InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

SENTINTA PENALA UCIDERE DIN CULPA - ART. 178 ALIN.1 SI 2 COD PENAL.

(Sentinta penala nr. din data de 15.01.2009 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Omor | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

      
     Prin rechizitoriul Parchetului a fost pusa in miscarea actiunea penala si trimis in judecata inculpatul pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 al. 1 si2 Cod penal.
In rechizitoriu se arata ca organele de politie au fost sesizate ca pe un drum judetean,   in afara localitatii a avut loc un accident de circulatie, soldat cu decesul unei persoane.
Deplasandu-se la fata locului s-a constatat ca accidentul s-a produs pe un sector de drum in aliniament, acoperit cu covor asfaltic, fara declivitati, partea carosabila in latime de 6 m., fara marcaje rutiere iar in zona circulatia nu este restrictionata prin indicatoare sau marcaje.
Din cercetari a rezultat ca in noaptea de 3/ 4 inculpatul a plecat sa se plimbe cu autoturismul marca AUDI, proprietatea parintilor sai si s-a intors la domiciliu in  jurul orelor 23.30, fiind asteptat de tatal sau, care i-a spus sa mearga impreuna in oras pentru a mai conduce autoturismul pe timp de noapte, intrucat inculpatul avea permis de conducere din luna septembrie 2007.
Cei doi au plecat spre oras, invinuitul la volan iar tatal sau pe locul din dreapta fata.
In jurul orei 1.20 au ajuns la un han unde inculpatul  a consumat o bere , apoi impreuna s-au  intors la  domiciliu.
Inculpatul impreuna cu tatal sau au plecat apoi la o discoteca  unde s-au intalnit cu victima , politist comunitar in localitate.
Inculpatul  i-a propus acestuia sa-l cinsteasca cu o bere, motiv pentru care s-au deplasat in oras.
La volan era invinuitul, tatal sau pe locul din drepta fata iar celalalt  era pe bancheta din spate, pe locul din dreapta.
Autoturismul circula cu aproximativ 90 km/h in momentul in care conducatorul auto a intentionat sa schimbe viteza din treapta a IV-a in treapta a V-a. Pentru ca nu a intrat in viteaza inculpatul si-a aruncat pentru o clipa privirea asupra bordului autoturismului, moment in care a pierdut controlul directiei de deplasare, masina a intrat in derapaj, parasind carosabilul spre dreapta.
Neavand experienta inculpatul s-a speriat si a tras brusc de volan, fapt ce a facut ca autoturismul, in conditii de intuneric si asfalt umed sa paraseasca partea carosabila si sa se loveasca cu partea laterala dreapta catre spate de un copac marginal.
Din impact a rezultat decesul pasagerului de pe bancheta din spate, si vatamarea corporala a inculpatului si a tatalui sau.
In fata instantei de judecata fiind audiat inculpatul a recunoscut si regretat fapta comisa.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Pe DJ 203, in afara localitatii s-a produs un accident de circulatie, soldat cu decesul unei persoane.
Sosind la fata locului, organele de politie au trecut la efectuarea cercetarilor, constatatnd ca la volanul autoturismului marca AUDI s-a aflat inculpatul , autorul faptei de ucidere din culpa.
Din probe au rezultat urmatoarele:
In noaptea respectiva inculpatul a plecat sa se plimbe cu autoturismul AUDI  proprietatea parintilor sai si s-a intors la domiciliu  in jurul orelor 23.30, fiind asteptat de tatal sau,  care i-a propus sa mai conduca autoturismul pe timp de noapte intrucat inculpatul avea permis de conducere obtinut recent. Astfel, in jurul orelor 1.20 au ajuns la restaurant, unde inculpatul a consumat o bere dupa care s-au intors cu alta persoana pe care l-au lasat la domiciliu.
Inculpatul impreuna cu tatal sau au plecat apoi la discoteca unde s-au intalnit cu victima  politist comunitar in localitate.
Inculpatul  i-a propus victimei  sa il cinsteasca cu o bere, astfel au plecat toti trei in oras iar dupa ce au consumat berea au plecat mai departe, la propunerea lui victimei,  de a face cinste si el cu o bere, hotarandu-se sa mearga spre o alta localitate,victima  fiind in uniforma.
Pe drum insa s-au razgandit, hotarandu-se sa se intoarca in domiciliu, la volan fiind inculpatul care circula cu aproximativ 90 km/h.
In afara localitatii la km 0+600 m, inculpatul a intentionat sa schimbe viteza din treapta a -IV-a in treapta a V-a si vazand ca nu a intrat in viteza si-a aruncat pentru o clipa privirea asupra bordului autoturismului, moment in care a pierdut controlul directiei de deplasare, autoturismul a intrat in derapaj, a parasit carosabilul spre dreapta si s-a lovit cu partea laterala dreapta catre spate de un copac marginal.
Din impact a rezultat decesul victimei  care se afla pe bancheta din spate a autoturismului.
Fapta este dovedita si recunoscuta pe deplin de inculpat, motiv pentru care instanta in baza art. 178 al. 2 Cod penla cu art. 74-76 Cod penal il va condamna la un an inchisoare.
In baza art. 81 Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de trei ani.
Se va aplica art. 71-64 lit. a teza II-a si lit. b Cod penal.
Se vor aplica dispozitiile art. 71. al. 5 Cod penal.
Se va atrage atentia conform art. 359 Cod procedura penala.
La individualizarea pedepsei precum si in aplicarea art., 81 Cod penal instanta are in vedere pericolul social al faptei comise, persoana inculpatului care este tanar si la prima incalcare a legii penale, precum si conditiile concrete in care s-a produs activitatea infractionala.
In latura civila urmare probelor administrate cu inscrisuri si declaratiile martorilor de la dosar precum si declaratiile partii vatamate instanta apreciaza ca suma de 7.000 lei despagubiri materiale acopera cheltuielile pe care le-a efectuat partea vatamata cu inmormantarea si pomenile defunctului .
Instanta a avut in vedere ca din suma totala indicata de partea vatamata care reprezinta cheltuieli de inmormantare si pomeni, s-a platit de catre inculpat 2000 lei si de asemenea a mai primit si ajutor de inmormantare, astfel incat suma de 7000 lei acopera prejudiciul partii vatamate din acest punct de vedere .
Cu privire la prestatia periodica lunara pentru cele doua minore instanta apreciaza ca este corect ca inculpatul sa plateasca suma de 100 lei lunar cu acest titlu pentru minora  pana la majorat si 150 lei lunar prestatie periodica in favoarea celeilalte surori pana la terminarea studiilor dar nu peste varsta de 26 ani.
In stabilirea sumelor privind prestatia periodica lunara instanta a avut in vedere veniturile pe care le incasa victima la data cand s-a produs accidentul de circulatie si posibilitatile de plata ale inculpatului.
Instanta apreciaza ca cererea privind acordarea de daune morale este de asemenea intemeiata avand in vedere ca pierderea sotului si respectiv a tatalui este iremediabila iar trauma psihica suferita justifica suma de 50.000 lei pentru fiecare parte vatamata constituita parte civila este justificata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010