InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Rosiori de Vede

FURT, VIOLARE DE DOMICILIU

(Sentinta penala nr. 27 din data de 06.02.2013 pronuntata de Judecatoria Rosiori de Vede)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Rosiori de Vede | Jurisprudenta Judecatoria Rosiori de Vede

                                                   
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rosiorii de Vede nr.2590/P/2012 din 20.12.2012, inregistrat la aceasta instanta la nr. 4529/292 din 21 decembrie 2012 , a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul M.D.E.,pentru savarsirea infractiunilor de furt, violare de domiciliu, tentativa de talharie si tentativa de viol, fapte prevazute si pedepsite de art. 208 alin.1, art. 192 alin.2 Cod penal, art.20 raportat la art. 211 alin1, alin.2 lit.b si alin.21lit.c Cod penal si art.20 rap.la art.197 alin.1 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art. 33 lit.a Cod penal.
Din analiza mijloacelor de proba administrate in faza de urmarire penala, coroborate cu declaratia de recunoastere a inculpatului, instanta a  retinut urmatoarea situatie de fapt :
  Inculpatul M.D.E. locuieste in comuna C., judetul Teleorman, impreuna cu bunicul sau, fiind vecin cu partile vatamate P.T. si P.T. . Partea vatamata P.T., fiind o persoana in varsta si bolnava a apelat la inculpat in sensul ca, in schimbul sumei de 200 lei lunar acesta sa vina zilnic in locuinta sa ,dimineata si seara, pentru a-i face focul in soba. Conform intelegerii, in dupa amiaza zilei de 21.11.2012, inculpatul a mers la locuinta partii vatamate, caruia i-a aprins focul in soba, dupa care partea vatamata i-a solicitat inculpatului sa mearga intr-o alta camera a locuintei,care era incuiata, dandu-i in acest sens cheia, pentru a-i aduce un pahar cu tuica. Ajungand in camera respectiva inculpatul a observat ca pe noptiera unde se afla depozitata tuica , o punga din material plastic in care se gasea suma de 1800 lei, bani pe care a hotarat sa si-i insuseasca, dupa care a parasit domiciliul partii vatamate, ulterior cheltuind banii sustrasi la diverse magazine si baruri de pe raza localitati de domiciliu  si a imprumutat mai multi prieteni cu bani. In urma cercetarilor efectuate in cauza, din totalul sumei de 1800 lei, s-a recuperat suma de 955 lei, suma ce a fost restituita partii vatamate, care a declarat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 845 lei.
La data de 24.11.2012, in jurul orelor 18.00, acelasi inculpat  a mers la locuinta martorului S.A.E., unde, impreuna cu martorii S.D.I. si G.A. I., au consumat bauturi alcoolice pana in jurul orelor 22.00, cand au mers la un disco-barul din localitate "LA SORIN" , unde au consumat bauturi alcoolice pana in jurul orei 02.00 iar la intoarcere au hotarat sa patrunda in locuinta partii vatamate P. T. , despre care stia ca are bani, pentru a-i sustrage, propunere refuzata de martorul S.A.E., care a mers la domiciliul sau, asa incat inculpatul a mers singur , a patruns pe poarta de acces in curtea locuintei acesteia, reusind sa disloce lacatul cu care era incuiata locuinta cu ajutorul unui bat si prin lovituri cu picioarele. Partea vatamata P.T., in varsta de 89 de ani, locuia singura, era imobilizata la pat din cauza varstei si a bolilor de care suferea, respectiv Alzheimer si hipoacuzie severa, fiind ingrijita de vecina sa, I. E.. Din cercetarile efectuate a rezultat ca partea vatamata purta absorbante pentru noapte care, in fiecare seara, inainte de culcare, ii erau puse de catre martora I. E. .Patrunzand in locuinta partii vatamate, inculpatul a lovit-o de doua ori in zona  fetei, a incercat sa o deposedeze de bani, insa nu a reusit sa gaseasca nimic, dupa care, a hotarat sa intretina raporturi sexuale cu aceasta, motiv pentru care i-a rupt absorbantul pentru noapte, incercand sa intretina raport sexual normal. Intrucat partea vatamata a tipat dupa ajutor si fiindu-i teama ca poate fi auzita de catre vecini, inculpatul a renuntat la consumarea actului sexual si a parasit locuinta  acesteia.
Din raportul de constatare medico-legala nr. 2351/B/2012 eliberat de SML Teleorman in urma examinarii partii vatamate P. T. la data de 26.11.2012 a rezultat faptul ca aceasta a prezentat leziuni la nivelul fetei - hemifetei stangi, iar la nivelul hemitoracelui stand au fost constatate cracmente osoase (zgomote produse de oase rupte) , leziuni cu privire la care s-a stabilit ca ar necesita pentru vindecare circa 12-14 zile de ingrijiri medicale.     
Situatia de fapt astfel retinuta a fost probata cu urmatoarele mijloace de proba:declaratii parti vatamate; raport de constatare medico - legala nr.2351/B/2012 eliberat de S.M.L Teleorman ; declaratii inculpat ; declaratii martori; proces verbal de cercetare la fata locului si reconstituire; procese verbale de realizare a unor experimente judiciare; planse fotografice; dovezi de predare/primire a sumelor de bani recuperate.
Audiat in fata instantei, inculpatul a aratat ca recunoaste si regreta faptele savarsite, asa cum au fost retinute in actul de sesizare al instantei, nu solicita administrarea altor probe solicitand ca judecarea cauzei sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Fata de probele administrate in faza de urmarire penala, coroborate cu declaratia de recunoastere a inculpatului, instanta  apreciaza ca s-a facut dovada savarsirii faptelor de catre acesta si ca in drept acestea intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt, violare de domiciliu, tentativa de talharie si tentativa de viol, fapte prevazute si pedepsite de art. 208 alin.1, art. 192 alin.2 Cod penal, art.20 raportat la art. 211 alin1, alin.2 lit.b si alin.21lit.c Cod penal si art.20 rap.la art.197 alin.1 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art. 33 lit.a Cod penal privind concursul real de infractiuni.
La alegerea si individualizarea pedepselor ce au fost aplicate inculpatului, instanta a tinut seama de gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, determinat de circumstantele reale ale producerii acestora, astfel cum au fost analizate mai sus, precum si circumstantele personale ale inculpatului, care a recunoscut si regretat faptele comise, apreciind ca scopul educativ si preventiv al pedepsei ce va fi aplicata acestuia poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea  orientata catre minimul prevazut de legea penala, redusa cu 1/3 potrivit dispozitiilor art. 3201alin.7 Cod procedura penala, respectiv pedeapsa de 2 ani si 4 luni inchisoare, care urmeaza a se executa in regim de detentie.
I -au fost interzise inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
I s-a aplicat, de asemenea, inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.e Cod penal, (dreptul de a fi tutore sau curator),  pe o perioada de 2 ani, incepand cu data executarii pedepsei inchisorii. Aplicarea pedepsei complementare este obligatorie fiind prevazuta in mod expres prin dispozitiile art. 197 Cod penal si art. 65 alin.2 Cod penal.
  S-a dispus mentinerea arestarii preventive a inculpatului si, conform art. 88 Cod penal, s-a dedus la zi perioada retinerii si arestarii preventive conform Ordonantei de retinere  din data de 25.11.2012 emisa de Politia Rosiorii de Vede, judetul Teleorman si a mandatului de arestare preventiva nr. 31/J/26.11.2012 emis de Judecatoria Rosiorii de Vede, judetul Teleorman.
In baza art. 346 Cod procedura penala si art. 14 si urmatoarele Cod procedura penala, instanta l-a obligat pe inculpat la restituirea catre partea civila P.T. sumei de 845 lei, reprezentand prejudiciu nerecuperat, a luat act de faptul ca  partea vatamata P.T. nu s-a constituit parte civila in procesul penal si,  conform art. 191 Cod procedura penala, l-a obligat pe inculpat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011