InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ploiesti

Stabilire Program vizitare minor

(Sentinta civila nr. 12650 din data de 16.09.2014 pronuntata de Judecatoria Ploiesti)

Domeniu | Dosare Judecatoria Ploiesti | Jurisprudenta Judecatoria Ploiesti

Admite in parte actiunea

                           
            Pe rol fiind judecarea actiunii civile avand ca obiect ,, program vizitare", formulata de reclamantul _.., cu domiciliul ales _.., in contradictoriu cu parata _., cu domiciliul in _..
  Dezbaterile au avut loc in Sedinta din Sedinta Publica din data de 05.09.2014, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta, data la care instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat succesiv pronuntarea la data de 12.09.2014, respectiv 16.09.2014, cand a hotarat urmatoarele:

INSTANTA

Prin actiunea civila inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 8382/281/2014, reclamantul _.. a chemat in judecata pe parata _. solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna modificarea programului de vizitare a minorilor _.., nascuti la data de _.. stabilit prin Sentinta civila nr. 380/07.01.2013, pronuntata in dosarul nr. 19751/281/2012 de Judecatoria Ploiesti.
 In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin sentinta civila mentionata s-a dispus desfacerea casatoriei partilor prin divort si s-a stabilit locuinta minorilor la mama si exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Prin aceeasi hotarare s-a stabilit dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu fiii sai in prima si a treia sambata din fiecare luna intre orele 10.00-14.00, la domiciliul mamei. Prin decizia civila nr. 384/26.06.2013 pronuntata in apel de Tribunalul Prahova sentinta a fost modificata in parte, cu privire la forma programului de vizitare permitandu-se tatalui sa aiba legaturi personale cu minorii prin luarea acestora la domiciliul sau in prima si a treia sambata din fiecare luna intre orele 10.00-17.00. A aratat  reclamantul ca s-au schimbat temeiurile avute in vedere la stabilirea programului de vizitare, in sensul ca cei doi copii au crescut, putandu-se mari perioada petrecuta de acestia la domiciliul tatalui.
In drept, reclamantul a invocat dispozitiile art. 401 Cod civ.
In dovedirea cererii, reclamantul a depus la dosarul cauzei inscrisuri.
Legal citata, parata a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata.
In motivare, parata a aratat ca Tribunalul Prahova a stabilit programul de vizitare a minorilor  de catre tata, in forma solicitata de acesta, la data de 26.06.2013. A sustinut parata ca reclamantul a formulat prezenta actiune la data de 20.03.2014, in mod vadit cu scop sicanator si ca varsta frageda a minorilor nu face posibila la acest moment luarea copiilor in timpul vacantelor, prezenta tatalui in viata lor fiind sporadica. A mai aratat parata ca in prezent vacanta de vara a copiilor  este intre 17 iulie - 31 august, iar vacanta de iarna in perioada 22 decembrie - 31 decembrie, iar daca s-ar admite programul solicitat de reclamant minorii ar petrece practice toata perioada vacantelor doar alaturi de tata. Potrivit paratei, copiii sunt prea mici pentru a petrece noptile in alt domiciliu decat cel in care locuiesc in mod obisnuit.  A sustinut parata ca nu exista o schimbare a imprejurarilor avute in vedere de Tribunalul Prahova.
In drept au fost invocate prevederile art. 403 Cod civil.
In dovedire s-au depus la dosarul cauzei inscrisuri. 
Reclamantul a formulat raspuns la intampinare prin care a solicitat respingerea sustinerilor paratei si admiterea actiunii. Acesta a arata ca dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu copiii sai este garantat de Legea 272/2004 si ca parata manifesta un comportament negativ fata de el si fata de copii.
Instanta a dispus efectuarea anchetei psiho-sociale la domiciliul reclamantului si a incuviintat administrarea probelor cu inscrisuri si proba testimonial cu cate un martor.
         Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
Din casatoria partilor s-au nascut minorii __, conform certificatelor de nastere aflate in copii la filele 7 si 8 din dosar.
Prin Sentinta civila nr. 380/07.01.2013, pronuntata in dosarul nr. 19751/281/2012 de Judecatoria Ploiesti s-a dispus desfacerea casatoriei partilor prin divort si s-a stabilit locuinta minorilor la mama si exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Prin aceeasi hotarare s-a stabilit dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu fiii sai in prima si a treia sambata din fiecare luna intre orele 10.00-14.00, la domiciliul mamei. Prin Decizia civila nr. 384/26.06.2013 pronuntata in apel de Tribunalul Prahova sentinta a fost modificata, cu privire la forma programului de vizitare permitandu-se tatalui sa aiba legaturi personale cu minorii prin luarea acestora la domiciliul sau in prima si a treia sambata din fiecare luna intre orele 10.00-17.00 (f. 13-16)
Prin prezenta actiune reclamantul a solicitat modificarea programului de vizitare stabilit, aratand ca minorii au crescut si ca pot sa petreaca mai ult timp la domiciliul sau.
In drept sunt aplicabile prevederile art. 401 alin 1 Cod civil, potrivit carora parintele separat de copilul sau are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta. Cererea reclamantului urmeaza a fi analizata prin prisma prevederilor art. 403 Cod civil potrivit carora , in cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortata fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti (_).
Din ansamblul probator administrat in cauza instanta retine ca intre parti exista o relatie tensionata cu privire la exercitarea drepturilor si obligatiilor fata de cei doi copii, inclusive cu privire la programul de vizitare. 
Dincolo de conflictul dintre parinti insa, instanta va avea in vedere, cu prioritate, interesul superior al copiilor.
Aceasta notiune complexa include, printre altele, atat asigurarea unei vieti echilibrate pentru minori, cat si respectarea dreptului copiilor de a avea legaturi personale efective cu parintele la care nu locuiesc.
Cu privire la conditia stabilita de art 403 Cod civil, respectiv aceea a schimbarii imprejurarilor, instanta constata ca, la momentul pronuntarii Deciziei civile nr. 384/26.06.2013 a Tribunalului Prahova, cei doi copii aveau varsta de doi ani si jumatate.
La momentul promovarii prezentei actiuni, 20.03.2014, minorii aveau varsta de 3 ani si doua luni, iar la momentul pronuntarii prezentei hotarari minorii aveau varsta de 3 ani si opt luni. 
Apare ca irelevant faptul ca Decizia Tribunalului Prahova a ramas irevocabila la data de 14.01.2014, atat timp cat era definitiva si deci apta sa fie pusa in executare de la momentul pronuntarii sale. Pentru acest motiv, instanta va inlatura sustinerile paratei cu privire la pretinsul caracter sicanatoriu al acestei actiuni deoarece reclamantul ar fi solicitat schimbarea programului de vizitare la doar doua luni de la ramanerea irevocabila a hotararii anterioare.
Desigur, instanta de tutela trebuie sa aiba in vedere la stabilirea formei programului de vizitare varsta copiilor, programul acestora si gradul de apropiere a minorilor de parintele necustodian.
In acelasi timp, trebuie avut in vedere si faptul ca forma programului de vizitare nu poate ramane rigida in contextul evolutiei naturale a copilului, atat sub aspect cognitiv cat si afectiv. Pentru ca minorul sa poata dezvolta o relatie normala si echilibrata cu parintele la care nu locuieste este necesar a se garanta acestora dreptul de a pastra un contact permanent si suficient de strans.
Or, legaturile personale efective sunt principala modalitate de a mentine relatiile normale dintre parintele la care nu locuiesc copiii si acesta, de a pastra  afectiunea reciproca si de a da posibilitatea parintelui sa vegheze la buna crestere si educare a minorilor.
Odata cu cresterea in varsta, copiii constientizeaza din ce in ce mai mult aspecte ce tin de viata lor familiala si isi fundamenteaza relatiile interpersonale cu parintii si celelalte rude. Legaturile emotionale construite in prima perioada a copilariei au repercusiuni serioase asupra intregii evolutii a minorului. Este astfel necesar ca parintele necustodian sa aiba acces concret la copil in cadrul unui program de vizitare suficient.
Drept urmare, instanta apreciaza ca aspectul cresterii in varsta a copiilor reprezinta o modificare obiectiva a conditiilor avute in vedere anterior la stabilirea formei programului de vizitare.
Sub aspectul conditiilor materiale, din referatului de ancheta psihosociala efectuata in cauza se retine ca reclamantul  ca poate oferi minorilor conditii materiale optime, pe parcursul perioadelor de vizita (f. 52-53). De asemenea, potrivit declaratiilor martorului _.. reclamantul a manifestat in mod constant interes si grija pentru minori.
Nici martorul propus de parata, _.. nu a invederat aspecte care ar duce la concluzia ca tatal nu poate avea grija de copii pe parcursul programului de vizitare, aceasta aratand doar ca minorii vin obositi de la domiciliul reclamantului. Instanta va inlatura declaratia martorei conform careia unul dintre copii a fost adus bolnav de pneumonie de la domiciliul tatalui, atat timp cat minorii petreceau in locuinta reclamantului doar cateva ore o data la doua saptamani. 
Instanta considera insa ca modificarea programului de vizitare trebuie sa se produca treptat pentru a nu-i supune pe copii unei schimbari bruste, care ar putea sa-i traumatizeze. Este indicat ca derularea legaturilor personale reclamant-minori sa permita copiilor sa se adapteze noii situatii si este important ca parintii sa colaboreze pentru ca programul de vizitare sa devina o situatie normala pe care acestia o accepta fara eforturi.
Pentru toate motivele de fapt si de drept, instanta va admite in parte cererea reclamantului si va stabili un program de vizita etapizat in carul caruia tatal sa poata avea legaturi personale cu minorii, astfel: De la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, pana la implinirea de catre minori a varstei de 4 ani, respectiv pana la data de 19.01.2015, tatal va putea lua minorii la domiciliul sau in primul si al treilea sfarsit de saptamana din fiecare luna, de sambata ora 10.00, pana duminica ora 17.00. Dupa epuizarea primei etape a programului de vizitare, tatal va putea lua minorii la domiciliul sau in primul si al treilea sfarsit de saptamana din fiecare luna, de sambata ora 10.00, pana duminica ora 17.00, in timpul vacantei de vara din fiecare an timp o luna, in timpul vacantei de iarna a fiecarui an timp de o saptamana, in anii pari incepand cu data de 23 decembrie, ora 10.00, pana la data de 29 decembrie, ora 17.00, iar in anii impari incepand cu data de 27 decembrie, ora 10.00, pana la data de 02 ianuarie, ora 17.00.
Pe parcursul vizitelor desfasurate la domiciliul tatalui, tatal o va informa pe mama cu privire la situatia minorilor, iar mama are dreptul sa ia zilnic legatura cu copiii, prin intermediul telefonului.
Tatal are obligatia de a lua minorii de la domiciliul mamei si de a-i aduce pe copii inapoi la domiciliul mamei la sfarsitul vizitelor.
  In baza art. 453 Cod proc. civ., instanta va admite in parte cererea privind cheltuielile de judecata si avand in vedere admiterea partiala a actiunii, instanta va obliga parata la plata sumei de 415 lei reprezentand suportarea partiala a cheltuielilor reprezentate de onorariu de avocat si taxa judiciara de timbru.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


             Admite in parte actiunea civila avand ca obiect ,, program vizitare", formulata de reclamantul _. , in contradictoriu cu parata _, .
    Obliga parata sa permita reclamantului exercitarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorii nascuti la data de, conform urmatorului program de vizitare etapizat:
- De la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, pana la implinirea de catre minori a varstei de 4 ani, respectiv pana la data de 19.01.2015, tatal va putea lua minorii la domiciliul sau in primul si al treilea sfarsit de saptamana din fiecare luna, de sambata ora 10.00, pana duminica ora 17.00,
- Dupa epuizarea primei etape a programului de vizitare, tatal va putea lua minorii la domiciliul sau in primul si al treilea sfarsit de saptamana din fiecare luna, de sambata ora 10.00, pana duminica ora 17.00, in timpul vacantei de vara din fiecare an timp o luna, in timpul vacantei de iarna a fiecarui an timp de o saptamana, in anii pari incepand cu data de 23 decembrie, ora 10.00, pana la data de 29 decembrie, ora 17.00, iar in anii impari incepand cu data de 27 decembrie, ora 10.00, pana la data de 02 ianuarie, ora 17.00.
       Pe parcursul vizitelor desfasurate la domiciliul tatalui, tatal o va informa pe mama cu privire la situatia minorilor, iar mama are dreptul sa ia zilnic legatura cu copiii, prin intermediul telefonului.
  Tatal are obligatia de a lua minorii de la domiciliul mamei si de a-i aduce pe copii inapoi la domiciliul mamei la sfarsitul vizitelor.
  Admite in parte cererea privind cheltuielile de judecata si obliga parata sa achite reclamantului suma de 415 lei reprezentand onorariu de avocat si taxa judiciara de timbru.
    Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se va depune la Judecatoria Ploiesti.
     Pronuntata in sedinta publica, azi, 16.09.2014.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016