InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slatina

LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE

(Sentinta penala nr. 822 din data de 18.11.2009 pronuntata de Judecatoria Slatina)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Slatina | Jurisprudenta Judecatoria Slatina

J U D E C A T A Prin sentinta penala nr 822/18.11.2009 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr 8072/311/2009 in baza art. 180 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p., condamna pe inculpatul C.A.D., , la pedeapsa de  1000 lei amenda penala pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.
In baza art. 193 C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p., condamna pe inculpatul C.A.D. la pedeapsa de 1000 lei amenda penala pentru savirsirea infractiunii de amenintare.
In baza art. 205 C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p., condamna pe inculpatul C.A.D. la pedeapsa de 700 lei amenda penala pentru savirsirea infractiunii de insulta.
In baza art. 213 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p., condamna pe inculpatul C.A.D. la pedeapsa de 1500 lei amenda penala pentru savirsirea infractiunii de abuz de incredere.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. c C.p. contopeste pedepsele aplicate inculpatului minor C.A.D. urmind ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de  1500 lei amenda penala.
Pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 631 Cod penal.
In baza art. 14 si 346 c.pr.pen. obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente C.M. sa plateasca partii civile P.V.  suma de 1000 lei reprezentand daune morale si partii civile P.E.C., suma de 1000 lei despagubiri civile, reprezentand contravaloarea telefonului mobil Nokia E 95.
In baza art. 191 alin. 1 c.pr.pen. obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.
In baza art. 193 C.p.p. obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 400 lei catre partea civila P.V. reprezentand cheltuieli cu onorariu de avocat.
Prin rechizitoriu Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina nr 1919/P/2009 din 26.08.2009 inregistrat pe rolul Judecatoriei Slatina sub nr. 8072/311/2009 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C.A.D. pentru savirsirea infractiunilor prev de art 180 alin 1 c.p., art. 193 C.p., art. 205 C.p. si art. 213 alin. 1 C.-p., toate cu aplic.art. 99 si urmatoarele C.p. si art. 33 lit. a C.p.
Din cuprinsul actului de sesizare rezulta ca in seara zilei de 06.04.2009 inculpatul a primit de la partea vatamata P.E.C. un telefon mobil marca Nokia N 95 pe care ulterior a refuzat sa il restituie si in aceeasi zi ca urmare a solicitarii partii vatamate P.V. de a restitui fiicei sale telefonul inculpatul a agresat-o fizic, a amenintat-o si i-a adresat acesteia injurii.
In cursul cercetarii judecatoresti partea vatamata P.V. s-a constituit parte civila cu suma de 2.000 lei reprezentand daune morale, iar partea vatamata P.E.C. s-a constituit parte civila cu suma de  1000 lei despagubiri civile reprezentind contravaloarea telefonului mobil marca Nokia N 95.
Au fost audiati martorii, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
Inculpatul C.A.D., audiat in cursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti nu a recunoscut savarsirea infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata.
A fost audiata si partea responsabila civilmente C.M. care a declarat ca este de acord sa despagubeasca partile vatamate in situatia in care fiul sau va fi gasit vinovat de savirsirea infractiunilor pentru care este trimis in judecata.
Din analiaza materialului probator administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.
La data de 06.04.2009 inculpatul C.A.D. s-a intilnit cu partea vatamata P.E.C. si in urma unei discutii purtate s-au inteles ca partea vatamata sa ii dea telefonul sau mobil marca Nokia N 95 pe care sa il restituie in 2 - 3 zile.
Conform intelegerii stabilite partea vatamata P.E.C. i-a dat inculpatului telefonul sau mobil marca Nokia N 95 primind de la inculpat un telefon marca Nokia 6101 in care sa monteze cartela pe timpul cit telefonul marca Nokia N 95 se afla la el si un alt telefon marca Samsung pe care anterior inculpatul il primise de la aceeasi parte vatamata.
Prezent la discutiile purtate intre cei doi a fost si martorul N.I., aceasta confirmind situatia de fapt descrisa de partea vatamata in sensul ca i-ar fi dat inculpatului pentru a-l folosi pentru citeva zile telefonul sau mobil marca Nokia N 95 primind de la acesta alte doua telefoane mobile intre care unul chiar ii apartinea.
Acelasi martor a precizat ca intre partea vatamata P.E.C. si inculpat nu a existat vreo discutie in sensul efectuarii unui schimb de telefoane intre cei doi, intelegerea fiind ca inculpatul sa restituie partii vatamate telefonul mobil dupa 2-3 zile.
De asemenea martorul Z.F. a precizat ca a fost prezent cind partea vatamata Palanga Cristina i-a dat inculpatului telefonul sau mobil, insa nu stie care a fost intelegerea intre cei doi cu privire la respectivul telefon.
Ulterior partea vatamata P.E.C. si martora N.I. au plecat in domiciliul partii vatamate unde fiind atentionata de martora ca este posibil ca inculpatul sa nu ii mai restituie telefonul partea vatamata l-a contactat telefonic pe inculpat solicitindu-i restituirea telefonului mobil marca Nokia N 95 intrucit ii era teama de mama sa, ocazie cu care inculpatul i-a spus ca nu ai va ma restitui telefonul.
La scurt timp la domiciliul partii vatamate P.E.C. a sosit mama sa - partea vatamata P.V., aceasta aflind despre "tranzactia" efectuata de catre fiica sa si despre faptul ca inculpatul refuza sa ii mai restituie telefonul mobil.
Pentru lamurirea situatiei partea vatamata P.V. impreunca cu fiica sa si martora N.I. s-au deplasat la locuinta inculpatului, fiind pe aceeasi scara a blocului, la usa apartamentului iesind inculpatul C.A.D. care mai intii i-a spus partii vatamate P.V. ca nu a primit vreun telefon de la fiica acesteia, ulterior mentionind ca a primit telefonul mobil Nokia N 95 pe care insa nu il mai poate restitui pentru ca l-a vindut.
Intrucit in timp ce se afla la usa apartamentului P.V. insista ca inculpatul sa ii restituie fiicei sale telefonul mobil sau sa o despagubeasca cu contravaloarea acestuia inculpatul Cojocaru Daniel a devenit recalcitrant adresindu-i partii vatamate P.V. cuvinte si expresii jignitoare si amenintari cu acte de violenta, totodata lovind-o si cu palma peste fata.
Aceasta situatie de fapt referitoare la incidentul petrecut la usa apartamentului inculpatului a fost confirmata atit de depozitiile martorei N.E. cit si a partii vatamate P.E.C., precum si de concluziile certificatului medico legal nr.402/C/2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina legala Olt din care rezulta ca partea vatamata P.V. prezinta leziuni traumatice ce au putut fi produse de la data de 06.04.2009 prin lovire cu sau de un corp contondent fara a necesita ingrijiri medicale.
In ceea ce priveste declaratia martorului Popa Victor Florentin urmeaza a fi inlaturata intrucit este in totala contradictie cu celelalte probe administrate in cauza, acest martor nefiind indicat de catre inculpat in cursul urmaririi penale pentru a prezenta situatia de fapt cunoscuta.
In declaratiile date inculpatul nu a recunoscut ca ar fi primit de la partea vatamata P.C. telefonul mobil marca Nokia N 95 pentru a-l restitui mentionind ca aceasta i l-a facut cadou.
Inculpatul a recunoscut ca a adresat cuvinte si expresii jignitoare partii vatamate P.V., insa a mentionat ca a procedat in acel mod ripostind fata de faptul ca la rindul sau partea vatamata i-a adresat cuvinte si expresii jignitoare. In ceea ce priveste actiunea de agresare a partii vatamate P.V. inculpatul a aratat ca nu a intentionat sa o loveasca pe aceasta impingind-o cu mina peste fata pentru a preintimpina patrunderea partii vatamate in locuinta sa. Totodata inculpatul a aratat ca nu a adresat amenintari partii vatamate.
In raport de probele administrate in cursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti urmeaza a se retine in sarcina inculpatului savarsirea infractiunilor prev de art 180 alin 1, art. 193, art. 205 si art. 213 alin. 1 c.p. constand in aceea ca in ziua de 06.04.2009 a refuzat sa ii restituie partii vatamate P.E.C. un telefon mobil marca Nokia N 95 si in aceeasi zi a agresat-o fizic, a amenintat-o si i-a adresat cuvinte si expresii jignitoare partii vatamate P.V..
Elementul material al laturii obiective ale infractiunii de abuz de incredere consta in refuzul inculpatului de a restitui partii vatamate un bun primit de la aceasta, respectiv telefonul mobil marca Nokia N 95.
Elementul material al laturii obiective al infractiunii prev. de art. 180 alin. 1 C.p. consta in actiunea inculpatului de a lovi partea vatamata P.V., existand legatura de cauzalitate intre actiunea inculpatului de a lovi partea vatamata si rezultatul produs, respectiv suferintele fizice cauzate de acesta.
Elementul material al laturii obiective al infractiunii prev. de art. 193 C.p. consta in adresarea de amenintari partii vatamate P.V. cu acte de violenta, amenintari ce au fost de natura sa o alarmeze pe aceasta.
Elementul material al laturii obiective al infractiunii prev. de art. 205 C.p. consta in actiunea inculpatului de a adresa cuvinte si expresii jignitoare partii vatamate P.V. prin acestea aducindu-se atingere onoarei si reputatiei partii vatamate.
Se apreciaza ca actionind in acest mod inculpatul C.A.D. a prevazut rezultatul faptelor sale si a urmarit producerea lui prin savarsirea faptelor, retinindu-se sub aspect subiectiv ca forma de vinovatie intentia directa.
Vinovatia inculpatului C.A.D. este dovedita cu urmatoarele mijloace de proba: plingerile si declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor, certificatul medico legal nr 402/C/2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina legala Olt, declaratiile inculpatului.
La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului C.A.D., instanta va avea in vedere criteriile generale prev de art 72 si 52 c.p. respectiv disp. partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savirsite, persoana infractorului si circumstantele concrete in care a fost savirsita fapta.
Fata de aceste elemente, respectiv atitudinea inculpatului de a nu recunoaste savarsirea faptelor si incercarea de a prezenta o alta situatie de fapt decit cea reala,   circumstantele concrete de savarsire a faptelor, rezultatul produs respectiv prejudiciul material cauzat partii vatamate P.E.C. si prejudiciul moral cauzat partii vatamate P.V. ca urmare a agresiunii fizice exercitate asupra sa, a starii de teama ce i-a fost provocata de amenintarile inculpatului si a atingerii adusa onoarei si reputatiei acesteia prin adresarea cuvintelor si expresiilor jignitoare,  in baza art 345 alin 2 c.p.p. instanta va dispune condamnarea inculpatului C.A.D. pentru savarsirea infractiunilor prev de art 180 alin 1, art. 193, art. 205 si art. 213 alin. 1 c.p., la pedeapsa amenzii pentru fiecare fapta in parte, aceasta fiind de natura sa satisfaca scopul preventiv si coercitiv al pedepsei conf art 52 c.p.
La stabilirea pedepsei instanta va avea in vedere si dispozitiile art. 99 si urmatoarele C.p. care reglementeaza minoritatea in sensul ca limitele pedepselor vor fi reduse la jumatate, urmind ca in urma concursului de infractiuni inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea.
Condamnand inculpatul la pedeapsa amenzii penale instanta va atrage atentia acestuia asupra dispozitiilor art 63 ind. 1 c.p. privind inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii in cazul neachitarii acesteia cu rea credinta.
In ceea ce priveste actiunea civila formulata in cauza de partile vatamate P.E.C. si P.V., instanta constata ca sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art 998 si urmatoarele c.civ., in sensul existentei unei actiuni ilicite din partea inculpatului, a unui prejudiciu, a unei lagaturi de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si a vinovatiei sub forma intentiei directe,  prin agresiunea fizica si adresare de cuvinte de expresii jignitoare si amenintari exercitate asupra partii vatamate P.V. cauzind  traume psihice, astfel ca in baza art 14 si 346 c.p.p.  va fi admisa in parte cererea de despagubiri civile formulata de aceasta si va obliga pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente C.M. la plata catre aceasta sumei de 1000 lei cu titlu de daune morale.
De asemenea sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale in ceea ce-l priveste pe  inculpat cu referire la partea vatamata P.E.C., astfel ca va fi obligat acesta in solidar cu partea responsabila civilmente C.M. la plata catre partea vatamata P.E.C. a sumei de 1000 lei cu titlu de despagubiri civile.
Vazind si disp art 191 si 193 c.p.p.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011