InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 208 alineat 1 si 4- 209 alineat 1litera e Cod penal, art. 86 si art. 89 din OUG nr. 195/2002

(Sentinta penala nr. 575 din data de 06.12.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Titlu Art. 208 alineat 1 si 4- 209 alineat 1litera e Cod penal, art. 86 si art. 89 din OUG nr. 195/2002
Dosar asociat Infractiuni

      R O M A N I A Cod operator 3924

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI

Dosar nr.4241/317/2012
Sentinta Penala Nr.  575
Sedinta publica din 6 decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE : S P
Grefier : A I Ministerul Public a fost reprezentat de domnul procuror P D din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, jud. Gorj. Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul V N  trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr.1796/P/2012 17.10.2012, pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, conducere fara permis a unui vehicul pe drumurile publice si parasirea locului accidentului fara acordul organelor de politie prevazute de art. 208 alineat 1 si 4 raportat la art. 209 alineat 1 litera e Cod penal, art. 86 alineat 1, art. 89 alineat 1 din OUG 195/2002 R, toate cu aplicarea art. 37 litera a si art. 33 litera a din Cod penal si partea vatamata F A D.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns partea vatamata F A D, asistat de avocat B P si inculpatul V N, asistat din oficiu de avocat A C substituind pe avocat D D D N
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, s-a luat o declaratie partii vatamate care a fost consemnata si atasata la dosar, aparatorul partii vatamate a solicitat incuviintarea probei testimoniale si proba cu expertiza tehnica de specialitate.
Instanta, din oficiu, a pus in discutia partilor disjungerea laturii civile a cauzei.
Reprezentantul parchetului nu se opune
Avocat B P pentru partea vatamata nu se opune.
Avocat A C pentru inculpat nu se opune.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, instanta a constatat terminata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti a expus starea de fapt si a pus concluzii de condamnare a inculpatului in baza art. 208 alineat 1 si 4- 209 alineat 1litera e Cod penal, art. 86 si art. 89 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 37 litera a si 33 litera a Cod penal si obligarea acestuia la cheltuieli judiciare in favoarea statului.
De asemenea, a solicitat ca in cauza sa fie aplicate dispozitii art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala, aplicarea dispozitiilor legii privind pedepsele accesorii, revocarea in baza art. 83 Cod penal a suspendarii conditionate a executarii  pedepsei de 1 an si 4 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 826 din 10 mai 2011 a Judecatoriei Tg-Jiu si deducerea retinerii si a arestului preventiv, iar in baza art. 350 Cod de procedura penala sa fie mentinuta arestarea preventiva a inculpatului.
Avocat B P pentru partea vatamata a achiesat pe latura penala la concluziile reprezentantului parchetului si a solicitat obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare.
Avocat A C pentru inculpat a solicitat ca la individualizarea pedepsei sa se retina ca a recunoscut si regretat fapta comisa, in care sens sa fie aplicate dispozitiile art. 3201 alienat 7 Cod de procedura penala si art. 74 raportat la art. 76 Cod penal, iar pedeapsa aplicata sa fie coborata sub minimul special prevazut de lege.
Inculpatul V N a regretat savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata.
J U D E C A T O R I A

Asupra cauzei penale de fata ;
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr.1769/P/2012 din data de 17 octombrie 2012 a fost trimis in judecata inculpatul V N pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, conducere fara permis a unui vehicul pe drumurile publice si parasirea locului accidentului fara acordul organelor de politie prevazute de art. 208 alineat 1 si 4 raportat la art. 209 alineat 1 litera e Cod penal, art. 86 alineat 1, art. 89 alineat 1 din OUG 195/2002 R, toate cu aplicarea art. 37 litera a si art. 33 litera a din Cod penal.
In fapt, s-a retinut ca, la data de 19.06.2012, organele de politie din cadrul Politiei orasului Ticleni au fost sesizate telefonic de o persoana (care a refuzat sa-si decline identitatea) cu privire la producerea unui accident de circulatie in ziua de 15.06.2012, ora 13,00, de catre inculpatul V N care a sustras un vehicul - motocicleta cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM din fata barului S.C. ROBALEX S.R.L. din cartierul Gura Lumezii, orasul Ticleni, judetul Gorj, apartinand partii vatamate F A-D, motocicleta pe care a condus-o pe DJ 675, fara a poseda permis de conducere.
Ulterior, la data de 20.06.2012, partea vatamata F A-D a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatului Voinoiu Nicolae, care in ziua de 15.06.2012, i-a sustras motocicleta marca SUZUKI cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM, parcata in fata magazinului S.C. ROBALEX S.R.L. din orasul Ticleni, judetul Gorj pe care a condus-o pe drumurile publice, imprejurare in care i-a distrus motocicleta in valoare de 1.000 euro.
Din materialul de urmarire penala administrat in cauza s-a retinut urmatoarea stare de fapt :
La data de 15.06.2012, inculpatul V N a consumat bauturi alcoolice impreuna cu martorul P G A pe terasa barului S.C. ROBALEX S.R.L. din cartierul Gura Lumezii orasul Ticleni, jud. Gorj.
In jurul orei 17,00, in apropierea terasei a venit cu motocicleta proprietate personala marca SUZUKI cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM si partea vatamata FA-D.
Partea vatamata a lasat motocicleta cu motorul pornit si cheile in contact si a intrat in alimentara aceleiasi societati comerciale, S.C. ROBALEX S.R.L. situata in acelasi corp de cladire cu barul, pentru a face cumparaturi.
Inculpatul V N s-a ridicat de la masa, si-a insusit motocicleta, apartinand partii vatamate si s-a deplasat pe DJ 675 spre centrul orasului Ticleni.
Dupa ce a parcurs cca. 4 km, intr-o curba la stanga din apropierea imobilului apartinand numitului M O, motocicleta a derapat pe carosabil, imprejurare in care inculpatul a pierdut controlul motocicletei, care a intrat intr-o rigola de langa drumul public.
In urma accidentului rutier, inculpatul a suferit leziuni corporale si a produs avarierea motocicletei.
Imediat dupa producerea accidentului la inculpatul Voinoiu Nicolae a venit martorul A D C care l-a ajutat sa scoata motocicleta din sant in drumul public.
Inculpatul s-a urcat pe motocicleta, s-a deplasat spre localul S.C. ROBALEX S.R.L. si a intrat cu motocicleta pe Aleea Liliacului.
Partea vatamata s-a deplasat pe Aleea Liliacului unde l-a gasit pe inculpatul V N, in fata imobilului apartinand lui D C.
In aceasta imprejurare, inculpatul V N a restituit partii vatamate motocicleta marca SUZUKI cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM si s-a deplasat la locuinta sa, situata in apropierea acestui loc.
Intrucat inculpatul prezenta leziuni ce necesitau ingrijiri medicale, in ziua de 16.06.2012, a fost transportat de fratele sau, V D la sectia primiri urgente din cadrul Spitalul Tg-Carbunesti, imprejurare in care a comunicat cadrelor medicale ca a suferit un accident de circulatie.
Astfel, inculpatul V N a fost internat in sectia ortopedie cu diagnosticul ,,fractura maleola tibiala de luxatie astra galo scafoida picior drept, prin accident de motoscuter".
Organele de politie au fost sesizate de cadrele medicale care s-au deplasat in aceeasi zi la Spitalul Tg-Carbunesti unde au procedat la audierea inculpatului pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs accidentul de circulatie.
Cu ocazia audierii sale, inculpatul a declarat organelor de politie necorespunzator adevarului si in scopul de a se sustrage de la urmarire penala, ca accidentul de circulatie s-a produs in timpul deplasarii cu un motoscuter pe un camp.
 Motocicleta marca SUZUKI cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM, conform cartii de identitate si certificatului de inmatriculare are capacitatea cilindrica de 572 cm3 , fiind suspusa inmatriculari in circulatie.
Prin adresa nr. 32262/29.06.2012, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule Gorj a comunicat ca inculpatul V N nu figureaza in evidentele acestei institutii ca posesor al permisului de conducere.
Din probele administrate in cauza a rezultat fara dubiu ca inculpatul a sustras motocicleta marca SUZUKI cu numarul de inmatriculare GJ-13-ARM, apartinand partii vatamate F A-D, a condus motocicleta pe drumurile publice, desi nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, a provocat un accident rutier soldat cu pagube materiale si a parasit locul accidentului fara incuviintarea organelor de politie.
Inculpatul V N a parasit locul accidentului in ideea de a nu fi identificat de organele de politie urmare a savarsirii infractiunii de furt calificat si conducere pe drumurile publice a unui vehicul fara a poseda permis de conducere, fapta fiind savarsita in una din modalitatile alternative incriminate de art. 89 alineat 1 din OUG 195/2002 R.
De mentionat este faptul ca prin sentinta penala nr. 826 din 10.05.2011, pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, ramasa definitiva prin nerecurare, inculpatul V N a fost condamnat pentru fapte similare, respectiv conducerea unei motociclete pe drumurile publice  fara a poseda permis de conducere si parasirea locului accidentului, de unde rezulta conduita infractionala a acestuia.
Starea de fapt asa cum a fost prezentata anterior, a fost dovedita in cursul urmaririi penale cu : proces verbal de sesizare din oficiu, plangere si declaratie parte vatamata F A-D, declaratii martori, adresa nr. 32262/29.06.2012 emisa de SPCRPCIV Gorj, actele de proprietate ale motocicletei, foaie de observatie clinica generala, declaratii inculpat si procesul-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
In sedinta publica din data de 15 noiembrie 2012 a fost ascultat inculpatul care a recunoscut si regretat savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata, aratand ca solicita ca judecarea sa aiba loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Analizand probele de la dosar, instanta retine ca, in drept faptele inculpatului V N, asa cum au fost detaliat expuse anterior, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat, conducere fara permis a unui vehicul pe drumurile publice si parasirea locului accidentului fara acordul organelor de politie prevazute de art. 208 alineat 1 si 4 raportat la art. 209 alineat 1 litera e Cod penal, art. 86 alineat 1, art. 89 alineat 1 din OUG 195/2002 R, toate cu aplicarea art. 37 litera a si art. 33 litera a din Cod penal.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va avea in vedere dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a aceluiasi cod, limitele de pedeapsa fixate in OUG nr. 195/2002, gradul de pericol social al faptelor savarsite, conduita sincera manifestata in tot cursul procesului penal, amploarea fenomenului infractional la regimul circulatiei pe drumurile publice si ca este recidivist postcondamnatoriu in acceptiunea dispozitiilor art. 37 litera a Cod penal.
Totodata, instanta va avea in vedere si dispozitiile art. 3201 Cod de procedura penala care reglementeaza reducerea limitelor pedepselor atunci cand judecata are loc in cazul recunoasterii vinovatiei de catre inculpat pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Potrivit art. 3201 alineat 7 Cod de procedura "Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii".
Fata de aceste criterii, instanta apreciaza ca rolul educativ si preventiv al pedepsei ce urmeaza a fi aplicata poate fi realizat prin condamnarea inculpatului la pedepse constand in inchisoare cu orientare spre minimul special prevazut de lege.
In acest sens urmeaza ca instanta sa condamne inculpatul V N, in baza art.  208 alineat 1 si 4 Cod penal raportat la art. 209 alineat 1 litera e Cod penal cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal,  art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala la 2 ani inchisoare.
In baza art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal si art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala va fi condamnat acelasi inculpat la 8 luni inchisoare.
In baza art. 89 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal si art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala va fi condamnat inculpatul la 1 an si 4 luni inchisoare.
Intrucat cele trei infractiuni sunt concurente, in baza art. 33-34 Cod penal instanta va contopi pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare, urmand ca inculpatul sa execute aceasta pedeapsa.
In baza art. 83 Cod penal instanta va revoca suspendarea conditionata a executarii  pedepsei de 1 an si 4 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 826 din 10 mai 2011 a Judecatoriei Tg-Jiu, care va fi executata alaturi de pedeapsa din cauza dedusa judecatii, urmand ca inculpatul sa execute in total 3 ani si 4 luni inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prevazute de art.64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 88 Cod penal se va deduce din pedeapsa aplicata retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de  1.10.2012 la zi.
In baza art. 350 Cod de procedura penala instanta va mentine arestarea preventiva a inculpatului.
Pe latura civila instanta va dispune disjungerea laturii civile.
Vazand si dispozitiile  art. 191 si urmatoarele Cod de procedura penala;
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
In baza art. 208 alineat 1 si 4 Cod penal raportat la art. 209 alineat 1 litera e Cod penal cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal,  art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala condamna inculpatul V N la 2 ani inchisoare.
In baza art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal si art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala condamna acelasi inculpat la 8 luni inchisoare.
In baza art. 89 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal si art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala condamna inculpatul la 1 an si 4 luni inchisoare.
In baza art. 33-34 Cod penal contopeste pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare, urmand ca inculpatul sa execute aceasta pedeapsa.
In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii  pedepsei de 1 an si 4 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 826 din 10 mai 2011 a Judecatoriei Tg-Jiu, care va fi executata alaturi de pedeapsa din cauza dedusa judecatii, urmand ca inculpatul sa execute in total 3 ani si 4 luni inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prevazute de art.64 alienat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 88 Cod penal deduce din pedeapsa aplicata retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de  1.10.2012 la zi.
In baza art. 350 Cod de procedura penala mentine arestarea preventiva a inculpatului.
Disjunge latura civila.
Obliga inculpatul la 1500 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului din care 500 lei avansate din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti reprezentand contravaloare onorarii pentru avocatii desemnati din oficiu in cursul urmaririi penale (avocat B A E - 200 lei; avocat P C  - 100 lei) si avocat D D D N  200 lei, in cursul cercetarii judecatoresti.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 6 decembrie 2012

PRESEDINTE, GREFIER,
                    P S                                 I A Red. P.S.
Tehnodact. I.A.
2 ex/19.12.2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011