liberare provizorie sub control judiciar
(Hotarare nr. 207 din data de 06.05.2009 pronuntata de Judecatoria Reghin)Pe rol judecarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul B. Z. A. .
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: inculpatul B. Z. A. , in stare de arest preventiv, aparatoarea acestuia, av. Sabau Persida.
Procedura de citare este legal indeplinita, lipsa de procedura intervenita cu inculpatul acoperindu-se prin prezenta acestuia in fata instantei de judecata.
S-au citit actele si lucrarile dosarului, dupa care:
Se constata ca s-a depus la dosar delegatia pentru asistenta judiciara obligatorie nr., eliberata de Baroul M, pe numele av..
Se constata ca s-a atasat Dosarul nr. al
Se constata ca, prin incheierea camerei de consiliul din, s-a admis cererea de abtinere formulata de doamna judecator.
Instanta constata ca este sesizata cu rejudecarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, promovata de inculpatul B. Z. A. . Retine ca, initial, cererea pendinte a fost solutionata prin Incheierea penala nr. 181, pronuntata de Judecatoria R, la data de, in dosarul nr.. Hotararea judecatoreasca anterior aratata a fost desfiintata integral prin Decizia penala nr., cauza fiind trimisa spre rejudecare la prima instanta. In motivarea solutiei date, s-a retinut ca inculpatul nu a fost ascultat; cererea introductiva nu contine mentiuni referitoare la domiciliul inculpatului, potrivit art. 1606 alin. 2 Cod procedura penala. Instanta de fond a fost indrumata sa ia masuri pentru complinirea cererii inculpatului, in conditiile prevazute de art. 1606 alin. 2 si alin. 3 Cod procedura penala; sa analizeze in principiu cererea, conform prevederilor art. 1608 Cod procedura penala, iar daca apreciaza ca cererea este admisibila in principiu sa procedeze la ascultarea inculpatului, cu asigurarea plenara a drepturilor procesuale, sa ia concluziile avocatului inculpatului si ale Reprezentantului Ministerului Public, cu consemnarea lor in practicaua incheierii.
In temeiul art. 318 Cod procedura penala, instanta procedeaza la verificarea identitatii inculpatului B. Z. A. si constata ca este identitate intre persoana prezenta in sala de judecata si cea prezentata prin cerere.
Instanta constata ca cererea nu contine mentiunile prevazute de lege si dispune completarea cererii conform art. 1606 al.2 Cod procedura penala.
La intrebarea instante, inculpatul B. Z. A. invedereaza ca are domiciliul in com. B, sat F. M. , nr. ..., jud. M.
Instanta aduce la cunostinta inculpatului dispozitiile art.16010 lit. a si lit. b Cod procedura penala, referitoare la conditiile revocarii liberarii provizorii si anume, daca:
a) se descopera fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute la data admiterii cererii de liberare provizorie si care justifica arestarea invinuitului sau inculpatului;
b) invinuitul sau inculpatul nu respecta, cu rea-credinta, obligatiile ce-i revin potrivit art. 1602 alin. 3 si 31 si art. 1604 alin. 2 sau incearca sa zadarniceasca aflarea adevarului ori savarseste din nou, cu intentie, o infractiune pentru care este urmarit sau judecat.
Instanta conchide ca s-a conformat indrumarilor instantei de control judiciar in ce priveste verificarea cererii deduse judecatii, prin prisma prevederilor art. 1606 alin. 2 Cod procedura penala si luarea masurilor in vederea complinirii neajunsurilor constatate.
Reprezentantul Ministerului public si aparatoarea inculpatului nu au cereri prealabile sau exceptii de invocat.
In baza art.1608 alin.1 Cod procedura penala, raportat la art.1606 alin.2 Cod procedura penala, instanta pune in discutia partilor admisibilitatea in principiu a cererii de liberare provizorie sub control judiciar.
Reprezentantul Ministerului public arata este de acord cu admiterea in principiu a cererii, apreciind ca sunt indeplinite conditiile de forma prevazute de textul de lege aplicabil in materie.
Aparatoarea inculpatului solicita admiterea in principiu a cererii, aratand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
Inculpatul B. Z. A. solicita admiterea in principiu a cererii de liberare provizorie sub control judiciar.
Instanta aduce la cunostinta inculpatului obligatiile pe care le are, potrivit art. 1602 alin.3 Cod procedura penala, in cazul admiterii cererii de liberare provizorie, respectiv:
a) sa nu depaseasca limita teritoriala fixata decat in conditiile stabilite de instanta;
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de instanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura;
e) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme.
Instanta constata ca cererea inculpatului B. Z. A. indeplineste conditiile prevazute de art. 1606 alin.2 Cod procedura penala si in baza art.1608 Cod procedura penala admite in principiu cererea de liberare provizorie sub control judiciar.
Instanta procedeaza la ascultarea inculpatului cu privire la cererea sa de liberare provizorie sub control judiciar. Declaratia acestuia se consemneaza intr-un proces-verbal care se ataseaza la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta da cuvantul in dezbateri asupra cererii de liberare provizorie sub control judiciar, formulata de inculpatul B. Z. A. .
Reprezentantul Ministerului public solicita respingerea cererii, ca neintemeiata. in mod corect a apreciat ca fata de inculpatul B. Z. A. sunt incidente dispozitiile art. 148 lit. d si f Cod procedura penala. Acesta, impreuna cu alte persoane si, in situatia in care este cercetat in alte cauze penale, inclusiv pentru savarsirea infractiunii de viol, a participat la alte fapte penale. Inculpatul stia ca trebuie sa se abtina de la astfel de manifestari antisociale si sa nu se asocieze cu persoane avand antecedente penale. Inculpatul are familie si trebuia sa adopte un comportament corespunzator in societate, nu sa-si reia activitatea infractionala. Are in vedere si impactul social al faptei comise de cei trei inculpati si opineaza ca este pe deplin justificata masura arestarii preventive.
Aparatoarea inculpatului solicita admiterea cererii, in baza art. 1608a alin. 2 Cod procedura penala, fiind indeplinite conditiile impuse de art. 1602 alin. 1 Cod procedura penala. Este adevarat ca inculpatul este cercetat pentru savarsirea infractiunii de viol, insa nu s-a pronuntat nici o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care sa contracareze prezumtia de nevinovatie a inculpatului. inculpatul este singurul intretinator al familiei sale, sotia sa nu este angajat in campul muncii si au doi copii de un, respectiv opt ani. Ceilalti doi inculpati, audiati fiind la data de, au declarat ca inculpatul B. Z. A. nu a participat la savarsirea infractiunii.
Inculpatul B. Z. A. solicita admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, apreciind ca, lasat in libertate, nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica. Nu se face vinovat de comiterea infractiunii de furt retinute in sarcina sa si nu avea cunostinta despre faptul ca grapele au fost sustrase.
Instanta retine cererea spre solutionare.
I N S T A N T A,
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Rsub nr., instanta a fost sesizata cu rejudecarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, promovata de inculpatul B. Z. A. .
Initial, cererea pendinte a fost solutionata prin Incheierea penala nr., pronuntata de Judecatoria R, la data de, in dosarul nr.. Hotararea judecatoreasca anterior aratata a fost desfiintata integral prin Decizia penala nr. pronuntata de T M, in dosarul nr., la data de, cauza fiind trimisa spre rejudecare la prima instanta. In motivarea solutiei date, s-a retinut ca inculpatul nu a fost ascultat; cererea introductiva nu contine mentiuni referitoare la domiciliul inculpatului, potrivit art. 1606 alin. 2 Cod procedura penala. Instanta de fond a fost indrumata sa ia masuri pentru complinirea cererii inculpatului, in conditiile prevazute de art. 1606 alin. 2 si alin. 3 Cod procedura penala; sa analizeze in principiu cererea, conform prevederilor art. 1608 Cod procedura penala, iar daca apreciaza ca cererea este admisibila in principiu sa procedeze la ascultarea inculpatului, cu asigurarea plenara a drepturilor procesuale, sa ia concluziile avocatului inculpatului si ale Reprezentantului Ministerului Public, cu consemnarea lor in practicaua incheierii.
In motivarea cererii sale, inculpatul B. Z. A. a aratat ca indeplineste conditiile cerute de lege, a sustinut ca nu a participat la furtul comis de S. A. G. si C. C. in data de, mulgatoarea pe care a cumparat-o nu a stiut ca este furata, nu a avut cunostinta nici despre faptul ca grapele sunt furate. De asemenea a aratat ca ceilalti doi coinculpati comploteaza impotriva lui pentru a nu mai coopera cu organele de politie ca sa dezvaluie si alte furturi si talhari comise de acestia pe motiv ca el este martor in cateva dosare de furt ale acestora. A mai aratat ca are doi copii minori in intretinerea sa, iar sotia lui nu are loc de munca, nu poate sa intretina copiii, neavand nici unde locui, locuind in casa parintilor sai care sunt despartiti, fiind doar tatal sau in casa care e alcoolic si agresiv.
Instanta constata ca, prin incheierea nr. 7, pronuntata de Judecatoria R in dosarul nr, inculpatul B. Z. A. a fost arestat preventiv pe o perioada de 29 de zile, in temeiul art. 1491 Cod procedura penala art. 148 alin. 1, lit. d si f, alin. 2 Cod procedura penala. Masura luata a fost prelungita prin Incheierea penala nr., pronuntata de Judecatoria R, astfel cum a fost modificata prin decizia penala, pronuntata la data de, de T Ms.
Procedand la analiza cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul B. Z. A. , prin prisma dispozitiilor legale aplicabile in materie, a motivelor invocate in cerere, a actelor dosarului si ale sustinerilor verbale ale inculpatului si celorlalti participanti, instanta constata urmatoarele:
Potrivit art. 1608 Cod procedura penala, instanta este obligata sa examineze de urgenta cererea de liberare provizorie sub control judiciar, verificand daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru admisibilitatea in principiu a acesteia.
Asa cum s-a mai aratat, cu privire la cererea inculpatului s-a constatat ca sunt indeplinite conditiile de forma, motiv pentru care cererea a fost admisa in principiu.
Trecand la analiza pe fond a cererii se constata ca potrivit art. 1602 alin. 1 Cod procedura penala, liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda in cazul infractiunilor savarsite din culpa, precum si in cazul infractiunilor intentionale, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani.
In speta, inculpatul B. Z. A. este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat prevazuta si pedepsita de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal, art. 37 lit. a Cod penal si complicitate la infractiunea de furt calificat, fapta prevazuta si pedepsita de art. 26 Cod penal, raportat la art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i Cod penal, cu art. 75 lit. c Cod penal, art. 37 lit. a Cod penal; cu art. 33 lit. a Cod penal. Limitele de pedeapsa stabilite de legiuitor pentru fapta penala pretins a fi savarsita sunt intre 3 ani si 15 ani inchisoare. asa fiind, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile impuse de art. 1602 alin. 1 Cod procedura penala.
Potrivit art. 1602 alin. 2 Cod procedura penala, liberarea provizorie sub control judiciar nu se acorda in cazul in care exista date din care rezulta necesitatea de a-l impiedica pe inculpat sa savarseasca alte infractiuni sau ca acesta va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte.
Materialul probator administrat pana in prezent nu ofera indicii din care s-ar putea retine incidenta textului de lege evocat. Ministerul public nu a oferit date din care sa rezulte necesitatea impiedicarii inculpatului sa savarseasca alte infractiuni. Nu exista nici informatii cum ca inculpatul va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte. Asa fiind, instanta apreciaza ca nu sunt aplicabile in speta dispozitiile art. 1602 alin. 2 Cod procedura penala.
Analizand in concret situatia juridica a inculpatului, prin prisma starii de fapt si de drept retinute de Ministerul Public, instanta apreciaza ca in acest moment procesual nu ar mai exista nici un impediment in admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, formulata de inculpatul B. Z. A. . Acuzarea s-a bazat pe declaratiile coinculpatilor, declaratii care au fost modificate la data de, cand ceilalti doi inculpati au declarat ca inculpatul B. Z. A. nu participat la comiterea infractiunilor de furt. S-a intemeiat pe declaratia martorului S. C. care a declarat faptul ca "un tanar ce are instanta pentru viol" i-a oferit pentru vanzare un aparat de muls si a concluzionat ca este vorba despre inculpatul B. Z. A. .
Pentru fapta din data de inculpatul B. Z. A. a aratat ca a fost plecat din localitatea F. M. impreuna cu R. A. si cu fiul acestuia, in localitatea S. de la ora 21,30 din data de si pana la orele 02,00 din data de si dupa ce s-a despartit de numitul R., a venit la concubina sa, C. C., in mun. Reghin de unde a plecat a doua zi dimineata la orele 9,00.
Organul de urmarire penala nu a prezentat o stare de fapt contrara, nu a luat declaratia numitei C. C. si numitului R..
Avand in vedere, in ansamblu, cele anterior retinute, instanta apreciaza ca exista dubii cu privire la participarea inculpatului B. Z. A. la comiterea furtului.
In aceeasi ordine de idei, instanta retine ca masura preventiva privativa de libertate este una exceptionala, regula fiind cercetarea inculpatului in stare de libertate. Desi, la un moment dat, s-a apreciat ca este intemeiata luarea acestei masuri preventive, ea nu trebuie sa se transforme intr-o pedeapsa definitiva si irevocabila, operand, pana la proba contrarie, prezumtia de nevinovatie a inculpatului.
Fata de cele de mai sus, opinand ca procesul penal poate continua si cu inculpatul in stare de libertate, avand insa ingradita libertatea de miscare si de manifestare, instanta urmeaza a admite cererea acestuia si a dispune liberarea sa provizorie sub control judiciar.
In baza art. 1602 alin.3 Cod procedura penala, pe timpul liberarii provizorii, inculpatul va fi obligat sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa nu depaseasca limita teritoriala a com. B, decat in cazuri exceptionale si cu incuviintarea prealabila a instantei;
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de instanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura;
e) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme.
In baza art.1602 alin.31 Cod procedura penala, va impune inculpatului ca pe timpul liberarii provizorii sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa nu se apropie de persoanele impreuna cu care a comis fapta, respectiv martorii audiati in cauza sau care urmeaza a mai fi audiati si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect.
In baza art.1602 alin.32 Cod procedura penala, va atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea credinta a obligatiilor care ii revin, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.
In baza art. 1602 alin. 4, raportat la art.145 alin.21 Cod procedura penala copia prezentei incheieri se va comunica, de indata, inculpatului, sectiei de politie in a carei raza teritoriala locuieste acesta, jandarmeriei, politiei comunitare, organelor competente sa elibereze pasaportul si organelor de frontiera, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor care ii revin inculpatului.
In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia, iar suma reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va vira din fondul special al Ministerului Justitiei in contul Baroului Mures.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D I S P U N E
In baza art.1608a alin. 2 Cod procedura penala, raportat la art.1602 alin.2 Cod procedura penala, admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar, formulata de inculpatul B. Z. A. fiul lui I. si I., nascut la ......., in mun. R., jud. M, domiciliat in com. B, sat F. M. , nr. ..., jud. M, CNP ................, in prezent detinut in Arestul Inspectoratului de Politie jud. M.
Dispune punerea de indata in libertate a inculpatului B. Z. A. , de sub puterea mandatului de arest preventiva nr., emis de J R, in dosarul nr., daca nu este arestat in alta cauza.
In baza art. 1602 alin.3 Cod procedura penala, pe timpul liberarii provizorii, inculpatul este obligat sa respecte urmatoarele obligatii: ( vezi din codul de procedura penala ce alineate se potrivesc )
a) sa nu depaseasca limita teritoriala a com. B, decat in cazuri exceptionale si cu incuviintarea prealabila a instantei;
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de instanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura;
e) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme.
In baza art.1602 alin.31 Cod procedura penala, inculpatului ca pe timpul liberarii provizorii are obligatia de a respecta urmatoarele obligatii:
a) sa nu se apropie de persoanele impreuna cu care a comis fapta, respectiv martorii audiati in cauza sau care urmeaza a mai fi audiati si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect.
In baza art.1602 alin.32 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea credinta a obligatiilor care ii revin, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.
In baza art. 1602 alin. 4, raportat la art. 145 alin. 21 Cod procedura penala copia prezentei incheieri se va comunica, de indata, inculpatului, sectiei de politie in a carei raza teritoriala locuieste acesta, jandarmeriei, politiei comunitare, organelor competente sa elibereze pasaportul si organelor de frontiera, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor care ii revin inculpatului.
In baza art.1608a alin.4 Cod procedura penala, copia dispozitivului prezentei incheieri, se trimite administratiei locului de detinere si Politiei B.
In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia, iar suma de 100 lei, reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va vira din fondul special al Ministerului Justitiei in contul Baroului Mures.
Cu drept de recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 06 mai 2009, ora 11, 26.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Liberare provizorie
Cerere liberare sub control judiciar - Rezolutie nr. 53/I din data de 24.10.2012Liberare provizorie. Pedeapsa mai mare de 18 ani inchisoare. - Rezolutie nr. 10/Ic din data de 13.04.2012
Liberare provizorie - Rezolutie nr. 33/Ic din data de 26.05.2011
Respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar .Neindeplinirea cerintelor legale pretinse de art 160 ind 1 alin 2 cpp. Caracterul facultativ al liberarii provizorii – subzistenta temeiurilor care au determinat luarea masurii arestar... - Decizie nr. 29 din data de 08.02.2010
Liberarea provizorie sub control judiciar .Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 211 din data de 18.08.2010
Respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar Neindeplinirea conditiilor legale - Decizie nr. 29 din data de 08.02.2010
Incalcarea principiului publicitatii sedintei de judecata . Judecare in camera de consiliu a cererii de liberare provizorie . Nulitatea absoluta a hotararii. - Decizie nr. 46 din data de 19.05.2010
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
Recurs condamnat sub aspectul respingerii cererii de liberare provizorie - respins - Sentinta penala nr. 12 din data de 02.11.2009
Apel. Cererea de liberare provizorie. Indeplinirea conditiilor prevazute de lege. - Decizie nr. INCHEIERE din data de 19.08.2011
Liberare provizorie sub control judiciar. Omisiunea de a dispune asupra admisibilitatii in principiu a cererii si de a proceda la ascultarea inculpatului. Nelegalitate. - Decizie nr. 592 din data de 08.10.2009
Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Respingere. Nemotivare. - Decizie nr. 522 din data de 09.10.2008
Inculpat arestat. Cerere de liberare provizorie sub control judiciar - Decizie nr. 19 din data de 06.03.2008
Liberare provizorie sub conrol judiciar- art 160 ind al 2 al1 cpp - Sentinta penala nr. 83 din data de 12.05.2010
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIAR. NECESITATEA VERIFICARII INDEPLINIRII CONDITIILOR DE TEMEINICIE SUB TOATE ASPECTELE - Decizie nr. 543 din data de 17.09.2009
Liberare provizorie sub control judiciar. Oportunitate. - Hotarare nr. 0 din data de 04.11.2010
Ridicare control judiciar in cursul urmaririi penale - Hotarare nr. 1838/3/2010 din data de 25.01.2010
Ridicare control judiciar in cursul urmaririi penale - Sentinta penala nr. 1838/3/2010 din data de 25.01.2010
Inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar - Sentinta penala nr. 691 din data de 29.06.2015
Arest la domiciliu. Analiza din perspectiva art. 5 paragraf 3 lit. c din Conventie - Sentinta penala nr. 764/C/CP din data de 20.07.2015