.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, invederandu-se instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, dupa care:
Avocatul reclamantului arata ca s-a dezbatut succesiunea. Depune extras de CF.
 Unul din parati arata ca mama lor nu a primit contravaloarea imobilului. Toti paratii nu se opun cererii de chemare in judecata.
Nefiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, in baza art. 244 C.pr.civ., instanta declara cercetarea procesului incheiata si retine cauza in pronuntare.
Avocatul reclamantului solicita admiterea cererii asa cum a fost formulata.
Fara cheltuieli de judecata, avand in vedere pozitia de neopunere a paratilor.  

INSTANTA

Constata ca prin cerere inregistrata pe rolul instantei la data de 15.05.2013, reclamant __.. a solicitat in contradictoriu cu paratii ___.. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare - cumparare pentru cota de ˝ parte din apartamentul nr. 2, situat in Mun. _.. jud Bihor, cuprins in _..-Oradea si _.. , cu nr. topo _.., intabulat de sub _.. precum si sa se dispuna intabularea dreptului de proprietare in cota de 4/2 asupra imobilului inscris de sub B1 in CF ind. _...
In motivarea cererii reclamantul arata ca in calitate de promitent cumparator si numita ___ in calitate de promitenta vanzatoare , in data de .. s-a incheiat contractul de promisiune bilaterala de vanzare cumparare, avand numar de autentificare _ al BNP __.. 
Promisiunea de vanzare cumparare are ca obiect cota de ˝ din imobilul in natura a ap. 2 compus din 2 camere si dependinte, cu terenul aferent de 154 mp, imobil dobandit de promitenta vanzatoare in baza legii nr. 112/1995, in anul 1999.
Pretul promis si acceptat de promitenta vanzatoare in valoare de 60.375 lei a  fost achitata de reclamant  in intregime in momentul autentificarii contractului.
Avand in vedere ca la data de _.2013 a intervenit decesul promitentei vanzatoare, prin notificarea transmisa la data de _...2013, mostenitorii legali, a solicitat demararea demersurilor pentru incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica, in acord cu dispozitiile promisiunii de vanzare cumparare.
Arata ca preluarea in stapanire de fapt a cote de ˝ parte din imobil a avut loc in data de 17.05.2007, data autentificarii promisiunii de vanzare cumparare, reclamantul avand domiciliul permanent la adresa imobilului in cauza si in prezent.
In drept, art. 192 Cod de procedura civila si urm, art. 1073, art. 1077 cod civil vechi.
Reclamantii nu au formulat intampinare, iar prin pozitia retinuta de instanta nu se opun admiterii cererii.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In temeiul inscrisurilor depuse la dosar, respectiv copia ___ Oradea (provenit din conversia de pe hartie a CF nr. _) (fila 11) si contract de promisiune bilaterala de vanzare cumparare (fila ___), instanta costata ca defuncta __. a fost proprietara tabulara a apartamentului nr. 2 situat in Oradea, str. _.. jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, identificat cu nr. topografic _... Acest apartament a fost cumparat in baza legii 112/1995.
In baza promisiunii bilaterale de vanzare cumparare autentificata sub nr. ___.. de BNP __., reclamantul plateste defunctei, antecesoarea paratilor, un pret de 60.375 lei, in schimbul promisiunii acesteia de a vinde ˝ parte din imobilul aratat mai sus. Acest contract a fost notat in CF sub pozitia __..
 Conform certificatului de deces (fila 14) depus la dosar, __. a decedat la data de 16.02.2013 la Oradea.
Din actul depus la dosar (extras CF actualizat) se retine ca in baza actului notarial - succesiune s-a intabulat dreptul de proprietate al paratilor (fii defunctei ..) in cote de cate 1/3 cu titlu de mostenire asupra imobilului ce face obiectul dosarului.
Intrucat acordul dintre reclamant si defuncta ___, concretizat prin promisiunea bilaterala autentificata sub nr. autentificata sub nr. _.. de BNP ___ nu are forma unui act autentic de vanzare-cumparare, conform art. 2 din Titlul X al Legii nr. 247/2005, prin acesta nu s-a transmis proprietatea asupra imobilului mentionat in acel inscris, ci a nascut in patrimoniile partilor un drept de creanta, respectiv o obligatie de a face.
In drept, situatiei de speta ii sunt incidente dispozitiile, art.1073 si art.1077 din Codul civil, art 5 alin (2) din Legea nr. 247/2005, in vigoare la data nasterii raporturilor juridice dintre parti, care prevad:
    ART. 1073
    Creditorul are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei, si in caz contrar are dreptul la dezdaunare.
    ART. 1077
    Nefiind indeplinita obligatia de a face, creditorul poate asemenea sa fie autorizat de a o aduce el la indeplinire, cu cheltuiala debitorului.
Art 5 alin (2) din Titlul X al Legii nr. 247/2005: In situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fara constructii, una dintre parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract."
Instanta constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de aceste texte de lege pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic sunt indeplinite in cauza, pentru urmatoarele considerente:
Prin promisiunea bilaterala autentificata sub nr. autentificata sub nr. __.. de BNP ___., partile s-au inteles cu privire la vanzarea a unei cote de ˝ din imobil, pentru pretul de 60.375 lei. Desi unul din parati a invederat indoiala cu privire la faptul ca defuncta mama sa ar fi primit in realitate suma de bani, nu s-a facut nici o dovada in acest sens, actul juridic incheiat ducand evident la concluzia ca pretul a fost achitat.
 Deoarece acest inscris constituie promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, in caz de neexecutare a obligatiei asumate, raspunderea este contractuala, iar executarea silita in natura a obligatiei de a face se asigura prin actiunea personala avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care tine loc de act de vanzare-cumparare.
Reclamantul si-a indeplinit in integralitate obligatia contractuala asumata, avand in vedere pretul platit, astfel cum este trecut in contract. In ce priveste raspunderea paratilor, acestia avand calitatea de succesori cu titlu universal ai defunctei ___. (raportat la calitatea de fii ai defunctei) sau cu titlu particular (raportat la bunul imobil lasat mostenire), in oricare din situatii, avand calitatea de avanzi-cauza, fiind astfel tinuti sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor din contractul incheiat de antecesorul lor chiar daca nu au incheiat ei personal acel contract de promisiune vanzare, bunul primit cu titlu de mostenire fiind acelasi bun pentru care s-a incheiat promisiunea bilaterala de vanzare cumparare de catre antecesoarea lor.
Pentru considerentele ce preced, instanta va constata ca reclamantul a dobandit ˝ din imobilul identificat cu nr. topografic __ din CF _ Oradea (provenit din conversia de pe hartie a CF nr. _..), in natura reprezentand apartamentul nr. 2 situat in Oradea, str. __ jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, de la antecesoarea paratilor __, paratii ramanand inscrisi in CF cu cote de cate 1/6 din imobil si va dispune intabularea in evidentele cartii funciare a dreptului de proprietate a reclamantului __, asupra imobilului mai sus mentionat, cu titlu de cumparare.
Prezenta hotarare va tine loc de act autentic de vanzare-cumparare, in favoarea reclamantului, pentru imobilul mentionat la alineatul precedent.
Instanta va constata ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea de chemare in judecata, formulata de reclamantul __. cu domiciliul procesual ales la avocat _, str. _. jud Bihor, in contradictoriu cu paratii _.. cu domiciliul in ORADEA, str. __., jud. Bihor, .. cu domiciliul in ORADEA, str. ___ jud. Bihor si  __.. cu domiciliul in com. ___
Constata ca reclamantul a dobandit ˝ din imobilul identificat cu nr. topografic __. Oradea (provenit din conversia de pe hartie a CF nr. _..), in natura reprezentand apartamentul nr. 2 situat in Oradea, str. __.., jud. Bihor cu cota de teren 154 mp, de la antecesoarea paratilor __.., paratii ramanand inscrisi in CF cu cote de cate 1/6 din imobil.
Dispune intabularea in evidentele cartii funciare a dreptului de proprietate a reclamantului ___, asupra imobilului mai sus mentionat, cu titlu de cumparare.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 04.11.2013.

PRESEDINTE, GREFIER,
 __..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013