Slutire. Pierderea unor trei dinti din fata cauzata prin fapta inculpatului. Delimitare intre infractiunea de vatamare corporala grava si infractiunea de vatamare corporala sub aspectul urmarii imediate a infractiunii.
(Sentinta penala nr. 16 din data de 21.01.2010 pronuntata de Judecatoria Orsova)Prin rechizitoriul nr.252/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Orsova a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul O.F.E., pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava prevazuta de art.182 alin.2 cod penal, retinandu-se ca in data de 19/20 aprilie 2009, a lovit-o pe partea vatamata M.N.T., in zona fetei cu un corp dur provocandu-i pierderea a trei dinti din fata, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale, potrivit certificatului medico-legal nr.260/21.04.2009 al Serviciului de Medicina Legala Mehedinti.
Partea vatamata M.N.T., s-a constituit parte civila cu 12.000 lei reprezentand contravaloarea lucrarii dentara necesara repararii dintilor afectati ca urmare a agresiunii invinuitului.
Prin sentinta nr 16/21.01.2010 s-a respins cererea privind schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea prevazuta de art.182 alin.2 Cp in infractiunea prev.de art.180 alin.2 C.penal; in baza art.182 alin.2 C.penal, a fost condamnat inculpatul O.F.E., la 2 ani inchisoare in conditiile art.64 lit.a teza a II-a si b-71 C.p. ; in baza art.81-82 C.penal, a fost suspendata conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani; S-a atras atentia inculpatului asupra art.83 C.penal; in baza art.71 alin.5 C.penal, a fost suspendata executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit.a teza a II-a si b C.p., pe durata termenului de incercare; in baza art.14 rap.la art.346 C.p.p. coroborat cu art.998-999 C.civil, a fost admisa in parte actiunea civila si obligat inculpatul la plata sumei de 7.200 lei catre partea civila, reprezentand contravaloarea lucrarii dentare a celor patru dinti, iar in baza art. 191 alin.1 C.p.p. a fost obligat inculpatul la 390 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei onorariu avocat din oficiu in faza cercetarii judecatoresti.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, Judecatoria Orsova a constatat din ansamblul probatoriului administrat in cauza ca in noaptea de 19/20 aprilie 2009 inculpatul O.F.E., in timp ce se afla in toaleta localului Balcan Trade din comuna Dubova, fara nici un motiv l-a lovit pe partea vatamata M.N.T., cu un corp dur in zona fetei, provocandu-i pierderea a trei dinti din fata si leziuni ce au necesitat 14-15 zile ingrijiri medicale asa cum rezulta din certificatul medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti.
Din certificatul medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009 si necesita pentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale.
Inculpatul a recunoscut ca a lovit-o pe partea vatamata cu pumnul in zona fetei, insa in contextul unei discutii contradictorii cu aceasta si datorita gestului acesteia de a urina pe pantalonii sai, invocand ca, datorita tulburarii puternice a lovit cu pumnul partea vatamata.
Referitor la cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei din infractiunea prev.de art.182 alin.2 Cp in infractiunea prev.de art.180 alin.2 Cp, se apreciaza ca aceasta este neintemeiata, urmand sa fie respinsa, pentru urmatoarele considerente:
Din cuprinsul certificatului medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009 si necesita pentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale.
Pierderea de catre partea vatamata a trei dinti din fata ca urmare a loviturii aplicate de inculpat constituie o "slutire" in sensul art.182 alin.2 C.penal, intrucat creaza o dizarmonie substantiala in fizionomia partii vatamate, reprezentand un prejudiciu estetic insemnat si permanent.
Avulsia celor trei dinti din fata a fost constatata in cauza prin certificatul medico-legal, care nu a fost contestat de inculpat, in cursul urmaririi penale sau in fata instantei, legiuitorul, prin art.182 alin.2 C.penal, intelegand sa protejeze atat dantura sanatoasa cat si cea bolnava a persoanei, atata timp cat este vorba de avulsia dintilor provocata prin lovire nu se mai poate pune problema unei anume stari de sanatate preexistenta.
Apararea inculpatului ca a actionat sub imperiul unei puternice tulburari emotionale, determinata de gestul partii vatamate de a urina pe pantalonii lui, nu poate fi retinuta fiind infirmata de sustinerile partii vatamate care relateaza ca a fost lovita cu pumnul in fata fara nici un motiv de catre inculpat, iar pe de alta parte, circumstanta atenuanta legala a provocarii nu a fost dovedita in cauza cu nici un alt mijloc de proba.
Fapta inculpatului O.F.E., de a o lovi cu pumnul in zona fetei pe partea vatamata M.N.T.,, cauzandu-i pierderea a trei dinti din fata, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava in forma agravata, prevazuta de art.182 alin.2 cod penal.
Fapta exista, constituie infractiune si a fost comisa de inculpat cu vinovatie-intentie directa, inculpatul prevazand rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea faptei, astfel ca acesta va raspunde penal.
Inculpatul se afla la prima incalcare a legii penale, din fisa de cazier rezultand ca nu a mai fost condamnat anterior, pe parcursul cercetarilor a avut o conduita relativ sincera, recunoscand partial savarsirea infractiunii in modalitatea retinuta in actul de sesizare al instantei, recunoscand ca a lovit-o cu pumnul in zona fetei pe partea vatamata M.N.T., considerandu-se ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea in cuantum de 2 ani pentru infractiunea de vatamare coroprala grava, in conditiile art.64 lit.a teza a II-a si b-71 cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, satisface cerintele art.52 cod penal.
Pe de alta parte, tinand seama de circumstantele personale, s-a considerat ca indreptarea si reeducarea inculpatului poate avea loc si fara executarea efectiva a pedepsei, astfel ca fiind indeplinite conditiile prevazute de art.81 cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani, atragandu-i-se, totodata, atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 cod penal, referitoare la revocarea beneficiului suspendarii, in cazul savarsirii, in termenul de incercare, a unei noi infractiuni.
De asemenea, in temeiul art.71 alin.5 cod penal, se va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si b-71 cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Cu privire la latura civila.
Partea vatamata M.N.T., s-a constituit parte civila cu suma de 12.000 lei reprezentand contravaloarea lucrarii dentare ce urmeaza sa o efectueze pentru montarea dintilor afectati ca urmare a agresiunii exercitata de inculpat.
Din cuprinsul certificatului medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata Mirsu Nelu Tibi prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009.
Potrivit art.998 C.civil �Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.", iar conform art.999 C.civil � Omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa."
Textele de lege sus-mentionate instituie principiiile raspunderii civile delictuale, care pentru a fi angajata se cer a fi intrunite cumulativ patru conditii, si anume: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
S-a apreciat ca, in raport de probele administrate si de cele retinute mai sus, sunt intrunite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale, in sensul ca partea vatamata a dovedit existenta prejudiciului, constand in pierderea a trei dinti din fata si mobilitatea unuia, s-a dovedit fapta ilicita a inculpatului constand in lovirea partii vatamate cu pumnul in zona fetei, a vinovatiei inculpatului, sub forma intentiei directe cat si a legaturii de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
In ceea ce priveste cuantumul prejudiciului suferit s-a apreciat ca partea civila M.N.T., este nevoita sa monteze atat dintii pierduti, sa ii extraga pe cei cu mobilitate anormala si sa ii inlocuiasca, costuri care se ridica la suma de 7.200 lei, reprezentand contravaloarea lucrarii dentare a celor patru dinti, asa cum rezulta din inscrisul prezentat de aceasta si atasat la dosar.
Sentinta a ramas definitiva prin respingerea apelului si recursului formulate de inculpat.
Partea vatamata M.N.T., s-a constituit parte civila cu 12.000 lei reprezentand contravaloarea lucrarii dentara necesara repararii dintilor afectati ca urmare a agresiunii invinuitului.
Prin sentinta nr 16/21.01.2010 s-a respins cererea privind schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea prevazuta de art.182 alin.2 Cp in infractiunea prev.de art.180 alin.2 C.penal; in baza art.182 alin.2 C.penal, a fost condamnat inculpatul O.F.E., la 2 ani inchisoare in conditiile art.64 lit.a teza a II-a si b-71 C.p. ; in baza art.81-82 C.penal, a fost suspendata conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani; S-a atras atentia inculpatului asupra art.83 C.penal; in baza art.71 alin.5 C.penal, a fost suspendata executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit.a teza a II-a si b C.p., pe durata termenului de incercare; in baza art.14 rap.la art.346 C.p.p. coroborat cu art.998-999 C.civil, a fost admisa in parte actiunea civila si obligat inculpatul la plata sumei de 7.200 lei catre partea civila, reprezentand contravaloarea lucrarii dentare a celor patru dinti, iar in baza art. 191 alin.1 C.p.p. a fost obligat inculpatul la 390 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei onorariu avocat din oficiu in faza cercetarii judecatoresti.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, Judecatoria Orsova a constatat din ansamblul probatoriului administrat in cauza ca in noaptea de 19/20 aprilie 2009 inculpatul O.F.E., in timp ce se afla in toaleta localului Balcan Trade din comuna Dubova, fara nici un motiv l-a lovit pe partea vatamata M.N.T., cu un corp dur in zona fetei, provocandu-i pierderea a trei dinti din fata si leziuni ce au necesitat 14-15 zile ingrijiri medicale asa cum rezulta din certificatul medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti.
Din certificatul medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009 si necesita pentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale.
Inculpatul a recunoscut ca a lovit-o pe partea vatamata cu pumnul in zona fetei, insa in contextul unei discutii contradictorii cu aceasta si datorita gestului acesteia de a urina pe pantalonii sai, invocand ca, datorita tulburarii puternice a lovit cu pumnul partea vatamata.
Referitor la cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei din infractiunea prev.de art.182 alin.2 Cp in infractiunea prev.de art.180 alin.2 Cp, se apreciaza ca aceasta este neintemeiata, urmand sa fie respinsa, pentru urmatoarele considerente:
Din cuprinsul certificatului medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009 si necesita pentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale.
Pierderea de catre partea vatamata a trei dinti din fata ca urmare a loviturii aplicate de inculpat constituie o "slutire" in sensul art.182 alin.2 C.penal, intrucat creaza o dizarmonie substantiala in fizionomia partii vatamate, reprezentand un prejudiciu estetic insemnat si permanent.
Avulsia celor trei dinti din fata a fost constatata in cauza prin certificatul medico-legal, care nu a fost contestat de inculpat, in cursul urmaririi penale sau in fata instantei, legiuitorul, prin art.182 alin.2 C.penal, intelegand sa protejeze atat dantura sanatoasa cat si cea bolnava a persoanei, atata timp cat este vorba de avulsia dintilor provocata prin lovire nu se mai poate pune problema unei anume stari de sanatate preexistenta.
Apararea inculpatului ca a actionat sub imperiul unei puternice tulburari emotionale, determinata de gestul partii vatamate de a urina pe pantalonii lui, nu poate fi retinuta fiind infirmata de sustinerile partii vatamate care relateaza ca a fost lovita cu pumnul in fata fara nici un motiv de catre inculpat, iar pe de alta parte, circumstanta atenuanta legala a provocarii nu a fost dovedita in cauza cu nici un alt mijloc de proba.
Fapta inculpatului O.F.E., de a o lovi cu pumnul in zona fetei pe partea vatamata M.N.T.,, cauzandu-i pierderea a trei dinti din fata, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava in forma agravata, prevazuta de art.182 alin.2 cod penal.
Fapta exista, constituie infractiune si a fost comisa de inculpat cu vinovatie-intentie directa, inculpatul prevazand rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea faptei, astfel ca acesta va raspunde penal.
Inculpatul se afla la prima incalcare a legii penale, din fisa de cazier rezultand ca nu a mai fost condamnat anterior, pe parcursul cercetarilor a avut o conduita relativ sincera, recunoscand partial savarsirea infractiunii in modalitatea retinuta in actul de sesizare al instantei, recunoscand ca a lovit-o cu pumnul in zona fetei pe partea vatamata M.N.T., considerandu-se ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea in cuantum de 2 ani pentru infractiunea de vatamare coroprala grava, in conditiile art.64 lit.a teza a II-a si b-71 cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, satisface cerintele art.52 cod penal.
Pe de alta parte, tinand seama de circumstantele personale, s-a considerat ca indreptarea si reeducarea inculpatului poate avea loc si fara executarea efectiva a pedepsei, astfel ca fiind indeplinite conditiile prevazute de art.81 cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani, atragandu-i-se, totodata, atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 cod penal, referitoare la revocarea beneficiului suspendarii, in cazul savarsirii, in termenul de incercare, a unei noi infractiuni.
De asemenea, in temeiul art.71 alin.5 cod penal, se va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si b-71 cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Cu privire la latura civila.
Partea vatamata M.N.T., s-a constituit parte civila cu suma de 12.000 lei reprezentand contravaloarea lucrarii dentare ce urmeaza sa o efectueze pentru montarea dintilor afectati ca urmare a agresiunii exercitata de inculpat.
Din cuprinsul certificatului medico-legal nr. 260 din 21 aprilie 2009 emis de SML Mehedinti reiese ca partea vatamata Mirsu Nelu Tibi prezinta leziuni traumatice, buza superioara escoriatie de 0,5/0,5 cm, buza inferioara echimoza violacee de 3/2 cm, mobilitate anormala dintii 12, 21 si alveola goala la nivelul dintelui 11 fronto-temporal drept, echimoza de 1/1 cm, pomet drept escoriatie discontinua de 2,5/0,2 cm, pavilion auricular drept escoriatie de 1,4/0,2 cm. Se mai concluzioneaza ca in urma examenului stomatologic s-a constatat ca incisivul superior 11 central drept a fost expulzat in totalitate din alveola postraumatic, la nivelul incisivului 21 se observa o mobilitate de grad IV ce necesita extractia, la nivelul incisivului 12 mobilitate de grad I-II ce poate fi reversibila, leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu sau de corpuri dure, ce pot data din 20 aprilie 2009.
Potrivit art.998 C.civil �Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.", iar conform art.999 C.civil � Omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa."
Textele de lege sus-mentionate instituie principiiile raspunderii civile delictuale, care pentru a fi angajata se cer a fi intrunite cumulativ patru conditii, si anume: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
S-a apreciat ca, in raport de probele administrate si de cele retinute mai sus, sunt intrunite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale, in sensul ca partea vatamata a dovedit existenta prejudiciului, constand in pierderea a trei dinti din fata si mobilitatea unuia, s-a dovedit fapta ilicita a inculpatului constand in lovirea partii vatamate cu pumnul in zona fetei, a vinovatiei inculpatului, sub forma intentiei directe cat si a legaturii de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
In ceea ce priveste cuantumul prejudiciului suferit s-a apreciat ca partea civila M.N.T., este nevoita sa monteze atat dintii pierduti, sa ii extraga pe cei cu mobilitate anormala si sa ii inlocuiasca, costuri care se ridica la suma de 7.200 lei, reprezentand contravaloarea lucrarii dentare a celor patru dinti, asa cum rezulta din inscrisul prezentat de aceasta si atasat la dosar.
Sentinta a ramas definitiva prin respingerea apelului si recursului formulate de inculpat.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Loviri si alte vatamari
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila � Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011