InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

(Sentinta civila nr. 916 din data de 12.02.2009 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Contestatie la executare; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.) | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Dosar nr. _______.
ROMANIA
JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI - SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. ____.
Sedinta publica de la 12 Februarie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: _____________..
GREFIER: ________.

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile, avand ca obiect contestatie la executare si suspendare executare silita, formulata de contestatoarea .............................. in contradictoriu cu intimatii ___________.. si _________. si cu tertii popriti ____________________
      La apelul nominal facut in sedinta publica, la ordine, au raspuns contestatoarea, prin avocat _____.., cu imputernicire avocatiala la dosarul cauzei (fila 6), si intimata _______..., prin avocat _______., cu imputernicire avocatiala la dosarul cauzei (fila 20), lipsa fiind intimatul ________ si tertii popriti.
      Procedura este legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
      Avocatul contestatoarei solicita sa i se acorde cuvantul asupra fondului cauzei in cazul in care toate actele de executare sunt depuse la dosar. Arata ca renunta la judecata cererii de suspendare a executarii silite.
      Avocatul intimatei solicita, de asemenea, sa i se acorde cuvantul asupra fondului cauzei, aratand ca nu mai are alte cereri de formulat.
      Instanta invoca din oficiu exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului _________.., pe care o pune in discutia partilor:
      Avand cuvantul pe rand, avocatul contestatoarei si avocatul intimatei arata ca lasa la aprecierea instantei modul de solutionare a acestei exceptii.
      Deliberand, fata de faptul ca executorul judecatoresc nu este parte in faza de executare silita, aceasta urmand intre partile fondului, respectiv intre reclamant si parat, care dobandesc in faza executarii silite calitatea de creditor si, respectiv debitor, in acelasi sens fiind si dispozitiile Legii nr.188/2000 privind executorii judecatoresti, potrivit carora acestia sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public, coordonarea si controlul activitatii lor exercitandu-se de catre Ministerul Justitiei, instanta admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului ______________
      Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata acorda partii prezente cuvantul pe fond, in cadrul dezbaterilor:
      Contestatoarea, prin avocat, solicita admiterea contestatiei la executare pentru motivele aratate in cererea de chemare in judecata, pe care le-a dovedit prin inscrisurile depuse la dosar. Arata ca intimata a incercat sa modifice dispozitivul unei hotarari judecatoresti si ca executarea silita a fost gresit pornita impotriva sa, executarea trebuind sa vizeze societatea din aceasta hotarare. Solicita cheltuieli de judecata, respectiv taxa de timbru si timbru judiciar.
      Intimata, prin avocat, solicita respingerea contestatiei la executare ca neintemeiata si mentinerea actelor de executare ca legal intocmite. Arata ca executarea silita a pornit impotriva societatii comerciale din titlul executoriu, dovada fiind codul unic de inregistrare, care este acelasi. Invedereaza ca societatea contestatoare a fost reprezentata in procesul finalizat cu obtinerea titlului executoriu de avocat, pe imputernicirea acestuia aparand denumirea contestatoarei. Arata ca nu solicita cheltuieli de judecata.
Instanta retine cauza spre solutionare.
      
      INSTANTA,
      
      Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
      Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub numarul de mai sus la data de 09.12.2008, contestatoarea _________. a formulat, in contradictoriu cu intimatii __________.. si ________.. si cu tertii popriti ______. __________., contestatie la executare impotriva executarii silite pornite in dosarul de executare nr_____.. al .______, solicitand ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna anularea adresei de infiintare a popririi asupra conturilor sale bancare, pana la concurenta sumei de 25.253,69 lei, emisa la data de 04.12.2008, precum si suspendarea executarii silite pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare; cu cheltuieli de executare.
In motivarea actiunii, contestatoarea a aratat ca prin sentinta civila nr.3479/20.04.2006 a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, a fost obligat .. ______, pe calea somatiei de plata, la plata sumei de ______.. lei cu titlu de debit principal, precum si la plata sumei de ___ lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. A mai aratat ca dupa obtinerea acestei hotarari judecatoresti, intimata _________... a solicitat inceperea executarii silite, insa executorul judecatoresc, observand ca nu se cere executarea impotriva debitorului din sentinta, respectiv _________, ci impotriva _________.., a sistat executarea.
      Contestatoarea a sustinut ca pentru rezolvarea acestui incident la executare, intimata ________.. a formulat in justitie mai multe cereri, si anume: 1. cerere in anularea hotararii pe motiv ca denumirea debitoarei este _____.., si nu ..______., ce a fost respinsa prin sentinta civila nr.3428/27.04.2008 din dosarul nr.2688/299/2007; 2. cerere de indreptare a erorii materiale strecurate in dispozitiv, in sensul mentionarii calitatii de debitoare a ____ in loc de . ______., cerere ce a fost respinsa prin incheierea din data de 15.10.2007 din dosarul nr.2650/299/2008; 3. cerere de lamurire a dispozitivului in acelasi sens, ce a fost respinsa prin incheierea din data de 18.03.2008 din dosarul nr.2650/299/2008; 4. contestatie in anulare impotriva incheierii din data de 18.03.2008 din dosarul nr.2650/299/2008, ce a fost solutionata prin sentinta civila nr.4359/12.05.2008 in sensul admiterii contestatiei in anulare si respingerii cererii de lamurire a dispozitivului.
      A aratat contestatoarea ca desi intimata _________.. stia ca hotararea ce constituie titlul sau executoriu este obtinuta in contradictoriu cu . ________.., cu rea credinta, a formulat o noua cerere de executare silita impotriva ________..., inducand in eroare executorul judecatoresc, care, in mod superficial, cu neobservarea mentiunilor din hotararea judecatoreasca, a dispus instituirea popririi asupra conturilor sale bancare. Contestatoarea a sustinut ca executarea silita nu poate avea loc decat impotriva __________. A mai aratat ca executarea silita a fost pornita impotriva unei alte persoane decat cea mentionata in titlul executoriu.
      In drept, contestatoarea a invocat prevederile art.399, art.400, art.401, art.403 si art.452 si urm. C.pr.civ.
      In dovedire, contestatoarea a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si a depus la dosar, in copie, adresa de instiintare a infiintarii popririi emisa la data de 04.12.2008 de _________.. in dosarul de executare nr_____., procesul-verbal de cheltuieli de executare intocmit la data de 04.12.2008 in dosarul de executare nr______ al ________., adresa trimisa executorului judecatoresc de catre contestatoarea _________... si sentinta civila nr. 4359/12.05.2008 pronuntata de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti in dosarul nr.3932/300/2008.
      Contestatia la executare si cererea de suspendare a executarii silite au fost legal timbrate.
      La data de 07.01.2009, intimata _______.. a depus la dosar, prin serviciul registratura, intampinare, prin care a solicitat respingerea contestatiei la executare si a cererii de suspendare a executarii silite ca neintemeiate; cu cheltuieli de judecata.
      A aratat intimata ca din eroare s-a mentionat atat in cererea de chemare in judecata, cat si in dispozitivul sentintei ce constituie titlu executoriu denumirea paratei ca fiind "_________fapt ce rezulta si din aceea ca societatea parata a fost prezenta prin reprezentant legal, respectiv avocat, la fiecare termen de judecata pana la solutionarea dosarului si niciodata nu a obiectat in vreun fel cu privire la denumirea sa, precum si din aceea ca nu pot exista doua persoane juridice cu acelasi cod unic de inregistrare, _______., si cu aceeasi adresa, str. ___.. nr_., sector _.. A mai aratat intimata ca la dosarul instantei din somatia de plata nu s-au intors plicul cu cererea de chemare in judecata si inscrisurile anexate, ceea ce inseamna ca societatea contestatoare a avut cunostinta de acest dosar si si-a insusit denumirea societatii astfel cum a fost indicata.
      In drept, intimata a invocat dispozitiile art.399 si urm. C.pr.civ.
      In dovedire, intimata a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si a depus la dosar, in copie, sentinta civila nr.2078/27.03.2006 pronuntata de Judecatoria sectorului 5 Bucuresti in dosarul nr. 1607/302/2006, sentinta civila nr. 3479/20.04.2006 pronuntata de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti in dosarul nr.2650/300/2006, cererea de chemare in judecata ce a condus la formarea dosarului nr.2650/300/2006 al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, factura fiscala nr. ____.. emisa de _________..., imputernicirea avocatiala depusa de avocatul _____.. in dosarul nr____.. al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, chitanta nr. _____ eliberata de Cabinet de Avocat ____.. _, factura fiscala nr. ____ si relatii de la Oficiul Registrului Comertului privind pe _______..
      Intimatul ______si tertii popriti _______ si _______. nu au formulat intampinare.
      S-au depus la dosar copii ale actelor din dosarul de executare nr___.. al ____.. (filele _-_).
      La termenul de judecata de la 12.02.2009, contestatoarea a renuntat la judecata cererii de suspendare a executarii silite.
      Tot la termenul de judecata de la 12.02.2009, instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului ________.., motivele fiind aratate in practicaua prezentei hotarari.
      Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
      Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti la data de 23.02.2006 sub nr.2650/300/2006, creditoarea ______... a chemat in judecata pe debitorul _______., cu sediul in Bucuresti, str. .. ____ nr_, bl_., sector .., cod unic de inregistrare _____., solicitand ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa fie obligat debitorul, prin procedura somatiei de plata, la plata sumei de _____. lei noi, reprezentand contravaloare marfa, conform facturii fiscale nr. ________
      Prin sentinta civila nr. 3479/20.04.2006 pronuntata de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti in dosarul nr.2650/300/2006, definitiva si irevocabila la data de 07.06.2006, s-a admis cererea de emitere a somatiei de plata formulata de creditoarea ___.. impotriva debitorului _______.. si a fost obligat debitorul sa plateasca creditoarei suma de ___.. lei noi, reprezentand contravaloare marfa, in termen de 10 zile de la data comunicarii hotararii. Totodata, a fost obligat debitorul la plata sumei de _. lei noi, cheltuieli de judecata catre creditoare (fila 30).
      Creditoarea _____.. a solicitat si obtinut investirea sentintei cu formula executorie, aceasta devenind titlu executoriu conform art.374 alin.1 si art.376 alin.1 C.pr.civ.
      La data de 28.11.2008, creditoarea ______. s-a adresat . . _______ cu cerere de declansare a executarii silite prin poprire impotriva contestatoarei _____.. . pana la concurenta sumei de _____.. lei noi, in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 3479/20.04.2006 a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti. In acest sens, s-a format dosarul de executare nr____ al . . (fila 49).
      Prin adresele din data de 04.12.2008 emise de_______. in dosarul de executare nr____.., s-a solicitat tertilor popriti ________. si . _________. infiintarea popririi asupra sumelor cuprinse in conturile deschise de catre contestatoarea _______..., pana la concurenta sumelor de ______ lei noi, reprezentand debit stabilit prin sentinta civila nr. 3479/20.04.2006 a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, si de ____. lei noi, reprezentand cheltuieli de executare stabilite de executorul judecatoresc prin procesul-verbal incheiat la data de 04.12.2008 (filele 60-61 si 62-63).
      Despre infiintarea popririi a fost instiintata si contestatoarea _______. prin adresa emisa de executorul judecatoresc la data de 04.12.2008 (fila 64), primita de aceasta la data de 08.12.2008 (fila 65).
      La data de 09.12.2008, _______. a formulat contestatie la executare, solicitand anularea adreselor de infiintare a popririi, pe motiv ca debitorul din titlul executoriu este _____________., astfel ca in mod gresit s-a inceput executarea silita impotriva sa.
      Instanta apreciaza neintemeiata contestatia la executare, considerand ca executarea silita ce se desfasoara in dosarul de executare nr____.. al _________. a fost pornita impotriva societatii comerciale ce figureaza in calitate de debitor in titlul executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 3479/20.04.2006 a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti. Nu exista nici o indoiala ca _________..., societatea ce apare ca debitor in titlul executoriu, este una si aceeasi cu contestatoarea ________., impotriva careia s-a declansat executarea silita la cererea intimatei-creditoare ____________
      In acest sens, instanta are in vedere ca potrivit evidentelor tinute de Oficiul National al Registrului Comertului, contestatoarea __________... are codul unic de inregistrare _______, sediul sau fiind in _____, str. . _____.. nr_., bl_.., sector .. (fila _). Prin urmare, contestatoarea ____.. are aceleasi date de identificare cu societatea comerciala ________, este imposibil ca doua societati comerciale sa aiba acelasi cod unic de inregistrare si acelasi sediu.
      Totodata, instanta constata ca _______..., contestatoarea din prezenta cauza, a participat in mod efectiv in calitate de debitor in dosarul nr.2650/300/2006 al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, finalizat cu pronuntarea sentintei civile nr. 3479/20.04.2006, titlul executoriu in baza caruia s-a pornit executarea silita impotriva sa. Astfel, in dosarul nr.2650/300/2006 al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, societatea debitoare a fost reprezentata de avocat ales ... ______.., pe imputernicirea avocatiala depusa de acesta la dosarul mentionat, in calitate de client apare _____., contestatoarea din prezenta cauza, si nu . ________. (fila 36). Conform imputernicirii mentionate, clientul _______.. l-a insarcinat pe avocatul ______ sa o asiste si sa o reprezinte in dosarul nr.2650/300/2006 al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, avand ca obiect somatie de plata. Imputernicirea in discutie poarta stampila contestatoarei __________..., precum si semnatura reprezentantului acesteia. Conform mentiunilor din interiorul stampilei, contestatoarea _______.. este un centru medical.
      Desi a fost reprezentata de avocat in dosarul nr.2650/300/2006 al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, avocat ce a fost prezent la ultimul termen de judecata si a pus concluzii pe fondul cererii de emitere a somatiei de plata (astfel cum se mentioneaza in practicaua sentintei pronuntata in acest dosar), _________. nu a ridicat nici o obiectie cu privire la indicarea gresita a denumirii sale. _____., in conditiile in care, desi in calitate de debitor in dosarul nr.2650/300/2006 fusese citat ________. contestatoarea _________. a inteles sa se prezinte, sa formuleze aparari si sa puna concluzii pe fondul cererii de emitere a somatiei de plata formulata de creditoarea _________.. este mai mult decat evident ca aceasta si-a asumat calitatea de debitor in dosarul amintit.
      Fata de toate cele expuse anterior, ca urmare a admiterii exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului .________. instanta va respinge contestatia la executare formulata in contradictoriu cu acest intimat ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Totodata, va respinge contestatia la executare formulata in contradictoriu cu intimata . _______ si cu tertii popriti _____. si ______., ca neintemeiata.
      In baza art.246 C.pr.civ., va lua act de renuntarea contestatoarei la judecata cererii de suspendare a executarii silite.
      In baza art.274 C.pr.civ., va respinge cererea contestatoarei, aflata in culpa procesuala, de obligare a intimatei __________... la plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata. Totodata, facand aplicarea principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, va lua act ca intimatii si tertii popriti nu au solicitat cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

      Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului _______
Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea . ________.. cu sediul in _____.., str. ____ nr_., bl_., _., sector _, in contradictoriu cu intimatul _________, cu sediul in ___.., ____. nr_., bl_., et_, ap_., sector _, ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea __.. ... in contradictoriu cu intimata ________..., cu sediul in ___.., str. ______ nr_., sc_, et_., ap_.., sector _ si cu sediul ales in _____., str. ____.. ____.. nr_., sector .., si cu tertii popriti ________.., cu sediul in ___, B-dul _____. nr_., sector .., si _____.., cu sediul in ___.., B-dul _____ nr_., sector _, ca neintemeiata.
Ia act de renuntarea contestatoarei la judecata cererii de suspendare a executarii silite.
Respinge cererea contestatoarei de obligare a intimatei _______.. la plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata.
Ia act ca intimatii si tertii popriti nu au solicitat cheltuieli de judecata.
      Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi, 12 Februarie 2009.
      
         PRESEDINTE,                                                        GREFIER,      Red./Dact./Jud. R.M.O./8 ex./2009
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.)

anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
actiune in constatare - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active - Hotarare nr. **** din data de 02.10.2014
anulare proces verbal - Hotarare nr. **** din data de 16.12.2014
cererea de acordare a statutului de refugiat si acordare protectie subsidiara cu privire la petent - Hotarare nr. **** din data de 14.08.2014
contestatie la executare drepturi banesti plati compensatorii - Hotarare nr. **** din data de 05.05.2014
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
plangere contraventionala exceptie de nelegalitate, dispozitie de ridicare auto - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
pretentii exceptia prescriptieii dreptului material la actiune - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014
pretentii imbogatire fara justa cauza , lipsa calitatii procesuale active si pasive - Hotarare nr. **** din data de 14.07.2014
pretentii neindeplinirea obligatiei contractuale - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014
pretentii - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
raspunderer delictuala executare lucrari fara autorizatie de construire lucrari executate cu deficiente - Hotarare nr. **** din data de 07.04.2014
revendicare uzucapiune accesiune cerere de interventie lipsita de interes - Hotarare nr. **** din data de 03.02.2014
validare poprire - Hotarare nr. **** din data de 10.05.2014