InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Bujor

Contestatie la executare. Suspendarea executarii silite. Cautiune. Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ. Despagubiri. Intarzierea executarii. Indisponibilizarea cautiunii.

(Sentinta civila nr. 375 din data de 28.05.2014 pronuntata de Judecatoria Targu-Bujor)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Targu-Bujor | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Bujor

Contestatorul poate fi obligat la cerere la despagubiri cauzate prin intarzierea executarii,  conform art. 719 alin. 3 C.pr.civ.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei T B  la data de 05.02.2014, avand ca obiect contestatie la executare,contestatorul S  N  in contradictoriu cu BEJ C M C si A M, a solicitat instantei  anularea ca nelegale a tuturor actelor de executare silita in dosarul de executare nr. 11_/CMC/2013 al BEJ C  M  C , cat si a executarii silite insesi.
In motivarea cererii, contestatorul S  N  a aratat ca  la data de 20.11.2013, cand a formulat la Judecatoria G  contestatie la executare impotriva executarii silite in dosarul executional nr. 8_./CMC/2012 al BEJ C  M  C , executorul judecatoresc a incheiat in aceeasi zi actul de adjudecare, contestatorul fiind notificat prin somatie la data de 05.12.2013 pentru a se prezenta la BEJ pentru distributia pretului. In contestatia la executare pe rolul Judecatoriei G , contestatorul a aratat ca prin Incheierea nr. 2_ din 04.12.2013, s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite.
Contestatorul a aratat ca executorul judecatoresc, nemaidistribuind pretul in dosarul executional nr. 8_/CMC/2012 deoarece instanta a dispus suspendarea provizorie a executarii silite, a solicitat Judecatoriei T  B  la data de 21.11.2013 incuviintarea executarii silite in dosarul de executare nr. 1_/CMC/2013, pronuntandu-se Incheierea de incuviintare a executarii silite nr. 1_./04.12.2013, a carei anulare o solicita prin prezenta contestatie la executare.
Contestatorul a mentionat ca executorul judecatoresc cu rea-credinta nu a anuntat instanta despre imposibilitatea continuarii executarii silite, avand in vedere admiterea suspendarii provizorii de catre Judecatoria G , tocmai pentru a obtine o incheiere favorabila vizand evacuarea contestatorului din apartamentul in care locuieste.
Contestatorul, fata de cele aratate, a solicitat suspendarea prezentei cauze pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare in dosarul nr. 20_./233/2014 aflata pe rolul Judecatoriei G., in baza art. 413 alin.1 pct. 1 C.pr.civ., avand in vedere stransa legatura intre cele doua cauze, dezlegarea prezentei cauze depinzand de rezultatul din contestatia la executare impotriva dosarului de executare nr. 8_./CMC/2012.
Contestatorul a precizat ca evacuarea sa se face cu incalcarea art. 895 NCPC privind interdictia evacuarii din imobilele cu destinatie de locuinta in perioada: 01.12/01.03 a anului urmator, exceptand situatia cand creditorul face dovada ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta. Contestatorul a precizat ca nu mai detine alte imobile in care s-ar putea muta de indata.
In drept, contestatorul a invocat disp. art. 718 din Codul de pr. civila.
In dovedirea cererii, contestatorul  a depus inscrisuri.
A depus dovada achitarii taxei de timbru in cuantum de 150 lei pentru contestatia la executare si pentru suspendarea executarii silite.
La data de 12.02.2014, intimata A. M  a depus intampinare prin care invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare si combate apararile contestatorului, mentionand urmatoarele: contestatia la executare pe rolul Judecatoriei G  in dosarul nr. 20_/233/2013 a fost respinsa prin sentinta civila nr. 7_./30.01.2014. In acest dosar, arata intimata, ca executarea silita a fost suspendata provizoriu pana la solutionarea suspendarii formulate in cadrul contestatiei la executare, care, de altfel, a fost respinsa. Intimata arata ca de la data suspendarii si pana la respingerea contestatiei la executare, executorul judecatoresc nu a intocmit niciun act de executare. Intimata arata ca la data de 25.11.2013, cand executorul judecatoresc a depus cerere de incuviintare a executarii silite la Judecatoria T B , executarea silita nu era suspendata.
Intimata arata ca activitatea executorului judecatoresc este strict reglementata de dispozitiile legale, iar privitor la incalcarea disp. art. 895 C.pr.civ., intimata arata ca garantul ipotecar, respectiv contestatorul mai detine inca doua imobile, astfel ca acesta poate fi executat si in perioada 01.12.- 01.03. a anului urmator.
Intimata precizeaza ca garantul contestator S  N , care este si administratorul  firmei SC R. G., a garantat o creanta de aprox. 2 mil. euro.
Fata de apararile formulate de contestator, intimata a solicitat respingerea contestatiei la executare si mentinerea actelor de executare emise de BEJ C  M ca fiind legale.
Intimata a depus inscrisuri si procura speciala pentru mandatarul sau, A H.
Prin incheierea din data de 27.02.2014, s-a pus in vedere contestatorului sa achite cautiunea in cuantum de 4250 lei, calculata la valoarea pretului din  actul de adjudecare al imobilului, si sa completeze taxa de timbru aferenta contestatiei la executare cu suma de 900 lei, conform disp. art. 718 alin. 2 lit. b C. pr. civ.
Contestatorul s-a conformat dispozitiilor instantei, depunand la dosarul cauzei recipisa de consemnare a cautiunii nr. 91_./1 din data de 11.03.2014, chitanta seria TA, nr. 2115_ si chitantele de achitare a taxei de timbru in completare, in cuantum de 900 lei.
Prin incheierea pronuntata la data de 12.03.2014, s-a admis cererea de suspendare a executarii silite incepute in dosarul executional nr. _/CMC/2013 pana la solutionarea prezentei contestatii la executare.
La aceeasi data, 12.03.2014, intimata A  M  a depus la dosarul cauzei precizari prin care solicita instantei de judecata sa oblige contestatorul la plata de despagubiri pentru tergiversarea executarii silite, avand in vedere ca de la data la care a devenit proprietara imobilului adjudecat si a efectuat intabularea acestuia la data de 21.11.2013, plateste taxe si impozite, cheltuieli de intretinere fara a se folosi efectiv de imobil. De asemenea, avand in vedere ca prezenta contestatie la executare este formulata cu rea-credinta, intimata a solicitat si amendarea contestatorului cu suma de 7000 lei, conform art. 719 alin. 3 C.pr.civ., cu precizarea ca suma depusa cu titlu de cautiune sa fie virata in contul executorului judecatoresc, urmand a servi la acoperirea pagubelor cauzate de intarzierea executarii.
Pentru la termenul de judecata din data de 08.05.2014, au fost depuse la dosarul cauzei inscrisuri de catre contestator si intimata A  M , respectiv: copia de pe dispozitivul deciziei irevocabile nr. _.28.04.2014, pronuntate de Tribunalul G , prin care a fost respins recursul formulat de contestatoarea R. SRL in contradictoriu cu intimata A  M in dosarul nr. 20. _/233/2013; cererea avocatului contestatorului S  N  prin care solicita acordarea unui alt termen de judecata, avand in vedere citatia depusa la dosar privind pe numitul T.S. de a se prezenta la Parchetul de pe langa I.C.C.J., la datele de 07.05.2014, 08.05.2014, fara a atasa imputernicirea avocatiala care sa ateste ca reprezinta interesele respectivului in dosarul nr. _/P/2014.
La termenul de judecata din data de 08.05.2014, procedura fiind legal indeplinita, instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ C  M  C , avand in vedere ca rolul executorului judecatoresc este acela de a indeplini un serviciu de interes public, acesta neputand fi parte intr-o actiune in fata instantei judecatoresti cu privire la actele de executare indeplinite in exercitarea atributiilor de serviciu, calitate procesual activa si pasiva in cadrul unei contestatii la executare avand doar partile interesate sau vatamate prin actul de executare intocmit in cadrul unui dosar de executare. Instanta a pus in discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ C  M  C , dupa care a admis-o, dispunand radierea din citativ a BEJ C  M  C  ca intimat.
La termenul de judecata din data de 22.05.2014, instanta a luat act de renuntarea intimatei la invocarea exceptiilor tardivitatii formularii contestatiei la executare si a lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei A  M . De asemenea, intimata, prin procurist, a depus la dosarul cauzei precizari privind cuantumul despagubirilor solicitate, compuse din cheltuielile de intretinere ale imobilului folosit de contestator in cuantum de 3500 lei, conform adeverintei  eliberate de Asociatia de proprietari nr. 151 G  nr. _../24.04.2014 (fila 146) si daune interese in cuantumul diferentei ramase din scaderea cheltuielilor de intretinere din cautiunea depusa de contestator de 4250 lei.
Contestatorul a depus note scrise, solicitand suspendarea prezentei contestatii la executare pana la solutionarea unei alte contestatii la executare pe rolul Judecatoriei G , formulate ulterior solutionarii definitive a contestatiei la executare in dosarul nr. 20_../233/2013.
Instanta, dupa ce a pus in discutia partilor cererea de suspendare formulata de contestator pana la solutionarea contestatiei la executare pe rolul Judecatoriei G  solicitate in contradictoriu cu o alta intimata- P  D , a respins cererea de suspendare, avand in vedere ca la termenul de judecata din data de 12.03.2014, contestatorul a solicitat suspendarea prezentei cauze pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare in contradictoriu cu intimata A  M , in dosarul nr. 20_/233/2014, solutionat irevocabil la data de 28.04.2014, prin decizia civila nr. 3.. a Tribunalului G_.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei T. B  sub numar 1_/316/2014 la data de 05.02.2014, avand ca obiect contestatie la executare,contestatorul S  N  in contradictoriu cu BEJ C  M  C   si A  M , a solicitat instantei  anularea ca nelegale a tuturor actelor de executare silita in dosarul de executare nr. 1_/CMC/2013 al BEJ C  M  C , cat si a executarii silite insesi.
Prin Incheierea nr. 10_./04.12.2013, pronuntata de Judecatoria T  B , s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite formulata de creditoarea A  M , si s-a incuviintat executarea silita conform titlului executoriu reprezentat de act de adjudecare nr. 8_/1/20.11.2013, in sensul predarii posesiei bunului imobil situat in mun. G , c cu cheltuieli de executare.
Prin Incheierea nr. _.1/03.02.2014 emisa de BEJ C  M  C l in dosarul executional nr. 1_./CMC/2013, debitorul S  N  a fost obligat la plata cheltuielilor de executare in cuantum total de 2851,20 lei.
La data de 03.02.2014, a fost emisa somatia nr. .. catre debitorul S  N prin care i se punea in vedere ca in termen de 8 zile de la primirea somatiei sa se conformeze titlului executoriu reprezentat de act de adjudecare nr. 8_/1/20.11.2013, in sensul de a preda creditorului  bunul imobil situat in mun. G ,   si sa achite suma de 2851,20 lei reprezentand cheltuieli de executare, conform Incheierii nr. 11_/1/03.02.2014.
Prin Incheierea pronuntata la data de 12.03.2014 in prezenta cauza, s-a admis cererea de suspendare a executarii silite incepute in dosarul executional nr. 11_./CMC/2013 pana la solutionarea contestatiei la executare.
Contestatorul a depus la dosarul cauzei recipisa de consemnare a cautiunii nr. 918_../1 din data de 11.03.2014, chitanta CEC Bank-G  seria TA, nr. 2115_., in cuantum de 4250 lei, calculata la valoarea pretului din  actul de adjudecare al imobilului.
Contestatorul s-a conformat dispozitiilor instantei, depunand la dosarul cauzei recipisa de consemnare a cautiunii nr. 918_./1 din data de 11.03.2014, chitanta CEC Bank-G  seria TA, nr. 2115_.  si chitantele de achitare a taxei de timbru in completare, in cuantum de 900 lei ..
Fata de apararile contestatorului invocate in prezenta cauza, vizand incalcarea disp. art. 895 C. pr.civ. cu referire la interdictia de evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta in perioada 1 decembrie- 1 martie a anului urmator, instanta le apreciaza ca fiind nefondate avand in vedere ca respectivele dispozitii nu au fost aplicabile in cauza. Contestatia la executare a fost formulata la data de 05.02.2014, iar la data de 12.03.2013 a fost admisa cererea de suspendare a executarii silite in dosarul de executare nr. 11_./CMC/2013.
Fata de apararea contestatorului vizand legatura stransa intre prezenta contestatie la executare si cea formulata in dosarul nr. 20_../233/2013, al Judecatoriei G., pentru care s-a solicitat suspendarea pana la solutionarea irevocabila din data de 28.04.2014, cand s-a pronuntat decizia nr. 393 de Tribunalul G , prin care s-a respins recursul formulat de contestatoarea SC R. SRL, al carei garant ipotecar este contestatorul S  N , instanta constata ca nu se aduc critici privind legalitatea titlului executoriu reprezentat de actul de adjudecare nr. _./20.11.2013, vizand predarea catre intimata creditoare a  bunului imobil situat in mun. G ,   a legalitatii titlului executoriu reprezentat de Incheierea nr. 11_../1/03.02.2014 emisa de BEJ C  M  C , conform art. 638 alin. 1 lit. a C.pr.civ. si  a legalitatii Incheierii nr. 10_./04.12.2013, pronuntate de Judecatoria T  B , prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, formulata de creditoarea A  M .
Avand in vedere ca apararile contestatorului nu vizeaza  vreun motiv de nelegalitate al Incheierii nr. 10_/04.12.2013, pronuntate de Judecatoria T  B , prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, in baza titlului executoriu reprezentat de act de adjudecare nr. 8_./1/20.11.2013, respectiv al  Incheierii nr. _./1/03.02.2014 emise de BEJ C  M  C  prin care au fost stabilite cheltuielile de executare conform art. 669 alin. 4 C.pr.civ., disp. art. 39 alin. 1 din Legea nr. 188/2000 si prevederilor art. 1 din Ordinul MJ 2561/2012, instanta urmeaza  a respinge contestatia la executare formulata de S  N. ca neintemeiata.
 Fata de cererea intimatei de obligare a contestatorului la plata de despagubiri cauzate prin intarzierea executarii, in cuantum de 4250 lei, echivalentul cautiunii depuse, reprezentand 3500 lei cheltuieli de intretinere, iar restul daune-interese, instanta o va respinge ca neintemeiata pentru urmatoarele considerente:
Conform disp. art. 719 alin. 3 C.pr.civ., contestatorul poate fi obligat la cerere la despagubiri cauzate prin intarzierea executarii, avand in vedere ca prin Incheierea din data de 12.03.2014, s-a admis suspendarea executarii silite pana la solutionarea prezentei contestatii la executare.
Conform art. 1531 alin. 1 si 2 C.civ. creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii. Prejudiciul cuprinde pierderea efectiva suferita de creditor si beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea intinderii prejudiciului se tine seama si de cheltuielile pe care creditorul le-a facut, intr-o limita rezonabila, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
La termenul de judecata din data de 08.05.2014, s-a pus in vedere intimatei sa depuna la dosarul cauzei inscrisuri doveditoare privind despagubirile solicitate.
In dovedirea acestora, intimata a depus la dosarul cauzei adeverinta eliberata de Asociatia de proprietari nr. 151 G nr. 50/24.04.2014 prin care sunt stabilite cheltuielile cu intretinerea imobilului adjudecat de intimata si in care locuieste contestatorul, acestea fiind in cuantum de 3520,63 lei .
Pentru aceste cheltuieli de intretinere si pentru diferenta ramasa din deducerea acestora din cuantumul cautiunii depuse de contestator, solicitata de intimata cu titlu de daune-interese, instanta constata ca intimata nu a facut dovada efectuarii acestor cheltuieli in locul contestatorului, respectiv a pagubelor cauzate prin intarzierea executarii.
Fata de considerentele mai sus mentionate, instanta va respinge ca neintemeiate contestatia la executare formulata de contestatorul S  N  si cererea de acordare a despagubirilor in cuantum de 4250 reprezentand cheltuieli de intretinere si daune-interese, formulata de intimata A  M .
In temeiul disp. art. 719 alin. 6 C.pr.civ., instanta va dispune indisponibilizarea sumei de 4250 lei reprezentand cautiune, urmand a servi la acoperirea creantelor stabilite prin titlul executoriu reprezentat de Incheierea nr. 11_./1/03.02.2014, emisa de BEJ C  M  C si va comunica catre BEJ C  M. C  recipisa de consemnare a cautiunii nr. 9182_/1 din data de 11.03.2014, chitanta CEC Bank-G seria TA, nr. 21150_.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013