InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Mures

Penal - vatamarea corporala (art. 181 C.p.) - REJUDECARE

(Hotarare nr. 352 din data de 16.03.2009 pronuntata de Judecatoria Targu-Mures)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Targu-Mures | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Mures

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul nr. 3448/P/2oo6 intocmit la data de 5.12.2oo6 de Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului BI, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin. 1 C.p.
S-a retinut prin actul de sesizare a instantei ca la data de 19.7.2oo6, in timp ce se afla in centrul comunei Sanpetru de Campie, partea vatamata OA a fost agresata fizic de catre inculpatul BI, in urma agresiunii suferind leziuni traumatice pentru a caror vindecare a necesitat un numar de 55 de zile de ingrijiri medicale. Partea vatamata a formulat plangere prealabila pentru aceasta fapta la data de 27.7.2oo6 [f. 6 dup].
In timpul urmaririi penale inculpatul a avut o pozitie oscilanta, initial negand, iar ulterior recunoscand comiterea faptei.
Inculpatul BI a precizat totodata ca se certase anterior cu partea vatamata iar in momentul incidentului aceasta l-a provocat spunandu-i "sa iasa la interval pentru a vedea care este mai tare" si, prinzandu-l de degetul de la mana dreapta, i l-a sucit.
Situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu este sustinuta de urmatoarele mijloace de proba: plangerea si declaratiile partii vatamate [filele 5, 6, 7, 8 dup]; certificatul medico-legal nr. 2486/24.7.2oo6 eliberat la data de 24.7.2oo6 de IML Targu Mures [fila 1o dup]; completare la certificatul medico-legal nr. 2486 [f. 26] declaratia martorilor Baciu Mircea Iacob [filele 15, 2o dup]; Moldovan Marius Razvan [filele 22, 23 dup] si Ognean Viorica [filele 24, 25 dup], declaratiile invinuitului BI [filele 11, 13, 14, 21 dup]. La dosar au fost atasate si fisa de cazier judiciar a inculpatului [fila 12] precum si ancheta sociala efectuata in cauza [filele 17 - 19].
In cursul cercetarii judecatoresti, la termenul de judecata din data de 2o.3.2oo7, conform art. 326 C.p.p. raportat la art. 75 - 77 C.p.p., instanta a procedat la audierea partii vatamate OA, declaratia acesteia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei [f. 6o].
La termenul de judecata de la 2o.3.2oo7, instanta a procedat, in conformitate cu dispozitiile art. 323 C.p.p. si dupa ce a facut cunoscute prevederile art. 7o alin. 2 C.p.p., la audierea inculpatului BI, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei [fila 59].
In cursul cercetarii judecatoresti, instanta a procedat la audierea martorilor Nasca Grigore, Moldovan, Marius Razvan si Baciu Mircea Iacob sub prestare de juramant religios, in conditiile art. 327 C.p.p., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar [filele 1o7, 1o8 si 123].
Ca urmare a adresei emise de catre instanta Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Mures a comunicat Referatul de evaluare privind pe inculpatul minor BI [filele 75 - 78].
Prin sentinta penala nr. 1575/2o.11.2oo7 pronuntata de Judecatoria Targu Mures in dosarul nr. 5o59/32o/2oo7 instanta a dispus in temeiul art. 345 alin. 1 si 3 C.p.p. coroborat cu art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 1o alin. 1 lit. e C.p.p. si art. 44 alin. 2 si 3 C.p. achitarea inculpatului cu privire la infractiunea de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p si admiterea in parte a actiunii civile.
Prin decizia penala nr. 372/R/8.7.2oo8 Tribunalul Mures a admis recursurile declarate de catre partea vatamata si Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures casand integral sentinta penala nr. 1575/2o.11.2oo7, dispunand trimiterea cauzei spre rejudecare Judecatoriei Targu Mures si mentinand actele procedurale intocmite pana la termenul de judecata din data de 13.11.2oo7. Instanta de recurs a apreciat ca prima instanta a dat o solutie ale carei considerente o contrazic, lasand practic nerezolvat fondul cauzei.
Ca urmare a deciziei penale sus-mentionate cauza a fost inregistrata pe rolul acestei instante la data de 6.8.2oo6 sub nr. 5o59/32o/2oo6 si formeaza obiectul prezentului dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In data de 19.7.2oo6, in jurul orelor 22.3o - 23.oo, partea vatamata se deplasa impreuna cu numitul MR pe drumul principal din satul Sanpetru, jud. Mures iar in dreptul transformatorului din fata Bisericii Penticostale acestia s-au intalnit cu inculpatul si cu numitul BI care i-au intrebat despre niste baieti din sat. In urma unei discutii purtate intre inculpat si partea vatamata OA, inculpatul a lovit partea vatamata cu pumnul peste mandibula. Conflictul a fost aplanat de catre numitul MR. Ulterior numitul MR s-a deplasat impreuna cu partea vatamata acasa la aceasta unde mama acesteia, observand ca fiului ei ii curgea sange din ureche si avea falca umflata a chemat salvarea. Aceasta situatie de fapt rezulta din coroborarea declaratiilor date atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii de catre inculpat [filele 13 dup; 59], partea vatamata [filele 6 dup; 6o] si martorii Moldovan Marius Razvan [filele 22 dup; 1o8] si Ognean Viorica [fila 24 dup].
In privinta celor declarate de catre inculpat in sensul ca a fost provocat de catre partea vatamata pentru a se bate pentru a-si masura fortele, instanta constata ca aceste aspecte invocate nu rezulta din ansamblul probelor administrate in cauza. Astfel instanta va inlatura declaratia martorului Baciu Mircea Iacob data in cursul cercetarii judecatoresti cu privire la aceste aspecte deoarece aceasta este in contradictie cu cele afirmate de acest martor initial in cursul urmaririi penale, declaratie in care a precizat ca nu a vazut si nu a auzit discutia dintre inculpat si partea vatamata, fiind la o distanta de circa trei metri de acestia, si aflandu-se cu spatele catre ei. Mai mult instanta constata ca si inculpatul a avut initial o pozitie de negare a faptei iar declaratia martorului Nasca Grigore este imprecisa cu privire la aspectul sus-mentionat.
In privinta aspectului invocat de catre inculpat in sensul ca partea vatamata l-a prins de degetul de la mana dreapta si i l-a sucit, coroborat cu certificatul medico-legal de la dosar [fila 46], instanta apreciaza ca fata de ansamblul probator administrat in cauza nu rezulta cu certitudine ca leziunile suferite de catre inculpat au fost consecinta actiunii partii vatamate. Mai mult, chiar daca ar fi existat un astfel de incident, acesta nu poate fi retinut ca o circumstanta atenuanta in favoarea inculpatului deoarece actiunea partii vatamate nu poate fi considerata ca o provocare, nefiind indeplinite conditiile art. 73 lit. b C.p. Aceasta actiune, astfel cum a fost descrisa de catre inculpat, nu putea determina o puternica tulburare sau emotie inculpatului care sa justifice partial actiunea ulterioara a acestuia de lovire a partii vatamate cu pumnul in mandibula, cauzandu-i acestuia un traumatism cranio-facial.
Conform certificatului medico-legal nr. 2486/24.7.2oo6 emis de catre IML Targu Mures [fila 1o dup] partea vatamata a fost internata in perioada 2o.7.2oo6 - 24.7.2oo6 cu diagnosticul “fractura mandibulara subcondiliana inalta dr. dislocata prin agresiune, fractura conduct auditiv drept, TCC minor, reactie anxioasa post TCC". Totodata in certificatul medical sus-mentionat se arata ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice care s-ar fi putut produce prin lovire directa cu un corp contondent si care pot data din 19.7.2oo6, necesitand pentru vindecare 4o - 45 de zile de ingrijiri medicale. Din completarea la certificatul medico-legal nr. 2486 [fila 26 dup] rezulta ca fata de necesitatea efectuarii tratamentului fizioterapic pentru reluarea miscarilor masticatorii si consolidarea fracturii, tratament evidentiat prin fisa de tratament balnear, timpul de ingrijiri medicale s-a prelungit la 55 de zile, socotit de la data producerii agresiunii.
In drept, fapta inculpatului BI, care la data de 19.7.2oo6, in localitatea Sanpetru de Campie, jud. Mures, a agresat-o fizic pe partea vatamata OA, aplicandu-i o lovitura cu pumnul in zona fetei si cauzandu-i astfel leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 55 de zile de ingrijiri medicale intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin. 1 C.p.
Astfel, fapta inculpatului este prevazuta de legea penala [art. 181 alin. 1 C.p. ], a fost savarsita cu vinovatie de acesta si prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fiind intrunite toate cele 3 trasaturi esentiale ale infractiunii prevazute de art. 17 C.p. In ceea ce priveste elementele constitutive ale infractiunii, instanta constata ca, sub aspectul laturii obiective, elementul material a constat in actiunea inculpatului care a lovit partea vatamata cu pumnul in zona fetei, urmarea produsa a constat in vatamarea integritatii corporale si a sanatatii partii vatamate, leziunile produse necesitand pentru vindecare 55 de zile de ingrijiri medicale, iar raportul de cauzalitate intre actiune si urmare a fost dovedit prin declaratiile celor audiati in cauza coroborate cu raportul de expertiza medico-legala intocmit. Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu intentie indirecta: astfel, in mod deliberat el a aplicat partii vatamate lovituri in zona fetei, prevazand posibilitatea cauzarii unor vatamari corporale care sa necesite pentru vindecare ingrijiri medicale de peste 2o de zile, nu a urmarit producerea unor asemenea leziuni, insa a acceptat, cu indiferenta, posibilitatea producerii lor.
Prin urmare, instanta va condamna pe inculpat la o pedeapsa la a carei individualizare judecatoreasca vor fi avute in vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor prevazute de articolului 72 C.p., respectiv: dispozitiile partii generale a Codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal reduse la jumatate fata de imprejurarea ca inculpatul era minor la data savarsirii faptei, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
La stabilirea cuantumului concret al pedepsei pe care o va aplica inculpatului BI, instanta va avea in vedere persoana inculpatului care nu are antecedente penale asa cum rezulta din copia fisei sale de cazier judiciar [f. 12 dup]. Instanta va avea in vedere si imprejurarea ca inculpatul a recunoscut fapta retinuta in sarcina sa si a acceptat sa fie audiat in legatura cu aceasta fapta in toate fazele procesului penal. La stabilirea cuantumului concret al pedepsei pe care o va aplica inculpatului, instanta va retine insa si gradul de pericol social concret al faptei si numarul zilelor de ingrijiri medicale necesare pentru vindecarea partii vatamate fiind de 55.
Avand in vedere aceste considerente de fapt si de drept, in baza art. 345 alin. 2 C.p.p. raportat la art. 181 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 99 C.p., instanta va condamna pe inculpat la pedeapsa inchisorii in cuantum de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala.
Raportat insa la imprejurarea ca inculpatul nu are antecedente penale si avand in vedere si aspectele relevate in referatul de evaluare a inculpatului, referitoare la comportamentul acestuia care, atat inainte cat si dupa comiterea faptei, a fost unul in general de conformare la regulile de convietuire sociala [filele 75 - 78], instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia in regim de detentie si constatand indeplinite celelalte doua conditii impuse de art. 81 lit. a si b C.p. pentru aplicarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 1 an si 6 luni, conform art. 11o C.p. In baza art. 359 C.p.p. instanta va atrage totodata atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.p. privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Sub aspectul laturii civile, partea vatamata OA s-a constituit parte civila cu suma de 16.ooo de lei din care 6.ooo lei reprezinta daune materiale iar suma de 1o.ooo lei reprezinta daune morale [fila 48].
In ceea ce priveste daunele materiale solicitate, partea civila a depus la dosar un set de inscrisuri [filele 55 - 58]. Referitor la daunele materiale solicitate, instanta apreciaza ca partea civila nu a facut dovada intregului prejudiciu material solicitat, in cuantum de 6.ooo lei. Astfel, potrivit chitantei nr. 9566119/24.7.2oo6 [fila 57] rezulta ca prejudiciul material care a fost cauzat partii vatamate este in cuantum de 29,4o lei.
Referitor la daunele morale solicitate, instanta apreciaza ca sunt evidente suferintele la care a fost expusa partea civila in urma agresiunii suferite, care au necesitat 55 de zile de ingrijiri medicale. Mai mult, asa cum rezulta din Biletul de iesire din Spitalul Clinic Targu Mures, OA a suferit un traumatism cranio-facial, in urma tratamentelor aplicate fiind externat cu anumite recomandari constand in: alimentatie lichida, controale periodice, imobilizare urmata de mecanoterapie asociata cu fizioterapie timp de 2 - 3 luni pentru restabilirea miscarilor functionale ale ATM dr.
Totodata, instanta apreciaza ca natura leziunilor suferite de catre partea vatamata au determinat o refacere lenta afectand cursul normal al vietii acestuia. Fata de aceste aspecte, instanta apreciaza ca suma de 3.ooo lei este suficienta pentru repararea prejudiciului moral incercat de partea civila OA.
Prin urmare, in baza art. 346 alin. 1 C.p.p. raportat la art. 14 C.p.p., art. 998 si art. 999 C. civ., instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partea civila OA in contradictoriu cu inculpatul BI si cu partile responsabile civilmente Baciu Anica si Baciu Vasile si va obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la plata catre partea civila a sumei de 29,4o de lei reprezentand daune materiale si 3.ooo de lei daune morale.
In baza art. 189 si art. 191 alin. 1 C.p.p., va obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la plata sumei de 41o lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de catre stat [1oo de lei pentru faza de urmarire penala si 31o de lei pentru faza de judecata].
Suma de 5o de lei reprezentand onorariu partial al aparatorului desemnat din oficiu pentru faza de judecata in prima instanta in al doilea ciclu procesual va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.
In baza art. 193 alin. 1 va obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la plata sumei de 7oo de lei cheltuieli judiciare reprezentand onorariul avocatului ales al partii civile OA.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011