InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sighisoara

Furt

(Sentinta penala nr. 41 din data de 02.03.2009 pronuntata de Judecatoria Sighisoara)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Sighisoara | Jurisprudenta Judecatoria Sighisoara

R O M A N I A

JUDECATORIA S
PENAL

SENTINTA PENALA Nr. 41
Sedinta publica de la 02 Martie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE DV
Grefier MMD
Cu PARTICIPAREA REPREZENTANTEI Ministerului Public doamna PROCURO VM
?

     Pe rol pronuntarea cauzei penale privind pe inculpat PV si pe partile vatamate AV, DL, VM, avand ca obiect furt calificat (art. 209 C.p.).
     La apelul nominal facut in Camera de consiliu se constata lipsa partilor. Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
? Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 27.02.2009 , iar sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea din acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand Judecatoria avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru azi 2.03.2009. INSTANTA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria S a fost trimis in judecata inculpatul PV, pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art.  208 alin 4, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. art. 37 lit. b C.p. (punctele 1 si 2 din rechizitoriu), art. 78 alin. 1 din OUG 195/02, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. si art. 37 lit. b C.p. (punctele 1 si 2 din rechizitoriu), ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p., art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a,g,i C.p. cu aplic. art. 37 lit. b C.p. art. 78 alin. 1 din OUG 195/02 cu aplic. art. 37 lit. b C.p., ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p. (pct. 3 din rechizitoriu) toate cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.
Din materialul probator administrat in cauza instanta retine urmatoarele:
In noaptea de 22/23 iunie 2004, inculpatul PV s-a deplasat pe str. V. Tepes din S si cu ajutorul unei surubelnite a fortat portiera stanga fata a autoturismului marca VW Golf cu nr. de inmatriculare MS apartinand partii vatamate AV. Dupa ce a demontat carcasa de sub volan si a legat firele electrice a pornit autoturismul, conducandu-l pe str. Ghe. Lazar, pe urma pe str. Libertatii. Aici intrucat nu poseda permis de conducere a pierdut controlul volanului si s-a izbit cu autoturismul intr-un copac. Masina a fost avariata si abandonata de inculpat. Asa cum rezulta din procesul verbal intocmit de organul de politie cu ocazia cercetarii efectuata la fata locului pe podea s-a gasit o surubelnita in cruce cu maner maroniu de 15 cm si o emblema metalica, avand imprimata pe ea un vultur si, inscriptia "Double M" (f. 28). Cu ocazia audierii inculpatul a recunoscut ca surubelnita ii apartine. Cu ocazia identificarii inculpatului s-a constatat ca purta o geaca de culoare verzuie, pe piept pe partea stanga existand o emblema identica cu cea gasita in autoturism iar in partea stanga emblema lipsea, observandu-se locul unde era prinsa.
Partea vatamata AV s-a constituit parte civila cu suma de 10000 lei reprezentand c/val. reparatii, autoturism si piese de schimb.
Ulterior partea civila a procedat in scris ca intelege sa renunte la pretentiile civile formulate (f. 191).
In noaptea de 23/24.06.2004, inculpatul s-a deplasat pe str. Marasesti din municipiul S.  Cu ajutorul unei surubelnite a patruns in interiorul autoturismului cu nr. de inmatriculare MS apartinand partii vatamate DL, si cu un cutit l-a pornit. A condus masina pe raza municipiului S si pe DN 13 E 60 intre localitatile Nades si Tigmandru, unde i s-a oprit autoturismul si nu a mai reusit sa porneasca. A abandonat-o pe acostamentul drumului. Cu ocazia cercetarii la fata locului au fost ridicate de pe portiera stanga trei fragmente de urme papilare si patru fragmente de urme digitale (f. 51).
Potrivit concluziilor raportului de constatare tehnico-stiintifica nr. 164194/14.07.2004 intocmit de IPJ M-Serviciul Criminalistic cele doua urme papilare ridicate de la fata locului au fost create de degetul mijlociu de la mana stanga (urma nr. 1), respectiv regiunea hipoterna a palmei mainii stangi a inculpatului (f. 69).
Faptele inculpatului PV care in noptile de 22/23 iunie 2004, 23/24 iunie 2004  a patruns folosind o surubelnita in interiorul autoturismelor marca VW Golf cu nr. de inmatriculare MS apartinand partii vatamate AV si MS apartinand partii vatamate DL, le-a pornit si le-a condus fara a poseda permis de conducere, primul in S iar al doilea tot in S si, apoi pe DN 13 E 60 pana in apropierea localitatii Tigmandru, ulterior abandonandu-le, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor continuate si concurente de furt calificat de folosinta si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere prev. si ped. de art. 208 alin. 4, 209 alin. 1 lit. a,g, i C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. art. 78 alin. 1 din OUG 195/02 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. Faptele au fost comise in virtutea aceleasi rezolutii infractionale la un interval foarte scurt de timp unele de altele, prin acelasi mod de operare si ambele autoturisme sustrase au fost deteriorate.
Partea vatamata DL s-a constituit parte civila cu suma de 1180 lei reprezentand c/val bunuri furate de inculpat din autoturism (oglinda electrica, sistem electronic de lumini tip inimioara, disc ambreaj, placa presiune)
Martorul SG, audiat de instanta sub prestare de juramant, a confirmat sustragerea acestor bunuri precizand ca valoarea lor este de 10-12 milioane.
La data de 24.09.2005, partea vatamata VM a reclamat ca autoturismul sau marca Dacia cu nr. de inmatriculare MS, pe care l-a parcat cu o seara inainte in fata blocului a fost sustras. S-au luat masuri de urmarire a autovehiculului si, in aceeasi zi in jurul orelor 15;00 a fost identificat in padurea Faget de langa Cluj Napoca.
Cu ocazia cercetarii la fata locului efectuata de organele de politie s-au ridicat mai multe urme papilare.
Raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 165202 intocmit la 6.12.2005 de IPJ M-Serviciul  Criminalistic confirma cu urma digitala a fost creata de degetul mare de la mana dreapta a inculpatului (f. 94).
Fapta inculpatului PV astfel cum a fost savarsita intruneste elementele constitutive ale infractiunilor concurente de furt calificat si conducere fara permis prev. si ped. de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,g,i C.p. si art. 78 alin. 1 din OUG 195/2002.
Partea vatamata VM s-a constituit parte civila cu suma de 1100 lei reprezentand c/val. repararii autoturism.
Pretentiile civile au fost dovedite, martorul MPM invederand instantei ca partea civila a efectuat reparatii la autoturism contand in inlocuirea chiuloasei, delcoului, alternatorului, a casetofonului, a boxelor, reparatiile fiind efectuate in S si ridicandu-se la aproximativ 2000 lei.
Existenta faptelor si vinovatia inculpatului rezulta cu certitudine din plangerile partilor vatamate, declaratiile partilor vatamate, procesele verbale de cercetare la fata locului, rapoartele de constatare tehnico stiintifica, mijloacele materiale de proba, planse foto, declaratia de recunoastere a inculpatului, adresa nr. 62014/SIII din 12.05.2005 eliberata de serviciul Public Comunitar Regim Permise de conducere si Inmatriculare a Vehiculelor M, potrivit caruia inculpatul nu figureaza in baza de date informatizata ca posesor permis de conducere.
Inculpatul prin declaratia olografa data in calitate de faptuitor la 10.03.2005, a recunoscut comiterea faptelor din noaptea de 22/23 iunie 2004 si 23/23 iunie 2004..
Ulterior inculpatul s-a sustras urmaririi penale, acesta plecand din tara prin P.T.F Nadlac (f. 111).
Desi legal citat la domiciliu la toate adresele pe care le-a indicat in declaratiile date cat si prin afisare la locul savarsirii infractiunii-Consiliul Local S, inculpatul nu s-a prezentat la nici unul  din termenele de judecata stabilite de instanta.
S-au efectuat verificari la Administratia Nationala a Penitenciarelor aceasta comunicand ca inculpatul nu se afla incarcerat la vreunul din penitenciarele din tara.
I-a fost asigurata apararea din oficiu.
Din fisa de cazier (f. 134) rezulta ca inculpatul a fost condamnat prin DP 1013/2000 a Tribunalului M la pedeapsa de 1 an si 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. si ped. de art. 208 alin. 1 -209 lit. a,g,i C.p. cu  aplic. art. 41 alin. 2 C.p. a fost arestat la 3.06.2000, liberat conditionat la 5.07.01, restul de 149 zile ramase neexecutate fiind implinit la data savarsirii faptelor deduse prezentei judecati. Prin urmare faptele fiind comise in stare de recidiva postexecutorie pentru fiecare din infractiunile retinute in sarcina inculpatului se vor aplica disp. art. 37 lit. b C.p.
Avand in vedere gradul concret de pericol social al faptelor comise determinate de modul si mijloacele de operare, de prejudiciul produs, atitudinea inculpatului, imprejurarea ca este recidivist, instanta va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii.
Astfel, pentru faptele de furt calificat va fi condamnat la cate 3 ani si 4 luni inchisoare iar pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere la cate 1 ani si 2 luni inchisoare.
Intrucat faptele sunt concurente in baza art. 33 lit. a C.p., art. 34 lit. b C.p. se vor contopi pedepsele aplicate, inculpatul urmand sa execute pedepsa cea mai grea de 3 ani si  4 luni inchisoare.
Se vor aplica disp. art. 71-64 lit. a C.p.
In baza art. 998 C.civil art. 14 c.p.p. art. 346 C.p.p. va fi obligat inculpatul la plata despagubirilor civile in suma de 1180 lei catre partea civila DL si la 1100 lei catre partea civila VM.
Se va lua act ca partea civila AV a renuntat la pretentiile civile formulate.
Vazand si disp. art. 191 alin. 1 C.p.p. va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 440 lei, din care 100 lei c/val onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministrului Justitiei catre Serviciul de Asistenta Judiciara S.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

             In baza art. 208 alin.4 Cp, art. 209 alin. 1 lit. a,g,i Cp cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp si art. 37 lit. b Cp condamna pe inculpatul PV fiul lui V si C, nascut la 24.11.1981 in S str. nr.  jud. M, recidivist, fara ocupatie, la pedeapsa de 3 ani si 4 luni inchisoare (faptele din 22/23 iunie 2004, 23/24 iunie 2004).
              In baza art. 78 alin. 1 din OUG 195/2002 ( art. 87 alin. 1 in noua numerotare a  OUG 195/2002 republicata) cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp, art. 37 lit. b Cp condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare (faptele din 22/23 iunie 2004, 23/24 iunie 2004).
              In baza art. 208 alin. 1 Cp, art.209 alin. 1 lit. e,g,i Cp cu aplicarea art. 37 lit. b Cp condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani si 4 luni inchisoare (fapta din 24 septembrie 2005).
              In baza art.78 alin. 1 din OUG 195/2002( art. 87 alin.1 in noua numerotare a OUG 195/2002 republicata) condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa 1 an si 2 luni inchisoare ( fapta din 24 septembrie 2005).
              In baza art. 33 lit. a Cp, art. 34 lit. b Cp contopeste pedepsele aplicate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani si 4 luni inchisoare.
              Aplica art. 71-64 lit. a,b Cp.
              In baza art. 998 Cod civil, art. 14 Cpp, art. 346 Cpp obliga inculpatul la plata despagubirilor civile : 1180 lei catre partea civila DL domiciliat in S str. B. Delavrancea nr.  jud. M, 1100 lei catre partea civila VM domiciliat in S str. Plopilor nr.  jud. M.
              Ia act ca partea civila AV a renuntat la pretentiile civile formulate.
              In baza art. 191 alin. 1 Cpp obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 440 lei, din care 100 lei c/val onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministrului Justitiei catre Serviciul de Asistenta Judiciara S.
              Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare
              Pronuntata in sedinta publica, 2.03.2009.

                         PRESEDINTE
                 DV                                               GREFIER
                                                                                      MDM      
 

Red. D.V.dact. M.D.M.
23.03.2009/2 exempl

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011