InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

art.108 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008

(Sentinta penala nr. 659 din data de 10.12.2010 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

SENTINTA PENALA Nr. 659 din 10 Decembrie 2010 - art.108 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Piatra Neamt nr.xx, inregistrat la aceasta instanta sub nr.xx, s-a pus in miscare actiunea penala si au fost trimisi in judecata inculpatii xx pentru savarsirea, de fiecare din ei, a infractiunilor prev. de art.108 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si de art.110 alin.1 lit. a din legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, totul cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.
Prin actul de sesizare al instantei s-a retinut, in fapt, ca inculpatii xx, la 21 ianuarie 2010 si la 26 ianuarie 2010, pe timp de zi, actionand in baza aceleiasi rezolutii infractionale, s-au deplasat in padurea aflata in proprietatea lui xx, situata in extravilan sat Agarcia,  comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, punct "Gropi", aflata in circumscriptia teritoriala a Ocolului Silvic Vaduri, si, actionand separat, au taiat de pe picior in total 6 arbori de esenta stejar, avand o valoare totala de 652,91 lei, ce nu fusesera marcati in vederea taierii de catre organele silvice, materialul lemnos rezultat in urma taierii arborilor mentionati fiind transportat apoi de catre inculpati la domiciliile lor pentru a fi folosit la incalzirea locuintei.
La retinerea situatiei de fapt expuse au fost avute in  vedere  probele  administrate in  cursul  urmaririi penale, respectiv :                       
- declaratiile inculpatilor xx, ce au recunoscut savarsirea faptelor retinute in sarcina lor prin actul de sesizare al instantei (filele 11 - 16 dosar urmarire penala);
- plangerea si declaratiile partii vatamate xx (filele 10 si 17 - 18 dosar urmarire penala);
- declaratiile martorilor xx (filele 19 - 22 dosar urmarire penala);
- "proces verbal  de conducere la cioate" intocmite de politisti  din cadrul  Postului de Politie Alexandru cel Bun - I.P.J. Neamt la 29 ianuarie 2010 (fila 11 dosar urmarire penala);
- "fisa de calcul a valorii pagubelor produse prin infractiuni silvice" nr.1 din 02 februarie 2010 intocmita de catre Directia Silvica Piatra Neamt - Ocolul Silvic Vaduri (fila 23 dosar urmarire penala);
- adresa nr.446/08 februarie 2010 a Directiei Silvice Piatra Neamt - Ocolul Silvic Vaduri privind cuantumul valoric al prejudiciului cauzat prin infractiunile savarsite de catre inculpatii xx in ianuarie 2010 (exprimat in raport de pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior);
- adeverinta nr.982/05 februarie 2010 emisa de Primaria comunei Alexandru cel Bun, judetul Neamt, privind suprafetele de teren cu care figureaza inscris xx in Registrul Agricol al comunei (fila 25 dosar urmarire penala);
Au fost citati la judecarea cauzei partea vatamata xx si inculpatii xx.
In sedinta publica din 26 noiembrie 2010 partea vatamata xx a precizat ca inculpatii xx i-au achitat in cursul urmaririi penale contravaloarea arborilor sustrasi de pe terenul sau in ianuarie 2010 si ca nu mai are pretentii de natura civila de la acestia.
In sedinta publica din 26 noiembrie 2010, dupa ce li s-au adus la cunostinta faptele pentru care s-a dispus trimiterea lor in judecata, incadrarea juridica data acestor fapte prin actul de sesizare al instantei si limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunile prev. de art.108 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si de art.110 alin.1 lit. "a" din legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, inculpatii xx au declarat ca recunosc integral si neconditionat savarsirea faptelor retinute in sarcina lor prin actul de sesizare a instantei si ca doresc ca judecata prezentei cauze penale sa aiba loc in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, probe pe care le cunosc si le insusesc.
Instanta, in aceeasi sedinta publica, in considerarea cererii formulata de  inculpatii xx, a procedat la audierea acestora (filele 20 - 21 dosar fond) si a acordat apoi cuvantul, pe fondul cauzei, reprezentantului Ministerului Public, partii vatamate xx si inculpatilor.
Instanta, analizand cererile formulate de catre inculpatii xx in sedinta publica de la 10 decembrie 2010 retine ca probele administrate in cursul urmaririi penale permit stabilirea cu exactitate a faptelor comise de catre inculpatul mentionat in data de 21 ianuarie 2010, respectiv in data de 26 ianuarie 2010 si ca sunt suficiente date cu privire la persoana acestora pentru a permite stabilirea unor pedepse.
Astfel:
 - declaratiile martorilor xx (persoane ce au asistat la conducerea inculpatilor la cioate in data de 29 ianuarie 2010) si "procesul verbal  de conducere la cioate" intocmite de politisti  din cadrul  Postului de Politie Alexandru cel Bun - I.P.J. Neamt la 29 ianuarie 2010  - demonstreaza ca inculpatii xx, la 21 ianuarie 2010 si la 26 ianuarie 2010, pe timp de zi, actionand in baza aceleiasi rezolutii infractionale, s-au deplasat in padurea aflata in proprietatea lui xx, situata in extravilan sat Agarcia, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, punct "Gropi", si, actionand separat, au taiat de pe picior 6 arbori de esenta stejar ce nu fusesera marcati in vederea taierii de catre organele silvice, transportand apoi acesti arbori la locuintele lor pentru a-i folosi la incalzire;
- "fisa de calcul a valorii pagubelor produse prin infractiuni silvice" nr.1 din 02 februarie 2010 intocmita de catre Directia Silvica Piatra Neamt - Ocolul Silvic Vaduri si adresa nr.446/08 februarie 2010 a Directiei Silvice Piatra Neamt - Ocolul Silvic Vaduri - demonstreaza ca arborii taiati de catre inculpatii xx in ianuarie 2010 din padurea aflata in proprietatea lui xx, situata in extravilan sat Agarcia,  comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, punct "Gropi", aveau o valoare depasind de peste 7,5 ori pretul medic al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior;
- se afla depuse la dosarul cauzei fisele de cazier judiciar ale inculpatilor xx (filele 13 - 14 dosar fond);
Avand in vedere cele expuse cum si faptul ca partea vatamata xxa declarat ca nu mai are pretentii de natura civila de la inculpatii xx in legatura cu faptele comise de acestia in ianuarie 2010, in baza art.3201 alin.4 Cod procedura penala, instanta urmeaza a admite cererile inculpatilor mentionati de a se proceda la judecarea prezentei cauze penale doar in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale.
In drept:
- faptele inculpatilor xx de a fi taiat la 21 ianuarie 2010 si la 26 ianuarie 2010, pe timp de zi, actionand separat insa fiecare cu o unica rezolutie infractionala, de pe un teren impadurit situat in extravilan sat Agarcia, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, punct "Gropi" apartinand partii vatamate xx, un numar de 6 arbori de esenta stejar nemarcati in vederea taierii, cu o valoare a masei lemnoase de 652,91 (depasind deci de peste 7,5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior) - intruneste, in cazul fiecaruia din inculpatii mentionati, elementele constitutive  ale  infractiunii de "taiere fara drept de arbori", prev. de  art.108 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, infractiune pedepsita de lege cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.
- faptele inculpatilor xx de a fi luat in scopul insusirii pe nedrept la 21 ianuarie 2010 si la 26 ianuarie 2010, pe timp de zi, actionand separat insa fiecare cu o unica rezolutie infractionala, din padurea aflata in proprietatea lui xx, situata in extravilan sat Agarcia, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, punct "Gropi", 6 arbori de esenta stejar, cu o valoare a masei lemnoase de 652,91 (depasind deci de peste 7,5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior) - intruneste, in cazul fiecaruia din inculpatii mentionati, elementele constitutive  ale  infractiunii de "furt de arbori", prev. de  art.110 alin.1 lit. "a" din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, infractiune pedepsita de lege cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatilor xx pentru infractiunile savarsite in ianuarie 2010 instanta va avea  in vedere prev. art.3201 alin.7 Cod procedura penala si ale art.72 Cod penal cum si datele ce tin de persoana inculpatilor mentionati.
Retinand, pe de o parte, ca infractiunile savarsite de inculpatii xx in ianuarie 2010 prezinta un grad relativ ridicat de pericol social, avand in vedere urmarile produse prin aceste infractiuni (au fost taiati de catre inculpati un numar de 6 arbori de esenta stejar  ce nu fusesera in prealabil marcati in vederea taierii de catre organele silvice; partii vatamate xx  i-a fost cauzat un prejudiciu in suma de 776,96 lei), iar, pe de alta parte, ca inculpatii, anterior savarsirii faptelor ce fac obiectul prezentei cauze penale, nu au mai fost condamnati pentru savarsirea vreunei infractiuni (astfel cum  rezulta  din fisa de cazier judiciar ale acestora aflate la fila 13 - 14 dosar urmarire penala) si ca acestia au achitat in cursul urmaririi penale prejudiciul cauzat partii vatamate xx prin infractiunile savarsite de ei in ianuarie 2010, instanta apreciaza ca aplicarea unor pedepse ale amenzii penale, avand cuantumuri moderate, intre limitele prevazut de art.63 Cod penal, va conduce la realizarea scopului  preventiv si sanctionator  al pedepsei.
In baza art.33 lit. a - art.34 alin.1 lit. c Cod penal - instanta urmeaza a contopi pedepsele aplicate inculpatilor xx prin prezenta sentinta penala, acestia urmand a executa pedeapsa mai grea, respectiv amenda penala avand cuantumul mai ridicat, ca pedeapsa rezultanta.
Retinand ca inculpatii xx nu au mai fost condamnati pentru savarsirea vreunei infractiuni, ca acestia au achitat prejudiciul cauzat partii vatamate xx prin infractiunile savarsite de ei, si, audiati fiind in cursul urmaririi penale si in cursul judecarii cauzei, au avut o atitudine procesuala sincera, constientizand deci gravitatea faptelor comise in ianuarie 2010, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepselor rezultante aplicate inculpatilor mentionati prin prezenta sentinta penala poate fi realizat si fara executarea lor efectiva.
        In consecinta, in baza art.81 Cod penal, instanta urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate inculpatilor xx prin prezenta sentinta penala pe durata unui termen de incercare determinat conform  dispozitiilor art.82 alin.2 Cod penal.
Avand in vedere declaratiile facute de partea vatamata xx in cursul urmaririi penale si in cursul judecarii cauzei, instanta urmeaza a constata acoperit prin plata prejudiciul cauzat acestuia prin infractiunile savarsite de catre inculpatii xx.
In  baza art.191 alin.1 si 2 Cod procedura penala, avand in vedere solutia adoptata in latura penala a cauzei,  instanta  urmeaza a obliga inculpatii xx la plata  cheltuielilor  judiciare avansate  de  stat  in  prezentul  proces  penal (cheltuieli  pentru  efectuarea  actelor  de  procedura si pentru administrarea de probe).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011