InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slobozia

Contopire. Pedeapsa aplicata in strainatate pentru un concurs de infractiuni

(Sentinta penala nr. 1180 din data de 24.04.2012 pronuntata de Judecatoria Slobozia)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Slobozia | Jurisprudenta Judecatoria Slobozia

In caz de contopire a unei pedepse rezultante aplicate in strainatate pentru un concurs de infractiuni cu pedepse aplicate in Romania pentru fapte concurente, pedeapsa rezultanta aplicata de instanta straina nu se descontopeste in pedepsele rezultante.

Prin  cererea inregistrata pe rolul  Judecatoriei Slobozia  sub nr. _ la data de _ petentul - condamnat FF, fiul lui _, nascut la data de _ in _, CNP - _ detinut in Penitenciarul _,  a solicitat contopirea pedepselor aplicate prin: Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _ si Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _.
Cererea este intemeiata pe dispozitiile  art. 449  al. 1 lit. a si b din Cod procedura penala.
La dosar, din dispozitia instantei, au fost atasate: Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _, Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _ si Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _ (cu mentiunea datei si modalitatii ramanerii definitive) si situatia juridica la zi privind pe petentul condamnat.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin  Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin decizia penala nr. _ a Curtii de Apel _,  petentul FF a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 6 ani inchisoare.
Prin  sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _,  petentul FF a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare, compusa din:
- 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. - comisa in _) - dedusa  judecatii prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _;
- 2 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin Decizia Penala nr. _ a Tribunalului _;
- 6 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin Decizia Penala nr. _ a Tribunalului _;
- 3 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare;
- sporul de 1 an inchisoare aplicat prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _.
Prin sentinta penala nr. _ a Curtii de Apel _, definitiva prin nerecurare, la data de _, a fost recunoscuta sentinta penala nr. _ din _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _, privind pe petentul FF, prin care s-a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa rezultanta de: 10 ani inchisoare, (stabilita pe calea cumulului aritmetic) si la pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a alege pe durata condamnarii.
Prin aceeasi sentinta (nr. _ a Curtii de Apel _) s-a dispus transferarea persoanei condamnate FF intr-un penitenciar din Romania pentru continuarea executarii pedepsei de 10 ani inchisoare, i s-a interzis persoanei condamnate, ca pedeapsa accesorie, dreptul de a alege pe durata condamnarii, si i s-a dedus din pedeapsa aplicata arestarea preventiva de la data de _ la _, de la _ la _ si de la _  la zi.
In conformitate cu dispozitiile art. 449 al.1 lit. a si b Cod procedura penala, pedeapsa aplicata poate fi  modificata daca la punerea ei in executare sau in cursul executarii pedepsei, pe baza unei alte hotarari  definitive, se constata existenta concursului de infractiuni sau existenta recidivei.
Exista concurs de infractiuni, conform  art. 33 lit. a Cod penal,  cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite de catre aceeasi persoana inainte de condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele.
Exista recidiva, conform  art. 37 lit. a Cod penal,  cand dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie, inainte de inceperea executarii pedepsei_., iar pedeapsa prevazuta de lege pentru cea de-a doua infractiune este inchisoarea mai mare de un an.
Fata de actele dosarului si vazand dispozitiile legale mai sus mentionate, instanta constata indeplinite prevederile art. 449 alin.1 lit. a si b din Cod procedura penala, fapt pentru care cererea petentului condamnat urmeaza a fi admisa.
Astfel, instanta va constata ca infractiunile pentru care petentul FF a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 10 ani inchisoare (stabilita pe calea cumulului aritmetic), aplicata prin sentinta penala nr. _ din _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _ (pentru savarsirea de infractiuni care au corespondent in legislatia romana, realizand continutul constitutiv al infractiunilor prevazute de art.  211 al. 1, al. 2 lit. c si al. 21  lit. a si e Cod penal, precum si pe cel al infractiunii prev. de art. 182 alin. 1 si 2 Cod penal - fapte comise la data de _), hotarare recunoscuta prin Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _, definitiva prin nerecurare, la data de _, au fost comise in concurs  real, prev. de art. 33 lit. a din C. Pen., cu infractiunea pentru care a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare aplicata prin  Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _ (fapta prev. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. - comisa in _).
De asemenea, se va constata ca infractiunile pentru care petentul FF a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 10 ani inchisoare (stabilita pe calea cumulului aritmetic), aplicata prin sentinta penala nr. _ din _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _, hotarare recunoscuta prin Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _, definitiva prin nerecurare, la data de _ si infractiunea pentru care a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare aplicata prin  Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _, au fost comise in stare de recidiva postcondamnatorie, prev. de art. 37 lit. a din C. pen. raportat la pedeapsa de 6 ani inchisoare aplicata prin Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin decizia penala nr. _ a Curtii de Apel _.
In aceste conditii, se va descontopi pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _, in elementele ei componente si va repune pedepsele in individualitatea lor, astfel:
- 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. - comisa in _) - dedusa  judecatii prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _;
- 2 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin Decizia Penala nr. _ a Tribunalului _;
- 6 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin Decizia Penala nr. _ a Tribunalului _;
- 3 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare;
- sporul de 1 an inchisoare aplicat prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _.
In baza art. 39 alin. 1 si 6 din C. pen. rap. la art. 34 lit. b din C. pen. se va contopi pedeapsa rezultanta de 10 ani inchisoare (stabilita pe calea cumulului aritmetic), aplicata prin sentinta penala nr. _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _, hotarare recunoscuta prin Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _, definitiva prin nerecurare, la data de _, cu pedeapsa de 6 ani inchisoare aplicata prin Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin decizia penala nr. _ a Curtii de Apel _, urmand ca petentul condamnat sa execute in final pedeapsa cea mai grea, respectiv:  10 ani inchisoare.
In baza art. 39 alin. 1 si 6 din C. pen. rap. la art. 34 lit. b din C. pen. se va contopi fiecare dintre pedepsele descontopite din pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _ (respectiv: 5 ani inchisoare, 2 ani inchisoare, 3 ani inchisoare si 6 ani inchisoare, cu pedeapsa de 6 ani inchisoare aplicata prin Sentinta Penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin decizia penala nr. _ a Curtii de Apel _, urmand ca petentul condamnat sa execute in final pedepsele cele mai grele, respectiv:  patru pedepse a cate 6 ani inchisoare.
In baza art. 34 lit. b din C. Pen. rap. la art. 36 alin. 1 si 2 din C. Pen. se vor contopi pedepsele aplicate pentru faptele concurente, prin sentinta penala nr. _ din _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _, hotarare recunoscuta prin Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _, definitiva prin nerecurare, la data de _ si Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin neapelare la data de _ (asa cum aceste pedepse au rezultat in urma aplicabilitatii art. 39 alin. 1 si 6 din C. pen. rap. la art. 34 lit. b din C. pen.) respectiv: 10 ani inchisoare, 6 ani  inchisoare, 6 ani  inchisoare, 6 ani  inchisoare si 6 ani  inchisoare in pedeapsa cea mai grea, aceea de 10 ani inchisoare, la care se va adauga sporul de 1 an inchisoare (aplicat prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _), spor intrat in puterea de lucru judecat, urmand ca petentul condamnat sa execute in total pedeapsa de: 11 ani inchisoare.
Instanta va mentine starea de arest,  iar in temeiul art. 36 alin. 3 Cod penal se va deduce din pedeapsa finala perioada executata de la _ la _, de la _ la _, de la _ la _ si de la _ la zi.
Instanta va lua act ca prin sentinta penala nr. _ pronuntata de Judecatoria _, definitiva la data de _, hotarare recunoscuta prin Sentinta Penala nr. _ a Curtii de Apel _,  s-a aplicat pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a alege pe durata condamnarii.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintelor penale contopite prin prezenta.
Totodata, se vor anula vechile mandate de executare (nr. _, nr. _ si nr. _) si, in consecinta, se va dispune  emiterea unui nou mandat, corespunzator prezentei sentinte, pentru pedeapsa de 11 ani inchisoare.
In  baza art. 192 alin. 3 din C. pr. pen. cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011