InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Reghin

OUG 195/2002

(Hotarare nr. 267 din data de 09.06.2009 pronuntata de Judecatoria Reghin)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Reghin | Jurisprudenta Judecatoria Reghin

Pe rol judecarea cauzei Penale  privind pe inculpat C. S. , avand ca obiect infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns:
 - inculpat  - C. S.  in stare de arest arestat in alta cauza si asistat de  din oficiu de  avocat C. H.  .
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza :
De asemenea, nefiind cereri, exceptii sau chestiuni prealabile, in baza art.300 alin.1 Cod procedura penala, instanta procedeaza la verificarea regularitatii actului de sesizare si constata ca este legal sesizata cu rechizitoriul care corespunde cerintelor de fond si de forma prevazute de art.263 Cod procedura penala.
In temeiul art.318 Cod procedura penala, instanta procedeaza la verificarea identitatii inculpatului C. S.  si constata ca este identitate intre persoana prezenta in sala de judecata si cea prezentata prin actul de sesizare.
Conform art.322 Cod procedura penala instanta dispune ca grefierul sa dea citire actului de sesizare a instantei, dupa care explica inculpatului C. S.   in ce consta invinuirea ce i se aduce. Totodata lamureste pe inculpat cu privire la dreptul pe care il are de a pune intrebari coinculpatilor, celorlalte parti, martorilor, expertilor, precum si de a da explicatii in tot cursul cercetarii judecatoresti, cand socoteste ca este necesar. De asemenea, aduce la cunostinta inculpatului ca, potrivit art.70 alin.2 Cod procedura penala are dreptul la un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa.
Inculpatul C. S.   nu este de acord sa dea declaratie in legatura cu incidentul dedus judecatii, pozitia  acestuia fiind consemnata intr-un proces-verbal aparte care se ataseaza la dosar.
Reprezentantul Ministerului Public si inculpatul prin aparator arata ca nu mai au cereri.
Nemaifiind cereri de formulat si nici probe de propus in cauza, instanta in baza art.339  al.2  Cod proc. penala declara dezbaterile inchise si conform art.340 Cod proc. penala acorda cuvantul in fond.
Reprezentantul Ministerului Public solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii in regim de detentie pentru fiecare fapta comisa, contopirea pedepselor aplicate cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Aparatorul inculpatului solicita aplicarea de  pedepse sub minimul special prevazut de lege,  cu retinerea de circumstante atenuante, contopirea pedepselor aplicate, cu cheltuieli judiciare in sarcina statului.
Conform art.341 Cod proc. penala se acorda ultimul cuvant inculpatului.
Inculpatul lasa la aprecierea instantei solutionarea cauzei.
Instanta retine cauza in pronuntare.

J U D E C A T O R I A,

Deliberand asupra cauzei de fata constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Reghin din emis in dosarul nr. si inregistrat la aceasta instanta sub nr. din s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C. S. , fiul lui   I. si   S., nascut la data de  in  T., judet  B. N., cu  domiciliul in com. S., nr. 265, judet Mures, recidivist, posesor CI seria nr. ...., CNP ............... pentru comiterea a trei infractiuni prev. si ped. de art. 86 al. 1 OUG.195/2002 Rep. cu art. 37 lit. b Cp. cu art. 33 lit. a C.p.
In expozitivul rechizitoriului se retine ca la data de..., in jurul orelor 01.00, lucratorii de la Postul de Politie S au fost sesizati in legatura cu producerea unui accident de circulatie pe raza localitatii S, in dreptul imobilului cu nr. administrativ 245. Cu ocazia deplasarii la fata locului, s-a constatat ca autoturismul cu nr. de inmatriculare, condus de catre invinuit a fost lovit din spate  de un alt autoturism (f. 8). 
Invinuitul C. S.  a declarat ca nu poseda permis de conducere (f. 8).
Invinuitul C. S.  a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind de 0,23 mg./l.alcool pur in volum aer expirat (f. 9).
La data de, in jurul orelor 14.50, lucratorii din cadrul Biroului Politiei rutiere R. au identificat la intersectia din mun. R, in trafic autoturismul cu nr. de inmatriculare  , care circula din directia B- R. Dupa oprire, a fost identificat conducatorul autoturismului ca fiind invinuitul C. S.  care a declarat ca poseda permis de conducere emis de autoritatile ungare (f. 10).
Invinuitul C. S.  a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind de 0,31 mg./l. alcool pur in volum aer expirat (f. 11-12).
La data de, in jurul orelor 16.14, lucratorii din cadrul Biroului Politiei rutiere R. au identificat pe din mun. R, in zona complexului ,,C,, in trafic, autoturismul cu nr. de inmatriculare, care circula in directia R-S. Dupa oprire, a fost identificat conducatorul autoturismului ca fiind invinuitul C. S.  (f. 14).
Din adresa nr. a SPCRPCIV Mures rezulta ca invinuitul C. S.  nu poseda permis de conducere (f. 39). Deasemena invinuitul nu figureaza ca detinator de permis auto nici in baza de date din Republica Ungara.(f.43)
Invinuitul a recunoscut faptele comise (f. 15-17).
Invinuitul a comis faptele descrise mai sus in stare de recidiva postexecutorie, cu art. 37 lit. b C.p. respectiv dupa executarea pedepsei de 8 ani si 10 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.
Invinuitul a fost audiat in calitate de invinuit doar la data de intrucat desi a fost citat pentru a fi audiat, nu s-a prezentat, respectiv s-a constatat ca nu se afla la domiciliu (f. 26, 28).
          Materialul de urmarire penala a fost prezentat la data de (f. 51).
Fata de invinuit s-a inceput urmarirea penala la data de data la care s-a si confirmat inceperea urmaririi penale de catre procuror (f. 4-5).
Actul de inculpare se bazeaza pe urmatoarele mijloace de proba: procese verbale de constatare a infractiunilor (f. 8, 10, 14); alcoteste (f. 9, 11-12); proces-verbal (f.13); declaratie invinuit (f.18); procese-verbale de cautare (f. 26, 28); declaratii martori (f. 29, 34, 36); adresa institutia prefectului (f. 39); adrese Politia de Frontiera si Punctul Comun de Contact Artand (f. 41, 43, 45); copii proces-verbal de contraventie si declaratii eveniment (f. 46-48).
Fiind audiat cu privire la cele trei fapte prev. si ped. de art. 86, alin. 1 OUG. 195/2002 Rep., inculpatul le-a recunoscut in cursul urmaririi penale, insa in cursul cercetarii judecatoresti nu a mai dorit sa dea inca o data declaratie cu privire la cele petrecute.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
La data de, in jurul orelor 01.00, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare  fara a poseda permis de conducere, fiind lovit in spate de catre un alt autoturism. Fiind testat cu aparatul alcotest, rezultatul a fost de 0,23 mg./l. alcool pur in volum aer expirat (f. 9).
La data de, in jurul orelor 14,5o, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare  fara a poseda permis de conducere din directia B spre R. Fiind testat cu aparatul alcotest, rezultatul a fost de 0,31 mg./l. alcool pur in volum aer expirat.
La data de 05.02.2009, in jurul orelor 16.14, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare 6157XF57 fara a poseda permis de conducere pe raza mun. Reghin.
Faptul ca inculpatul nu poseda permis de conducere rezulta din adresa nr. 60091/XII din 12.01.2009 a SPCRPCIV M (f. 39) si din adresa IGPF - Punctul Comun de Contact Artand (f. 43).
Din analiza fisei de cazier judiciar rezulta ca inculpatul  este recidivist postexecutoriu, cu aplic. art. 37 lit. b C.p.: prin sentinta penala nr. a fost condamnat la o pedeapsa de 8 ani  si 10 luni inchisoare   fiind eliberat la data de, rest ramas  neexecutat de 1005 zile (f. 16), sens in care instanta va retine ca faptele deduse judecatii au fost savarsite in stare de recidiva postexecutorie prevazuta de art. 37 lit. b Cod penal.
In drept, fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile publice.
Fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile publice.
Fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile publice.
Sub aspectul individualizarii pedepsei pe care instanta o va aplica inculpatului in conformitate cu dispozitiile art. 72 Cod penal, instanta va avea in vedere pe de o parte pericolul social concret al faptelor savarsite, modalitatea de savarsire a acestora, iar pe de alta parte circumstantele personale ale inculpatului, care a mai suferit condamnari in trecut.
Faptele savarsite de inculpat prezinta un grad de pericol social concret sporit intrucat conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara a avea pregatirea si aptitudinile fizice si psihice necesare putea avea consecinte deosebit de grave asupra celorlalti participanti la trafic.
Fata de aceste aspecte, instanta va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii cu executare in regim de detentie.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe inculpatul C. S. , fiul lui   I si   S, nascut la data de  in  T., judet  B. N., cu  domiciliul in com. S., nr. ...., judet M, recidivist, posesor CI seria ...., nr. ....., CNP .......... la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an si sase luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In temeiul art. 33 lit. a si 34 alin. 1, lit. b Cod penal va contopi pedepsele de 1 an inchisoare, 1 an si sase luni inchisoare si 2 ani inchisoare aplicate prin prezenta sentinta si va dispune ca inculpatul C. S.  sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.
In temeiul si in conditiile art. 71 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si b Cod penal.
Va lua act ca inculpatul este arestat in alta cauza.
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza, in cuantum total de 280 lei, din care suma de 50 lei provine din faza de urmarire penala.
Onorariul avocatului din oficiu, in cuantum de 200 lei, care a asigurat apararea inculpatului in timpul urmaririi penale ramane in sarcina statului si se va plati din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie in contul Baroului Mures.
Suma de 200 lei reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va plati din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie in contul Baroului Mures.                                 PENTRU ACESTE MOTIVE
                                     IN NUMELE LEGII
                                      H O T A R A S T E
 
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamna pe inculpatul C. S. , fiul lui   I. si   S., nascut la data de  ...... in  T., judet  B. N., cu  domiciliul in com. S., nr. ......., judet M, recidivist, posesor CI seria .... nr. ........., CNP ............. la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an si sase luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a  poseda permis de conducere.
In temeiul art. 33 lit. a si 34 alin. 1, lit. b Cod penal contopeste pedepsele de 1 an inchisoare, 1 an si sase luni inchisoare si 2 ani inchisoare aplicate prin prezenta sentinta si dispune ca inculpatul C. S.  sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.
In temeiul si in conditiile art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si b Cod penal.
Ia act ca inculpatul este arestat in alta cauza.
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza, in cuantum total de 280 lei, din care suma de 50 lei provine din faza de urmarire penala.
Onorariul avocatului din oficiu, in cuantum de 200 lei, care a asigurat apararea inculpatului in timpul urmaririi penale raman in sarcina statului si se va plati din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie in contul Baroului Mures.
Suma de 200 lei reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va plati din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie in contul Baroului Mures.
Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele lipsa.
Pronuntata in sedinta publica azi 09 iunie 2009.

 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011