InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Respingerea actiunii civile-partea civila cesionarul creantei.

(Sentinta penala nr. 868 din data de 17.11.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Sentinta penala nr. 868 / 17.11.2011 Prin rechizitoriul nr. ............. din ............. inregistrat la aceasta instanta la data de ............ sub nr. ..............., Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatei CCM pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata si uz de fals in forma continuatasi uz de fals prev. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp si art. 291 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp, ambele cu aplic. art. 33 lit. a Cp.., constand in aceea ca la datele de ........... si ..............., a solicitat si ulterior obtinut de la ....Bank Sucursala ........... doua credite pentru nevoi personale in baza unor documente ce atestau sursele de venit falsificate, respectiv o adeverinta de venit si o copie dupa carnetul sau de munca, despre care avea cunostinta ca sunt false, inducand astfel in eroare functionarii bancari si cauzand unitatii bancare respective un prejudiciu in cuantum de .................
Situatia de fapt descrisa in actul de sesizare a fost retinuta in urma administrarii urmatoarelor mijloace de proba: plangerea penala formulata de partea civila ............. ., declaratii inculpata, declaratii martor MC, procesul verbal de ridicare probe de scris si semnatura de la numitul MC, proces verbal de ridicare probe de scris si semnatura de la inculpata, raport de constatare tehnico-stiintifica nr. ............ din ............., adresa ............Bank nr. ..........din .............., adresa SC ................. SRL nr. ................., adresa ITM Bucuresti nr. ............./.............., adresa SC .............SRL nr. ..................., cereri credit nr. ............. si nr. .................. in original, contract credit ......................in original, contract credit ........................ in copie, chitanta retragere numerar nr. .................. in original, chitanta retragere numerar nr. ....................... in original, adeverinta de venit nr. ................ in copie, carnet de munca seria ................. in original, scadente credite in original.
           In faza cercetarii judecatoresti a fost audiat martorul MC, declaratia acestuia fiind consemnata in scris si atasata la dosar (fila nr. 58 d.i.).
Pentru lamurirea antecedentelor penale ale inculpatei instanta a administrat proba cu inscrisuri solicitand a fi depuse la dosar o noua fisa de cazier si copia sentintei penale nr. .................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti (filele nr. 10-12).
In sedinta publica din 10.11.2011 instanta a respins proba testimoniala solicitata de aparatorul inculpatei pentru motivele indicate in incheierea de sedinta din 10.11.2011.
Pentru solutionarea laturii civile a cauzei, instanta a emis adresa partii civile pentru a depune la dosar contractul de cesiune de creanta  si toate actele privind cesiunea de creanta, insa partea civila nu a dat curs solicitarii instantei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, la data de ..............., inculpata s-a prezentat la ..............Bank - Sucursala .............. unde a solicitat acordarea unui credit de nevoi personale in cuantum de ............. franci elvetieni. In vederea obtinerii creditului, inculpata a completat cererea de credit ................. si a prezentat functionarilor bancii o adeverinta de venit si o copie conforma cu originalul a carnetului sau de munca falsificate, documente obtinute de o persoana pe care a cunoscut-o la inceputul anului 2006 in incinta complexului ........... unde lucra in calitate de vanzatoare, persoana care i s-a recomandat cu prenumele “ Gabi".  Potrivit adeverintei de venit nr. .............., inculpata era angajata la .................. Bucuresti in calitate de asistent manager, avand o vechime in munca la aceasta societate de 6 ani si 10 luni  de zile si o retributie lunara de 1610 lei. Carnetul de munca seria .................. prezentat de inculpata angajatilor bancii confirma cele mentionate in adeverinta de venit.
In baza acestor documente falsificate s-a incheiat contractul de credit pentru nevoi personale nr............. din .................... pentru suma de ........................, iar in aceeasi zi inculpata a ridicat de la casieria bancii suma de .............. lei, reprezentand echivalentul in lei a sumei de .........CHF.
Pe data de ................, tinand cont ca functinarii bancii au anuntat-o ca mai poate solicita inca .............. CHF, inculpata s-a prezentat din nou la sediul bancii . BANK - Sucursala............ unde a solicitat acordarea unui nou credit de nevoi personale in cuantum de ............. CHF, completand in acest sens cererea de credit  pentru nevoi personale nr. ................. Creditul a fost acordat in baza acelorasi documente falsificate prezentate in data de ..............., incheindu-se astfel contractul de credit nr. ......................... In baza celui de-al doilea contract de credit incheiat, inculpata a ridicat de la casieria bancii in data de .................. suma de ................ lei, reprezentand echivalentul in lei a sumei de .....................CHF.
Situatia de fapt mai sus retinuta rezulta din coroborarea urmatoarelor mijloace de proba dupa cum urmeaza:  declaratiile martorului MC ( filele nr. 51-52 dup , fila nr.58 d.i.),  administrator la S.C. ................... S.R.L., conform carora inculpata CCM  nu a fost niciodata angajata in cadrul societatii iar stampila aplicata pe adeverinta de venit nr. ............ nu apartine societatii,  adresa nr.............. emisa de S.C. ................ S.R.L. Bucuresti ( fila nr.58 dup), conform careia inculpatei CCM nu i s-a eliberat adeverinta de venit nr. .................. si nici nu i s-a completat carnetul de munca seria ...............,  adresa  nr. ................... ( fila nr.60 dup) prin care ITM Bucuresti comunica organelor de politie faptul ca S.C. .......................... S.R.L. Bucuresti  nu a inregistrat la aceasta institutie vreun contract individual de munca pentru numita CCM, adeverinta de venit nr. ............. si carnetul de munca seria .................
          Situatia de fapt mai sus mentionata este sustinuta si de concluziile constatarii tehnico - stiintifice grafoscopice ( filele nr.65-75 dup), conform carora inculpata este cea care a semnat pe cele doua chitante retragere numerar datate ......... si ................, a completat si semnat cererile de credit pentru nevoi personale .............. si ................... De asemenea, potrivit concluziilor raportului de constatare tehnico -stiintifica, mentiunea olografa “ Am primit un exemplar", semnaturile de la rubrica “ Imprumutat" si cele din partea dreapta inferior de pe primele cinci file ale contractelor de credit pentru nevoi personale pentru persoane fizice nr. ............... si ................. au fost executate de inculpata CCM, aceleasi concluzii fiind specificate si pentru mentiunea olografa “ Am primit un exemplar" si semnaturile din partea dreapta inferior de pe scadentarul de credit din data de ....................
Instanta a avut in vedere la retinerea situatiei de fapt si cererile de credit nr........... si nr............ din .................., respectiv ................., precum si contractul de credit ................. din ..................., contractul de credit .................. din ................. scadentar credite, chitanta retragere numerar nr. ................... si chitanta retragere numerar nr. ...................... ( filele nr.78 -173 d.u.p.), care dovedesc, coroborat cu concluziile raportului de constatare tehnico -stiintifica grafoscopica mai sus mentionat ca inculpata este cea care a semnat cererile de credit, contractele de credit, scadentarele si chitantele de retragere a sumelor imprumutate din casieria partii vatamate.
In declaratiile date la urmarirea penala inculpata a recunoscut ca a obtinut cele doua credite de la banca folosind inscrisuri care contineau date neconforme cu realitatea,  declaratiile sale in acest sens coroborandu-se, conform art. 69 C.p.p, cu celelalte fapte si imprejurari care rezulta din intreg materialul probator. Desi a recunoscut ca actele prezentate bancii contineau date neconforme cu realitatea, atestand in mod nereal ca era angajata S.C. .................... S.R.L. in functia de asistent manager, inculpata a declarat la urmarirea penala ca nu a vrut sa induca in eroare pe reprezentantii bancii, crezand tot timpul ca numitul “ Gabi" o va angaja la aceasta societate si ca ii va plati toate taxele aferente din urma. Raportat la intreg materialul probator, instanta constata ca inculpata a cunoscut la momentul prezentarii documentelor reprezentantilor bancii ca acestea contin date nereale, fiind constienta ca la solutionarea cererilor sale de credit, banca va avea in vedere documentele falsificate.
Desi s-a prezentat in fata instantei si a cerut termen in vederea angajarii unui aparator ales, ulterior inculpata nu s-a mai prezentat pentru audiere.
        In drept, faptele inculpatei CCM, care la datele de ................... si ..................., in baza aceleiasi rezolutii infractionale,  a indus in eroare reprezentantii ................ Bank-Sucursala .................. pentru a obtine credite de nevoi personale prin folosirea unei adeverinte de venit si a unui carnet de munca false, cauzand un prejudiciu bancii in cuantum de ..................CHF,  intrunesc in fapt si drept elementele constitutive ale infractiunilor de inselaciune in forma continuata prev. de art.215 alin.1, 2, 3 C.p. cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si uz de fals in forma continuata prev. de art. 291 C.p. cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p.  ( doua acte materiale)
         In ce priveste infractiunea de inselaciune, elementul material se concretizeaza in inducerea in eroare a reprezentantilor unitatii bancare, prin prezentarea ca adevarata a unei situatii mincinoase, in speta faptul ca numita CCM ar fi angajata societatii SC ______..  SRL. Demersurile ilicite ale inculpatei au fost savarsite in vederea obtinerii unui folos material, cu caracter injust, intrucat inculpata nu indeplinea conditiile prevazute de normele bancare pentru a obtine un credit bancar. Retinerea formei agravate a infractiunii de inselaciune, astfel cum este prevazuta de art. 215 al. 2 C.p., este justificata de faptul ca, in vederea inducerii in eroare a partii vatamate, inculpata a folosit mijloace frauduloase, care constituie ele-insele infractiuni, respectiv s-a folosit de inscrisuri falsificate. Actiunea de inducere in eroare fiind comisa cu prilejul incheierii unui contract de credit, sunt incidente dispozitiile art. 215 al. 3 C.p. ce incrimineaza inselaciunea in conventii. Astfel, actiunea inculpatei a urmarit suplinirea in mod fraudulos a unor conditii esentiale pentru incheierea contractului de credit, fara de care partea vatamata nu ar fi consimtit la acordarea creditului respectiv. De asemenea, sunt retinute si dispozitiile art.41 alin.2 C.p., deoarece inculpata, in baza aceleiasi rezolutii infractionale s-a prezentat la banca in datele de ____.. si ______ pentru semnarea cererilor de credit, contractele de credit fiind incheiate la datele de _____, respectiv ______.. pe baza documentelor falsificate prezentate de inculpata.
Urmarea imediata a infractiunii consta in paguba patrimoniala cauzata unitatii bancare prin neplata ratelor de credit. Legatura de cauzalitate dintre actiunile inculpatei si urmarea produsa rezulta din insasi materialitatea faptei. 
Sub aspectul laturii subiective, infractiunea a fost savarsita cu intentie directa, inculpata prevazand si urmarind inducerea in eroarea a angajatilor ____ BANK- Sucursala____.. in scopul obtinerii unui folos material injust, in conditiile in care la data solicitarii creditelor nu era angajata in munca la S.C_____.. S.R.L., creand aceasta aparenta prin completarea cererilor de credit cu date neconforme cu realitatea si prin prezentarea unor documente falsificate.
  In ce priveste infractiunea de uz de fals, elementul material consta in folosirea unor inscrisuri falsificate, adeverinta de venit, inscris sub semnatura privata, avand aparenta de a fi emis de SC _______ SRL, respectiv copia unui carnet de munca purtand viza de inregistrare la Inspectoratul Teritorial de Munca, ceea ii confera caracterul de inscris oficial, prin faptul ca emana de la o unitate dintre cele la care se refera art. 145 C.p. Inculpata a prezentat aceste inscrisuri angajatilor Bank _____, in vederea producerii unor consecinte juridice, respectiv obtinerea unor credite, cunoscand faptul ca sunt falsificate, intrucat atestau date nereale privind calitatea sa de salariata.
            Sunt  retinute si dispozitiile art.41 alin.2 C.p., deoarece inculpata, in baza aceleiasi rezolutii infractionale s-a prezentat la banca in datele de ____.. si _____ pentru semnarea cererilor de credit, contractele de credit fiind incheiate la datele de ______, respectiv _____. pe baza acelorasi documente falsificate prezentate de inculpata.
    Urmarea imediata a acestei actiuni consta in crearea unei stari de pericol cu privire la increderea pe care inscrisurile oficiale si inscrisurile sub semnatura privata trebuie sa o inspire participantilor la circuitul civil, iar legatura de cauzalitate dintre actiunile inculpatei, care a folosit astfel de inscrisuri, cunoscand ca sunt false, in vederea producerii unor consecinte juridice, si crearea acestei stari de pericol este una directa.
Sub aspectul laturii subiective fapta a fost savarsita de inculpata cu vinovatie sub forma intentiei directe, ea cunoscand ca inscrisurile sunt false si folosindu-le in vederea producerii de consecinte juridice.
  La individualizarea judiciara a pedepselor ce se vor stabili pentru fiecare dintre infractiunile retinute in sarcina inculpatei, urmeaza a se tine seama de criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72 C.p., respectiv limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal (inchisoarea de la 3 la 15 ani pentru infractiunea prevazuta de art. 215 al. 1, 2, 3 C.p., respectiv inchisoare de la 6 luni la 3 ani pentru infractiunea prevazuta de art. 291 C.p.), gradul de pericol social concret, dedus din imprejurarile comiterii faptelor, ce a presupus conlucrarea inculpatei cu numitul "Gabi"" in scopul obtinerii unor foloase ilicite, intinderea prejudiciului cauzat, forma continuata a infractiunilor retinute in sarcina inculpatei, dar si circumstantele personale ale inculpatei, care la data savarsirii faptelor era necunoscuta cu antecedente penale, iar pe parcursul procesului penal a avut o atitudine preponderent sincera, colaborand cu organele judiciare in vederea aflarii adevarului.
  In raport de toate aceste elemente de individualizare, retinand in favoarea inculpatei si circumstanta atenuata prev. de art. 74 alin.1 lit.a) C.p. referitoare la buna comportare anterioara savarsirii faptelor,  cu consecinta aplicarii unor pedepse cu inchisoarea intr-un cuantum situat sub minimul special prevazut de lege, instanta va stabili pedepse cu inchisoarea, apte sa realizeze scopul procesului penal, in sensul art. 1 C.p.p.
            Astfel, in baza art. 215 alin.1,2 si 3 C.p. cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si aplicarea art. 74 alin.1 lit.a) C.p. rap. la art. 76 lit.c) C.p. va condamna pe inculpata CCM  la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata.
                       In baza art. 291 C.p. cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si aplicarea art. 74 alin.1 lit.a) C.p. rap. la art. 76 lit.e) C.p. va condamna pe inculpata CCM la pedeapsa de 2 luni  inchisoare pentru savarsirea infractiunii de uz de fals in forma continuata.
                        Coroborand mentiunile fisei de cazier judiciar ( fila nr.14 d.i.) cu mentiunile sentintei penale nr. ____.. a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. ______ a Curtii de Apel Bucuresti -Sectia a II-a Penala ( filele nr. 11-12 d.i.) instanta constata ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art.85 C.p., motiv pentru care va dispune  anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatei prin sentinta penala nr. ____.. a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. _____.. a Curtii de Apel Bucuresti -Sectia a II-a Penala.
                        Va descontopi pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare in pedepse componente pe care le va repune in individualitatea lor, dupa cum urmeaza:
- o luna inchisoare aplicata pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 26 rap. la art. 290 C.p. cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a) si c) C.p. si art. 76 alin.1 lit.e) C.p.
- 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 215 alin.1,2 si 3 C.p. cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a) si c) C.p. si art. 76 alin.1 lit.c) C.p.
- o luna inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 291 C.p. cu aplicarea art. 74 alin.1 lit. a) si c) C.p. si art. 76 alin.1 lit.e) C.p.
                       Raportat la data savarsirii faptelor pentru care inculpata a fost condamnata prin sentinta penala mai sus mentionata ( 14.04.2006) instanta va constata ca faptele deduse judecatii ( acte materiale din 12.04.2006 si 13.04.2006) se afla in concurs real cu faptele pentru care inculpata a fost condamnata prin sentinta penala nr______ a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. _____. a Curtii de Apel Bucuresti -Sectia a II-a Penala.
                       In baza art.33 lit.a) C.p. rap. la art. 34 lit.b) C.p. si aplicarea art. 85 alin.1 C.p. instanta va contopi  pedepsele aplicate inculpatei prin prezenta hotarare cu pedepsele mai sus mentionate, repuse in individualitatea lor, urmand ca inculpata sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv  2 ani inchisoare.
  In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere jurisprudenta CEDO, respectiv cauza Hirst contra Marii Britanii si cauza Sabou si Parcalab contra Romaniei, precum si decizia LXXIV din 05.11.2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, sistemul sanctionator nu trebuie sa conduca la compromiterea drepturilor individului, atunci cand o sanctiune apare ca vadit disproportionata fata de gravitatea infractiunii. Instanta retine astfel ca, in cauza Hirst contra Marii Britanii, Curtea Europeana a apreciat ca orice restrictie a drepturilor electorale trebuie sa fie justificata si sa urmareasca un scop legitim, in special preventia infractiunilor si apararea ordinii publice. Curtea a concluzionat ca interzicerea automata a dreptului de a participa la alegerile legislative, aplicabila tuturor detinutilor condamnati la executarea unei pedepse cu inchisoarea, desi urmareste un scop legitim, nu respecta principiul proportionalitatii, reprezentand in aceste conditii o incalcare a art. 3 Protocol 1 din Conventie. In consecinta, fata de natura si gradul de pericol social al faptelor, instanta va interzice inculpatei exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen., apreciind ca interzicerea exercitiului dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe intreaga durata a executarii pedepsei inchisorii sunt proportionale cu scopul urmarit si raportat la gravitatea infractiunilor.
De asemenea, instanta constata ca prin Hotararea Sabou si Pircalab contra Romaniei, Curtea Europeana a statuat ca la aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 Cod penal trebuie analizat tipul infractiunii.
Prin urmare, cu titlu de pedeapsa accesorie, in temeiul art. 71 C.p. instanta va interzice inculpatei exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a-II-a, lit. b C.p. pe intreaga durata a executarii pedepsei principale rezultante.
Sub aspectul individualizarii modalitatii de executare a pedepsei, vazand faptul ca inculpata era necunoscuta cu antecedente penale la data savarsirii  faptelor deduse judecatii,  instanta va constata ca scopul pedepsei va putea fi atins chiar fara privarea de libertate a acesteia, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 81 C.pen. pentru a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate acestuia, opinia instantei avand in vedere si dispozitiile art.85 alin.3 C.p.
Avand in vedere intrunirea cumulativa a conditiilor legale pentru aplicarea suspendarii pedepsei, si anume cuantumul pedepsei aplicate - pedeapsa rezultanta pentru fapte concurente de 2 ani inchisoare, lipsa antecedentelor penale la data savarsirii faptelor  si aprecierea instantei ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea pedepsei in regim de detentie, instanta, in baza art. 81 C.p. va suspenda executarea pedepsei in cazul inculpatei pe un termen de incercare de  4 ani, stabilit conform art. 82 C.p.,  acest termen fiind de natura sa asigure indreptarea inculpatei prin intelegerea consecintelor faptelor savarsite dar si intelegerea faptului ca in cazul in care va persista in activitatea infractionala, va executa, alaturi de pedeapsa pentru noua infractiune si pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare. Pe cale de consecinta, in baza art.359 C.p. va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art.83 C.p., care reglementeaza cazurile in care intervine revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
          In temeiul art. 71 alin. ultim C.p., pe durata suspendarii conditionate a  executarii pedepsei principale se va suspenda si executarea pedepsei accesorii.
         
          In baza art. 348 C.p.p. va desfiinta  in totalitatea inscrisurile falsificate folosite de inculpata, respectiv adeverinta de venit nr_____ ( fila nr.104 dup) si carnetul de munca seria ______.. ( filele nr. 90-100 dup).
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, instanta urmeaza sa respinga ca neintemeiata actiunea civila a partii civile S.C. ______ S.R.L. pentru urmatoarele considerente:
          Din actele si lucrarile dosarului instanta retine ca S.C. ______. S.R.L. a formulat plangere penala impotriva inculpatei ( filele nr. 7-8 d.u.p.) aratand ca prin faptele sale inculpata a cauzat bancii induse in eroare, ___. BANK Romania S.A., un prejudiciu de 1_____. CHF la care se adauga dobanda legala calculata pana la data achitarii integrale a debitului.  Totodata, S.C. ________ S.R.L. a aratat ca la data de _____.. a incheiat cu banca prejudiciata contractul de cesiune de creanta nr. ______.., prin care s-a subrogat in drepturile bancii in vederea recuperarii creantelor rezultate din creditele acordate debitorilor de catre banca si ramase nerecuperate.
Ca urmare a plangerii penale formulate, organele de urmarire penala au dispus trimiterea in judecata a inculpatei, S.C. _________.. S.R.L figurand in citativul actului de sesizare in calitate de parte civila.
In vederea solutionarii laturii civile, instanta a emis adresa partii civile pentru a depune la dosar contractul de cesiune de creanta si toate actele ce privesc cesiunea de creanta, inclusiv dovada de notificare a debitorului cedat, avand in vedere actul care sta la baza pretentiilor civile ale partii civile din prezenta cauza, respectiv cesiunea de creanta. Or, desi partii civile i s-au trimis la mai multe adrese in acest sens, aceasta nu s-a conformat solicitarilor instantei.
Pentru admiterea unei actiuni civile formulate in procesul penal alaturat actiunii penale, trebuie indeplinite mai multe conditii in mod cumulativ: existenta faptei ilicite, existenta unui prejudiciu care sa nu fi fost reparat, legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia celui care a savarsit fapta ilicita, cu mentiunea ca in materia raspunderii civile delictuale se raspunde si pentru cea mai usoara culpa. Or, in cauza de fata partea civila nu a facut dovada indeplinirii conditiilor raspunderii civile delictuale in persoana inculpatei. Astfel, instanta constata ca partea civila nu a facut dovada incheierii unui contract de cesiune de creanta cu privire la creanta partii vatamate ____.. Bank Romania S.A., rezultate ca urmare a faptelor ilicite ale inculpatei, si nici dovada ca prejudiciul sau este urmarea faptelor inculpatei din prezenta cauza. Este adevarat ca la dosar exista inscrisuri privind infiintarea unei popriri pe veniturile obtinute de inculpata de la S.C. _____. S.R.l. la cererea creditoarei S.C. _____. S.R.L, cerere formulata in baza celor doua contracte de credit incheiate de inculpata cu ____..Bank S.A, insa acest lucru nu este suficient pentru admiterea actiunii civile in prezentul proces -penal, in conditiile in care partea civila nu a depus la dosar contractul de cesiune de creanta si dovada notificarii debitorului cedat, precum si inscrisuri privind intinderea prejudiciului la momentul solutionarii cauzei penale, avand in vedere sumele poprite din veniturile inculpatei. Instanta are in vedere, pe de o parte, regulile din materia cesiunii de creanta, unde pretentiile banesti ale cesionarului sunt opozabile debitorului cedat in conditiile notificarii acestuia cu privire la cesiunea de creanta intervenita, iar pe de alta parte, ca una dintre conditiile  raspunderii civile delictuale este dovada existentei unui prejudiciu cert, atat sub aspectul existentei sale dar si cu privire la intinderea acestuia. Nu in ultimul rand instanta constata ca in ceea ce priveste latura civila a cauzei sunt aplicabile dispozitiile legale din materia civila, referitoare la principiul disponibilitatii si sarcina probei, simplele afirmatii ale partii civile nefiind suficiente pentru admiterea actiunii civile.
         Pe cale de consecinta, in temeiul art.14 C.p.p si art. 346 alin.1 C.p.p instanta va respinge ca neintemeiata actiunea civila formulata de partea civila S.C. _______. S.R.L.
          In baza art.191 alin.1 C.p.p. instanta va obliga  pe inculpata sa plateasca statului suma de 900  lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 200 lei reprezinta onorariul aparatorului din oficiu, avocat ______, iar suma de 50 lei reprezinta onorariu partial cuvenit avocatului din oficiu ________, ce se vor avansa din fondurile Ministerului Justitiei.

.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011