InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

(Sentinta civila nr. 8133 din data de 23.09.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Leasing | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Sentinta civila nr. 8133/23.09.2008

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti reclamanta SC A SA a chemat-o in judecata pe parata SC B, solicitand obligarea paratei la plata sumei de 22.668,31 euro, adica 71.028,88 lei, la cursul BNR din data de 23.07.2007, inclusiv TVA, reprezentand contravaloarea prejudiciului produs reclamantei prin nerespectarea obligatiilor asumate de catre parata prin contractul de leasing financiar, art. 23 si 23.1, precum si nerespectarea mandatului prevazut de art. 24 lit. a), sanctionata conform art. 24.3 din contractul de leasing mentionat mai sus si respectiv polita de asigurare CASCO si anexele acesteia, Conditiile generale contractuale si Conditiile specifice pentru furt . De asemenea, reclamanta a solicitat si obligarea paratei la plata cheltuieilor de judecata.
Parata a invocate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Analizand actele dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 23.07.2003 intre reclamanta in calitate de finantator si parata in calitate de utilizator s-a incheiat contractul de leasing financiar, avand ca obiect autoturismul in valoare de 35.900 euro CIP, perioada leasingului fiind de 36 de luni.
      In capitolul I al contractului s-a prevazut ca platile se vor efectua la cursul de vanzare al bancii X SA din ziua facturarii.
      La art. 23 din contract s-a prevazut ca utilizatorul isi asuma toate riscurile in caz de distrugere/pierdere/furt, totala sau partiala, pagube si uzuri premature ale bunului aflat in regim de leasing, chiar daca nu este din vina lui, mai putin daunele si pagubele asigurate conform politei FULL CASCO. Astfel de cazuri nu vor scuti utilizatorul de indeplinirea obligatiilor din contract, in special obligatia privind efectuarea platilor cu titlu de redeventa. De asemenea, s-a prevazut ca utilizatorul are obligatia de a informa fara intarziere finatatorul asupra pieirii, distrugerii, disparitiei totale a bunului (pct. 23.1).
      Potrivit art. 24 lit. a) din contract utilizatorul este imputernicit de catre finatator sa indeplineasca toate formalitatile  necesare constatarii daunelor la bunul obiect al contractului, fiind imputernicit a intocmi in numele si pe seama finantatorului orice documente necesare, inclusiv sa anunte asiguratorul asupra producerii daunei in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului.
      La pct. 24.2 din contract s-a prevazut ca despagubirile ce vor fi achitate de societatea de asigurare, in cazul pieirii sau distrugerii totale a bunului vor fi incasate de finantator si vor fi distribuite astfel: finantatorul va retine din despagubirea incasata de la societatea de asigurari o suma echivalenta cu diferenta intre valoarea initiala a bunului, din care se scad valoarea avansului achitat de utilizator in conformitate cu contractul si valoare redeventelor achitate (exclusiv dobanda aferenta), iar  utilizatorul va incasa diferenta intre valoarea despagubirii si suma cuvenita finantatorului.
      Conform pct. 24.3 in cazul in care utilizatorul nu isi indeplinste la timp si complet mandatul incredintat ori renunta la mandat, este obligat la plata catre finantator a unei despagubiri la nivelul despagubirii datorate de societatea de asigurare si care nu s-a incasat din culpa utilizatorului sau, dupa caz, a daunelor provocate finantatorului prin incasarea cu intarziere a despagubirilor datorate de catre societatea de asigurari.
      Pentru autoturismul care face obiectul contractului de leasing reclamanta a incheiat cu SC C SA polita de asigurare facultativa, valabila de la 26.08.2003 pana la 25.08.2004.
      Conform art. 16 pct. 16.13 lit. b) din Conditiile generale contractuale aferente politei de asigurare, in cazul producerii unui eveniment asigurat, asiguratul are obligatia sa avizeze SC C SA in scris, in termen de 48 de ore, despre producerea daunei, dand informatii despre autovehicul, data, locul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul asigurat, natura si marimea pagubei.
      De asemenea, potrivit pct. 16.7 din Conditiile generale, asiguratul are obligatia sa avizeze in scris SC C SA despre pierderea/furtul cartii de identitate, a certificatului de inmatriculare, a cheilor si/sau telecomenzilor autovehiculului, in termen de doua zile lucratoare de la producerea evenimentului si sa depuna la SC C SA dovada de la politie referitoare la pierdere/furtul cartii de identitate si/sau certificatului de inmatriculare.
      Pct. 16.8 prevede ca asiguratul are obligatia sa nu pastreze certificatul de inmatriculare, nici cartea de identitate a vehiculului si nicio cheie a autovehiculului asigurat in interiorul acestuia.
      La art. 8.2 din Conditiile generale s-a prevazut ca SC C SA este indreptatit sa nu acorde despagubiri in cazul in care asiguratul/contractantul nu si-a indeplinit obligatiile decurgand din polita si din conditiile generale contractuale.
      Conform art. 3.1.5 din Conditiile specifice pentru furt SC C SA nu acorda despagubiri daca asiguratul nu depune la SC C SA sau la organele de politie odata cu avizarea furtului total al autovehiculului originalul certificatului de inmatriculare si al cartii de identitate, precum si toate randurile de chei si telecomenzi (dupa caz) declarate in cererea chestionar de asigurare.
      Potrivit art. 969 alin. 1 si art. 970 alin. 1 Cod civil conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, acestea trebuind sa le execute cu buna-credinta.
      La data de 26.04.2004 numitul R, asociat unic si administrator la societatea parata, a reclamat la organele de politie furtul autoturismului care face obiectul contractului de leasing financiar, declarand ca in data respectiva a intrat intr-un magazin alimentar si in timp ce statea la coada a fost impins de un individ, care si-a cerut scuze si apoi a plecat fara sa cumpere nimic, dupa care a auzit un scartait de roti afara, a vazut autoturismul sau plecand si, cautandu-si cheile in buzunar, nu le-a mai gasit.
      La data de 28.05.2004 administratorul paratei a incunostintat asiguratorul SC C SA despre producerea evenimentului asigurat (furtul autoturismului) si a depus doua seturi de chei, mentionand ca numarul de seturi de chei nu corespunde cu cel din cererea chestionar completata la incheierea asigurarii deoarece cheia i-a fost furata inainte de furtul masinii.
      Prin adresa din 05.08.2004 SC C SA a comunicat reclamantei ca furtul din data de 26.04.2004 face parte din categoria riscurilor excluse, asa cum este prevazut la art. 3.1.5 cap. Excluderi din Conditii specifice pentru furt, precum si la art. 16.13 b), 16.7 coroborate cu art. 8.2 a) din Conditiile generale contractuale in baza carora a fost intocmita polita CASCO.
      Parata nu a facut dovada ca reprezentantul sau s-a aflat in imposibilitatea fizica si psihica de a se deplasa la sediul asiguratorului pentru a anuta furtul autovehicului, astfel cum a aratat in raspunsul la intrebarea 4 din interogatoriu, din moment ce asupra sa nu s-au exercitat actiuni foarte violente, fiind doar imbrancit de o persoana care i-a furat cheile din buzunar, conform declaratiei date in fata organelor de politie.
      De asemenea, parata nu a facut dovada ca a anuntat vreun reprezentant al reclamantei sau asiguratorul despre furtul cheii si al autovehicului in termen de 48 de ore de la producerea evenimentului, martorul propus chiar de parata aratand ca domnul R l-a anuntat ca autoturismul a fost furat abia la sfarsitul lunii mai.
      In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de parata, instanta apreciaza ca aceasta este neintemeiata si o va respinge, avand in vedere ca pretentiile reclamantei se intemeiaza pe dispozitiile contractului de leasing financiar incheiat intre reclamanta si parata, reclamanta invocand neindeplinirea de catre parata a obligatiilor prevazute in acest contract.
      Cu privire la fondul cauzei, instanta retine ca parata nu a facut dovada indeplinirii obligatiilor ce ii reveneau conform art. 23 si art. 24 din contractul de leasing, de a informa fara intarziere reclamanta despre furtul autoturismului si de a anunta asiguratorul despre producerea daunei in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului, nici dovada imposibilitatii de indeplinire a acestor obligatii. Ca atare, culpa pentru neincasarea de catre reclamanta a despagubirii cuvenite in baza politei de asigurare incheiate cu SC C SA apartine paratei.
      In consecinta, conform art. 24.3 raportat la art. 24.2 din contractul de leasing, parata datoreaza reclamantei despagubirea neincasata de la asigurator, respectiv diferenta dintre valoarea initiala a bunului, din care se scad valoarea avansului achitat de utilizator si valoarea redeventelor achitate, exclusiv dobanda aferenta, conform modului de calcul de la fila 76 aceasta fiind de 19.049 euro + TVA, adica 22.668,31 euro.
      Pentru aceste motive, instanta va admite cererea si va obliga parata sa plateasca reclamantei echivalentul in lei al sumei de 22.668,31 euro la cursul de vanzare al bancii X SA (cursul de schimb prevazut in contractul de leasing) de la data scadentei fiecarei rate ramase neachitata din contractul de leasing financiar.
      In temeiul art. 274 C.pr.civ. parata va suporta si cheltuielile de judecata efectuate de reclamanta, reprezentand taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar.
2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Leasing

Caracterul abuziv al clauzelor penale din contractele de leasing prin care alaturi de plata ratelor restante si a penalitatilor datorate pana la momentul rezilierii contractului se solicita cu titlu de daune-interese plata unei sume - Decizie nr. 821 din data de 14.09.2012
Inadmisibilitatea cererii creditorului de a solicita obligarea debitorului la plata ratelor de leasing dupa rezilierea contractului de leasing si restituirea bunurilor. - Decizie nr. 938 din data de 19.11.2010
Proces verbal intocmit de CNADNR.competenta de solutionare a plangerii - Hotarare nr. 5675 din data de 11.06.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 1569 din data de 10.02.2016
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 9417 din data de 17.06.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 1596 din data de 10.02.2016
Drept de retentie - Sentinta civila nr. 6915 din data de 10.05.2016
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 2597 din data de 26.02.2016
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1698 din data de 12.02.2016
Reprezentativitate sindicat - Sentinta civila nr. 35/S din data de 21.10.2016
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 15101 din data de 16.11.2016
Cerere valoare redusa - Sentinta civila nr. 1772 din data de 12.02.2016
Actiune in declararea simulatiei - Sentinta civila nr. 3422 din data de 10.03.2016
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 620 din data de 21.01.2016
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 14661 din data de 08.11.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 8759 din data de 08.06.2016
Evacuare - Sentinta civila nr. 5978 din data de 22.04.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 3407 din data de 10.03.2015
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 5095 din data de 16.04.2015
Constatare nulitate act juridic - Sentinta civila nr. 8193 din data de 09.06.2015